iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
7 Kasım 2011 Pazartesi - 10:28

THK'DAN TÜRKİYE'Yİ UÇURACAK PROJE

Her Kurban Bayramı'nda deri toplama tartışmalarıyla anılan Türk Hava Kurumu, artık iddialı çalışmalara imza atıyor.

THK DAN TÜRKİYE Yİ UÇURACAK PROJE
Losev-1

Mart 2001'de THK Üniversitesi kuruldu. Rektör Prof. Dr. Ünsal Ban, hedeflerini açıkladı: "Türkiye aya çıkacak. Yerli otomobilden önce 2014'te yerli uçağı üreteceğiz. 2023'te uzay aracımızı fırlatacağız"

 

Lisanslı pilotlar yetiştirilecek

Her Kurban Bayramı'nın nostaljisidir Türk Hava Kurumu (THK). Onu kurban derisi toplama tartışmaları ile hatırlarız hep. Bu Kurban Bayramı'nda bangır bangır "Kurban derilerinizi THK'ya bağışlayın" anonslarını, ilanlarını pek görmedik. "THK ne yapıyor" acaba diye bir merak kapladı içimizi. Gittik, gördük. THK'nın artık kendi kurumsal kimliği ile örtüşen bir işe girişmişler, havacılık ve uzay alanında bir ihtisas üniversitesi kurmuşlar. 3 Mart 2011'de kurulan üniversite, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini almış. Kurban derisi toplamakla anılan kurum, lisanslı pilotlar yetiştirip Türkiye'nin pilot açığını kapatacak, sanayi ile işbirliği yapıp uçak üretecek. THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, ABD Başkanı John F. Kennedy'nin 1961'de seçimi kazandıktan sonra  Kongre'de ABD halkına verdiği müjdeyi verdi, "Ay'a çıkacağız" dedi. 2023 hedefine Türkiye'nin uzay aracını da ekledi.

YERLİ OTOMOBİLDEN ÖNCE YERLİ UÇAK ÜRETECEĞİZ

* Türk Hava Kurumu (THK) neden üniversite kurma ihtiyacı duydu?

Özellikle Türkiye'nin son yıllarda havacılık sanayisinde ortaya çıkan insan açığını, kalifiye eleman açığını giderebilmek amacıyla THK üniversite kurdu. THK 1925 yılında kurulmuş olan bir kurum. Bu bağlamda bakıldığında havacılık işi de THK'ya yakışır diye düşünülmüş olmalı ki THK üniversitesi kuruldu. THK, 1925 yılından bu yana havacılık ve uzay alanlarında gösterdiği faaliyetler bir altyapıya sahip. Her ülkede mutlaka okulumuzla ilgili temsilcilikler bulunacak. Türk Hava Kurumu Üniversitesi, 3 şehirde hizmet verecek. Türkiye'de bu konuda bir ilk konumundadır. Karşılıklı eğitim uçuşları gibi havacılık uygulamalarının yapılabildiği nadir üniversitelerden biridir. Bünyesinde bulunan 77 adet son teknoloji donanımlı uçak ile Türkiye'nin havacılık eğitiminde en büyük filoya sahip kurumudur.

* Bu yıl eğitim öğretime başladınız, nasıl bir ilk yıl yaşıyorsunuz?

Biz 3 Mart 2011'de kurulmuş çok genç bir üniversiteyiz. Hava Ulaştırma ve İşletme Fakültesi olarak 2 fakülteyle öğretime başladık. Ayrıca İzmir Havacılık Meslek Yüksek Okulumuz da öğretime başladı. İlk yılımız olmasına rağmen adımızı altın harflerle yazdırdık. Ankara'da vakıf üniversiteleri arasında birinci olduk. Türkiye genelinde de 9. olduk. İlk yılımız olmasına rağmen yüzde 100 doluluk oranına eriştik. LYS'de ilk 10 bine giren öğrenciler bizi tercih etti. Bu bizim için çok büyük bir gurur.

PİLOTLAR DA SİVİLLEŞECEK

* Gelecek yıl için hedefiniz ne?

Önümüzdeki yıl 5 fakülte açacağız. Bilgisayar, elektrik-elektronik, mekatronik, endüstri, makina, uzay ve uçak mühendisliği bölümlerimiz açılacak. Hedefimiz bin öğrenci almak. Türkiye'nin ilk ihtisas üniversitesiyiz. Dünyada da 37.üniversiteyiz. Dünyanın saygın ve önde gelen üniversitelerinden biri olan Vaughn College ile yapılan akademik işbirliği ile iki üniversite arasında öğretim elemanı ve öğrenci değişim imkânı, araştırma işbirliği ve kurulacak ortak havuz sayesinde mezunların işe yerleştirilmesi süreçlerinde ortaklık yapılması gerçekleştirilecek. Yine bu anlaşma doğrultusunda Vaughn College Üniversitesi ile birlikte eğitim uçağı yapacağız.

* Bir bakıma butik üniversite oluyor, dünyada butik üniversitelerin konumu nedir?

Butik üniversiteleri ya da ihtisas üniversitelerini diğer üniversitelerden biraz daha ayrı tutmak gerekiyor. Belirlediğin bir dalda dünyadaki tüm yenilikleri, çağın ve teknolojinin hızına ayak uydurarak yakalamak çok daha kolay olur. Çünkü sadece elinizde bulunana kilitlenirsiniz. Belki de dünyada da bir 10 yıl sonra butik üniversiteler, ihtisas üniversiteleri hak ettikleri yeri daha etkin bir şekilde alacaklar.

* THK Üniversitesi mesela havacılık alanında bu sektöre ne gibi yenilikler getirecek?

Türkiye'de bugün itibariyle 805 tane yabancı pilot var. 250 tanesi THY'de geri kalanı da diğer hava yolu şirketlerinde. Türkiye'de pilot kaynağı genelde Türk Hava Kuvvetleri, uçuş okulları. Bundan sonra biz lisans eğitimi ile üniversiteli pilotları yetiştirmeye başlayacağız. Bunlar pilotaj bölümünde yetişecekler. Bu sene pilotaj bölümüne 60 öğrenci alındı, gelecek yıl 80 öğrenci alacağız. Buna rağmen Türkiye'nin pilot açığı devam edecek, Türkiye'nin yıllık 200 pilota ihtiyacı var. Üniversite sanayi işbirliği çerçevesinde öğrencilerimize birinci, ikinci ve üçüncü sınıfı takip eden yaz aylarında 40 iş günlük sürelerle sektör şirketlerinde yerinde uygulama eğitimi yapma ve buralarda çalışma olanağı sağlayacağız. 

2023’te uzay aracı

* Türkiye havacılık sektöründe gelişmiş dünyanın neresinde duruyor?

Havacılık sektörüne bakıldığında son 8 yılda 5 katlık bir büyüme var. ABD'de havadaki uçakların bir anda yere konduğunu düşündüğümüzde üçte ikisine yer bulma imkânı yok, bir günde havada olan uçak sayısı 250 bin. Türkiye'de Atatürk Havalimanı'nda bir günde inen uçak sayısı bin 60, bin 100 civarında. ABD'nin nüfusu 300 milyon, bizim nüfusumuz da 70 milyon Yani, oransal olarak da baktığımızda Türkiye'nin daha kat edeceği çok yol var. Bu yol kat edilecekse bu işin artık Türk insanının işi haline getirilmesi gerekiyor.

* Türkiye bu alanda sanki biraz geç kaldı, kendi uçağımızı üretebileceğimizi daha yeni yeni telaffuz ediyoruz.

THK Üniversitesi olarak bizim hedefimiz, 2014 yılında Türkiye'nin uçak üretmesini sağlamak. 2023 yılı Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı, 2025 yılı da bizim kuruluşumuzun 100. yılı. O tarihte de kendi fırlatma kampuslarımızdan bir uzay aracını fırlatmak hayalimiz. Bu uzun vadeli hedefimiz, fakat kısa vadede biz mutlaka ilk 2 yıl içinde bir uçak üretim işine gireceğiz.

* Nasıl üreteceksiniz uçağı, üniversite imkânları ile uçak üretmek mümkün mü?

2014 yılında 2 ve 4 kişilik uçak üretme hedefimiz var. OSTİM'de bulunan 82 firmayla tek tek görüşeceğiz ve bu uçağın hangi parçalarını hangi firma yapar bakacağız. Türkiye aslında uçak üretebilecek kapasiteye sahip bir ülke. Ancak koordine olacak bir yer olmamış. THK Üniversitesi bunu koordine edecek.

* Türkiye neden kendi uçağını helikopterini üretmeye yeltenmemiş?

Aslında üretmiş, üretemediğini söylemek de doğru değil. Biz 1927 yılından 1948'li yıllara kadar uçak üretmiş bir milletiz. 15 farklı model üretmişiz. THK üretmiş, özel sektör üretmiş, fakat ne olduğunu bilmediğimiz bir şekilde THK bu üretimden vazgeçmiş. Keşke o günden bugüne gelen bir bilgi birikimi olsaydı, şu anda biz Airbus ile Boeing ile yarışabilen bir ülke olurduk. Fakat hiçbir şey için geç değil. 1941 yılında uçak üretip satan bir ülke olarak kaldığımız yerden devam edeceğiz. Biz  bir çok kurum veya kuruluş ile işbirliği yaparak bu ülkede otomobilden önce uçağı üretmeyi planlıyoruz.

UÇAK ÜRETMEK DAHA KOLAY

* Otomobil üretemeyen ülke uçak üretebilir mi?

Uçak üretmek otomobil üretmekten daha kolaydır. Çünkü, uçak üretmek teknik olarak otomobil üretmekten daha kolaydır. Mesela, bir otomobili 120-130 kilometre hızdan sonra yerde tutmak havada tutmaktan daha zordur. Türkiye'deki yerli sanayi de uçak üretmeye müsait, ancak sanayide koordinasyonu sağlayamadığımız için bu üretimleri gerçekleştiremiyoruz.

* Aslında yeni çağı düşündüğümüzde kaçırdığımız otomotiv sektörünü yakalamak yerine, havacılık çağında ön almak daha mantıklı gibi.

Türkiye'nin otomotiv sektöründe rekabet edebilmesi için 100 firmayla yarışması gerekiyor. Onların kâr marjları artık minimum düzeylere inmiş durumda. Türkiye'nin başkalarının yapmadığı işe girmesi lazım. Onlardan bir tanesi de uçak sanayi. Öncelikle katma değeri yüksek, sonra orada ileriki yıllarda neler olacağını, neler çıkacağını hiç kimse bilmiyor. İşte onları eğer biz yakalarsak gelecek çağı yakalamış, bu çağın önüne geçmiş oluruz. Mesela 2023 yılında havada ne olacağını bugünden görüp bizim onu üretmemiz lazım.

* Mesela 2023'te havada ne olabilir?

Muhtemelen 2023 yılına geldiğimizde havada bugün "uçak" dediğimiz araçlar olmayacak, başka hava araçları olacak. İşte Türkiye bunu ürettiği zaman çağı yakalamış ve geçmiş olur. Eğer biz bugünden uçak üretmeye kendimizi odaklarsak 2023 yılına geldiğimizde havada başka araçlar varken biz uçak üretmeye çalışan bir ülke konumunda oluruz. O günü tasavvur etme imkânınız yok ama, mesela çok yeni pro- helikopter diye bir şey çıkardılar, olduğu yerden kalkabilen ve olduğu yere inebilen bir kişilik, kumandalı bir araç. Bunun ileriki boyutu Jetgillere kadar gider. Bizim de bugün tasarlamamız gereken çağı nasıl geçeceğimiz. Çağı geçebilmemizin yolu da o tarihte havada ne olacaksa bugünden onu bulmak veya bugün uçanlardan çok farklı bir aracı bulmak.

* Airbus ve Boeing ile rekabet edebilir mi Türkiye?

Airbus ve Boeing ile rekabet etmeye şu anda imkânımız yok, ama Türkiye şu anda küçük uçak üretiminde çok rahat pazar bulabilir. İleriki yıllarda Boeing ve Airbus ile yapacağı işbirliği ile buna benzer uçakların üretimine de girişebilir.

* Uzayla ilgili nasıl bir projeksiyonunuz var?

Türkiye uzayda mutlaka yer almalı, bir şekilde yer almalı. Bizim mali yapımız uzayla ilgili büyük projeleri kaldırma imkânına sahip değil. Fakat, biz koordinasyonu ve eşgüdümü sağladıktan sonra, uydu fırlatılmasından uyduların yapılmasına kadar bir çok noktada THK Üniversitesi olarak yer almayı planlıyoruz.

Seda ŞİMŞEK-BUGÜN

 
GURBETÇİLERİ ÖFKELENDİREN GECİKME
 
İLK SEFER THY'DEN
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Turgut Kulaçoğlu 9 Eylül 2012 Pazar 09:10

Üniversite yeni bir hava aracı tasarımı için çalışabilir, endüstri ile işbirliği yapabilir, ama üretim yapmaz. THK'nın amatör ve genel havacılığı geliştirme görevine 85 yıl gecikmeyle de olsa dönmesi daha hayırlı olacaktır.

Yorumu oyla      0      0  
ÜMİT ÇENDEK 8 Kasım 2011 Salı 01:32

THK'DA ZATEN 50 SENE ÖNCE UÇAK YAPILIYORDU. AMA MARSHALL YARDIMI SAYESİNDE, AMERİKALI KADİM DOSTLARIMIZ, BİZ SİZE C-47 LERİ, FIGHTER UÇAKLARINI, SÜT TOZUNA KADAR HERŞEYİ BEDAVA VERELİM, SİZİN NEYİNİZE UÇAK YAPMAK DENMİŞ, DALAVERE-ALAVERE DERKEN VATANSEVER DEVLET ADAMLARIMIZI VE ŞEREFLİ PAŞALARIMIZI GAVURLAR YİNE KANDIRMIŞLAR VE BİLAHARE UÇAK FABRİKASI, VS KAPATILMIŞ. DİYECEĞİM O Kİ TÜRK MİLLETİ OLARAK HERŞEYİ YAPMAYA YAPARIZ DA, BU GAVURLAR HALA ENSEMİZDE SOLUDUKLARI SÜRECE YİNE NE YAPIP EDİP BİZLERİ KANDIRIR VE OYALARLAR. ÇÜNKÜ BİZ NE ZAMAN İYİ ŞEYLER YAPMAYA KALKSAK BAŞIMIZA HEMEN BELALAR ARKA ARKAYA GETİRİLİYOR. ÖRNEĞİN PKK’NIN TEKRAR HORTLAMASI, ÇOK PAHALI UÇAK VE HELİKOPTERLERİN YİN ALDIRTILMASI, ÜRETMEDEN BÜYÜMENİN VE TÜKETMENİN HIZLA DEVAM ETTİRİLMESİ, VS SONUÇ PEK DEĞİŞMİYOR. İNŞALLAH BÜTÜN KALBİMİZLE HER TÜRLÜ OYUNLARA RAĞMEN YAPACAĞIZ MUTLAKA DİYELİM. ÇÜNKÜ TÜRK MİLLETİ ZEKİDİR VE ÇALIŞKANDIR.

Yorumu oyla      0      0  
Dr. Muzaffer Çetingüç 7 Kasım 2011 Pazartesi 10:47

Sayın Prof.Dr. Ünsal Ban'ın müthiş bir heyecanı var, sözünü ettiği projelerin gerçekleşmemesi için bir neden yok. Uçak üretmeyi ve uzay çalışmalarını hep gözümüzde büyüttük, erişemeyeceğimiz fanteziler olarak gördük; Sayın Ban bu aşağılık duygusuna kafa tutuyor. Yıllar önce bu motivasyonun 1/4'ünü gösteren yöneticileri olsaydı THK şimdi çok daha ileri bir yerlerde olurdu. THK sivil havacılığımızın lokomotifi olurdu. Türk havacılığı için aranan taze kan bulunmuştur. Tebrik ediyorum.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'REKABET KARŞITI DEĞİLİZ'
Havaş Genel Müdürü Müjdat Yücel, Airkule’ye konuştu: İETT’nin açtığı ihaleyi ...
NEDEN DUBAI OLMAYALIM ?
myCARGO Murahhas Azası Yavuz Çizmeci, getirecekleri yeni uçaklarla Türkiye’nin ...
THY'DE UÇUŞ EĞİTİMİ-2
Amsterdam Kazası’nın pilot eğitimlerine etkisi ne oldu? THY pilotları ...
 
THY PİLOTLARININ EĞİTİMİ
Türk Hava Yolları pilotları nasıl bir eğitimden geçiyor? Pilotlar yılda ...
ACM ATAĞA KALKTI
1991 yılında kurulan, bilet satış ve turizm, teknik ve yakıt brokerliği ...
ADALETLİ DAVRANACAĞIZ
DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Slot Koordinasyon Merkezi’nin DHMİ’ye ...
 
PİLOTLAR SENDİKASI PİLOTA KARŞI
Kıbrıs Türk Hava Yolları(KTHY) Pilotlar Sendikası UÇ-SEN, bir gazeteye ...
SAFİ ERGİN: HEDEFİMİZ AVRUPA
Türkiye’nin en genç havayolu Tailwind’in Genel Müdürü Safi Ergin, Airkule.com’a ...
THY'DE 'FIRST CLASS' NE DURUMDA?
Hintli Jet Airways’ten kiraladığı uçaklarla “First Class’ hizmeti başlatan ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
14 / 19 °C 12 / 18 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •thy
  •pandemi
  •American Airlines
  •Temel Kotil