iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
7 Mayıs 2013 Salı - 09:49

TAI ÇITAYI YÜKSELTİYOR

TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, “Dünyadaki ilk 100 savunma şirketi arasına 83'üncü sıradan giren TUSAŞ, en önemli 50 savunma havacılık şirketi içerisine girmeyi hedeflemektedir" dedi

TAI ÇITAYI YÜKSELTİYOR
Losev-1

Türk hava savunma sanayinin önde gelen kurumlarından TAİ'nin Genel Müdürü Dörtkaşlı, TAİ'nin kuruluşu, gelecekteki projeleri ve dünya hava savunma sanayindeki gelişmeler hakkında Milliyet'e şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türk Uçak Sanayii A.Ş (TUSAŞ), 1950'lerde ara verilen ve 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında önemi tekrar ortaya çıkan milli havacılık sanayisinin oluşturulmasına yönelik çabaların bir sonucudur. F-16 uçağının üretimi, uçak üzerindeki sistemlerin entegrasyonu ve uçuş testlerini yaparak Hava Kuvvetlerimize teslim etmek üzere TAİ, Türk-ABD ortak yatırım şirketi olarak hisselerin yüzde 51'i TUSAŞ Türk Uçak Sanayii A.Ş'ye ve kalan yüzde 42'si platform ve motorun ana üreticileri ABD firmalarına ait olmak üzere kurulmuştur.

“Tasarıma ve yeni teknolojilere odaklandık”

Savunma sanayimizdeki gelişmelere paralel olarak milli ürün ve kabiliyetlerin geliştirilmesi amacıyla tasarımı geliştirme ve yeni üretim teknolojilerinin kazanılmasına odaklandık.

Yurt dışından birçok ülkenin ilgisini çeken ANKA İnsansız Hava Aracı Sistemimiz yüzde 100 yerli tasarımdır. Bir diğer kendi tasarımımız olan HÜRKUŞ Eğitim Uçağımızın ilk uçuşunu bu sene yapmayı planlıyoruz. Döner kanatlı platformlarda İtalyan AgustaWestland firması ile yola başlayıp özgünleştirdiğimiz ve tüm hakları ülkemize ait olan Tl 29 ATAK Helikopterimiz de teslimat aşamasına geldi.

“ANKA dünyada iddialı”

Yaklaşık 150 adet proje yürütmekteyiz. Dünyada üç ülkenin faaliyet gösterdiği Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE) İnsansız Hava Aracı sınıfında yer alan ANKA, 2 yıl süren yer testleri, uçuş testleri ve diğer faaliyetleriyle birlikte kabul testleri başarıyla tamamladı. ANKA'nın seri bir ürün olarak TSK'nin envanterine girmesine yönelik Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı alınmış durumda, bununla ilgili sözleşme görüşmelerimiz devam ediyor. Öte yandan ANKA'nın dünyada az sayıda iddialı üründen birisi olması nedeniyle yurtdışı pazarlara yönelik çalışmalarımız da devam ediyor.

TUSAŞ'ın özgün Başlangıç ve Temel Eğitim amaçlı eğitim uçağı geliştirme projesi olan HÜRKUŞ'umuzun 2012 yaz ayında hangardan çıkışı yapıldı. Bu senenin ilk yarısında ilk uçuşu yapmayı planlıyoruz. HÜRKUŞ'un seriye yönelik siparişi konusunda SSM ve TSK'yla çalışmalarımız devam ediyor.

ATAK Helikopter Programı, çok önem verdiğimiz bir programdır. Program kapsamında 60 adet Tl 29 helikopteri Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilecektir.

“Göktürk 3'e yönelik görüşmelerimiz sürüyor”

Uzay alanında ilk çalışmamız olan TÜBİTAK UZAY TUSAŞ İş Ortaklığı tarafından üretilen 2,5 m Çözünürlüklü Görüntüleme Amaçlı Bilimsel Araştırma ve Teknoloji Uydusu Geliştirme Projesi (GÖKTÜRK2) Uydusu Aralık 2012'de Çin'den fırlatıldı. Göktürk 3 projesine yönelik görüşmelerimiz devam etmektedir. Uluslararası işbirliklerimiz içinde Avrupa Havacılık Sanayinin çok uluslu ortak geliştirme projesi A400M yer almaktadır. Yapısal komponentlerin tasarım ve üretimine ilaveten, A400M Uçağı'nın tüm iç ve dış aydınlatma sistemleri (kokpit hariç) ile atık, temiz su sistemlerinin birinci derece tasarım ve tedarik sorumluluğu da TUSAŞ tarafından üstlenilmiş bulunmaktadır. Bu proje ile TUSAŞ, stratejik hedeflerinden birisi olan "Havacılık sektöründe global oyunculardan biri olma" yolunda önemli bir adım atmıştır.

Uluslararası pazarlarda Sivil Uçak Yapısal İş Paketleri, T129 ATAK Helikopteri ve ANKA İnsansız Hava Aracı Sistemi başta olmak üzere TUSAŞ ürün ve kabiliyetlerine yönelik iş geliştirme faaliyetlerimiz devam etmektedir. Bu bağlamda TUSAŞ tarafından özgün olarak geliştirilen MALE Sınıfı İHA sisteminin yakın gelecekte özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarında önemli bir ihracat potansiyeli yaratacağı kuvvetle muhtemeldir. T129 helikopterinin Pakistan, Ürdün, Azerbaycan ve benzeri ülkelerin ihtiyaçları için son derece uygun olduğu değerlendirilmektedir.

“İlk 100'de 83'üncüyüz”

Defense News dergisi tarafından 2011 verileri üzerinden yapılan değerlendirmeye göre, dünyadaki ilk 100 savunma şirketi arasına 83'üncü sıradan giren TUSAŞ, önümüzdeki yıllarda, dünyanın en önemli 50 savunma havacılık şirketi içerisine girmeyi hedeflemektedir. 2012 yılında 833 Milyon ABD Doları ciroya ulaşılmış olup, bunun üçte ikisinden fazlası ihracat olarak gerçekleşmiştir. Sabit ve döner kanatlı askeri/ticari uçak ve uçak parçası üretimindeki kanıtlanmış deneyimi ile TUSAŞ, Amerika, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İspanya, İsviçre ve İtalya'da yer alan dünyanın büyük havacılık firmaları ile işbirliği içindedir. Bu kapsamda Ürdün Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F-16'ların yapısal ve aviyonik modifikasyonları tamamlanmış olup Pakistan Hava Kuvvetleri ihtiyaçlarına yönelik F-16 modernizasyon projesi devam etmektedir.

Milliyet

 
ATİNA UÇUŞLARI BAŞLIYOR
 
HAVAALANI İHALESİ DAVALIK
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATİNA UÇUŞLARI BAŞLIYOR
Pegasus Hava Yolları, İstanbul Sabiha Gökçen – Atina uçuşlarına başlıyor
JET-LAG GÖZLÜĞÜ
Avustralyalı bilim adamları, seyahat edenlerin ülkeler arasındaki saat ...
POLİS HAVADAN TAKİP EDECEK
Emniyet Genel Müdürlüğü, 24 saat kullanabileceği, gelişmiş kamera ve navigasyon ...
 
HAVA-İŞ BAKANLARDAN NE İSTEDİ
Hava-İş Sendikası THY’deki grev sürecinde arka arkaya açıklamalarda bulunan ...
KARA ŞAHİN TÜRKİYE'DE ÜRETİLECEK
Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Sikorsky, "Kara Şahin" helikopterlerinin ...
AFRİKA UÇUŞLARINI ARTTIRDI
Fransız Hava Yolları Air France, 75 yıldır devam eden Afrika'ya uçuşlarını ...
 
İZMİR’DEN BATMAN'A UÇTU
Türk Havayolları ile Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress Batman’a ...
ÇELEBİ’YE DELHİ’DE ÖDÜL
Delhi Uluslararası Havalimanı işletmecisi Delhi International Airport ...
'KAYITSIZ KALMAYIZ'
THY’deki grev sürecini değerlendiren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
TAV'A 'SKYTRAX' ÖDÜLLERİ
KIRIK BACAĞIYLA UÇTU
MİT-EMNİYET OPERASYONU
'787 DREAMLINER' UYARISI
İGA'NIN YENİ KONUĞU
'TEST' YETKİSİ ALDI
GENÇLERE 'TEKNİK GEZİ XL' FIRSATI
ERCAN'DA BAYRAM RAKAMLARI
PETLAS'TAN BİR 'İLK'
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
12 / 14 °C 11 / 14 °C 11 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •Airbus
  •Rusya
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •pandemi