iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
23 Ekim 2013 Çarşamba - 15:50

PİLOTLARDAN DANS ELEŞTİRİLERİNE SİTEM

Kaçırılan THY pilotları, Lübnan’da yayın yapan özel televizyon kanalı LBCI’de yayınlanan ve kendilerini eğlenenlere alkışlarla eşlik ederken ve dans ederken gösteren görüntülere açıklık getirdi.

PİLOTLARDAN DANS ELEŞTİRİLERİNE SİTEM
Losev-1

Lübnan’da kaçırıldıktan sonra 71 gün rehin tutulan ve geçtiğimiz cumartesi günü özgürlüklerine kavuşarak Türkiye’ye dönen THY pilotları Murat Akpınar ile Murat Ağca Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Gürcan Mantıyla birlikte basının karşısına çıkarak bazı konulara açıklık getirdi.  

EV KARNAVAL YERİNE DÖNDÜ

THY uçağının yardımcı pilotu Murat Ağca, Lübnan LBCI kanalında yayınlandıktan sonra Türk medyasında  eleştirilere konu olan video görüntülerinin iç yüzünü anlattı. Ağca, “Medyada yayınlanan video görüntüsü serbest bırakıldığımızın bir gün öncesine ait. Yani 18 Ekim Cuma günü akşam 21.00 civarında. Lüblanlıların Türkiye’ye getirildiği ve ertesi gün de Türk pilotların evlerinde olacağı haberi gelmeye başlamıştı. Bir anda kaldığımız ev karnaval yerine döndü. Eve yüzlerce insan geldi ve kutlamalar yapıldı. Bizler kahramanmışız gibi omuzlara alındık ve havalara atıldık. Ayrıca eve yaşlı insanlar, kadınlar ve çocuklar da geldi. Hepsi bizimle fotoğraf çektirdi. Şimdi sizlere soruyorum, hanginiz 71 günlük esaretin ardından ailenize, vatanınıza, sevdiklerinize ertesi gün kavuşacağınızı öğrendiğinizde hiçbir şey olmamış gibi davranabilirsiniz? Ayrıca o görüntülerdeki Arapça konuşmaların tercümesini yaparsanız şunu duyacaksınız: ‘Türk pilotları serbest bırakılma haberlerini aldıkları andaki sevinç görüntüleri’. Üzülerek şunu belirtmeliyim ki bu görüntüleri ‘Pilotlar bir partide göbek atıyorlar’ diye kamuoyuna sunmak yalnızca bizi değil bizim için dua eden birçok insanın hisleriyle vicdansızca oynamaktır. Profesyonelliğe sığmadığını ve etik olmadığını düşünüyorum. Bizler medyatik insanlar değiliz. Yaşadığım acı ve sıkıntıyı bir ben bilirim bir de Allah. Birkaç anlıklık görüntü ile yaşanan zulmün zalimliğin unutturmaya çalışılması manidardır” dedi.

Serbest kalmalarında emeği geçenlere bir kez daha teşekkür eden Kaptan Pilot Murat Akpınar da, “Cuma akşamı bize bu şekilde bir kutlama yapıldı. Omuzlara alıp havalara da atıyorlardı. Bu bizim başarımızdır diye düşünüyorum. Bunu yapabilecek çok az insan vardır. Biz bunun eğitimini daha önceden aldık. Önemli olan bizim orada rahat etmemizdi. Bu rahatlığı sağlayabilmek için elimizden gelen bütün gayreti sarf ettik. Şimdi daha değişik sendromlar ortaya çıkmaya başladı herkes televizyonlarda bizim hakkımızda bir sendrom yapıyor. Hiçbir sendromda değildik. Bir Türk insanının davranması gerektiği gibi davrandık. O şekilde orada kaldık ve o şekilde de buraya geldik” diye konuştu.

‘BİZİMLE GURUR DUYUN’

Kaptan Pilot Murat Akpınar, “Ben bizimle gurur duyulmasını istiyorum. Emin olun bizi kaçıran insanlar şu anda kahraman ilan edildiler. Lübnan’da omuzlara alınıyorlar ama ne yazıktır ki kaçırılan ve mağdur olan bizler burada sanki suçluymuşuz gibi kendimizi savunma durumunda bırakılıyoruz. Bunları da sizin takdirinize bırakıyorum. Biz buradayız ve gittiğimizden daha güçlü olarak ülkemize döndük” dedi. 

DAVUTOĞLU İLE LÜBNAN’A GİTME TEKLİFİ

Akpınar, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldiği kahvaltılı sohbette rehin tutuldukları köye birlikte gitmek istediği ile ilgili bir soruya “ Dışişleri Bakanımız bana ‘bir ay sonra bir ziyaret planlıyorum, bir ay sonra gitmeyi düşünüyorum.  Kaptanım beni oraya uçarak götürür müsünüz?’ dedi.  ‘Seve seve götürürüm. Neden götürmeyeyim, iki Murat gideriz’ dedim.  ‘Peki Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı ile görüşeceğiz, benimle gelir misin?’ dedi.  ‘Seve seve gelirim çünkü Dışişleri Bakanı beni yolcu ederken Sizi tatile de bekliyoruz. Bizi böyle anmanızı istemiyoruz ‘ dedi.  Bakana dedim ki ‘Biz oraya gittiğimiz zaman belki 1000 kişi bizi Türk bayrakları ile karşılayacak, sevinç gösterilerinde bulunacak. Buna da hazırlıklı olun’ dedim. Akpınar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz orada çok sevildik ve 9 Lübnanlının kurtarılmasına aracı olan şahıslardık. Devletimiz de bunu sağlayan devletti. Sayemizde birçok insan özgürlüğüne kavuştu.  Malesef bu insanların hepsi de müslümandı. Bana en çok acı veren konu da bu. Ben herhangi bir şekilde din ayırımı yapmak istemiyorum. Bir müslümanın bir müslümana verdiği en büyük acıyı birbirimize veriyoruz bu da beni çok fazla üzüyor. O yüzden bütün söylemlerimde Lübnan halkı ile herhangi bir sorunumuzun olmadığını, onlarla kardeş olduğumuzu ,bundan sonra da kardeş kalacağımızı yüksek sesle vurguluyorum. Davet ederlerse seve seve gideceğiz.”

ELİ BUZ GİBİYDİ VE TİTRİYORDU

Kaptan Pilot Akpınar, kendilerini kaçıran İman Riza’nın Ziyaretçi örgütünün bazı üyelerinin ellerinin titrediği ile ilgili bir soruya da şöyle açıklık getirdi:

“İlk kaçırılma anından bahsettim. Bizi araca aldıkları zaman hepimiz heyecanlıydık, ben de heyecanlıydım. Ne yapacağımı bilmiyordum. Ancak sol tarafımda oturan şahısla silahı kafama dayayıp ellerimiz temas haline geldiğinde elinin titrediğini ve elinin buz gibi olduğunu hissettim. Kendi kendime şunu söyledim: ‘Elinde silah olan bu durumdaysa kaçırılan ve hiçbir şeyi olmayan ben bu durumda olmadığıma göre benim daha cesaretli olmam lazım’ dedim. Bu bana çok büyük güç verdi. Anlatmak istediğim konu buydu. “

SİZİ ÖLDÜRMEYECEĞİZ KAPTAN

Kaçıran kişilerin kendilerine kötü davranmadıklarını açıklayan Akpınar, “Öldürme niyetinde de değillerdi. Bunu araçta zaten belirttiler. ‘Sizi öldürmeyeceğiz kaptan’ diye. Bu insana bir rahatlık veriyor. Ancak bunun kesinlikle bir garantisi yok. En büyük korkumuz 9 Lübnanlının Suriye’de herhangi bir şekilde zarar görmesiydi. Eğer onlara zarar gelirse bize söyledikleri lafı size söyleyeyim ; ‘Biz size kesinlikle zarar vermeyiz ama orada herhangi bir insanın başına bir şey gelirse o ailelerden birisi size zarar vermeye kalkarsa biz bunun için de mücadele ederiz ama ne kadar edebiliriz bilmiyoruz’ dedi. En büyük korkumuz 9 Lübnanlının oradan sağ sağlim ülkelerine dönmeleriydi” şeklinde konuştu.  

YARGILANMALILAR

İki THY pilotu, kendilerini kaçıran kişilerin yargılanıp ceza alması gerektiğini belirterek, “Yaptıkları suçtur. Bir insanın özgürlüğünü uzun bir süre, 72 gün boyunca almak bir suçtur. Kim olursa olsun hiç kimse bunu yapamaz.  Tabi ki suçlular ve cezalarını çekecekler kendi ülkelerinin kanunları nezdinde. Bizim devletimizin,  ülkemizin de bu konuda ısrarcı olacağına eminiz. Biz dün bu konuyla ilgili gerekli başvuruda bulunarak, ilgili şikayetimizi yaptık. Gerekli tedbirler mutlaka alınacaktır” diye konuştular.

ESİR ALANLARI ESİR ETTİK

“Nerede olursanız olun sizi esir alanlara esir olursanız iki kere esir oluyorsunuz. Ama nerede olursanız olun sizi esir alanları siz esir ederseniz dünyanın en mutlu insanı da siz oluyorsunuz ve dayanma gücünüz artıyor.“ diyen Akpınar, “Biz sadece bunu yaptık. Prof. Dr. Sevil Atasoy aradı. Bu konuda bir araştırmanın olduğunu ama canlı örneğinin hiç olmadığını, bunu uygulayabilen canlı örneğinin ilk biz olduğumuzu söyledi. Bunu yapan ilk insanlar sizsiniz dedi. Benim için önemli olan hayatta kalmaktı, rahat edebilmekti. Buraya ruhsal ve bedensel olarak ailemin yanına dönebilmekti, ben bunu başardım. Başımız dik döndük” şeklinde konuştu.  

ELLERİNDE 10 BİN VOLTLUK ALETLER VARDI

Rehin tutuldukları 71 gün boyunca akıllarından kaçmayı denemeyi düşünüp düşünmedikleri sorulan ikinci pilot Murat Ağca, “Biz inisiyatifi kaptırmamaya çalıştık. Her ne kadar tutsak dahi olsak güvenlerini kazanmaya, onlarla iletişim kurmaya çalıştık. Bize kötü muamele yapmıyorlardı. İlk gün de kaçmaya teşebbüs edebilirdik ama ellerinde 10 bin voltluk aletler vardı. ‘Kaçmaya teşebbüs etseydiniz sizi bağlayacaktık ve bir daha ellerinizi açmayacaktık’ dediler.  Etrafı gözlemledik, kimler geliyor, kimler gidiyor, kimler destek oluyor. Ve anladık ki oradan sağ olarak kaçmamızın imkanı yok”dedi.

BEN CEHENNEMDEN GELDİM

Son olarak basına seslenen Akpınar, “Lübnan’da basının onlara kahramanmış gibi davrandığı gibi davranmayın ama lütfen olması gerektiği gibi davranın. Yarım yamalak öğrendiğimiz Arapçayla ne demek istediklerini anlamıştık, teyid etmek için Arapça bilenlere sorduk. Tercüme ettiler. ‘Son gün beraber kutladılar dönüşlerini, hem ailelerine kavuşacaklar hem kaptanların evine dönüşlerini’bunu söylemiş olsaydınız inanın çok çok mutlu olurduk. Her gün orada kutlama yapıyormuş gibi söylemiş olmanız beni üzmedi, açık konuşuyorum ama babamı üzdü. Beni üzemezsiniz, ben cehennemden geldim” dedi.

Airkule.com

 
HAYATA BAĞLAYAN FREKANS
 
SANİ ŞENER’E ONUR ÖDÜLÜ
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kedi 24 Ekim 2013 Perşembe 08:00

"ben ne güzel işerim güneşe karşı arkamda medrese duvarı önümde çarşı / bir sürekli kaşınmadır yaşadığım / törelere ve alışkanlığa karşı / geldim gittim geldim bir şey bulamadım / üzüldüğüme ve yorulduğuma karşı /ah aklıma her şey gelir, her şey gelir / doğan güne karşı batan güne karşı /sözde kirlettiğimiz bütün her şey duruyor / bak ne diyorum sana, ele güne karşı / biz duralım biz sürekliyiz duralım / durukluğa, tüberküloza ve uranyuma karşı / durduk, ateş besledi, kuşları sürükledi arkamız medrese duvarı önümüz çarşı / güneşe güneşe karşı." ne büyüksün turgut uyar!

Yorumu oyla      1      0  
Nadir Aksoy 23 Ekim 2013 Çarşamba 19:11

Bence pilotlarımız gereğinden fazla konuşuyor ve basına malzeme oluyor Bence artık susmalılar !

Yorumu oyla      4      2  
misafir 23 Ekim 2013 Çarşamba 19:00

Sözde ileri demokrasideyiz.Esir alınan arkadaşlarına karşı duyarlı davranılması için eylem yaparak konuya duyarlı davranılmasında pay sahibi olan Y.Ö kaptana eğer kamuoyu önünde TALPA ve artık 'özgür'olan pilotlarımız teşekkür dahi edemiyorsa çok acınası halimizin göstergesidir.Özellikle TALPA'yı protesto etmek istiyorum.

Yorumu oyla      6      2  
hakiki vatandaş 23 Ekim 2013 Çarşamba 18:25

Aşkolsun kaptanlar!!! Y.Ö.kaptana bir selam yok mu?

Yorumu oyla      3      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HAYATA BAĞLAYAN FREKANS
THY kaptan pilotu Murat Akpınar ile yardımcı pilot Murat Ağca, Türkiye’ye ...
KİLİDİ BAŞBAKAN KIRDI
Beyrut Büyükelçisi Süleyman İnan Özyıldız, THY pilotları Ağca ve Akpınar’ın ...
PİLOT KAÇIRMANIN CEZASI ARTIRILSIN
Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Başkanı Gürcan Mantı, yaşanan pilot ...
 
THY’DEN AVRUPA BASKETBOLUNA DAMGA
Türk Hava Yolları, 2020 yılına kadar Euroleague Basketball’un isim sponsoru
'DERS ÇIKARAN OLUR MU?'
Airkule.com Genel Yayın Müdürü İbrahim KÖKTENER, THY pilotları Murat Akpınar ...
İZMİR’DE SONUCU KURA BELİRLEDİ
Hava-İş delege seçimlerinde İzmir’de sonuç kurayla belirlendi.
 
ATATÜRK HAVALİMANI’NDA CİNAYET
Atatürk Havalimanı İçhatlar Geliş Terminali önünde bir erkek uğradığı ...
BAKAN YILDIRIM İDDİALAR İÇİN NE DEDİ?
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım son dönemde ...
TÜRKİYE BAYRAMDA UÇTU
11-20 Ekim tarihleri arasında 37.225 uçak ve 5 milyon yolcuya hizmet verildi. ...
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
PİLVAK'TA SEÇİM ZAMANI
HANEDA'NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI
PEGASUS'UN YENİ ROTASI
ÜREKSOY: 26 NİSAN'IN ÖNEMİ
LUFTHANSA'DA YENİ KABİN
ERCAN'DA 'PİLOTLAR GÜNÜ'
TAV'A 'EN İYİ İŞVEREN' ÖDÜLÜ
'GÖKYÜZÜ SİZİNLE DAHA GÜZEL'
INDIGO'DAN DEV A350 SİPARİŞİ
PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazar Pazartesi Salı
13 / 18 °C 14 / 15 °C 14 / 16 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •test
  •seyahat
  •salgın
  •almanya
  •Temel Kotil