iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
15 Mayıs 2012 Salı - 13:29

TALPA BASINLA BULUŞTU

TALPA’nın medyayla ilk buluşması gerçekleşti. Daha çok bir sohbet ortamı içinde geçen yemekli toplantıda havacılığın güncel meseleleri de konuşuldu

TALPA BASINLA BULUŞTU
Losev-1

Ocak ayında yapılan genel kurulda seçilen TALPA yönetimi, basınla ilk buluşmasını gerçekleştirdi. Taksim Hill Otel’de düzenlenen yemekli toplantıda medya mensuplarıyla bir araya gelen TALPA yöneticileri, hem kendilerini tanıttı hem de gündemde olan sorunlara ilişkin gazetecilerle sohbet etti.  

 

“Uçuş emniyeti” önceliğimiz

TALPA Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Pilot Gürcan Mantı, Bugün Türkiye sivil havacılığını dünyadaki büyüme hızının çok üzerindeki rakamlara sahip olduğunu belirterek Avrupa’da  yüzde 3-5 olan oranın ülkemizde yüzde 20’lere ulaştığını söyledi. Bu derece hızlı büyümenin havacılık gibi özel ihtisas bilgi ve tecrübe gerektiren bir sektör söz konusu olduğunda yeni sorunları da beraberinde getirdiğini ifade eden Mantı, “Uçuş güvenliği bu sorunların başında geliyor kuşkusuz. Uçuş emniyeti ve uçuş personelinin çalışma koşulları arasında bilimsel verilere göre önemli bir bağ olduğu bugüne kadar yapılan pek çok araştırmayla tespit edildi.  Bu araştırmalar ortaya koymuştur ki çalışma koşullarının kuralsızlığı ve yorgunluk uçuş emniyetini riske atan belirleyici faktörlerdir” dedi.

Avrupa’ya oranla çok yüksek rakamlarla gerçekleşen büyümenin sektörün diğer aktörlerince de sağlanması gerektiğinin altını çizen Gürcan Mantı, “Peki bu büyümeye DHMİ uyabildi mi, polis teşkilatı, gümrük uyabildi mi, havaalanı taksisi uyabildi mi, hava trafik uyabildi mi, pistler yeterli mi? Bunlar büyük sorunlar. Uçaklarımız gereksiz yakıt harcıyor. Yolcular gecikiyor, iptaller oluyor” diye konuştu.

 

“ÜÇ KİŞİNİN YAPACAĞI İŞİ BİR KİŞİ YAPIYOR”

Bu arada İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının gündeme gelmesi üzerine yazarımız Bahadır Altan söz alarak hava trafik kontrolörü başına düşen trafik sayısına dikkat çekti. Altan, “Atatürk Havalimanı’nda hava trafik ünitesi kapasitesine göre sektör artımı yapılmadan üçüncü havalimanı yapılsa bile aynı altyapıyla idare etmeye kalkarsak bu mümkün değildir. 20 bin feet’ten itibaren kule kanalına kadar gelen bütün trafiği bir tek kişi idare ediyor. Kalkış yapan trafiği de aynı kişi yönetiyor. Avrupa’da bunu üç sektöre bölmüşler ve üç ayrı insan bu trafiği yönetiyor. Bu durumda DHMİ’nin de personel artırması ve altyapıyı uydurması gerekiyor” dedi.

 

“HAVA İŞ KANUNU ÇIKARILMALIDIR”

Havacılık sektöründe henüz çıkarılamayan Hava İş Kanunu’nun da çok önemli bir konu olduğuna işaret eden Gürcan Mantı, “Bilindiği gibi;  4857 sayılı İş Kanunu’nda “deniz hava taşıma işlerinde ve iş ilişkilerinde bu kanunun hükümleri uygulanamaz” hükmü gereği uçarak görev yapan pilot, uçuş mühendisi, kabin memuru ve yükleme operatörü gibi personel, iş kanunu kapsamı dışında tutulmuştur. İş kanunun dışında tutulan pilotlar bugün 1920’lerden kalma borçlar kanuna tabi olarak görev yapmaktalar” dedi. Hava İş Kanunu’nun çıkarılmasının pilotların mesleki problemlerinin çözümü, stres faktörünün nisbeten azaltılması ve dolayısı ile uçuş emniyetinin sağlanması açısından da önem taşıdığını vurgulayan Mantı, “Uçucu ekiplerin görev ve dinlenme sürelerini belirleyen SHT 6A-50 düzenlemesi “biyolojik saat” dediğimiz insan fizyolojisine uygun olarak düzenlenmelidir. Uçuş personelinin gerek biyolojik vücut dengelerinin korunması, gerekse sürekli olarak maruz kaldıkları kozmik radyasyon etkilerinin azaltılması için uçuş görev ve dinlenme süreleri limitlerinin uluslararası standartlarda yeniden düzenlenmesi gerekmektedir” diye konuştu 

 

“DANİMARKALI PİLOTLARIN AÇIKLAMALARINI GURURUMA YEDİREMEDİM”

Türkiye’de çok tartışılan ve medyada geniş yer bulan “pilotlarımızın yeterli derecede İngilizce konuşamadıkları iddiaları”na ilişkin haberler de toplantının konuları arasındaydı… Politiken Gazetesi’nin THY’den ayrılan Danimarkalı pilotlarla yapılan röportajı hatırlatan Gürcan Mantı, Türk pilotlarının yeterli İngilizce bilmedikleri ve uçuş talimatlarını gerektiği şekilde anlamadıkları için uçuş öncesi bazı güvenlik prosedürlerini yerine getiremedikleri iddialarını kınadığını söyledi. Olayı duyduğunda çok üzüldüğünü belirten Mantı, “Bir Türk pilotu olarak bu olayı ben gururuma yediremedim. Zaten TALPA yönetimine aday olmamın da tek nedeni budur. Yönetime geldikten sonra Dünya Pilotlar Birliği, Avrupa Pilotlar Birliği ve Danimarka Pilotlar Birliği Başkanlarına yazı gönderdik.  Türk pilotları olarak bu karalamaları hak etmediğimizi, bütün şirketlerimizde raporlaşma sisteminin bulunduğunu ve Danimarkalı pilotların eğer bir rahatsızlıkları varsa bu durumu neden görevdeyken bildirmediklerini söyledik. Sonuçta bize özürlerini bildirdiler” dedi.

 

İNGİLİZCEYİ ÇOK İYİ BİLEN İYİ PİLOT MUDUR?

Öte yandan Havacılık İngilizcesinin farklılığına dikkat çeken Gürcan Mantı “Ben 330-340’larda öğretmen olarak uçuyorum. Yeri geliyor, İngiliz İrlandalı pilot bana İngiltere hava sahasında ne dedi diye soruyor. Düşünün ana lisanı İngilizce… Bir Hintlinin bir Çinlinin konuşmasını anlayamazsınız. Bu tecrübeyle oluşuyor” diye konuştu.

 

EN TEHLİKELİ SİLAH NEDİR?

Geçtiğimiz günlerde Atatürk Havalimanı’nda güvenlikle ilgili bir toplantıya Valilik tarafından davet edildiklerini söyleyen Gürcan Mantı, şöyle konuştu: “Toplantıda bir soru sordum ve ‘Sizin için en tehlikeli silah nedir’ dedim. Kimi top dedi, kimi tüfek dedi. Herkes bir şeyler söyledi. Kendilerine en tehlikeli silahın inandırılmış insan olduğunu söyledim. İstediğiniz kadar insanı arayın, sonuçta ben şimdi Amsterdam’a uçacağım, havadayken kabin amirim bana gelip falan numaradaki yolcu terörist olduğunu ve uçağı kaçıracağını söylüyor dese ben ne yapacağım? Yasanın gereğini yapacağım, bunun topu tüfeği silahı var mı diye düşünemem. Kapımı kilitlerim, gerekli kodu bildiririm, temas ederek bir yere inerim. Sonra güvenlik güçleri gelir olaya müdahale eder. Dolayısıyla işte en tehlikeli silah inandırılmış insandır.”

 

Havalimanında “kaptanlara x-ray uygulaması” başlatıldığını söyleyen Gürcan Mantı, “Görüldü ki; kaptanlar kemerlerini ayakkabılarını çıkararak x-ray’den geçiyorlar. Sayın Vali Yardımcımızdan randevu istedik, görüştük ve uygulama kaldırıldı. Çünkü SHGM’nin duyurusu var; uçucu görevli personele bu uygulama yapılmayacak…” diye konuştu.

 

Bu sırada bir başka kaptan pilot, bu aramaların yapıldığını ama sonuçta gerekli durumda kullanılmak üzere uçağın kokpitinde balta bulunduğunu hatırlatması, toplantıda gülüşmelere neden oldu.

 

TALPA BENİM İÇİ NE YAPTI?

Bazı pilotların derneğin faaliyetini yetersiz bularak “TALPA benim için ne yaptı” sorusunu sorduklarının hatırlatılması üzerine Gürcan Mantı, TALPA’nın daha güçlü bir örgütlenmeye sahip olması anlamında üye sayısını artırmaya çalıştığını projeler ürettiğini belirtti. Mantı, Türk sivil havacılığında 6500 civarı pilot olduğunu kaydederek “Bunun 4700’ü faal olarak uçan civarında pilot… Biz yönetime geldiğimizde derneğimize 1300 pilot üye idi, şimdi 1400 üyemiz var. Daha güçlü daha etkili bir dernek olmak istiyoruz. Mesleğimizi icra ederken demokratik olarak çözümler üretmek, sivil havacılığımızı ileri götürmek istiyoruz” dedi.

 

“DAHA GÜÇLÜ BİR TALPA İÇİN HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYACAK”

Daha güçlü bir TALPA için şirketlerle, uçuş okullarıyla görüştüklerini, SHGM ile sürekli temasta olduklarını ifade eden Gürcan Mantı, sözlerini şöyle tamamladı: “İletişime önem veriyoruz, web sitemizi yeniliyoruz. Birebir iletişim kurduğumuzda tüm üyelerimizin faaliyetlerden gelişmelerden anında haberi olacak. Ancak bizim de onlarla ilgili bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Üyemizin başına bir olay geliyor, şirketiyle mahkemelik oluyor. En son bizim haberimiz oluyor. İş bittikten sonra biz ne yapabiliriz? Başlangıcında bize gelip bilgi verilse biz gerekli görüşmeleri tabii ki yaparız. Herkesin taşın altına elini koyması lazım. Ben meslektaşlarımdan duyarlılık istiyorum. Bunu yaptıkları zaman ‘TALPA benim için ne yaptı’ diye hesap sorabilirler.”

Airkule.com

 
İSTANBUL TRAFİĞİNE KESİN ÇÖZÜM
 
THY’DE MARMARA LEZZETLERİ
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KEMER ÇÖZZZZ. 15 Mayıs 2012 Salı 22:08

MANTI KAPTAN TÜM HAVAALANLARINDA PİLOTLARIN KEMERİ ÇIKARTILIYOR SİZ NEDEN İSTANBULLA UĞRAŞTINIZ MADEM? BİYOLOJİK SAAT ER UÇUŞLARINI YANİ SENİ TK YI KAPSAR DİĞER ŞİRKETLERDE İNSANLAR NE ÇEKİYOR HABERİN VARMİ. ÖRNEĞİN ATLASIN NİJERYA UÇUŞLARINDAN HABERİNİZ VARMI. DUTY TIME KAÇ SAAT VE KAÇ BACAK?SİZLER TÜRKİYENİN DEĞİL TK NIN TALPASINI TEMSİL EDİYORSUNUZ.. AMA TK NE YAPIYOR ÇALIŞMA HAKLARIYLA İLGİLİ SEN ARADAN GEÇMİŞ 8 AY DANİMARKALI PİLOTLARI KONUŞUYORSUN.. GÜNDEM SAPTIRMA... OCAK 2012 DEN BERİ YÖNETİMDESİNİZ SADECE TK DAN ATILAN PİLOTLARLA İLGİLİ NE YAPTINIZ HİÇ Bİ R ŞEY? MANTAR GİBİ YAN GELİP YATTINIZ... HİÇ BİR ŞEYDE YAPAMAZSINIZ İÇİNİZDEN KAÇ KİŞİ TK DIŞINDAN? GÖBEK BÜYÜTMEKLE OLMUYOR BU İŞLER. ANKARADAN ABİM GELMİŞ EVDE BİR BAYRAM HAVASI DİYE BİR ŞARKI VAR EY MANTI KAPTAN... ORDAN SOPAYI ATARLAR BURDA ESAS DURUŞA GEÇERLER.. BU KADAR.. KOLAY GELSİN..

Yorumu oyla      0      0  
Atılmış kaptanlar 15 Mayıs 2012 Salı 17:19

Yapmayın lütfen. Kaptanlara uzun süredir mobbing uygulayan meşhur işverene, bir tek kelime söylediniz mi üyeleriniz için? Arka çıktınız mı onlara? Yılların kaptanlarını önce uzun bir süre ezdiler, sonra da işten attılar. Siz ne yaptınız? Bir tanesi mahkemeye gitmek için Talpa avukatına başvurdu. Ne cevap aldı? Hiç sordunuz mu? Diğerleri sizden ufacık bir destek bekledi. Ne yaptınız? Danimarkalı pilotlara neden yüklenip duruyorsunuz? İngiltere'de kule talimatını anlamayan pilotumuz, piste iniş için yaklaşmakta olan trafiğe rağmen, piste girmedi mi? Gerçekleri kabul edelim. Onlar da bizim pilotumuz, eksik olan eğitimlerini giderelim. İnkarla bir yere varılmaz. İşvereniyle mahkemelik olan tüm pilotlar, önce Talpa'dan geçer. Tavsiye ister, destek verirseniz istemem demez. Haberimiz olmuyor demeyin. Hava İş Yasası çıkmalı diyorsunuz, ama şu anda hangi aşamada onu dahi bilmiyorsunuz. Hiç bir şey yapamazsanız, o yasa çalışmasına gece gündüz emek verenleri çağırın bilgi alın ve devam edin

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İSTANBUL TRAFİĞİNE KESİN ÇÖZÜM
Alman Auto-Gyro firmasının Türkiye temsilciliğini alan FG Havacılık Turizm ...
RESTAURANT İŞLETECEK
TURKISH DO&CO havalimanı restaurant işletmeciliğine adım atıyor
PİST ÇÖZÜMÜNE YENİ ÖNERİ
Airkule.com yazarı Engin Aksüt, Atatürk Havalimanı’nda yaşanan rötarlar ...
 
THY RUANDA’YA UÇUYOR
Türk Hava Yolları, Ruanda’nın başkenti Kigali’ye ilk seferini gerçekleştirdi.
THY’YE SGK’DAN ÖDÜL GELECEK
En yüksek prim ödeyen ve prim borcu olmayan şirketler listesinde birinci ...
'HAVADA BİRLEŞMELER OLABİLİR'
TÖSHİD Başkanı Murat Ersoy, 3 yıl içinde havayolu şirketlerinde birleşmeler ...
 
‘YASAKÇI ZİHNİYET İŞBAŞINDA’
AKP İstanbul milletvekili Metin Külünk, havacılık hizmetlerinde grev yasağı ...
NEPAL’DE UÇAK DÜŞTÜ
Nepal’in kuzeyinde inişe geçtiği sırada düştüğü belirtilen uçaktaki 21 ...
F-22 RAPTOR İÇİN GÜVENLİK İSYANI
Amerikan hava kuvvetlerine bağlı pilotlar güvenli olmadığını söyledikleri ...
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
YENİ NESİL ASTRONOT GİYSİSİ
YAPAY ZEKA İLE İT DALAŞI
MUCİZE KURTULUŞ
YAĞIŞLAR TRAFİĞİ DURDURDU
BOEING İHBARCISININ ÖLÜMÜ
ANTALYA'DA FOTOĞRAF SERGİSİ
'GE AEROSPACE VAKFI' KURULUYOR
YILANLARLA UÇAĞA BİNECEKTİ
HİNDİSTAN'DA KAZA
GAZİPAŞA'DA KARŞILAMA
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazartesi Salı Çarşamba
10 / 18 °C 12 / 20 °C 15 / 23 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •United Airlines
  •Baykar
  •helikopter
  •karantina
  •Osman Gazi Baykal