iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
26 Haziran 2016 Pazar - 14:18

NASA’DAN ŞAŞIRTAN KARAR

NASA'nın, İstanbul’da yapılacak Uzay Araştırmaları Komitesi (COSPAR) Konferansı’na temsilci yollamama kararı aldığı ortaya çıktı. Gerekçe olarak da ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısı gösterildi

NASA’DAN ŞAŞIRTAN KARAR
Losev-1

NASA’nın 30 Temmuz-7 Ağustos tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak Uzay Araştırmaları Komitesi (COSPAR) Konferansı’na güvenlik nedeniyle temsilci göndermiyor. NASA’nın Uluslararası ve Ajanslar Arası İlişkileri’nden sorumlu yöneticisi Al Condes’in 21 Haziran’da yayınladığı duyuruda, yönetimin COSPAR’a gitmeye planlayan bilim adamı ve personele sponsor olmayacağı belirtildi.

TERÖR ÖDÜLLENDİRİLİYOR

Gerekçe olarak da ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısı gösterildi. NASA’dan önemli sayıda çalışan ve taşeronun duyuru öncesinde İstanbul’a gelme planı yaptığı bildirildi. COSPAR’ın Başkanı Len Fisk, sivil ve askeri uzay haberleri yayınlayan ‘spacepolicyonline.com’ sitesine yaptığı açıklamada NASA’nın seyahatlere iptal kararına tepki gösterdi. Len Fisk şunları söyledi: “NASA böyle yaparak dünyada stratejik liderlik peşinde olmadığını ve terörizmin ödüllendirilmesine karar vermiştir. Tüm büyük uzay programlarının liderleri, insanlı uzay yolculuğu da dahil birçok konuyu tartışmak için İstanbul’da toplanacak ama NASA olmayacak. Önde gelen bilim adamları, araştırma sonuçlarını, gelecekteki projelerini, bilim araştırmaları konusundaki uluslararası işbirliğiyle ilgili paylaşım yapacaklar ancak NASA çalışanları ve NASA’nın sponsor olduğu taşeronlar orada olmayacak. Nedeni de şu: İstanbul’un Paris, Brüksel, Orlando ya da Florida’dan daha tehlikeli olduğuna dair yanlış yönlendirilmiş bir öngörü.” NASA Başkanı Charles Bolden’ın güvenlik sorunları söz konusu olsa bile geçtiğimiz dönemde İsrail ve Ürdün’e gittiğini hatırlatan Fisk, önemli meselelerden ya da günlük hayat için önemli olanlardan vazgeçmenin terörizmi ödüllendireceğini de savundu.

İPTALLER DEVAM EDECEK

Konferansın organizatörlerinden biri olan Harvard’daki Türk astronom Bülent Kızıltan, iptallerle ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye resmi görevlilerin gitmemesi yönünde yayınladığı tavsiyeye işaret etti. Hükümet kurumlarının genellikle kendi çalışanları için bu yöndeki tavsiyeleri dinlediğini ifade eden Kızıltan, bunun sonucunda devlet fonları kullanan Amerikalı katılımcıların Türkiye’ye gelişlerinin iptal edildiğini söyledi. Türk astronom, “ABD’de devlet çalışanlarının tümünün izinleri iptal edildi. Buna NASA ve California Eyalet Üniversitesi gibi devlet kurumları ve Enerji Bakanlığı, Savunma Bakanlığı gibi kurumlardan doğrudan fon alanlar da dahil” dedi. Kızıltan şöyle devam etti: “Bütün bunlar düşünüldüğünde ABD’den katılımcıların büyük kısmının bu kısıtlamadan etkilenip iptal etmek zorunda kalacağını düşünüyoruz. Bu iptaller birkaç ay önce başladı ABD’deki resmi fonların kullanım probleminin dışında, Türkiye’deki güvenlik problemlerinin dünya basınına her yansımasını takiben, güvenlik endişesi taşıyan konuşmacılar, hatta organizatör meslektaşlar katılımlarını iptal ettiler. Şimdi organizatörler bu iptalleri azaltacak önlemler almaya çalışıyor. COSPAR sekreterliği katılımcılara bilgilendirici e-mail’ler gönderdi. Türkiye’deki lokal organizatörler Valiliğin ve Emniyet’in konferans boyunca uygulayacağı güvenlik önlemleri ile ilgili bilgi geçtiler. Bu bilgilerin gitmesi önemli ve gerekliydi. Fakat bu aynı zamanda konuşmacılar açısından güvenlik konusunda bir problem beklendiği hissini ve endişelerini artırmış olabilir. Konferans tarihi yaklaştıkça temmuz ayı içerisinde iptal hızının artacağını düşünüyorum.”

BÜYÜK KONFERANSLARDAN

Uzay araştırmalarını ve bilimsel bilgilerin paylaşımını uluslararası düzeyde teşvik eden 46 ülkenin üye olduğu COSPAR, 1958’den bu yana faaliyet gösteriyor. COSPAR, uzay alanındaki bilimsel araştırmalara katkı sağlayacak bilgi paylaşımını artırmak ve tartışma ortamı yaratmak için bilimsel toplantılar organize ediyor ve yayınlar çıkartıyor. TÜBİTAK, COSPAR’a Türkiye’yi temsilen 1996 yılında üye oldu ve 2 yılda bir gerçekleşen konsey toplantılarındaki görüşmelere ve alınan kararlara ulusal temsilcileri yoluyla katkı sağlıyor. COSPAR’ın İstanbul’da yapılacak 41’nci Konferansı’na, ABD’nin yanı sıra Çin, Japonya ve Avrupa Uzay Ajansı olmak üzere çok sayıda uluslararası organizasyonun yer alması bekleniyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, nisan ayında 60 ülkeden 3.500 katılımcı gelmesini beklediklerini söylemişti

Hürriyet

 
GENEL MÜDÜR YARIYILI DEĞERLENDİRDİ
 
TATİLCİNİN YENİ ROTASI
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bestami 10 Temmuz 2016 Pazar 12:31

Çok doğru, terör çok ciddi tehdit. Bizler kanıksadık ama yabancılar öyle düşünmüyorlar.

Yorumu oyla      0      0  
Zom 26 Haziran 2016 Pazar 22:39

Eğri oturup doğru konuşalım. Dışarıdan bakınca durumumuz hiç iç açıcı değil. Yandaş medya ABD yi etkileyemiyor. Her şey medyada manipüle haberlerle ve siyasilerin nutuklarındaki gibi değil.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
UÇAKTA TEK YOLCU
New Orleans-Atlanta seferini yapan 2426 sefer sayılı MD 90 tipi uçağı ...
KARADELİK YILDIZI BÖYLE YUTTU
ABD'li bilim insanları, uyuyan bir karadeliğin yıldızı yutuş anına tanıklık etti
OKYANUSU GEÇTİ
Solar Impulse 2 Atlantik Okyanusu'nu geçerek İspanya'nın Sevilla kentine iniş yaptı
 
QATAR AIRWAYS’DEN DUTY FREE İNDİRİMİ
Online check-in yapan tatilciler dünyanın en iyi beş havalimanından birinde indirim kazanacak
KOKPİT CAMI ÇATLADI
Kokpit camı çatlayan uçak zorunlu iniş yaptı
RADOM HASAR GÖRDÜ
Brezilya'da iç hat seferi yapan uçak akbabaya çarptı
 
ATLANTİK'İ GEÇECEK
Solar Impulse 2 Atlantik’i geçmek üzere yola çıktı.
AMBARGO KALKTIKTAN SONRA İLK KEZ
İran Uluslararası Havacılık Fuarı’na hazırlanıyor
DÜNYA'NIN ETRAFINDA DÖNÜYOR
Astronomlar, 100 yıldır Dünya etrafında fark edilmeden dönen bir asteroit ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
14 / 19 °C 12 / 18 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •Antalya
  •Turkish Airlines
  •New York