iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
21 Nisan 2013 Pazar - 13:34

THK ŞUBELERİNE KİLİT VURULUYOR

Türk Hava Kurumu, İstanbul'da faaliyet gösteren 28 şubeden 18'inin kapısına 'zarar ediyor' bahanesi ile kilit vurdu...

THK ŞUBELERİNE KİLİT VURULUYOR
Losev-1

Türk Hava Kurumu (THK), İstanbul'da faaliyet gösteren 28 şubeden, 18 şubesinin kapısına zarar ediyor bahanesi ile kilit vurdu. Bu karar THK üyelerinde büyük şok etkisi yaratırken, yaklaşık 100 milyon TL'lik kurban derisi pazarının da cemaatlere terk edilmesinin yolu açılıyor.

THK Genel Yönetim Kurulu'nun 22 Mart 2013 tarih ve 2013/17 sayılı kararına istinaden İstanbul'da faaliyet gösteren 18 şubesi kapatıldı. Kapatılan şubeler şunlar: Adalar, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Büyükçekmece, Çatalca, Eyüp, Güngören, Kartal, Küçükçekmece, Sancaktepe, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar.

Diğer illerdeki şubeler de kapatılacak mı?

18 şubede THK müfettişlerince işlem yapıldığı ve eşyaların paketlenerek genel merkeze veya kapatılmayan şubelere gönderildiği öğrenildi. Kapatılan THK şubelerinin başkanları, "kararın gerekçesinin ne olduğunun kendilerine açıklanmadığını ancak bu kararla meydanın cemaatlere terk edildiğini" söyledi.

Aydınlık, kapatma kararını THK Şubelerden Sorumlu Yönetim Müdürü Mehmet Mercan'a sordu. Kararın Genel Yönetim Kurulu tarafından alındığını belirten Mercan, "4 yıllık faaliyetleri Genel Yönetim Kurulunca değerlendirilmiş olup, gelirinin giderlerini karşılamadığı, zarar ettiği 18 şubenin kapatılmasına karar vermiştir" dedi. Mercan, benzer bir yaptırımın diğer illerde devam edilip edilemeyeceği sorusuna da "Bu konu THK Genel Yönetim Kurulunun yetkisindedir" yanıtını verdi.

Kapatılan şubelerden tepki: 'Gecen sene kar etmiştik'

Kapatılan şubelerden Çatalca Şube Başkanı Erkan Ülger, Aydınlık'a yaptığı açıklamada, kararın tamamen siyasi olduğunun altını çizerek "Zarar bahane. Mesela bizim şubemiz geçen sene kâr etti. Bu olay THK'yı küçültmenin başlangıcıdır. Kurumu alelade bir derneğe dönüştürmeye çalışıyorlar" dedi.

'En önemli gelir deriler'

Adını vermek istemeyen diğer şube başkanı ise, şunları söyledi: "THK'nın gelirinin büyük kısmı toplanan derilerden gelmektedir. Bölgemizde her sene inanılmaz bir şekilde deri toplanmaktadır. Ama şimdi alınan bu kararla deri toplama işi cemaatlere terk edildi. Bilindiği gibi THK elde ettiği gelirin yüzde 60'ını Çocuk Esirgeme Kurumu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Kızılay ve Çocuk Esirgeme Kurumuna aktarıyor. Paranın sadece yüzde 40'ı THK'ya kalıyor. İşte sorun burada başlıyor, bizim şube gelirimiz, şubenin giderleri çıkarılmadan hemen %60'ına Genel Merkez tarafından el konuluyor ve biz % 40'tan şube giderlerimizi karşılıyoruz. Gelirden, önce şube giderlerinin karşılanması ve sonra paylaşım yapılması gerekir. Buna rağmen şubemiz geçen seneyi kar ile kapattı, kararın arkasında başka niyetler var."

'Kapatma kararı zihniyetten'

Bir başka şube başkanı da THK'nın kamu yararına çalışan dernekler statüsünde olduğunu hatırlatarak, "Bu tür derneklerde kâr- zarar göz önüne alınmaz" dedi. İstanbul'da kapatılmayan şubeler içerisinde geçen seneyi zarar ile kapatan şubeler olduğunu belirten şube başkanı "Kapatılan şubelerin hemen hepsinin geçen seneyi kâr ile kapattıklarını biliyorum. Bu kapatılmanın arkasında başka zihniyet var" dedi.

Atatürk'ün emriyle kuruldu

Türk Hava Kurumu Cumhuriyet'in ilanından 16 ay sonra, 16 Şubat 1925'de Mustafa Kemal Atatürk'ün emirleriyle "Türk Tayyare Cemiyeti" adıyla kuruldu.

1935'de alınan kongre kararı ile adı Türk Hava Kurumu olan Cemiyetin kuruluş amaçları da bizzat Atatürk tarafından şu şekilde açıklandı:

-Türkiye'de havacılık sanayisini kurmak,

-Havacılığın askeri, ekonomik, sosyal ve siyasal önemini anlatmak,

-Askeri, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak,

-Havacılık faaliyetleri için gerekli araç ve gereçleri hazırlamak,

-Personel yetiştirmek ve uçan bir Türk Gençliği yaratmak.

Bu arada THK’ya bağlı kuruluşlar arasında, Türk Kuşu Genel Müdürlüğü, Gökşen Havacılık ve Taşımacılık A.Ş, THK Üniversitesi, Planör Uçuş Eğitim Okulu, Genel Uçuş Eğitim Okulu, Paraşüt okulu, Model Uçak Okulu bulunuyor.

100 milyonluk pazar

Cemaatlerin kurdukları vakıfların göz diktiği kurban derilerinin Türkiye'de yasal olarak tek toplayıcısı THK'ydı. Büyükbaş hayvan derileri 75, küçükbaş hayvan derileri de 14 liradan alıcı buluyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı rakamlarına göre, 2012 yılında Türkiye genelinde 1 milyon 930 bin 255'i küçükbaş, 753 bin 762 de büyükbaş olmak üzere toplam 2 milyon 684 bin 17 kurban toplandı. Bu rakamlara göre, Türkiye'de geçen yıl toplam 83 milyon 555 bin 720 TL'lik deri toplandı. Kayıt altına alınmayan derilerle birlikte bu rakamın yaklaşık 100 milyon TL'yi bulduğu belirtiliyor.

İstanbul'da 10 milyon TL'lik deri pazarı

2012 verilerine göre İstanbul'da 56 bin 674 küçükbaş, 116 bin 513 de küçükbaş hayvan derisi olmak üzere toplam 173 bin 187 deri toplandı. Bu derilerin toplam değeri 9 milyon 531 bin 913 oldu.

'Şubelerin kapanması bayrağın inmesidir'

2000-2002 yılları arasında THK başkanlığı da yapmış olan Türkiye Emekli Subaylar Derneği Genel Başkanı emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, THK şubelerinin kapanmasına tepki gösterdi. Aydınlık'a yaptığı açıklamada Karakuş şunları söyledi: "Atatürk'ün kurmuş olduğu Türk Hava Kurumu (THK) şubelerinin kapanıyor olması beni çok üzdü. Atatürk bu kuruma o kadar önem veriyordu ki tüm toplantılarına katılıyordu. Eksikleri öğrenip hemen giderilmesini sağlıyordu. Kâr etmemek söz konusu değil. THK bayrağı ve Türk bayrağının her ilde ve ilçede dalgalanması gerekirdi. Bu ilçelerin kapanması demek bayrağın inmesi demektir. Benim başkanlık yaptığım dönemde toplam 606 şube vardı. Herhangi bir THK şubesi zarar edebilir ama birçok şubemiz kâr ediyordu. Bu kâr eden şubeler zarar eden az sayıdaki şubeyi telafi ediyordu. Zaten şubelerin çoğunluğunun kendi binası olduğu için kira da ödenmiyordu."

DERYA DERVİŞ – Aydınlık

 
‘GREV PANKARTIMIZI ASACAĞIZ’
 
DREAMLINER YENİDEN HAVALANIYOR
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hayalet 4 Eylül 2014 Perşembe 15:58

Bu kurumda calisan eski personellerin degerini bilmeyen emekli lojistikci generaller acaba rant icin mi subeleri kapattilar yoksa ilerdeki sesimlerde milletvekilligi icinmi

Yorumu oyla      1      0  
Kerim ALANLI 18 Mart 2014 Salı 16:13

kimse kimseyi kandırmasın arkadaşlar. Hangi evirde yaşıyoruz. Atatürk İstikbal Göklerdedir demiş. Siz yerin dibine soktunuz. Yapamayacaksanız çekilin kenara kardeşim. THK nın yeni kanlara yeni yüzlere gençlere ihtiyacı var. Bu nedir böyle,90 yıldır bırak kurum olarak TC milleti olarak tek motorlu faal olarak çalışan, yapılan uçağımız bile yok.

Yorumu oyla      3      0  
Ender DEMİRBAŞ 18 Mart 2014 Salı 15:49

THK içlerindeki, işe yamayan thk nın yardımlarını kötüye kullanan kişilerin tespit edilerek kurumdan uzaklaştırması ve THK nın güzel işlere imza atması THK nın itibarını her zaman arttıracaktır. Ataturk thk yı kurup toplanan bağışların 3/2 sini indirigandi yapın dememiş !!(onlar kendilerini biliyor) Şunu unutmasınlar; THK nın arkasında birbirine peşkeş çeken şehir canconları değil kurtuluş savasında Atamızla beraber savaşan, yoklukta parmağındaki yüzüğü, kolundaki bileziğini veren, çorap örüp askere giydiren Anadolu insanı var.

Yorumu oyla      2      0  
Enver UYMUR 5 Mart 2014 Çarşamba 22:35

slm ey Yüce Türk halkı THK insanların zannettiği gibi verin kurban derisini fitrenizi zekatınızı yesin diye kurulmuş bir kuruluş değildir. onun kıymetini bilenler bilir Atatürk ün kurmuş olduğu dünyada ve Türkiye de eşi benzeri olmayan tek güzide kuruluştur Bilhassa Türk gençliğine havacılığı sevdirmek havacı yetiştirmek pilot paraşütçü planörcü yelken kanat vb alanlarda havacı gençlik yetiştirmektir. Zira bununla beraber.parasal kaynak temin edildiğinde uçak üretmek bakım onarım techizat üretmektir. Ancak meyve veren ağaç yaşlanır misali her önüne gelen yalan yanlış şeyler konuştu gitti. yazık yazık çok yazık herkes şöyle kendini birkez daha kontrol ederek olayın ehemniyetinigörsün. thk topladığı kurban derisi fitre ve zekat ları yalnızca kendine kalmıyor T.Kızılay Derneği T.Diyanet Vakfı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile birlikte 5 kardeş kuruluş arasında paylaşılmaktadır. Elde edilen bu gelirlerden pay alan kuruluşların başkanlıkları neden aldıkları hisseleri söylemiyorlar bunlarıda açıklasınlar vatandaşımıza anlatılsa daha iyiolmazmı

Yorumu oyla      8      1  
MELTEM YAŞAR 12 Şubat 2014 Çarşamba 17:13

thk şubeleri ne işe yarıyokii.. bileniniz varmı? açılma amaçları nedir acaba. merak ettim doğrusu

Yorumu oyla      3      0  
Gökyüzündeki Sevda 12 Şubat 2014 Çarşamba 12:03

Keşke bizim de uçak fabrikalarımız olsaydı.Keşke bizimde yerli malı uçaklarımız olsaydı.Keşke havacılığı sadece savunma amaçlı düşünmeyip de sivil havacılık olarak da geliştirebilseydik. Keşke keşkeleri hiç söylemeden hepimiz birşeyler yapabilseydik...

Yorumu oyla      5      0  
mahmut can 11 Şubat 2014 Salı 16:43

THK şube başkanları bize şikayetlerinizi değil yaptığınız icraatleri gösterinki bizde bilelim sizin ne iş yaptığınızı. Bilelim kurban derileri, bağışlar nereye gidiyor.

Yorumu oyla      7      0  
AYCAN DENİZ 7 Şubat 2014 Cuma 16:54

TEK MOTORLU 'PIRPIR' YAPMAYI BECERDİK. LİSANSINI, PATENTİNİ ALALIM 10 YIL SONRA KULLANACAGIZ DİYE HAVALARA GİRMEYELİM. ELİN MİLLETİ AYA ÇIKTI YETMEDİ MARSA GEÇİYOO ARTIK. AÇIN GÖZÜNÜZÜ...

Yorumu oyla      9      0  
SIRADAN VATANDAŞ 7 Şubat 2014 Cuma 16:50

Bence bırakmalıyız tüm bahaneleri, hacıları, hocaları. Bir anönce açmalıyız fabrikaları. Yapmalıyız uçaklarımızı, helikopterlerimizi. Birlik beraberlik içinde olmalıyız... EYYY DUY SESİMİ 550 milletin vekili... Mecliste birbirinizi yiyeceğinize bizahmet kalkın ceylan derisi koltuklarınızdanda işe koyulun... Çünkü benim yetkim, dokunulmazlığım, bana ayrılan bütçem yokkk. BUNLARIN HEPSİ SİZLERDE FAZLASIYLA VAR.

Yorumu oyla      9      0  
7 Şubat 2014 Cuma 16:10

AL MAAŞI, YATSIN SİGORTAN ÜSTELİK HİÇBİR FAALİYETTE, EĞİTİMDE, TANITIMDA BULUNMA 89 YILDA THK YE HİÇ BİRŞEY KATMA SONRADA İSYAN ET ŞUBEYİ KAPATIYOSUNUZ ÇALIŞMADIĞIM HALDE ALDIĞIM MAAŞIMI SİGORTAMI KESMEYİN DİYE...

Yorumu oyla      11      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘GREV PANKARTIMIZI ASACAĞIZ’
Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin “Toplusözleşme süreci umarız masada ...
BIRAKIN UÇAK HAVADA KALSIN
Milliyet yazarı Gani Müjde ‘Bırakın uçak havada kalsın’ dedi. İşte gerekçesi…
THY’NİN B PLANI VAR MI
Akşam Gazetesi yazarı Tolga Turgut yazdı: THY neden bu kadar uçak siparişi veriyor?
 
KUŞ YOLLARI ARAŞTIRILIYOR
İstanbul'un 3'üncü havalimanı için uçakların seyrini etkileyen kuşların ...
LUFTHANSA’DA UÇUŞLAR İPTAL
Alman hava yolu şirketi Lufthansa, çalışanların yarın yapacağı uyarı grevi ...
HAFRİYAT ENGELİ
Son teklif verme tarihi 3 Mayıs olan yaklaşık 7 milyar Euro’luk 3’üncü ...
 
3. HAVALİMANINA 4 YERLİ TALİP
İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı ihalesine 4 yerli talip olduğu ortaya ...
LUFTHANSA ÇALIŞANI GREVE GİDİYOR
Alman havayolu şirketi Lufthansa'da 33 bin çalışanı temsil eden sendika, ...
TRANSİT YOLCULARA MÜJDE
Avrupa ülkelerinde aktarma yaparak buradan dünyanın başka noktalarına ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İGA SPOTTER ALANI AÇILDI
EMIRATES CEO'SU ÖZÜR DİLEDİ
'23 NİSAN' KAMPANYASI
BİLGEN ASALATEN ATANDI
İNGİLİZ ORDUSUNA AIRBUS
RUSYA'DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ
HURDA UÇAK YANDI
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
TAV'A 'SKYTRAX' ÖDÜLLERİ
KIRIK BACAĞIYLA UÇTU
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
10 / 14 °C 10 / 18 °C 14 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •test
  •Sunexpress
  •Kargo
  •Birleşik Arap Emirlikleri
  •Temel Kotil