iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
1 Aralık 2008 Pazartesi - 08:39

SENDİKAYA DARBE GİRİŞİMİ

THY yönetimi, binlerce uçak bakım lisanslı teknisiyen ve yüzlerce mühendisin çalıştığı uçak bakım merkezi THY Teknik A.Ş.’nin Metal İşkolunda olması gerektiği savıyla Hava-İş sendikasına karşı ‘iş kolu itirazında’ bulundu.

SENDİKAYA DARBE GİRİŞİMİ
Losev-1

İş kolu itirazında bulunulmasının hem THY, hem de THY Teknik A.Ş.’de 1 Ocak 2009 tarihinde yeniden başlayacak yeni dönem toplu iş sözleşmeleri öncesi çalışanlara THY Teknik A.Ş’de toplu sözleşme yaptırmamak amacı taşıdığı belirtiliyor.

 

Hava-İş Sendikası, kılıçların çekilmesine neden olan 'bomba' gelişme konusunda şu açıklamayı yaptı:

Değerli basın ve kamuoyumuza;

HAVA-İŞ sendikasının örgütlüğüne yönelik saldırılara bir yenisi eklendi.

Binlerce uçak bakım lisanslı teknisyen ve yüzlerce mühendisin çalıştığı ortadoğunun en büyük ve nitelikli uçak bakım merkezi THY Teknik A.Ş’nin  Metal İşkolunda olması gerektiği  savıyla işveren ve Hak-İş’e bağlı Çelik İş sendikasınca Hava-iş’e karşı işkolu itirazı yapıldı.

Haklarına ve sendikalarına sahip çıkan çalışanların bu tavrını bir türlü hazmademeyen, THY yönetimi ve onun sözünden çıkamayan THY Teknik A.Ş yönetiminin, çalışanlara karşı bu dönem daha kapsamlı ve daha saldırgan bir tutum içine gireceklerini defalarca kamuoyuna açıkladık.

Ve büyük bir utanmazlık ve düşmanlıkla dolu kafalarındaki en son oyuna giriştiler. Teknik A.Ş işyerlerinin  işkolunun HAVACILIK değil, METAL işkolunda olduğu şeklinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na  İŞKOLU İTİRAZINDA bulundular.

Hemde kiminle biliyor musunuz HAK-İŞ konfederasyonu’na bağlı Çelik İş adlı sendikayla birlikte.

1962 yılından bu yana 21 nolu hava taşımacılığı işkolunda yıllarca ve defalarca toplu iş sözleşmesi yapılmış THY A.O’nun birimi iken, 2006 yılı Mayıs ayında bölünerek ayrı bir tüzel kişilik kazanmış THY Teknik A.Ş işyeri ile ilgili olarak THY Teknik A.Ş işvereni ve Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Çelik İş sendikası işyerinin “METAL İşkolunda” olduğu savıyla işkolu itirazında bulundu.

1962 yılından buyana havacılık işkolunda bulunan bir işyerini hedef alarak, hemde o işyerinin işvereni ile birlikte işkolu tesbiti isteyen, işçilerin toplu iş sözleşmesini engellemeye yönelik böyle bir gişimde figuranlık yapmayı göze almış  kendisine sendika adını yakıştıramadığımız işçi sınıfının kuyusunu kazan Hak-İş’e bağlı bu sendikayı bir kenara bırakıyoruz. Onlarla işçi sınıfı önünde ayrıca hesaplaşacağız.

Bilindiği gibi THY Teknik A.Ş 24 Mayıs 2006’da THY bünyesinden ayrıldığında İŞVEREN KENDİ TALEBİ İLE BU İŞYERİNİN HANGİ İŞKOLUNDA OLDUĞUNU tesbit amacaıyla başvuruda bulunmuş ve Bakanlık işyeri incelemesi yaparak  işyerinin HAVACILIK işkolunda olduğunu tesbit etmiş ve 31.08.2008 tarih ve 26275 sayılı resmi  gazetede yayınlanarak kesinleşmişti. Bu karara hiç bir sendikada itirazda bulunmamıştı.

Peki ne oldu da 2 yıl önce kendi talepleri ile yapılan ve Teknik A.Ş işyerinin Hava Taşımacılığı işkolunda olduğunu kesinleştiren ve o zaman hiç bir sendikanın da itiraz etmediği bu karara karşı şimdi itirazda bulunuyorlar.

Bunun anlamı THY  ve THY Teknik A.Ş’de 1 Ocak 2009 tarihinde yeniden başlayacak yeni dönem toplu iş sözleşmeleri öncesi  THY ve THY Teknik A.Ş emekçilerinin ortak mücadelesini engellemek, hatta THY Teknik A.Ş’de toplu sözleşme yaptırmamaktadır.

Bilindiği gibi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Sendikalar Yasası’na paralel yayınladığı İşkolları Tüzüğü  incelendiğinde

  13                3         34, 35, 36,

                                37, 38, 39            METAL

                                                              Metal yapımı, her türlü maden cevherlerinin ve bunların alaşım ve karışımlarının ergitilmesi, arıtılması, haddelenmesi, çekilmesi, dökülmesi ve şekillendirilmesi, çelik sanayii, madensel eşya yapımı, makina yapımı, elektrik makinaları, cihazları, araç ve gereçlerinin (deniz, demir ve hava yolları madeni taşıma araçları hariç) ve diğer madensel taşıtların yapımı ve onarımı ve başkaca madensel eşya ve gereç yapımı, kurma (montaj) sanayii işleri.

21                7         71                        HAVA TAŞIMACILIĞI

                                                               Hava ve havacılığın yer ve yerüstü işleri ile hava taşıtlarında yapılan her türlü işler ve uçakla ilaçlama işleri.

olarak kesin tarif edilmiştir.

Dikkat edilirse metal işkolunun tarifinde  (deniz, demir ve hava yolları madeni taşıma araçları hariç) denilmiştir. Çünkü sayılan bu işkolları zaten ayrıca tüzükte yer almaktadır. Hukuken  bu kadar açık tanım varken yapılan bu itiraza Hak-İş konferederasyonundan bir sendikanında katılması olayın siyasi bir üst kararla mı tezgahlandığını da akla getirmiyor değildir.

THY Teknik A.Ş’nin havacılık işkolunda olmadığının itirazında bulunmak bir anlamda sivil havacılığın temel taşlarından olan uçak teknisyenliği ve mühendisliğini hiçe saymak işyerini “ahmet ağanın teneke fabrikasına indirgemek” böylece mesleki onurla oynamak anlamına da gelmektedir.

THY Teknik A.Ş işvereni  SHGM, EASA, JAA, FAA denetlemelerinde kusura bakmayın benim işyerim metal işkolunda benim sizle işim kalmadı diyecek herhalde. Personel ve sendika düşmanlığı bunların sadece gözlerini değil, akıllarını da kör etmiş.

THY Teknik Müdürlük  1962 de Hava-İş sendikasını kuran bir işyeridir. Sendika kuran bir işyeri olarak kendi kurduğu sendikasına yönelen bu tehdite karşıda gerekeni yapacaktır. Bu sendikal haklara ve Hava-İş’e bağlılık  geleneğini hiç bir girişim ortadan kaldıramış, kaldıramayacaktır.

Bu itirazın hukuki bir basit işlem gibi gösterilmesi gerçekleri çarpıtmaktadır. İşkolu tesbit sürecinin yıllarca sürebilen bir hukuki karmaşa olduğunu herkes bilmektedir.

Bu itirazla ilgili işlem halen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişiliğinin denetiminde incelenmektedir. Biz Sayın Bakanlık müfettişlerinin bu konuda hakkaniyet içinde objektif devlet memurluğunun verdiği onurlu bir duruşla gerçeği tesbit edeceklerine inanıyoruz ve güveniyoruz.

Tersi bir karar ise tamamen siyasi olacaktır. Bakanlığı ve HAK-İŞ konfederasyonunu büyük vebal altında bırakacaktır.

Bu ülkede hukuk varsa adalet varsa bu itirazın hiç bir geciktirilmeye meydan verneden reddedilmesi gerekmektedir. Çünkü THY Tenik A.Ş’de aileleri ile birlikte 10000 kişinin ekmekleri ve hakları ile oynanmış olur.

THY Teknik A.Ş işverenini uyarıyoruz. İşyerinde iş barışı ve huzurunu ortadan kaldıran bu tehlikeli kararınızı bir kez daha düşünün, olabileceklerden ne üyelerimiz nede sendikamız sorumlu olmayacaktır.

Bu konuyu bu noktalara taşımanın hem işyerinde çalışanlarımızın hemde Hava-İş ve bağlı olduğu kurumların hiç görülmemiş şekilde tepkisine neden olacağını şimdiden açıkça kamuoyuna duyuruyoruz. Saygılarımızla

 

TÜRKİYE SİVİL HAVACILIK SENDİKASI GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU

 
GÜNDEM ALTÜST OLACAK
 
THY'DEN BAYRAMA EK SEFERLER
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BSLIST 1 Aralık 2008 Pazartesi 

THY Teknik yonetim kurulunu protesto ediyoruz! Bu kadar futursuzca hareket edebilmeleri ne kadar kotu...

Yorumu oyla      0      0  
Meraklı 1 Aralık 2008 Pazartesi 

Bakanlığa bak sen 2006 da verdiği karardan çark etmezse birşey bilmiyorum ben. Madem kadrolar külliyen islamcı sendikayıda islamcı yapalım kurtulalım derdindedir bunlar.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
GÜNDEM ALTÜST OLACAK
Flaş, Flaş, Flaş… Türk Hava Yolları, özellikle de THY Teknik ile ilgili ...
ANADOLUJET İLE ÇORLU
Türk Hava Yolları, alt markası Anadolujet ile Tekirdağ Çorlu Havaalanı'na ...
KRİZ TEĞET GEÇTİ
Kriz, havalimanı alışverişine uğramadı, satışlar yüzde 10 arttı.
 
BABA PARASI ALMADIK
Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, “Baba parası almadık. ...
HER UÇUŞTA 49 KOLTUK 49 YTL
SunExpress, kış tarifesi kapsamındaki tüm iç hat uçuşlarında geçerli olacak ...
DREAMLİNER'DE BİR İLK
Boeing’in 787 Dreamliner uçağında bir ilk gerçekleşecek. O ‘ilk’in detayları bir tık ötede…
 
THY UÇAĞINA SİS ENGELİ
Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Elazığ seferini yapan uçağı, hava muhalefeti ...
THY'NİN 4.KARGO KUŞU
THY, 4.kargo uçağına da kavuştu. Almanya’da kargo dönüşümü yapılan A-310 ...
400'LER GİDİYOR 700'LER GELİYOR
THY, kira süreleri biten 4 adet Boeing 737-400 uçağının kira sürelerini uzatmama kararı aldı...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
EDREMİT'TE 'NİSAN' RAKAMLARI
SCHENGEN VİZESİNE ZAM
FLAMİNGOLARIN ÖLÜMÜ
THY'NİN 100'ÜNCÜ YIL HEDEFİ
GÜNEY AMERİKA'DA BÜYÜYOR
SIA VAKIF KURUYOR
ERCAN'DA ‘KLASİK OTOMOBİL' ŞÖLENİ
SHGM YEMEKHANESİNDE SINAV
'HAYAT BELİRTİSİ YOK'
BİR YOLCUYLA İLETİŞİME GEÇİLDİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
14 / 23 °C 15 / 24 °C 15 / 24 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •yolcu
  •Baykar
  •New York
  •karantina
  •SpaceX