iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
15 Aralık 2021 Çarşamba - 10:58

TALPA'DA GENEL KURUL HAZIRLIĞI

TALPA'nın 23 Aralık günü yapılacak Genel Kurulu öncesi yönetime "Mavi Liste" ile aday olan eski Başkan Ayhan Günal ve ekibi, üyelerine yönelik bir bildiri hazırlayarak sorunları ve çözüm yollarını ortaya koydu

TALPA DA GENEL KURUL HAZIRLIĞI
Losev-1

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği TALPA'nın 23 Aralık tarihinde yapılacak seçimli Genel Kurulu için çalışmalar hız kazandı. Seçimlere Mavi Liste ile adaylığını açıklayan eski Başkan Ayhan Günal ve ekibi, bugün bir bildiri yayınladı. Günal ve arkadaşları TALPA üyelerine yönelik olarak hazırladıkları bildiride pilotların sorunları ve çözümlerine ilişkin planlamalarını ortaya koydu:  

Değerli Meslektaşlarım;

Daha önce yayınladığımız bildiri ile sizlere TALPA yönetimine talip olduğumuzu ilan etmiştik. Bizler gökyüzü rengi olan mavi liste olarak önümüzdeki TALPA 12. Olağan genel kuruluna gireceğiz. Her zaman bizler için önemli olan siz değerli meslektaşlarımızın bizlere göstereceği teveccüh ile birlikte bu secimi kazanacağımızın bilinci ile hareket ediyoruz. Mavi liste olarak sorunların farkındayız, bilincindeyiz. Birikmiş olan bu sorunları ortadan kaldırmaya kararlıyız.

Covid 19 salgın dönemi:

Bu dönemde havacılık sektörü ağır yara almıştır. Bundan da en fazla etkilenen sektörün olmazsa olmazlarından sayılan mesleğimiz PİLOTLUK ağır yara almıştır. Ne yazıktır ki camiamızda bulanan sivil toplum örgütleri bir çözüm üretememiştir. Bu süreçte kendi kaderine terk edilen Pilot’lar çaresizliğe ve yalnızlığa mahkum edilmiştir. Bu zorlu günlerde bizlerin sesi olacak olan TALPA’yı, ne yazıktır ki, yanımızda göremedik ve bu sorunları gidermek adına bir çalışma yaptığına şahit olmadık. Mevcut TALPA yönetimi bunlara bir çözüm üretmedi, üretemedi.

Ücret kayıplarımız:

Adaletsiz ve kuralsız ücretsiz izinler, %90 oranında maaş indirimleri, (0) TL’lik boş bordrolar, OML gibi lisans kısıtlamalarından kaynaklanan ücretsiz, gelirsiz geçen aylar. Günden güne ağırlaşan ekonomik şartların getirmiş olduğu geriye gidiş ile birlikte ücretlerimiz erimiş bulunmaktadır.

Bunun üzerine birde ücret düşürümü yaşanması kalıcı olarak kayıplara dönüşmüştür. Çalışanların, Pilot’ların çalışmışlıkları, geçmişleri yok hükmündedir. Tam da ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde ne yazık ki, TALPA yönetimi bizlerin sesi olamadığı gibi bir öneri duymadık, göremedik.

Eğitim Borçları:

Bizlerin arasına eğitim akademilerinden katılan genç meslektaşlarımız girmiş oldukları ağır borç yükü her gün artarak çığ gibi büyümüştür. Bu borçlar nerede ise yönetilemez bir hal almıştır.

Geldiğimiz an itibari ile bu ödemeler aldıkları maaşlara denk bir seviye ye gelmiştir. İvedilikle bu borçların yeniden yapılandırılıp düşük döviz kurundan sabitlendirilip TL olarak ödenmesi esas alınmalıdır. Bildiğiniz üzere TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN TEBLİĞ ile Dövizle veya Dövize endeksli Sözleşme Yapma Yasağı getirilmiş olmasına rağmen farklı tarihlerdeki değişikliklerle sözleşmeleri tarafı Türk olan kişi, özel veya kamu kuruluşları bu tebliğe aykırı olacak ve çalışanlarını daha çok mağdur edecek sözleşmeleri önlerine koyabilmişlerdir. Bu ve benzeri tüm hukuka aykırı uygulamalar karşısında olacağımızı ve her türlü hukuki yola müracaat edileceğini, bu hukuka aykırı sözleşmelerin iptali başta olmak üzere Talpa üyesi meslektaşlarımız aleyhine ve tek taraflı dayatmalar karşısında fiilen destek olunacağını yerli ve milli olmanın tam gereğinin yapılacağını bilmenizi isteriz.

İşsiz meslektaşlarımız:

Ülkemizin ve sektörümüzün kanayan bir yarası haline gelen bu sorun bizim gündemimiz de önceliğimiz olacaktır. Çalışma bakanlığı ve SHGM nezdinde girişimlere başlayıp mevcut yönetmeliğin değiştirilmesi çalışmalarına desteğimiz artarak devam edecektir. Türk evladı olan meslektaşlarımız işsizken, geçim sıkıntısı ile boğuşurken yabancı pilotların istihdamı, kabul edilemez bir durumdur.

Çalışma şartları:

Pandemi döneminde değiştirilen uçuş yönetmeliği (FTL) bizlerin çalışma şartlarını oldukça ağırlaştırmıştır. Uçuş ve mesai limitlerimiz uzatılırken, dinlenme sürelerimiz minimum düzeylere indirilmiştir. Maalesef bu değişim uçuş ekiplerini olumsuz etkilemekte ve uçuş emniyetini zorlamaktadır. Geçmiş yıllar da SHGM nezdinde gerçekleştirilen FTL çalışmalarına fiilen ve fikren yüzde yüz katılım sağlayan TALPA bu dönem de derin sessizliğini korumuştur.

Havacılık iş kanunu:

Uzun yıllardır sektörün kanayan yarası haline gelen Havacılık İş Kanunu bir türlü hayata geçirilememiştir. Tüm Havacılık camiasını yakından ilgilendiren bu kanun için sektörümüzün tüm bileşenleri ve STK’ları ile işbirliği yapmayı planlıyoruz. Hukukçular, akademisyenler ile sempozyumlar, çalıştaylar yapılarak Havacılık İş Kanunun hayata geçmesi için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz.

Hukuksal destek:

Günümüz şartlarında artık kaçınılmaz bir hal alan hukuk, biz pilotlar için daha önem arz eden bir duruma gelmiştir. Ulusal zeminde artarak devam edecek olan hukuk desteğimiz uluslararası düzeyde de daha işlevsel kılınacaktır. Özellikle sivil toplum örgütlenmelerinin olmadığı ülkelerde çalışan TALPA üyesi pilotlarımızın hukuksal olarak yanlarında olacağız.

Ulusal ve Uluslararası İlişkiler:

Ulusal İlişkiler; başta SHGM olmak üzere mesleğimizi ve meslektaşlarımızı ilgilendiren kurum kuruluş, şirket ve STK’lar ile işbirliğimizi geliştireceğiz.

Uluslararası İlişkiler; IFALPA, ECA gibi uluslararası çatı örgütlerinde aktif görevler alıp mesleğimizi en yüksek seviyede temsil edeceğiz. TALPA bünyesinde bulunan komisyonların çeşitliliğini geliştirerek ve artırarak daha işlevsel bir halen getireceğiz. Özellikle bu komisyonlardaki genç meslektaşlarımızın sayısını artırarak dinamizminden faydalanacağız. Genç meslektaşlarımız sayesinde olması gereken mesleki kültür devamlılığını ve mesleki gelişimini sağlamış olacağız.

Talpa Sigorta - Lisans Kaybı Sigortası:

Mevcut TALPA yönetiminin yapmış olduğu Lisans Kaybı Sigortası ile ilgili en büyük sorun "Geçici Lisans Kaybı" tazminatlarının ödemesinde yaşanmaktadır. Mağduriyet yaşayan meslektaşlarımız karşılarında ilgili, bilgili ve yetkili bir muhatap bulamamanın sıkıntısını yaşamaktadır. Gelinen bu noktada poliçe sahibi meslektaşlarımızın zihinlerinde oluşan sorulardan bazıları şöyledir:

Sigorta poliçesinin içeriği neden şeffaf ve anlaşılır değil? Geçici Lisans Kaybı ödemelerinde vaat edilen ile gerçekleşen ödemeler örtüşüyor mu? Sigorta şirketi ile ihtilaf yaşandığında, hukuk karşısında muhatap kimdir? TALPA’nın garantörlüğü var mıdır? TALPA Web sayfasında da yayınlanan taahhütte göre poliçedeki tazminatın %2’sinin ödeneceği şeklindeki sabit rakam ile kazançlarının %75'inden fazlasını ödemeyeceği hükmü çelişkili iki madde değil midir?

Poliçe sahiplerinin sorularının bir kısmı bu şekildedir.

Tabii ki, bu soruların muhatabı mevcut TALPA yönetimidir. Poliçe sahibi olan ve mağdur durumdaki meslektaşlarımızın mağduriyetleri derhal giderilmelidir. Bu mağduriyetler giderilmeden sözleşmeler yenilenmemelidir. Bu süreçte TALPA'mıza gölge düşmemelidir.

 
THY 3 ÖDÜL BİRDEN ALDI
 
TAV'A 'BAYREYN' ÖDÜLÜ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY 3 ÖDÜL BİRDEN ALDI
Türk Hava Yolları, Global Traveler okuyucuları tarafından 3 ayrı ödüle layık görüldü
DİJİTALLEŞME YATIRIMLARI SÜRÜYOR
İstanbul Sabiha Gökçen, dijital dönüşüm alanındaki yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor
UKRAYNA İLE EĞİTİM ANLAŞMASI
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ve Ukrayna arasında eğitim ve araştırma işbirliği anlaşması imzalandı
 
DHMİ 'FOD' YÜRÜYÜŞÜNDE
DHMİ tarafından işletilen havalimanlarında FOD farkındalık yürüyüşü yapıldı
UKRAYNA UYDUSUNU TAŞIDI
Ukrayna Uydusu Sich-2-30’un yolculuğu Turkish Cargo ile başladı. Turkish ...
ÜÇ İLDE SEFERLER İPTAL
3 kentte uçak seferleri iptal edildi
 
THY'DEN 'SAFA' SONUÇLARI
THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, yabancı sivil havacılık otoritelerinin yaptıkları ...
KADRİ SAMSUNLU'DAN AÇIKLAMALAR
İGA CEO’su Kadir Samsunlu, İstanbul Havalimanı yolcu sayılarında, pandemi ...
EN İYİ BAĞLANTI HAVALİMANLARI
2021'in en iyi bağlantılı uçuşlara sahip havalimanları belirlendi
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
RUSYA'DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ
HURDA UÇAK YANDI
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
TAV'A 'SKYTRAX' ÖDÜLLERİ
KIRIK BACAĞIYLA UÇTU
MİT-EMNİYET OPERASYONU
'787 DREAMLINER' UYARISI
İGA'NIN YENİ KONUĞU
'TEST' YETKİSİ ALDI
GENÇLERE 'TEKNİK GEZİ XL' FIRSATI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
12 / 14 °C 11 / 16 °C 11 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •pilot
  •Airbus
  •seyahat
  •almanya