iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
5 Mayıs 2012 Cumartesi - 09:14

LONDRA-İSTANBUL BENZERLİĞİ

Habertürk yazarı Güntay Şimşek yazdı: İstanbul Atatürk Havalimanı'nda (AHL) yatırımlar zamanında yapılmadığından çektiğimiz sıkıntının benzeri Londra Heathrow Havalimanı'nda yaşanıyor

LONDRA-İSTANBUL BENZERLİĞİ
Losev-1

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda (AHL) yatırımlar zamanında yapılmadığından çektiğimiz sıkıntının benzeri Londra Heathrow Havalimanı'nda yaşanıyor. Öyle ki İngiltere'nin Heathrow'da gerekli atılımları yapmamasından dolayı büyük ekonomik kaybı var. İstanbul içinde durum bundan farklı olmayacak. Böyle gitmesi durumunda AHL'ye yönelik trafik azalacak, Türk Hava Yolları (THY) da bırakın uçak ve koltuk kapasite artışını, transit yolcu sayısını bile artıramayabilir. Çünkü eğer THY'nin merkezinde (HUB) sorun varsa hem yolcular hem de havayolları daha uygun merkezlere kayacaktır.

 

Londra'da 6 ticari havalimanı olmasına rağmen Londra ve civarındaki havacılık kapasitesini artırmak için hükümetler defalarca karar değişikliği yaparak, bir havalimanı projelendirilip gelişmesini sağlayamadılar. Bu kararsızlık yüzünden zamanında yatırım yapılmaması sebebiyle, Londra'nın ve İngiltere'nin en önemli havacılık merkezi (HUB) Heathrow, üçüncü pistine kavuşamadığı için potansiyelini hava trafiği, pist ve terminal gibi altyapısı güçlü olan merkezlere kaptırmaya başladı.

 

Ekonomik olarak sıkıntılı günler yaşayan İngiltere'de Londra'nın önemli işadamları, daha fazla ekonomik kayıp yaşanmaması için üçüncü pistin İngiltere'nin küresel rekabetçiliği açısından hayati olduğuna işaret eden beyanlar vermeye başladı.

 

İstanbul'a üçüncü bir havalimanı planlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım gibi Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ın da 81 milyar dolara Heathrow'un yerine yeni bir havalimanı merkezi (HUB) yapma projesi var.

 

Havalimanı sorununun ortasında ise Heathrow yer alıyor. Londra'nın batısında konumlanmış İngiltere'nin ana uluslararası hava merkezi 69 milyondan fazla yolcu sayısıyla Hartsfield-Jackson Atlanta ve Beijing Başkent Uluslararası'ndan sonra dünyanın en büyük üçüncü havalimanı, ancak bu unvan elinden gitmek üzere...

 

Avrupa'daki diğer havalimanlarından daha fazla yolcuya hizmet eden Heathrow'un iki pisti var ve 10 senedir yüzde 100 kapasiteyle çalışıyorlar. Havalimanına olan trafiğin büyümesine karşın hükümetin üçüncü bir pist yapımı konusunda kararsız kalması, ülkedeki havacılık çevrelerinin eleştirisine sebep oluyor. Çünkü Avrupa'daki havalimanları trafik açısından Heathrow'u yakalamış durumda. 4 pisti bulunan Paris Charles de Gaulle ve Frankfurt Uluslararası Havalimanları'nın yolcu sayıları yüzde 5 ve yüzde 6.5 oranında, 6 pisti olan Amsterdam Schiphol ise yüzde 10'dan fazla artış gösterdi. Bu havalimanları aynı zamanda dünyanın en büyük pazarları haline gelen Brezilya, Hindistan, Rusya ve Çin gibi noktalardaki şehirlere olan bağlantılarını da artırdı.

 

Heathrow'da yeterli kapasitenin bulunmaması büyüyen pazarlara daha az haftalık sefer yapılması anlamına geliyor. Örneğin 2011'de Heathrow'dan Çin'e haftada 31 direkt sefer yapılırken, Amsterdam'dan 39, Frankfurt'tan 56 ve Paris'ten 64 sefer gerçekleşti.

 

Heathrow'un sahibi BAA'nın yaptığı bir araştırmaya göre eğer havalimanı iki pistle devam ederse önümüzdeki 10 yılda İngiltere, uluslararası ticaretten 14 milyar sterlin civarında para kaybedecek ve 141 bin kişi de işinden olacak.

 

Heathrow'un genişletilmemesi hükümetin Londra'daki diğer havalimanları Gatwick, Stansted ve hatta Luton'la daha yakından ilgileneceği şeklinde yorumlanıyor.

 

Hatta Heathrow'daki bazı iç hatlar ve Avrupa uçuşlarının bu meydanlara kaydırılabileceği söyleniyor. Şu anda Londra çevresindeki tüm havalimanlarının toplam yolcu sayısı 134 milyon, fakat ana merkez Heatrow'un durumunu koruyup dünya hava trafiğinden pay alabilmesi için üçüncü piste ihtiyacı var.

Beijing ve Hong Kong havalimanlarının da mimarı İngiliz Norman Foster Heathrow ise Thames Nehri kıyısında yeni bir hava ve demiryolu merkezi oluşturmak için önerilerde bulunuyor. Norman Foster'm çiziminde 4 pistli havalimanı Londra'ya yüksek hızlı trenle bağlanıyor. İngiliz işadamları ise şehrin 20-30 yıl daha yeni bir merkeze sahip olmak için bekleyemeyeceğine, hatta tüm pazarı kaybedebileceğine dikkat çekiyor.

 

Nasıl? İstanbul'daki yaşadığımız rötar, yeni piste olan ihtiyaç ve diğer havacılık sıkıntılarımız Londra ile benzerlik göstermiyor mu? Yeni havalimanı yapacağım derken eldeki imkânları kaybetmemek hatta yakaladığımız büyüme trendini devam ettirmek için iki kere düşünmemiz gerekmez mi?

 

GÜNTAY ŞİMŞEK-Habertürk

 
EMIRATES NE ZAMAN HOSTES ALACAK
 
THY RÖTARA ÇÖZÜMÜ BULDU
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Enver bayrak 5 Mayıs 2012 Cumartesi 14:43

Okudugunu anlamayan bir bilen kardesim yazının icerigini vakıf olmadan yorumda acelen niye...

Yorumu oyla      0      0  
Bir bilen 5 Mayıs 2012 Cumartesi 10:10

Yazar oldukça yetersiz bilgiyle bu yazıyı kaleme almış. Bir kere Heatrow başlı başına bir kurum, onun CEO su British Airways'in yönetim kurulundan arpalık maaş alıp, hükemet yetkililerine yalakalık yapmıyor. Başı sıkışınca yandaş medyada çanak sorulu acayip başarılı imajı veren röportajlar yapmıyor. Oysa Türkiye'de işler nasıl dönüyor acaba????

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EMIRATES NE ZAMAN HOSTES ALACAK
Emirates’in kabin ekibi alımları için yeni tarihler belli oldu. Tarihler bir tık ötede…
ÇELEBİ DÜNYA İKİNCİSİ
Çelebi Hava Servisi, Türkiye’de ISAGO tescili almaya hak kazanan ilk ve ...
UÇAKTA SİMİT KEYFİ
Simit Sarayı ve SunExpress, Türkiye’de ve dünyada ilk olacak bir işbirliğine ...
 
TAV’DA İLK KAR MUTLULUĞU
TAV Havalimanları Holding’in(TAV), 2012’nin ilk çeyreğinde konsolide cirosunu ...
YENİ MARKA ELÇİSİ YOLDA
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu THY'nin marka yüzünün futbol dünyasından ...
NİSAN AYI RAKAMLARI
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Nisan ayı trafik rakamlarını açıkladı. ...
 
THY UÇAKLARINDA GOL SESLERİ
Türk Hava Yolları(THY) Digitürk işbirliği ile kıtalararası uçuşlarda yolcularına ...
GREV KARARINA DOĞRU
Flaş, flaş… Hava-İş Sendikası resmi arabulucu sürecini sonlandırdı. THY ...
737 MAX’A YENİ KIVRIK KANAT
Boeing, yeni kıvrık kanat uçlarıyla, 737 MAX serisinin yakıt performansını artırıyor.
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İZMİR'DEN 7 YENİ ROTAYA UÇACAK
TB-2 POLONYA'YA İHRAÇ EDİLDİ
SIA REKOR KAR AÇIKLADI
'CAFE YANIMDA' İLE FARKINDALIK
HEDEF: 10 MİLYON YOLCU
TUSAŞ-TÜBİTAK İŞBİRLİĞİ
EMIRATES'TE MALİ SONUÇLAR
BREZİLYA'DA YAĞIŞ KABUSU SÜRÜYOR
THY'DEN ÖNEMLİ SPONSORLUK
‘TKCONNECT' İLE YENİ DÖNEM
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
13 / 22 °C 13 / 21 °C 14 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •kriz
  •salgın
  •American Airlines
  •vize