iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
24 Temmuz 2011 Pazar - 18:26

PİRİNCİN İÇİNDEKİ BEYAZ TAŞLAR

Bahadır Altan’ın yazısı Radikal’de yayınlandı: İki kadın işçisini hiçbir gerekçe göstermeden işten çıkaran bir sendika, Türk-İş içinde patronlara karşı ‘IL0 standartlarında’ iş güvencesini nasıl savunacak?

PİRİNCİN İÇİNDEKİ BEYAZ TAŞLAR
Losev-1

Türk-İş'e bağlı 10 sendika genel başkanının başlattıkları muhalefet, bazı kesimlerde "umut" yarattı. Petrol-İş, Tek Gıda-İş, Hava-İş, Belediye-İş, Kristal-İş, Deri-İş, TGS, Basın-İş, Tümtis, Tez Koop-İş'in yayınladığı bildirge sendikalarda demokratik işleyişten, şeffaflıktan, katılımdan söz ediyor. Sendikal mücadeleye ilgi duyan herkesin hatta bu sendikaların yönetimine karşı muhalefet yürüten işçilerin de katıldığı tespitler aslında gerçeği dile getiriyor: Sendikal mücadele ve işçi sınıfı hareketi tarihinin en kötü dönemini yaşıyor.

 

Mevcut durumu doğru tespit etmek, çözümün de doğru yerde arandığı anlamına gelmiyor. Bu yazıda “Yeni Sendikal Hareket”in işçi sınıfı ve sendikal mücadele için ne ölçüde umut olabileceğini ve umudun aranması gereken yeri bulmaya çalışacağız. Sendikal mücadelenin temel sorunu, işçilerin sermaye ve devlet baskısı yanında sendikacılara güvensizlikten kaynaklanan sürecin dışına itilme halidir. Özne konumundan seyirciye dönüştürülen işçi kitlesi, patronların da sendikacıların da işine gelen hır sonuç. Çünkü ikisi de sorgulamayan işçiler istiyor!

 

Sendikaların "başarısını" imzaladıkları Toplu İş Sözleşmelerinde değil, demokratik yapılarıyla işçileri ne ölçüde sürece kattıklarında aramak gerekiyor. Sendika üyeliği yetmiyor, örgütlülük başka bir şey. Bu açıdan üyelerinden kopuk, kendi içinde demokratik işleyişi kurmamış, mali konularda şeffaflıktan uzak, işçilerin yaşantısını paylaşmayan profesyonel sendikacılar, bugünkü durumdan en az devlet ve sermaye kadar sorumlu. Salt söylemlerine bakarak boş umutlar beslemek yerine pratikte yapılanlarla daha sağlıklı sonuçlara ulaşılabilir.

 

Hava-İş

THY'de çalıştığım on yıl boyunca işyeri temsilciliğini yaptığım bu 10 sendikanın sözcülerinden Hava-İş'in durumu, fotoğrafın tamamını görmek için yeterli: Hava-İş'te 22 yıldır sendikayı yöneten ekip, son genel kurulda tabandan yükselen güçlü bir muhalefetle karşılaştı. Delege sisteminin sendika iktidarına sunduğu bütün olanaklara rağmen seçimler, 146'ya 146 şeklinde eşit sonuçlandıktan sonra geçersiz bir oyun iktidar lehine geçerli kılınmasıyla yönetim şimdilik değiştirilemedi. Gökkuşağı Hareketi adlı işçi muhalefetinin seçimlerden önce demokratik bir işleyiş kurmak amacıyla sunduğu ve yönetiminin şiddetle karşı çıkıp reddettiği üç önerge, sendikacıların samimiyetine suç üstü yapıyor: 1- Sendika temsilcilerinin atama yoluyla değil, işçilerin oylarıyla seçilmesi. 2- Sendika harcamalarının periyodik olarak üyelere açıklanması. 3- Sendika yöneticilik süresinin üç dönemle sınırlandırılması.

 

Gökkuşağı Hareketi delegeleri, işçilerin sendikaya güven ve desteğinin tam da bu uygulanmayan temel kurallar nedeniyle yok olduğunu görerek, bunu tüzük değişikliğiyle sağlamaya çalışsalar da başarılı olamadılar. Kongrenin Divan Başkanı Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ve divan üyesi Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi, bu girişimin içindeki başkanlar olarak yaşananların tanığı. Şimdi doğal olarak işçiler soruyor: "Bu en temel demokratik ilkelere karşı çıkan, uygulamayan sendikacılar, şimdi nasıl olur da 'demokrasiden, şeffaflıktan, işçileri sürece katmaktan' söz edebilirler? İşçiye sırtını dönenlerden 'Yüzü İşçiye Dönük' bir sendikacılık, bir konfederasyon beklenebilir mi?"

 

Hava-İş, genel başkanı ağzından kamuoyuna cilalı sözler sarf ederken, son üç yılda işçilerinin üçte birini işten atmış bir yönetime sahip! Haziran ayında yine iki kadın işçisini hiçbir gerekçe göstermeden işten çıkaran bir sendika, Türk-İş içinde patronlara karşı "ILO standartlarında" iş güvencesini nasıl savunacak? Bildirgede yazılanlarla pratikte uygulananlar bu denli keskin çelişkilerle dolu. Aşağıdaki sitelerde medyanın görmeyi reddettiği haberlerin yüzlerce örneğini bulabilirsiniz. (http://www.airkule.com/default.asp?page=haber&id=9601 , www.gokkusagihareketi.com , www.soldefter.com )

 

Tek Gıda-İş

Kendisi taşerondan hizmet satın alan ve engelli işçisini işten atan Tek Gıda-İş ise diğer bir çarpıcı örnek. Engelli sendika çalışanı Uğur Doğan, hâlâ sendika genel merkezi önünde direnişini sürdürüyor. Tekel direnişçilerinden Metin Arslan bu sendikacıları "pirincin içindeki beyaz taşlara" benzetiyor, "Siyah taşları biliriz ve ayıklamak kolaydır ancak bunları fark etmek çok zor!"

 

Özetle, bildirgede Türk-İş için söylenilen doğrular ve hedeflenen ilkelerin her biri için "Bunu önce kendi sendikalarında neden uygulamadıkları!" sorusunun yanıtı yok. Demokratik olmayanın demokrasi vaadi, şeffaf olmayanın şeffaflık isteği, katılımcı olmayanın umut vermesi mümkün değildir. Tepeden, sendika uzmanlarına hazırlatılmış cilalı metinlere bakarak umutlanmak belki işçilerin nabzını tutamayan, bürokratik yapılarda görev almış bazı arkadaşlar için mümkün. Hatta meclise giren sendikacılara da umut bağlayanlar olabilir! Ancak işçiler ve özellikle sendikal mücadelenin gönüllüleri, söze değil işe bakacak kadar ağır bedeller ödediler!

 

İşçilerin yarattığı seçenekler

Bu girişimi "Ne de olsa var olandan iyidir!" şeklinde yorumlamak ise yanılgının en vahimi. Kapitalizm tarih boyunca kendi bürokratik yapısına uygun sendikacılığı kendisi var edip ona dayanmak yolunu seçti. Şimdi, farklı bir imajla, artık ipliği iyice pazara çıkanların yerine kötünün iyisine değil öz güçlerine dayanan birlikteliklerle işçiler kendi seçeneklerini yaratıyorlar.

 

Emeğiyle geçinenlerin sorunları dağlar gibi, AKP iktidarı güvencesizleştirme, taşeronlaştırma, esnekleştirme politikalarının son adımı olarak kıdem tazminatına göz dikmiş durumda. İş cinayetlerinde ülkemiz artık "dünya birincisi"!

 

Bugün her dönemden daha fazla sendikal örgütlülüğe ihtiyaç var. Toplu sözleşme yapabilen işçilerin oranı ise sadece yüzde 6! Bu nedenle neoliberalizmin emekçilerin hayatındaki tahribatına karşı mücadelede sendikaları, yeniden işçilerin yönettiği örgütler haline getirmekle işe başlanmalı. Artık ayrı bir sınıf haline gelen, patronlaşmış yöneticilerden kurumlarımızı arındırmadıkça, "demokratik, şeffaf, temiz sendikalara" kavuşmak ve bağımsız işçi hareketini yaratmak hayal. Umudu çürüyende değil, tabanda yeşerende aramak gerek.

* Kaptan Pilot, Hava-İş Genel Kurul Delegesi 

 
UÇAKTA ŞÜPHELİ ÇANTA
 
APRONDA KOVALAMACA
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 4 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tekel 2 Ağustos 2011 Salı 22:52

Diğer 9 sendika yöneticileri de sizinle yola çıkmanın ne büyük hata ve yük olduğunu anlayacak yakında...

Yorumu oyla      0      0  
26 Temmuz 2011 Salı 14:44

Başkanı arayanlar, onu, apronda kendini yıllar önce bağladığı uçağın dikmesinde bulabilirler....)))

Yorumu oyla      0      0  
26 Temmuz 2011 Salı 14:28

DÜNYANIN HANGİ AKLI BAŞINDA ÜLKESİNDE 22 YIL SENDİKA BAŞKANI OLAN KİM VAR??? HANGİ ÜLKEDE HESAP VERMEDEN, HESAP SORANI DA İŞTEN ATARAK, TEHDİT EDEREK SİNDİRMEK VAR??? SANA YILLARDIR HEP SÖYLENDİ HER AY BÜTÇEYİ, NEREYE, KİME, NİÇİN, NE KADAR PARA HARCANDIĞINI AÇIKLA, SANA AİDAT VERENLERİN EN DOĞAL HAKKI DEDİK SEN SENDİKAYA GELSİNLER GÖSTEREYİM BU SIRDIR HERYERDE GÖSTERİLMEZ DEDİN... BÖYLE SAÇMA SAPAN BİR LAFI BOŞUNA SÖYLEMEDİĞİN BELLİYDİ... OĞLUNU YURTDIŞINDA NASIL OKUTTUĞUN, HER AKŞAM MEYHANELERDE NASIL YİYİP, İÇTİĞİN, 5 YILDIZLI OTELLERDE NASIL KALDIĞIN, PASSATLARI NASIL ALDIĞIN, OTOPARKÇIYI, ÇİÇEKÇİYİ BİLE GENEL KURULA NEDEN ÇAĞIRDIĞIN ORTAYA ÇIKACAĞI İÇİN... EN SON DIŞ HATLARA, İÇ HATLARA, GENEL MÜDÜRLÜĞE NE ZAMAN GELDİN?? GÖREN, EDEN VAR MI?? ARADA yağcıLAR GELİYORLAR ONLARIN DA NE YAPTIKLARI BELLİ DEĞİL... PATRON EDASIYLA İNSANLARI SENDİKADAN KOVMAN BİLE SENİN KİM OLDUĞUNUN BAŞLICA GÖSTERGESİDİR.. BU İŞTEN ATILMALAR İÇİN BİLE AĞZINI AÇIP Bİ ŞEY DİYEMEDİN AMA MAHKEMEDE DİYECEKSİN..

Yorumu oyla      0      0  
Ne olacak. 25 Temmuz 2011 Pazartesi 14:41

Toplu iş sözleşmemiz ne oldu bilmiyoruz. sendikacı arkadaşlar nerede bilmiyoruz. herhalde meclis tatil onlarda tatilde ama işveren devamlı çalışıyor. Arkadaşlarımız işten atılıyor, sendika ya gidiyorlar mahkeme yolundan başka yol gösterilmiyor. sendikadaki hava sanki notere gittiğinizdeki ortam ile aynı ne olacak bizlerin hali hergün işe acaba bana birşey olacakmı diye geliyoruz. Ey sendikacılar biraz inancınız kaldı ise hala kendinize, istifa edin bizde bir sendikamız yok ne yapalım deriz. başımızın çaresine bakarız.

Yorumu oyla      0      0  
yapsl. 25 Temmuz 2011 Pazartesi 10:34

yolun sonunu görmeye başlayan aycin ve yandaşları biraz daha nemalanıp hayatlarını devam ettirmek istiyorlar. vefasız aycin önce hasta olan ali bayrakcı'yı hatırlasın. sonra diger işlerine baksın.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
UÇAKTA ŞÜPHELİ ÇANTA
Türk Hava Yolları'na ait İstanbul-Gaziantep seferini yapan uçakta unutulan ...
THY'YE YOĞUN TALEP
Vergiler dahil 300 bin koltuğunu 44 liradan satışa çıkaran THY, bir anda ...
THY MANİLA'DA OFİS AÇTI
THY, Pasifik'teki çalışmalarını hızlandırdı. Hong Kong, Endonezya ve Avustralya'ya ...
 
THY'NİN YENİ NUMARASI
Türk Hava Yolları yeni çağrı merkezi numarası hizmete girdi. THY'nin yeni numarası bir tık ötede...
'AÇIKLAMA' CEZASIZ KALMADI
“Korsan telsiz yayını” ile ilgili açıklama yapan BTS İstanbul 2 No’lu ...
İSG'DEN UÇTU KAZANDI
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı tarafından düzenlenen Nissan ...
 
BULGARİSTAN'DAKİ ARIZA ETKİLEDİ
Bulgaristan'da FTP olarak adlandırılan uçuş bilgilerinin girildiği sistem ...
THY DEVLERE ABD'DE SPONSOR OLDU
İki futbol devi Manchester United ve FC Barcelona, şampiyonlar ligi finalinden ...
PEGASUS'TA MUTLULUK TABLOSU
Pegasus Antalya ailesinden Pilot Ufuk Develi ile Kabin Memuru Bircan Erol’un ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
TALPA 66 YAŞINDA
BEBEK ARABASINDA 73 KİLO ALTIN
SİVRİHİSAR'DA ‘UÇAN GENÇLİK'
ABD'Lİ MÜZE MÜDÜRÜ GÖZALTINDA
YANGIN VE TAHLİYE
EMIRATES'TE YENİLENEN UÇAKLAR
WTATİL-SALAMAIR İŞBİRLİĞİ
BRITISH UÇAĞINDA SKANDAL
GÖVDE ÜZERİ İNDİ
'COMAC C919' YORUMU
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
10 / 17 °C 11 / 18 °C 12 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •pilot
  •kaza
  •pandemi
  •United Airlines