iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
12 Nisan 2014 Cumartesi - 14:27

“THY 2020’DE GELİRİNİ EN AZ İKİYE KATLAR”

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Habertürk yazarı Güntay Şimşek’e konuştu

“THY 2020’DE GELİRİNİ EN AZ İKİYE KATLAR”
Losev-1

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, yeni atılımlarını, gelecek planlarını, Lufthansa ile yaşanan sorunları ve ana merkezi Atatürk Havalimanı'nın kapasite meselesini Gazeteci Güntay Şimşek’e anlattı. THY'nin şu an Avrupa'daki havayolları arasında ikinciliğe yükseldiğini, 2014'te 60 milyondan fazla yolcu taşıyacaklarını belirten Topçu, 2015'te yolcu sayısı kriteri açısından Avrupa'nın lideri olacaklarına dikkat çekti.

Bu sene THY filosuna 17 adet geniş gövdeli uçak katılacak. THY yönetiminin gelecek hedeflerinde ise 2020'de uçak sayısını 420'nin üzerine çıkarmak ve filolarındaki geniş gövdeli uçak adedinde 100'ü aşmak var. Bu planlar doğrultusunda 2020'de gelirini en az iki katına çıkarmış ve 20 milyar doları aşmış bir THY karşımıza çıkacak. 2016 sonunda da geniş gövdeli uçak sayısını 90'ın üzerine çıkarmış bir THY ile yolculuk yapacağız.

Havayolları için güvenlik ve ekonomik istikrarın çok önemli olduğunu ancak bölgesel istikrarsızlıklardan artık çok fazla etkilenmediklerini ifade eden THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, çok kolay alternatif pazarlar bulduklarını, sıkıntılı bölgelerin yerine de ötelenmiş veya ertelenmiş hatları devreye soktuklarını vurguladı.

A380 Mİ, 747-8 Mİ ALACAK?

Bu sene içinde sıkça gündeme gelen ultra geniş gövdeli yeni uçak alım planlarının devam ettiğini söyleyen ve “Airbus A380 ve Boeing 747-8 modelinden hangisinde uygun fırsat yakalarsak onu değerlendireceğiz" şeklinde bir değerlendirme yapan Topçu'nun diğer açıklamaları ise şöyle: 'RÜYA UÇAK 787 OLMADI'

"Polonya'nın Lot Havayolları ile Boeing 787 Dreamliner için görüşmelere başlamıştık. Amerika'nın, kapasitesi bu modellerle karşılanabilecek bazı hatlarında kullanılmasına yönelik planlarımız vardı. Personeliyle birlikte kiralayıp (wet lease) filomuzda uçurarak bu modellerin performansları hakkında da kısa ve kârlı yoldan tecrübe sahibi olacaktık. Ancak ticari detaylarda anlaşamadık. Bu konu şimdilik rafa kalktı. Avustralya'nın en büyük havayolu şirketi Quantas ile de dünyanın en büyük yolcu uçağı A380 için görüşmeler yaptık. Malum olduğu üzere Ouantas bazı hatlarda yaşadığı yoğun rekabet sebebiyle hat iptaline gitti ve A380'lerini bize teklif etti. Ancak bu uçakların bazı teknik detayları sebebiyle anlaşmaya varamadık. Ancak Airbus ile birlikte dünyanın en büyük uçağını filomuza dahil edebilmek için uygun fırsatları araştırıyoruz. Aynı şekilde Boeing 747-8 modeli için de uygun imkânlara bakıyoruz.

'YABANCI PİLOT SAYISI ARTACAK'

Altyapımızı sağlamlaştırmak için her türlü adımı atıyoruz. Yılda bine yakın kabin memuru alıyoruz. Kısa vadede pilot yetiştirme yatırımlarımız var. Fakat bu esnada pilot eksiğimizi yabancı personelle karşılamaya devam edeceğiz. Dolayısıyla yabancı pilot sayısı daha da artacak. Şu anda 450 pilot adayını Amerika'da bir üniversitenin işbirliğiyle eğitiyoruz. THY Flight Academy, Anadolu Üniversitesi, Türkkuşu, Hava Kuvvetleri gibi kurumlarda kendi imkânlarıyla yetişen pilotların da kriterlerimiz çerçevesinde THY'de yer almalarını sağlıyoruz. Aydın Çıldır'daki Uçuş Okulu'nu THY'den ayrı bir şirket olarak yapılandıracağız. Amerika'dan bir üniversiteden know-how satın alıp 2 yıl beraber yöneteceğiz. Hatta ilk 2 yıl hocalar Amerikalı olacak. Bu okulun 100 kişi olan kapasitesini de önce 200'e, sonra da 300'e çıkaracağız. Bu uçuş okulunun eğitim modeli için devlet üniversiteleriyle çalışıp farklı bir sistem geliştireceğiz. 2 yıl devlet üniversitesinde okuyanlar, geriye kalan eğitimini burada tamamlayacak. Kapadokya Meslek Yüksek Okulu'ndaki kabin memuru (hostes-host) eğitim sistemini de başka üniversitelere önerebiliriz."

'ATATÜRK HAVALİMANI BÜYÜYECEK'

THY'nin ana merkezi Atatürk Havalimanı'nın saatlik uçak kapasitesi, son iyileştirme ve düzenlemelerle 60'tan 80'e çıkarılabilir. Askeri havalimanı bölgesi, yeni terminal, Teneke Mahallesi'nin kaldırılması, 11 yıldır konuşulan Smart projesinin devreye girmesi kapasite artışı sağlayacak. Yeni uçak park alanları, pistleri terminallere bağlayan taksi yolları sayesinde bir süre daha Atatürk Havalimanı'nda kapasite sorunumuz olmayacak. Ayrıca bazı uçuşlarımızı ve yeni hatlarımızı da Sabiha Gökçen'den yapıyoruz. Böylece bazı uçuş düzenlemeleriyle 2015'e kadar rahatlayacağız.

'ÇÖZÜLEMEYECEK SORUN YOK'

Alman Lufthansa Havayolları ile Sunexpress'te uzun yıllardır devam eden güzel ve başarılı bir ortaklığımız var. Hatta en son bu havayoluna ortak kararla 50 uçaklık sipariş verdik. Dolayısıyla Lufthansa ile eskiye dayanan ilişkimizde aşamayacağımız sorun yok. Mayıs ayında, Lufthansa Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine başlayacak, ben de kendisine Hayırlı olsun'a gideceğim. Bu vesileyle sorunlarımızı orada konuşacağım.

A340'LAR FİLODAN ÇIKACAK

THY filosunda 4 motorlu, geniş gövdeli en yaşlı uçak durumunda olan Airbus A340'ları 2015'in ilk yarısında filodan çıkaracağız. Hatta birini parçaladık, kafe, restoran gibi bir şeyler yapmak isteyenlere uçak gövdesi verebiliriz. Şu anda 6 adediyle uçuyoruz. Ancak bunların 2'sini charter, birini de normal konfigürasyonda tutarak yedek uçak olarak kullanmaya devam edeceğiz."

THY'nin uçak teslim takvimi

2015 - 32 uçak

2016 - 45 uçak

2017 - 9 uçak

2018 - 47 uçak

2019 - 40 uçak

2020 - 62 uçak

2021 -10 uçak

GÜNTAY ŞİMŞEK - Habertürk

 
THY’NİN YENİ ÇAĞRI MERKEZİ
 
ÇALIŞANINDAN THY TEKNİK’E SUÇLAMA
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yeni uçak 12 Nisan 2014 Cumartesi 17:37

Eski pilotları 6 bacak uçurmaktan eğitecek zaman olmayacakta mı yabancı pilot alınacak bu süreçte yerlerine yenileri yetişene kadar.

Yorumu oyla      2      0  
yolcu 12 Nisan 2014 Cumartesi 17:15

Airbus mı boeing mi ne alacağınızı pilotlara sorarmısınız sn .başkan uçağı onlar kullanacak.

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY’NİN SPORTMEN PİLOTLARI
THY'nin pilotları sadece uçmuyor, spor da yapıyor
İSMAİL DEMİR'E YENİ GÖREV
THY Teknik A.Ş Genel Müdürü Prof. Dr. İsmail Demir’e yeni görev
THY MUHAMMED ÇETİN’DEN DAVACI OLACAK
THY yönetimi, bugün İstanbul-Chicago seferini yapacak olan uçakta Milletvekili ...
 
UÇAĞI TERK ETTİLER
İstanbul-Chicago uçağında yaşanan tartışmaların ardından milletvekili ...
THY’NİN CHİCAGO UÇAĞINDA KOLTUK KRİZİ
AK Parti’den istifa ettikten sonra THY uçaklarında haksız muamele gördüğünü ...
PEGASUS'TAN İKİ YENİ HAT
Pegasus Havayolları iki yeni hatta daha tarifeli seferlere başlıyor.
 
PEGASUS PLUS 1 MİLYON ÜYEYE ULAŞTI
Pegasus Plus, UçuşPuan kazandıran programın 1 Milyon üyeye ulaşması şerefine ...
REKABET KURULU’NDAN ONAY
Rekabet Kurulu, Milas-Bodrum ile Dalaman havalimanlarının işletme hakkının ...
AIRBUS A350 KABİNİNİ TANITTI
A350 modelinin kabin testi insanın vücut ısısını taklit eden su tüpleriyle yapılıyor
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
PİLVAK'TA SEÇİM ZAMANI
HANEDA'NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI
PEGASUS'UN YENİ ROTASI
ÜREKSOY: 26 NİSAN'IN ÖNEMİ
LUFTHANSA'DA YENİ KABİN
ERCAN'DA 'PİLOTLAR GÜNÜ'
TAV'A 'EN İYİ İŞVEREN' ÖDÜLÜ
'GÖKYÜZÜ SİZİNLE DAHA GÜZEL'
INDIGO'DAN DEV A350 SİPARİŞİ
PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazar Pazartesi Salı
13 / 18 °C 14 / 15 °C 14 / 16 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •uçak
  •salgın
  •almanya
  •turizm
  •Ukrayna