iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
2 Şubat 2022 Çarşamba - 13:22

THY ÇEVRECİ YAKITLA UÇUYOR

Türk Hava Yolları uçuşlarında çevreci yakıt kullanmaya başladı

THY ÇEVRECİ YAKITLA UÇUYOR
Losev-1

Türk Hava Yolları uçuşlarında çevreci yakıt kullanmaya başladı. Sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen uçak yakıtı ilk kez İstanbul Havalimanı – Paris Charles De Gaulle Havalimanı uçuşunda kullanıldı.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, "2023 yılına kadar filomuza katılacak yeni nesil ve çevre dostu uçaklar, karbon emisyonu ve gürültü seviyesi azaltma hedefimize ulaşmamıza katkı sağlayacak” dedi.

Havacılık endüstrisinin iklim değişikliğine olan etkisinin farkında olan ve bu etkiyi azaltmak için projeler geliştiren bayrak taşıyıcı havayolu çevreci yakıt kullanımı ile birlikte misafirlerinin karbon ayak izinin azaltılması noktasında önemli bir adım atmış oldu. Türk Hava Yolları’nın kullanacağı sürdürülebilir havacılık yakıtı aynı miktardaki geleneksel kerosen yakıta kıyasla yüzde 87’ye varan oranda sera gazı emisyon azaltımı sağlıyor.

Sürdürülebilir kaynaklar kullanılarak gerçekleştirilen ilk uçuş ile ilgili Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, “Dünyada en çok ülkeye uçan havayoluyuz. Bunu söylerken aslında ‘misafirlerini dünyada en zengin biyoçeşitlilik ile buluşturan havayoluyuz’ da demiş oluyoruz. Sürdürülebilirlik çalışmalarımızı bu bilinç ve sorumluluk ile gerçekleştiriyoruz. Sürdürülebilir kaynaklar kullanılarak gerçekleştirdiğimiz ilk uçuşumuz da bu vizyonumuzun bir parçası. İnanıyoruz ki bugün olduğu gibi gelecek nesiller de dünyayı Türk Hava Yolları ile ve aynı güzelliğiyle keşfedecek. Dünyamızı korumaya odaklandığımız çalışmalarımız sürecek.” dedi.

“THY TARİHİNDE BİR İLK GERÇEKLEŞTİ”

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, “Dünyada en fazla sayıda uluslararası destinasyona uçan ve misafirlerine dünyanın neredeyse tüm güzelliklerini keşfetme imkânı sunan Türk Hava Yolları olarak küresel iklim değişikliğiyle mücadelemizde önemli bir günü yaşıyoruz.

Birazdan hazırlıklarını tamamlayarak Paris’e doğru uçuşa geçecek olan TK1823 sefer sayılı uçağımız misafirlerini konforla ve güvenle taşırken kanatlarını da doğamız ve dünyamızın geleceği için açacak. Türk Hava Yolları tarihinde ilk kez bir uçağımız çevreci yakıt kullanarak gökyüzüyle buluşacak.

Toplumsal refah, sosyal katkı ve çevresel duyarlılık odağında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızın önemli bir adımı olan bu uçuşumuz ve devamında gerçekleştireceğimiz diğer çevreci uçuşlarımız ile sera gazı emisyonlarımızı ve misafirlerimizin karbon ayak izini önemli ölçüde azaltmayı hedefliyoruz. Toplam sera gazı emisyonlarımızın yüzde 99,8’ini oluşturan yakıtlarda verimliliği artırarak belki de nesli tükenme tehlikesi altında olan bir canlının gelecek nesillerimiz ile birlikte yaşamasına imkân tanımış olacağız” dedi.

“SON UÇAKLARIMIZ YENİ NESİL YAKIT TEKNOLOJİSİNE SAHİP”

Bolat, “Her ne kadar bu bizim için bir dönüm noktası olsa da Türk Hava Yolları ailesinin çevreyi korumaya yönelik ilk çalışması değil. Bildiğiniz gibi son uçak tercihlerimiz hep yeni nesil, yakıt verimliliğine odaklanan teknolojilerden yana oldu. Ortalama filo yaşı 8,5 olan ve toplamda 371 uçaktan oluşan filomuz, Avrupa’nın en genç filolarından biri. Uçuş ağımızı ve filomuzu genişletirken olumsuz çevresel etkilerimizi en aza indirmeyi ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyoruz. 2023 yılına kadar filomuza katılacak yeni nesil ve çevre dostu uçaklar, karbon emisyonu ve gürültü seviyesi azaltma hedefimize ulaşmamıza katkı sağlayacak” dedi.

“KARBON İZİMİZİ AZALTMAK İÇİN 100’DEN FAZLA PROJE BAŞLATTIK”

Ahmet Bolat, “2008 yılından bu yana, karbon ayak izimizi azaltmak için 100’den fazla operasyonel optimizasyon projesi başlattık ve başarıyla uyguladık. Yeni optimize uçuş planlama sistemini devreye sokulması, rotaların ve uçak hızının optimize edilmesi, uçak ağırlıklarının azaltılması ile winglet ve sharklet gibi uçak modifikasyon uygulamaları bu projelerimizden bir kısmını oluşturuyor.

Tüm bu çalışmalarımız neticesinde, sadece 2021 yılının dördüncü çeyreğinde 10.060 ton yakıt tasarrufu sağlayarak 31 bin 690 ton karbon emisyonunun atmosfere salınımını engellemiş olduk.

Çevreci yakıt vizyonumuz elbette uçaklarımızda çevreci yakıt kullanmaktan çok daha fazlasını kapsıyor. Hedefimiz bu yakıtı kullanmanın ötesinde, üretmek… Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte, TUBİTAK tarafından desteklenen, “Mikroalg Tabanlı Sürdürülebilir Biyo-Jet Yakıtı Projesini (MİKRO-JET) yürütüyoruz. Proje kapsamında, sürdürülebilir kaynaklardan 2022 yılında elde edilecek bu biyoyakıtı, Turkish Technic tarafından yapılacak motor testleri akabinde uçuşlarımızda kullanacağız. Bu projede elde edilecek biyoyakıt ile Ortaklığımız, IATA tarafından kabul gören en temiz biyoyakıt türünü kullanan ender global firmalardan biri olacak. Bu projede elde edilecek biyojet yakıtın üretileceği rafineri, tam kapasite çalışmaya başladığında Türkiye ve Avrupa’nın ilk karbon-negatif entegre biyo rafinerisi olacak.

Operasyonlarımızı optimize ederek, yeni teknolojilere yatırım yaparak ve altyapımızı geliştirerek yakıt tasarrufu noktasında önemli çalışmaları hayata geçirmeye, dünyamızın eşsiz güzelliklerini korumak için çaba harcamaya devam edeceğiz” dedi.

“GELENEKSEL YAKIT İLE HARMANLANIP UÇAKLARA İKMAL EDİLİYOR”

Yakıtın uçaklara yüklenme süreci Türk Hava Yolları iştiraki olan TFS (Turkish Fuel Services) Akaryakıt Anonim şirketi tarafından gerçekleştiriliyor. Neste firmasından tedarik edilen çevreci ürün TFS’nin yakıt çiftliğinde depolanarak geleneksel jet yakıtı ile harmanlanıyor ve sonrasında uçaklara ikmal ediliyor.  Bayrak taşıyıcının bir sonraki hedefi ise uçaklarda çevreci yakıt kullanmaktan çok daha fazlasını kapsıyor. Küresel marka Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte, TUBİTAK tarafından desteklenen, “Mikroalg Tabanlı Sürdürülebilir Biyo-Jet Yakıtı Projesini (MİKRO-JET) yürütüyor. Proje tamamlandığında Türkiye ve Avrupa’nın ilk karbon-negatif entegre biyo rafinerisi hayata geçecek.

Yüksek enerji içeriğine sahip çevreci yakıt temiz yanma sayesinde SOx ve NOx emisyonlarının zararlı partiküllerini de azaltmaya yardımcı oluyor. Sürdürülebilir ham maddelerden üretilen ve içeriğinde zararlı ağır metaller bulunmayan yakıt İstanbul –Paris uçuşlarında başlangıç aşamasında haftada bir kez kullanılacak.

“ÖNEMLİ BİR GERİ DÖNÜŞÜM BAŞARISI SERGİLİYORLAR”

Türk Hava Yolları 2008 yılından bu yana, karbon ayak izini azaltmak için 100’den fazla operasyonel optimizasyon projesi başlattı ve bu projeleri başarıyla uyguladı. Seyahatin her aşamasında ve yer operasyonlarında hayata geçirilen uygulamalar sayesinde 2021 yılının üçüncü çeyreğinde 15 bin 363 ton yakıt tasarrufu sağlanarak 48 bin 394 ton karbon emisyonunun atmosfere salımını önlendi. İlk üç çeyreklik dönemde ise toplam 85 bin 119 ton CO2 salımı önlendi.

Pandemi öncesinde, küresel havacılık sektörünün en iyi yılı olan 2019’da ise şirket yalnızca uçak bakım faaliyetlerinde aldığı önlemler ile 63 futbol sahası büyüklüğünde toprağı kurtarırken 3 bin 648 ağacın kesilmesini önledi. Öte yandan makine ve uçak yağlarının doğal su kaynaklarına karışmasını önleyen Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. 784 adet olimpik yüzme havuzu kadar suyu kirlenmekten korudu.

 
AFRİKA'DA BEŞ ÜLKEYE UÇUŞ
 
YENİDEN 'BALİ' UÇUŞLARI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETİYOPYA 737 MAX'İ HAVALANDIRDI
Etiyopya Havayolları, yaklaşık iki yıl önceki kazadan sonra il kez filosundaki ...
BOEING KARGO UÇAĞINI TANITTI
Boeing, kargo ve ileri çevre performansı için artan talebi karşılamak ...
AMADEUS İLE YENİ SÖZLEŞME
Emirates, Amadeus ile yeni bir dağıtım sözleşmesi imzaladı
 
SAMSUNLU'NUN AÇIKLAMALARI
İstanbul Havalimanı işletmeci kuruluşu İGA'nın CEO'su Kadri Samsunlu “AHL ...
AVRUPA’NIN ZİRVESİNDE
İstanbul Havalimanı, Uluslararası Havalimanları Konseyi ACI Europe’un ...
NEW YORK SEFERİNE KAR ENGELİ
ABD'nin New York şehrinde etkili olan kar yağışı nedeniyle Türk Hava Yolları'nın ...
 
AIRBUS SİPARİŞLERİ ARTIRDI
Airbus Helicopters 2021 yılında siparişlerini arttırarak önemli toparlama gösterdi
GÜVENLİK DENETİMİNİ GEÇTİ
Air Astana sekizinci IATA Operasyonel Güvenlik Denetimini geçti
EN İYİLER TEKNOFEST'TE
İnsansız Hava Araçları teknolojisinde önemli başarılar elde eden ülkemizi ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
11 / 18 °C 15 / 20 °C 14 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •pandemi
  •United Airlines
  •almanya
  •Kargo