iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
11 Temmuz 2011 Pazartesi - 16:38

PRİŞTİNA'DA TEMEL ATILDI

Limak, Priştina Uluslararası Adem Yaşari (Jashari) Havalimanı Yeni Terminal binasının temelini attı

PRİŞTİNA DA TEMEL ATILDI
Losev-1

Limak Grubu, gerçekleştirdiği temel atma töreni ile geçtiğimiz Nisan ayında 20 yıllığına işletmesini devraldığı Priştina Uluslararası Adem Yaşari (Adem Jashari) Havalimanı’nın yeni terminal binası ve ilave tesislerinin inşaatına başladı.

 

Yüzde 90 Limak, yüzde 10 Fransız Aeroports de Lyon ortaklığından oluşan Limak Kosovo International Airport JSC konsorsiyumu; yatırım süreci kapsamında 42 bin metrekare kapalı alana sahip, yolcu konforunu ön plana çıkaran yeni terminal binasının yanı sıra, 85 bin metrekare apron ve yeni hava trafiği kontrol kulesi inşaatı ile havalimanı ulaşım yollarının rehabilitasyonunu da gerçekleştirecek. Gerçekleştirilecek bu yatırımlarla Priştina Havalimanı’nda yolcu sayısının 20 yıllık işletme sürecinde 1.5 milyondan 4 milyona çıkartılması öngörülüyor.

 

Limak Grubu’nun, 20 yıllığına işletmesini devraldığı Priştina Uluslararası Adem Yaşari (Adem Jashari) Havalimanı’nda inşa edeceği yeni terminal binası ve ilave tesisler için inşaat sürecini 11 Temmuz 2011 Pazartesi günü gerçekleştirilen temel atma töreni ile başlattı.

 

Yaklaşık 140 Milyon Euro’luk bir bedel ile gerçekleşecek yatırım kapsamında Pristina Uluslararası Adem Yaşari (Adem Jashari) Havalimanı’na uluslararası normlarda, modern mimari anlayışta, çevre dostu ve akıllı bina olarak hayata geçirilecek. Başlatılan bu yatırım süreci ile yeni terminal binasının yanı sıra 85 bin metrekare yeni apron ile birlikte yeni kontrol kulesi inşaatı, 1.750 araç kapasiteli yeni otopark yapımı ve havalimanı ulaşım yollarının rehabilitasyonu da gerçekleştirilecek.

 

Hem yenilecek hem çevre dostu olacak  

Pristina Uluslararası Adem Yaşari (Adem Jashari) Havalimanı’nda Limak Grubu, terminal ve otopark işletmesinin yanı sıra yer hizmetleri, uçak yakıt, kargo ve PAT (pist, apron, taksi yolları) işletmelerinden ve bunların bakım onarımlarından da sorumlu olacak. 

 

Kosova Başbakanı Hashim Thaçi, ilgili bakanlar, Türk, Fransız, Amerikan Büyükelçileri, Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız, Yönetim Kurulu Üyeleri Ebru Özdemir, Serdar ve çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleştirilen temel töreninde konuşan Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

 

“Her alanda büyük adımlar atan Kosova Cumhuriyeti, bugün inşaatına başladığımız ve uluslararası normlarda, modern mimari anlayışta, çevre dostu ve akıllı bina olarak hayata geçireceğimiz Priştina Uluslararası Adem Jashari (Yaşari) Havalimanı yeni terminal binasının en kısa sürede tamamlanması ile ulaştırma ve havacılık sektöründe de hali hazırda gösterdiği büyük atılımları devam ettirip bölge coğrafyasında sahip olduğu müstesna yeri pekiştirecektir. Limak Grubu ve Lyon Havalimanları olarak bizler, tüm bu yenilikleri en kısa süre içinde tamamlamak için gerekli olan bilgi, deneyim ve güce fazlasıyla sahip olduğumuzu biliyoruz ve Kosova havacılık sektörü ve ülke imajına yeni bir vizyon verecek olan yeni terminal binamızı en kısa sürede bitirmenin heyacanını yaşıyoruz”

 

Adem Jashari Kosova’nın dünyaya açılan yüzü…

Son dönemde, Kosova ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin hızla ivme kazandığını görmekten büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Priştina Türkiye Büyükelçisi Songül Ozan, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, “Bugün sadece basit bir havaalanı temel atma töreni yaşamıyoruz. Aynı zamanda, dünyanın en genç ülkelerinden Kosova’nın dünyaya açılan yeni yüzünü temsil edecek, Kosova’nın ve Balkanlar’ın en modern havaalanının hayata geçirilmesi için ilk adımın atıldığı önemli bir gün. Adem Jashari Havaalanı önümüzdeki yıllarda günümüz standartlarında modern bir terminal binasına kavuşacak ve milyonlarca turiste hizmet verecektir. Bugün sadece basit bir havaalanı temel atma töreni yaşamıyoruz. Aynı zamanda, dünyanın en genç ülkesi olan bağımsız Kosova’nın dünyaya açılan yeni yüzünün temellerinin atıldığı bir güne şahitlik ediyoruz” dedi.

 

Temel atma töreninde konuşan VakıfBank Kurumsal Kredi Baskanı Sedat Kovar ise, “Pristina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı’nın yenilenme sürecine sağladığımız krediyle, Kosova ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinde kum tanesi kadar da payımızın olduğunu bilmek bankamız adına gurur vesilesidir”dedi.

 

Yolcu sayısı 4 milyona çıkartılacak 

Halen Türk Hava Yolları, AtlasJet, Swiss Air, Britisth Airways, Austrian Airlines, Air Berlin, GermanWings gibi sayısı 35’e ulaşan havayolu şirketlerinin düzenli uçuşlarını gerçekleştirdiği Priştina Uluslararası Havalimanı’nı, Almanya, İsviçre, Avusturya, Türkiye, İngiltere, Macaristan, İtalya gibi bir çok ülkeye havayolu ulaşımında bağlantı sağlaması ve güçlü diaspora trafiği ile Orta Avrupa’da stratejik bir öneme sahip bulunuyor. Limak Kosovo International Airport JSC, Priştina Havalimanı’nın balkanlardaki bu önemli avantajı ile 1,5 milyon olan yolcu sayısının da 4 milyona çıkartılması hedefleniyor.

 

Priştina Havalimanı’nın 20 yıllık kullanım hakkı için yüzdesel imtiyaz bedeli ödeyecek olan konsorsiyum, ek olarak 140 milyon Euro tutarında bir yatırım öngörüyor. Bu yatırım kapsamında, 42 bin metrekare kapalı alana sahip, yolcu konforunu ön plana çıkaran modern yeni terminal binası, ilave olarak 85 bin metrekare apron, yeni hava trafiği kontrol kulesi inşası, havalimanı ulaşım yollarının rehabilitasyonu, 1.750 araç kapasiteli otopark, yakıt depoları ve bağlantı yolları yapımı hedefleniyor.

 

Yeni terminal binası trafik gelişimine bağlı olarak ilave 14 bin metrekare daha büyütülebilir nitelikte modüler olarak inşa edilecek. Ayrıca tesis bünyesinde sayısı 3 olarak planlanan yolcu köprüsü trafik gelişime paralel olarak 6’ya kadar çıkarılabilecek. Yatırımların 2012 yılı ilk yarısında tamamlanması öngörülüyor.

 

Hali hazırda Kosova’nın tek havalimanı olarak ülkeyi dünyaya bağlayan Priştina Uluslararası Adem Yaşari (Adem Jashari) Havalimanı, Nisan 2011 tarihinden itibaren 20 yıllık kullanım hakkı ile Limak Kosovo International Airport JSC tarafından işletilmekte ve Limak Grubu’nun Sabiha Gökçen’den sonra üstlendiği ikinci havalimanı işletmesi olma niteliğini taşımakta.

 
THY UÇAĞI STUTTGART'A İNDİ
 
MANU KUPASINI THY'YE GETİRDİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
JFK'DE GÜVENLİĞİ ALTÜST ETTİ
Nijerya asıllı bir ABD vatandaşı, geçersiz bir biniş kartı ve başkasına ...
UÇAKTA AKREP SOKTU
ABD'de, Jeff Ellis adlı kişiyi, kadın arkadaşı ile birlikte Alaska Havayollarına ...
KAPLUMBAĞA RÖTARI
New York’taki Kennedy Uluslararası Havalimanı’nın bir kez daha kaplumbağalar bastı
 
KABİL'DE TALİBAN VAHŞETİ
ABD’nin Afganistan’dan çekilme planını açıklamasının ardından Taliban, ...
BÖYLE ÖLÜM GÖRÜLMEDİ
Rusya’nın Novosibirsk şehrinde, YAK52 tipi uçakla havalanıp paraşüt ile ...
WIMBLEDON'A VEDA ETTİ
THY'nin reklam yüzü Wozniacki, Slovak rakibi Cibulkova'ya yenilip Wimbledon'a 4. turda veda etti
 
SIRBİSTAN'A HAVALİMANI JESTİ
Sırbistan'da 22 milyon euroluk Morava Havaalanı ödenek yokluğundan yarım ...
KORKUNÇ İDDİA
ABD'li eski istihbaratçıdan korkunç iddia: Türk fizikçi de dahil, tüm ...
UÇAĞA TABANCAYLA BİNDİ
Hangi havalimanında bir adam, güvenlik kontrolünden rahatlıkla geçirdiği ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
EN GÜZEL '19 MAYIS' KUTLAMASI
'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK' ADIMI
KIRGIZİSTAN SOCEA'YA KATILDI
YER PERSONELİ UÇAKTAN DÜŞTÜ
İZMİR'DEN 7 YENİ ROTAYA UÇACAK
TB-2 POLONYA'YA İHRAÇ EDİLDİ
SIA REKOR KAR AÇIKLADI
'CAFE YANIMDA' İLE FARKINDALIK
HEDEF: 10 MİLYON YOLCU
TUSAŞ-TÜBİTAK İŞBİRLİĞİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
14 / 21 °C 15 / 20 °C 14 / 23 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •kaza
  •kriz
  •TUSAŞ
  •turist
  •turizm