iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
20 Şubat 2017 Pazartesi - 08:13

STRATOSFERDE UÇTU

Havada dünyanın etrafını dolaşan pilot Tufan Sevinçel, yeryüzünden 20-30 km yükseklikteki stratosfer tabakasında Rus MİG-29 savaş uçağı ile eksi 60 derece soğukta bir saat boyunca havada kaldı

STRATOSFERDE UÇTU
Losev-1

Normal havayolu uçaklarıyla pek çok savaş uçağının çıkamayacağı yükseklikte yer alan stratosferde uçan ilk Türk pilot Tufan Sevinçel oldu. Yerküreden sadece Hava Tahmini yapan Meteoroloji balonlarının gönderilen ve yüksekliği 70 km bulan stratosferde su buharı bulunmadığı için pek çok hava hareketi de gerçekleşmiyor.

Yerçekimi az olan stratosferdeki zorlu uçuşa uzun süredir hazırlanan deneyimli pilot Tufan Sevinçel, Moskova’nın 500 km doğusundaki Volga Federal Bölgesi’nin başkenti Nizhny Novgorod’a gitti. Özel izinle girilen Nizhny Novgorod’da soğuk savaş döneminde sadece süpersonik casus uçakların uçabildiği irtifaya çıkmak için Rus Hava Kuvvetleri’ne ait MİG-29 jet uçağıyla tanışan Sevinçel önce Rus pilotların uyarılarını dinledi. Sevinçel, “Bir Gulag’a (II. Dünya Savaşı’ndaki esir kampı) gibi cüzdanınım içine kadar arandım. Bu tesislere girmek için iki ay süren soruşturma geçirdim” dedi. Sevinçel, NATO ülkeleri pilotlarının halen korkulu rüyası olan üstün savaş donanımının yanında manevra yeteneği ile dikkat çeken MİG-29’un kendisini çok heyecanlandırdığını söyledi.

‘Harika bir histi’

Tecrübeli pilot, “Fotoğraf çekiminin yasak olduğu bir MİG fabrikasında soğuk savaş döneminin eşyaları arasında giyindim. Doktor tansiyonumu ölçtü. Uçuş sürecinde yüksek yerçekimi güçlerine karşı vücudumun direncini artıracak ve ‘blackout’ olmamı önleyecek G elbisemden önce termal içlik giydim. Kışlık uçuş tulumu, Sibirya’da pilotlar tarafından kullanılan eksi 60 dereceye dayanıklı 10 kg’lık deri ceketi giydim. Yüksek irtifada nefes almamı sağlayacak ek oksijen sistemi ve özel pilot kaskını da taktım. Turbofan motorlar çalıştığında çıkan gürültü uçağın gücünü gösterdi. Troposferden tropopoza geçişte uçağımız 10 kilometre irtifada supersonik hıza geçti. Bu ana şahit olmak bir pilot için inanılmaz bir tecrübe. Gökyüzünün rengi tarif edilemeyecek ölçüde koyulaşıp mavinin en koyu tonu oldu. Ses hızının iki katına ulaşan bir hızla (2120 kilometre) stratosfere ulaştıktan sonra düz uçtuk. MİG-29’un kokpitinden dünyanın yuvarlaklığını (curvature) görmek harika bir histi” dedi.

‘Eksi 60’a kadar düştü’

Sevinçel, “Artık mutlak sessizliğe dünyanın yuvarlaklığına şahit olma zamanıydı. İnsan mavinin tonlarına, uzayın zifiri karanlık katmanına ve yeryüzünün beyazlığının mükemmel karışımına bakmaya doyamıyor. Gezegenimizi ve yuvarlaklığını iyi görebilmek için lövyeyi bir sağa bir sola yatırdım. Güvenli irtifada uçağın performans limitlerini görmek için 4 akrobasi hareketi (Aleron dönüşü, 4 burgu, 2 fıçı teno ve 1 düşük hız uçuşu) yaptık. Vücudumuzda maksimum 6 g’yi gördükten sonra Nizhny Novgorod üssüne döndük. Üste eksi 27 derece olan hava 30 km yukarıda eksi 60 dereceye kadar düştü. Ama her şeye değecek bir uçuşla dünyanın yuvarlaklığına şahit oldum” dedi.

İlklerin havacısı

15 yıldır havacılıkla ilgilenen Tufan Sevinçel, şimdiye kadar, Airbus 320, Mig-15, L-29, Antonov 2, YAK 52, Ilyushin IL-18 gibi 30’dan fazla uçakla uçtu. Deneyimli pilot Tufan Sevincel’in planör, deniz uçağı, kızaklı uçak, helikopter ve Hava Nakliye Pilot (ATPL) Lisansları bulunuyor. Sevinçel, 2009’da tek motorlu uçakla 12 ülkeyi gezerek dünyanın etrafını havadan dolaşan ilk Türk oldu. 37 günde yaklaşık 35 bin km uçan ve 35 havalimanına inerken 141 saat havada kalan tecrübeli havacı, zorlu hava koşullarında bunu gerçekleştiren ilk Türk oldu.

Gökhan Karakaş - Milliyet

 
İGA’DAN MODEL UÇAK YARIŞMASI
 
MİTOLOJİ VE EFSANELERDEKİ KUŞLAR
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
M. Uzun 23 Şubat 2017 Perşembe 21:47

Tufan bey takip ettiğimiz abimiz. Kendi blogundada yayınladı. AIRKULE reklam kokmayan gercek haber yazan bir site. Gerçek havacıların burada yayınlanması ,bizleri mutlu ediyor. Genel havacılık ön planda olmalı. Diğer sitelerde olmayan yazılar ilgimi çekiyor.

Yorumu oyla      2      0  
Emk. Alb. F-104 cü 23 Şubat 2017 Perşembe 09:31

Tufan bey, F-104 tayyaresinin kabiliyeti Mig lerden çok daha iyidir. Tek problemi kanat çok küçük olduğu için, sadece motor gücü ile füze mantığında uçar. Bizim zamanımızda CS lerimiz çok iyi değildi. Yoksa bizlerde 75 binleri görmek zor olmazdı. Paylaşmak istedim.

Yorumu oyla      2      0  
Tufan Sevincel 22 Şubat 2017 Çarşamba 19:18

Biraz önce bir yorum yazmıştım yayınlanmadı sebebini öğrenebilirmiyim

Yorumu oyla      3      0  
Tufan Sevincel 22 Şubat 2017 Çarşamba 18:35

Viziter lakabı ile yazan Ali Murat kardeş güzel yazmışsın ama bu ikinci yanlışın oldu. Üçüncüde durum senin açından biraz sakat olacak. Ayrıca Stratosfere ilk çıkan ne benim ne de operational Ceiling' i 65000 feet olan Mig-29' la 75000 Feet' e çıkan ve bir lövye hareketi ile 3 roll bir takla atan Durmuş Döven isimli palavracı arkadaş. İlk Stratosfer uçuşunu yapanlar Hava Kuvvetlerimizin F-104 pilotlarıdır. Milliyet gazetesi maalesef benim söylemediğim şekilde bir ifade kullanmış, bunu da düzeltirdim.

Yorumu oyla      4      0  
Seref Sezgin 20 Şubat 2017 Pazartesi 18:34

Tufan bey harika bir duygu olsa gerek. 1-2 saatliğinede olsa,Mig-29 gibi bir savaş uçağı ile uçmak inanılmaz duygu. Paylaştığınız için teşekkürler.

Yorumu oyla      6      0  
Viziter 20 Şubat 2017 Pazartesi 14:40

Tebrikler ancak ilk bu uçuşu yapan adam PPL lisanslı pilot olan Durmuş Döven'e aiddir. Malesef Tufan bey 2.lige düşmüş olup başarılarının devamını dileriz. Unutmadan bu seyahatin bedeli 25-30.000 $ olduğu söyleniyor...

Yorumu oyla      0      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TORONTO UÇAĞINDA ŞÜPHELİ NOT
Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Toronto seferini yapmaya hazırlanan uçağında şüpheli not bulundu
THY TEKNİK TEKNİSYEN ARIYOR
THY Teknik A.Ş bakım hangarlarında görev yapacak teknisyenler arıyor
BİR ÇINAR DAHA AYRILDI
İstanbul Atatürk Havalimanı çalışanlarının ‘Sitare Ablası’ Sitare Şençalış, ...
 
DERS ALINIR MI?
Pilot Şeref Sezgin, ABD'de bir yolcu uçağının piste giren geyiğe çarpması ...
2017’YE BAŞARILI BAŞLANGIÇ YAPTI
Uluslararası alandaki büyüme stratejisini 2017 yılında da sürdüren Atlasglobal, ...
BOĞAZ ÜZERİNDE KALP ÇİZDİ
Kaan Havacılık’ın 14 Şubat Sevgililer Günü'nde uçurduğu çifti taşıyan ...
 
ONUR AİR’DEN RUSYA ATAĞI
Onur Air, yaz tarifesiyle birlikte uçuş ağını genişleterek İstanbul ve ...
​PEGASUS OCAK RAKAMLARINI AÇIKLADI
Pegasus 2017 Ocak ayına ait rakamları açıkladı. Şirket yolcu sayısını yüzde 4.2 arttırdı
BİR GENELGE DE YABANİ HAYVANLAR İÇİN
SHGM, havaalanındaki yabani hayvan kaynaklı olay ve kaza bildirimlerine ilişkin genelge yayımladı
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
HAVALİMANI OFİSİ'NE ÖDÜL GELDİ
AJET'İN İLK UÇUŞU YAPILDI
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
11 / 18 °C 15 / 20 °C 14 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •thy
  •NASA
  •karantina
  •Temel Kotil