iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
23 Ekim 2013 Çarşamba - 18:53

KOSOVA’DA GÖRKEMLİ AÇILIŞ

LİMAK ve Fransız Aeroport de Lyon ortaklığında işletilen Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı yeni terminal binasının açılışını Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte yaptı

KOSOVA’DA GÖRKEMLİ AÇILIŞ
Losev-1

Adem Yaşari Havalimanı yeni terminal binasında düzenlenen törene Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma, Şehircilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve çok sayıda davetli katıldı.

KOSOVA’YA DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK

Açılış töreninde bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye firması Limak Fransız Lyon ortak girişimiyle uluslar arası standartlarında gördüğüm kadarıyla yüksek teknolojide ve Balkanların en güzel, en akıllı havalimanına kavuşmuş oluyor Kosova. Yılda 5 milyon yolcunun ağırlanacağının hedeflenmesi de önemli. Kosova’ya her geldiğimde kendimi evimdeymiş gibi hissediyorum. Türkiye, Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkedir. Şimdi 105 ülke Kosova’nın bağımsızlığını tanıyor. Türkiye’nin desteği Kosova’ya devam edecektir. Özel sektör de Kosova’ya yatırımlara devam edecektir. Daha güçlü ortaklıklar kurulmalı. Buranın güvenlik ve istikrarına da önem veriyoruz. Kosova’nın Avrupa kurumlarıyla bütünleşeceğine inanıyorum. Şaiirimiz Mehmet Akif’in ‘tarihten ibret alırsanız tekerrür etmez ama ibret almazsanız tekerrür eder’ lafı önemli. Balkanların tarihini hep birlikte yeniden inşa etmeliyiz. Dedelerimizin çektiklerini torunları çekmemeleri için. Burada huzur ve istikrarının kalıcı olması en büyük arzumuz” dedi. 

Kapasite 2 milyondan 5 milyona çıkacak

Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı’nın (PIA) 20 yıl boyunca işletilmesi ve yeni terminal binasının inşası projesini 2010 yılında düzenlenen ihalede yüzde 90 Limak-yüzde 10 Aeroport de Lyon ortaklığında kurulan konsorsiyum kazanmıştı. Limak Kosova International Airport JSC Konsorsiyumu, 12 Ağustos 2010 tarihinde Kosova Hükümeti ile imzaladığı imtiyaz sözleşmesiyle birlikte, 20 yıl boyunca Yap-İşlet-Devret modeli altında havalimanının işletmesini devraldı ve yeni terminal binası ve ek tesislerin inşasını da üstlendi. Hava trafik kontrol ve güvenliği haricindeki tüm havalimanı faaliyetlerini kapsayan sözleşme çerçevesinde, Limak Kosova International Airport JSC Konsorsiyumu’nun inşa ettiği yeni terminal binası ve ek tesislerinin faaliyete girmesiyle birlikte, halen yılda yaklaşık 2 milyon uluslararası yolcu ağırlayan havalimanı, bundan sonraki dönemde 5 milyon yolcuya hizmet verecek kapasiteye ulaşacak.

140 milyon euro’luk yatırımla yeni terminal binası

Konsorsiyumun, 140 milyon euro yatırımla tamamladığı yeni terminal binası ve ek tesisleri modern bir mimari anlayışla, çevre dostu ve akıllı bina olarak inşa edildi. 42.750 metrekarelik kapalı alana sahip yeni terminal binası kapsamında; 9 adet Code C uçak tipinin park edebileceği yeni apron alanı, yeni bağlantı yolları ve hava trafik kulesi kuruldu. 4 adet yolcu köprüsü, 8 adet yolcu kapısı, 27 adet yolcu check-in kontuarı, 3 adet bagaj alım karuseli, 2 hatlı bagage handling sistemi ve 28 pasaport kontrol noktası bulunan yeni terminal, son teknoloji ile dizayn edildi. 934 metrekare büyüklüğünde yiyecek-içecek alanına sahip terminal binasında, 1.196 metrekare büyüklüğünde duty free alanı bulunuyor. Açık otopark ise 1.750 araç kapasitesine sahip. Toplam 610 çalışanı bulunan havalimanı, uzun yıllardır süregelen yolcu sayısı artış trendiyle eski Yugoslavya ülkeleri içinde Belgrad ve Zagreb Havalimanları’ndan sonra en çok yolcu trafiğine sahip 3. havalimanı olma özelliğini taşıyor.

Özdemir: Priştina Havalimanı Avrupa’nın en önemli terminalleri arasında yer alacak

Yeni terminal binası ve ek tesislerin açılış töreninde konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Limak Grubu olarak inşa ettikleri ve işlettikleri İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın çok kısa sürede dünyanın en hızlı büyüyen havalimanları arasında yer aldığını söyledi. Özdemir şöyle devam etti:

“İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, 2013 yılında yaklaşık 19 milyon kişinin geçtiği, yolcu konforu ve mimarisi ile birçok ödüller kazanmış ve Türkiye’nin en büyük havalimanlarından biri haline gelmiştir. İsmini Kosova’nın bağımsızlık sembolü halk kahramanı, Adem Yaşari’den alan yeni havalimanını en son teknolojiyle donatılmış, Balkanların en modern, en konforlu ve aynı zamanda çevreye en saygılı havalimanı olarak Kosovalı kardeşlerimize layık bir tesis olarak inşa ettik. Umuyorum ki; Priştina Havalimanı da, Avrupa’nın en önemli terminalleri arasındaki yerini alacak ve Sabiha Gökçen Havalimanı gibi birçok ödül kazanacaktır.”

Kosova’nın dünya ile entegrasyonunu hızlandıracak

Kosova ile Türkiye arasındaki bağların son derece köklü ve güçlü olduğunu söyleyen Nihat Özdemir, iki ülkenin müşterek tarihi ve kültürel geçmişinin bölgede yaptıkları çalışmalar için büyük bir vesile olduğuna vurgu yaptı. Özdemir, “Böylesine güçlü ortak geçmiş, kardeşlik bağı, genç, dinamik ve modern nüfus, Türk yatırımcılara cazip fırsatlar sunmaktadır. Biz de Limak olarak, bu yatırımımızı gerçekleştirirken, öğrenmeye ve gelişmeye açık, modern, birkaç dil bilen, genç bir nesil ile karşılaştık. Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı, Kosova Cumhuriyeti’nin dünya ile entegrasyonunu hızlandıracak, uluslararası pazarlara bağlantısını kolaylaştırarak ekonomik kalkınmasına da destek olacaktır” dedi. Özdemir, havalimanı yatırımını takiben, Çalık-Limak olarak gerçekleştirdikleri ortaklıkla, 2013 yılı içerisinde tüm Kosova’nın elektrik dağıtımı hizmetini vermeye ve altyapıyı geliştirmek için hızla yatırımlara başladıklarını hatırlatarak, 15 yıl içinde Kosova’nın elektrik dağıtımı sistemine 300 milyon euro yatırım yaparak, altyapıyı Avrupa standartlarına taşıyacaklarını vurguladı.

İbrahim KÖKTENER-PRİŞTİNA/KOSOVA

 
SANİ ŞENER’E ONUR ÖDÜLÜ
 
YILMAZ ÖZGENTÜRK KAPTANA NE OLDU?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SANİ ŞENER’E ONUR ÖDÜLÜ
Ace of M.I.C.E Kongre, Toplantı ve Etkinlik Ödül Gecesi’nde TAV’a Onur Ödülü
PİLOTLARDAN DANS ELEŞTİRİLERİNE SİTEM
Kaçırılan THY pilotları, Lübnan’da yayın yapan özel televizyon kanalı ...
HAYATA BAĞLAYAN FREKANS
THY kaptan pilotu Murat Akpınar ile yardımcı pilot Murat Ağca, Türkiye’ye ...
 
KİLİDİ BAŞBAKAN KIRDI
Beyrut Büyükelçisi Süleyman İnan Özyıldız, THY pilotları Ağca ve Akpınar’ın ...
PİLOT KAÇIRMANIN CEZASI ARTIRILSIN
Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Başkanı Gürcan Mantı, yaşanan pilot ...
THY’DEN AVRUPA BASKETBOLUNA DAMGA
Türk Hava Yolları, 2020 yılına kadar Euroleague Basketball’un isim sponsoru
 
'DERS ÇIKARAN OLUR MU?'
Airkule.com Genel Yayın Müdürü İbrahim KÖKTENER, THY pilotları Murat Akpınar ...
İZMİR’DE SONUCU KURA BELİRLEDİ
Hava-İş delege seçimlerinde İzmir’de sonuç kurayla belirlendi.
ATATÜRK HAVALİMANI’NDA CİNAYET
Atatürk Havalimanı İçhatlar Geliş Terminali önünde bir erkek uğradığı ...
 
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
ORUÇ
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ORUÇ
HAVALİMANI OFİSİ'NE ÖDÜL GELDİ
AJET'İN İLK UÇUŞU YAPILDI
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
13 / 18 °C 15 / 21 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •kaza
  •thy
  •kriz
  •turist