iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
26 Ağustos 2011 Cuma - 09:56

TAV'IN GÖZÜ AMERİKA'DA

TAV, 11 yılda yurtiçi ve yurtdışında 11 havalimanının işletmesinde yer alarak havacılık sektörünün önemli bir ayağı haline geldi. Şirket, Amerika, Brezilya ve Rusya'daki projelerle de ilgileniyor

TAV IN GÖZÜ AMERİKA DA
Losev-1

TAV Medine Havaalanı'nı bünyesine alarak 11'inci havalimanına ulaştı. Türkiye'de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, Antalya Gazipaşa gibi havalimanlarının işletmecisi TAV, Ortadoğu'ya yoğunlaşıyor.

 

Medine'nin önemli bir proje olduğuna dikkat çeken TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, "Dünyadaki en önemli havalimanı projelerinden biri. Hem İslam hem de Türk tarihinde çok önemli bir yeri var. Suudi Arabistan'da çok ciddi yatırım bulunuyor. Medine'nin büyümeye yönelik geleceği çok fazla" dedi.

 

Hacı sayısı artacak

"Medine'de şu andaki havalimanı çok küçük. Hac ve Umre ziyareti için gelen yolcular kapasite sıkıntısından dolayı sorun yaşıyor, bu yüzden vize bile alamıyorlar" diyen Sani Şener yeni havalimanı sayesinde yolcu sayısında ciddi bir artış beklediklerini dile getirdi. Sani Şener, "Yıllık ziyaretçi sayısı şu anda 4 milyon. Bizimle birlikte bu sayı 10 milyona çıkacak. 1.5 milyar dolarlık yatırım yapıldı. 2 yıl içinde tamamlayacağız. 25 yıl biz işleteceğiz" diye konuştu.

 

Ciro yüzde 5 arttı

TAV'ın yılın ilk 6 ayında cirosunu yüzde 15 artırdığını belirten Sani Şener, "Operasyonel kârlılığımız da yüzde 23 arttı. Tunus ve Libya'da ciddi sıkıntı var, Ortadoğu'daki sıkıntılar sürüyor. Bu da uçuşlarda, yolcularda düşüşlere neden oluyor. Tüm bunlara rağmen TAV Holding’in genel nezdinde kârın ciddi başarı olduğunu düşünüyorum" dedi. Şener, küresel ekonomik krizin, doğabilecek risklere çok iyi hazırlandığı takdirde, yara almadan atlatılabileceğini ifade etti.

 

150 bin otoyol bulunuyor

İnsanların kriz de olsa uçmaya mecbur olduğunu söyleyen Sani Şener, "Havada Avrupa'dan dünyaya giden 150 bin otoyol var. Bu yollardan geçenlerin yarattığı ekonominin yerine geçebilecek başka aktivite yok. Türkiye'de 2010'da uçak yolcusu sayısı 102 milyon. Bunu 73 milyon nüfusa bölerseniz, 1.4 çıkar. Bu, gelişmiş ülkelerde 3. Demek ki, Türk havacılık sektörü iki kat büyüyecek. Biz buna hazırız. Şu anda 210 milyon yolcu olması lazım. Ulaştırma Bakanlığı'nın 2023 hedefi de 350 milyon yolcu, 750 uçak" dedi.

 

Yolcu transferi İstanbul'a kaydı

Müslüman turist arttı

Ortadoğu'daki gelişmelerin yolcu kayıpları yaşattığını belirten Sani Şener, bunların İstanbul'a yöneldiğini söyledi. Sani Şener, "Kuzey Afrika'daki olaylar, uçakların transfer değişimini İstanbul'a kaydırdı. Tunus'taki karışıklıkta yüzde 45 yolcu düşüşü oldu. Buna karşılık, İstanbul dış hat yolcu sayısı yüzde 14 arttı. İstanbul'u ziyaret eden müslüman turist sayısında yüzde 25 artış yaşandı" dedi.

 

Brezilya ile ilgileniyor

TAV İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya dışında Gürcistan, Tunus ve Makedonya'daki havalimanlarını işletiyor. Ortadoğu'da Suriye, Şam havalimanlarıyla da ilgilendiklerini ama burada sorunların çok daha ciddi boyutta olduğunu kaydeden Sani Şener, dünyada başka ülkelerdeki ihalelere de baktıklarını söyledi. Şener bu ihalelerin Amerika, Brezilya ve Rusya'da olduğu bilgisini verdi.

TAV'ın 11'inci yılında 48.7 milyon yolcuya ulaştığını belirten Sani Şener, 20'nci yaşında bu sayıyı 100 milyona çıkaracaklarını söyledi.

 

Hiçbir şey rastlantı değildir

Mühendislikte hiçbir şeyin rastlantı olmadığını belirten Sani Şener, "Bill Gates, Steve Jobs, Steve Ballmer, Paul Ailen... Hepsi 1954-1955 doğumlu. Hepsi Microsoft'un, Google'ın, Apple'ın başında. Bu tesadüf mü? Değil. Bunlar 20 yaşına geldiğinde 1975'te PC icat olmuştu. Onlar zamanı yakaladı.

Biz de Allah'a şükür zamanı yakaladık. Çünkü bizim zamanımızda havaalanı özelleştirmeleri başladı. Biz de zamanı yakalamayı bildik. Ondan bugünlere geldik. Bu da rastlantı değil. Dönemi yakaladık" dedi.

 

Bizim büyük görevlerimiz var

Sani Şener şöyle konuştu: "Bizim dönemin" icra başkanlarının şöyle bir görevi bulunuyor: "Çok çalışmamız lazım ki, bizden sonra gelecekler, çocuklarımız, torunlarımız tatil yapabilsinler, tenis-golf oynayabilsinler, şirketleri tıkır tıkır çalışabilsin, istihdam yaratılabilsin. Bizim neslin böyle bir şansı olduğuna inanmıyorum. Benim de hobim var. Denizi, tekne işini çok severim. Ama bu yıl sadece 3 haftasonu gidebildim. Yetiyor mu, yetiyor. Yapacak bir şey de yok. Buna mecburuz"

 

Atatürk Havalimanı bizim gözbebeğimiz

Hedef 100 milyon yolcu

Sani Şener 11'inci yılında TAV'ın 48.7 milyon yolcusu olduğunu, 20'nci yaşında bu sayıyı 100 milyona çıkaracaklarını söyledi. Şener, 'gözbebeğim' dediği Atatürk Havalimanı'ndaki yoğunluk konusunda "Sıkışmalar olduğu doğru. Ancak Avrupa'daki havalimanlarına göre çok iyiyiz. Yazın belli saatlerde yoğunluk oluyor. Buraya günde 1026 uçak inebiliyor. Bu, 75 milyon yolcu demek" diye konuştu.

 

Kendimizi garantiye alıyoruz

Küresel piyasalardaki dalgalanma ve kur farkının yatırımı etkilemediğini söyleyen Şener, "Finansman bölümümüz çok güçlü. Diyoruz ki, 'Biz banka değiliz, finansal aktivitelerden doların yükselişinden, euro'nun düşüşünden para kazanmayacağız ama kaybetmeyeceğiz de'. Bu yüzden bir ürün alıyoruz. O ürüne bir bedel ödüyoruz. Ürün bizi piyasa oynamalarından koruyor. Parasal risklerimiz olmuyor" dedi.

 

Ormanı yönetmek için ağaçları bilmek lazım

Yılda 200 gün uçuyor

Yılda 200 gün uçan Sani Şener, tatilde bile çalışan bir yönetici olduğunu belirtiyor. Şener ' Uçmaya mecburum.

'CEO'lar (icra başkanları) orman yönetsin' diyorlar. Ama ağaçlarını bilmediğiniz bir ormanı yönetemezsiniz. Ben o ağaçlan bilmek için çabalıyorum. Gidiyorum, o ağaçların ne yaptığını bilmek için çalışma ortamının içine giriyorum. Dev ormanı yönetmeyi becerebilmek için bunu yapıyorum" diyor ve ekliyor:

 

Daha çok çalışmalıyız

"Gelişen bir ülke olarak diğer ülke yöneticilerinden fazla çalışmalıyız. TAV'a 1997'de Atatürk Havalimanı projesiyle adım attım. Bir gece önce Martin Luther King'in filmini izledim. Toplantıya ‘I have a dream’ (Bir hayalim var) diyerek başladım. Önde gelen işadamları 'Olur mu böyle şey, 300 milyon dolar parayı bulacaksınız, burayı yapacaksınız, 30 ayda bitireceksiniz, bırakın bu işleri' diyordu. Hepsi oldu."

 

Gülay ZAİM-Posta

 
SABANCI YENİ ŞİRKET KURACAK MI
 
STEWARD ALKOL KOMASINA MI GİRDİ ?
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 3 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
26 Ağustos 2011 Cuma 10:53

biraz mı?????

Yorumu oyla      0      0  
xl 26 Ağustos 2011 Cuma 10:36

79 kt rüzgarda çatısı uçan binayı yapanı ABD de biraz üzerler haberleri olsun.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SABANCI YENİ ŞİRKET KURACAK MI
Air Berlin'in büyük ortaklarından Pegasus'un sahibi Ali Sabancı, yeni ...
EĞİTİMLER TAMAMLANDI
SHGM'nin "AB Emisyon Ticaret Sistemi ve havacılık İngilizcesi" ile ilgili eğitimleri tamamlandı
UÇAKLARIN KUŞ KAZALARI
Hem THY hem de Anadolujet uçağına, uçuş sırasında kuşlar çarptı
 
THY'DEN BASINA İFTAR
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, gazetecilerle iftarda bir araya geldi.
K.AMERİKA'YA ÖZEL FİYATLAR
Lufthansa Havayolları bazı Kuzey Amerika hatları için promosyon fiyatlar uyguluyor.
ROMA'YI YAKTIRMADILAR
THK Yangın söndürme ekipleri İtalya’nın Lazio, Abruzzu, Umbria ve Napoli ...
 
EMIRATES'TEN BİR YENİLİK DAHA
Emirates Havayolları Skywards Gold Card üyelerine İstanbul Atatürk Havalimanı'nda ...
PİLVAK'TA FLAŞ GELİŞME
Pilotlar Vakfı PİLVAK’ın yönetiminde flaş bir gelişme yaşandı. Kısa bir ...
THY'DEN FREKANS ARTIŞI
Pist bakım çalışmaları nedeniyle bir süredir yapılamayan Lviv (Ukrayna) uçuşları yeniden başlıyor
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
EMIRATES'TE YENİLENEN UÇAKLAR
WTATİL-SALAMAIR İŞBİRLİĞİ
BRITISH UÇAĞINDA SKANDAL
GÖVDE ÜZERİ İNDİ
'COMAC C919' YORUMU
EMBRAER PİSTTEN ÇIKTI
ERCAN'DA ‘ANNELER GÜNÜ'
İKİ KEZ YILDIRIM İSABET ETTİ
ABD'DE YENİ YASA TASARISI
‘ENGELLİLER HAFTASI' MESAJI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
9 / 17 °C 11 / 18 °C 12 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Rusya
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •yolcu
  •almanya
  •Emirates