iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
11 Ağustos 2007 Cumartesi - 08:35

THY'DE BÜYÜK DÜŞÜŞ

Türk Hava Yolları, Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin başladığı dönemden bu yana adeta eriyor. Şirketin piyasa değeri her geçen gün düşüyor.

THY DE BÜYÜK DÜŞÜŞ
Losev-1

Çalışanların grev kararına onay verdiği THY’de, borsa performansı toplu iş sözleşmesinin tıkandığı günlerden bu yana geriledi. Görüşmelerin başladığı mart ayından temmuz ayına kadar endeksin yüzde 21 üzerinde getiri sağlayan THY’nin, son bir aylık performansı ise genel seyrin yüzde 13 altında oldu. Böylece THY’nin piyasa değeri 400 milyon YTL eriyerek, 1.5 milyar YTL’ye geriledi.

Hava-İş Sendikası’nın 16 Mart’ta toplu sözleşme masasına oturup, grev kararıyla kalktığı, üyelerinden de aynı yönde onay aldığı Türk Hava Yolları (THY), bu kararla ilk darbeyi İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) yedi. Görüşmelerin başladığı mart ayından, grevin gündeme geldiği temmuz ayına kadar İMKB’nin genel seyrine oranla yüzde 21 getiri sağlayan THY’nin, son bir aylık performansı tersine oldu. Bu dönemde THY hisseleri, İMKB’nin genel seyrinin yüzde 13 gerisinde kaldı. Böylece THY’nin piyasa değeri 1.9 milyar YTL’den 1.5 milyar YTL’ye inerek, 400 milyon YTL’lik erime yaşadı.

TEMMUZA KADAR İYİ GİTTİ: THY’nin 16 Mart’ta Hava-İş Sendikası ile görüşmelere başladığı tarihten itibaren borsa performansı incelendiğinde, temmuz ayına kadar hisse getirisinin yatırımcısını memnun ettiği dikkat çekti. Bu dönemde endeks yüzde 19 getiri sağlarken, THY hisseleri ise o dönemde yüzde 45 getiri sağladı. Böylece endeksin genel seyrinin yüzde 21 üzerine çıktı. Temmuz ayında gelindiğinde ise, İMKB endeksinde rekorlar kırılmasına karşın, THY hisselerinin performansında gerileme başladı.

PİYASA DEĞERİ 1.5 MİLYAR YTL: 5 Temmuz’da THY ile Hava-İş arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine alınan iş yavaşlatla kararı ile birlikte hisse performansı bozuldu. Bu tarihten itibaren hisselerin getirisi borsanın yüzde 13 altında kaldı. Hisse senetlerinin temmuz ayı başında toplam piyasa değeri ise 1.9 milyar YTL düzeyinde bulunuyordu. THY’nin hisse performansının bozulmasıyla birlikte, hisse senetleri 10.90 YTL’den gerilemeye başladı. Grev kararının ardından dün THY hisseleri 8.60 YTL’ye kadar indi. Böylece yaklaşık bir aylık dönemde THY’nin toplam piyasa değeri 400 milyon YTL civarında eriyerek, 1.5 milyar YTL’ye geriledi.

DÜN HİSSELER YÜZDE 3.28 GERİLEDİ: THY’de arabulucu aşaması da dahil olmak üzere aradan geçen yaklaşık beş aylık sürede uzlaşmaya varılamayışı ve önceki gün yapılan oylama ile çalışanların da "greve evet" demesi, dün yatırımcının "Grev şirkette büyük zararlara neden olacak" endişesini artırdı. Hisse senetleri dün sabah açılışta bu endişenin tepkisini verdi. Oylamanın ardından yatırımcılar hızla satışa geçti. Yüzde 6 düşüşle güne başlayan hisselerin fiyatı 8.6 YTL’ye geriledi. Günün tamamında ise hisse senetleri yüzde 3.28 oranında değer kaybederek günü 8.85 YTL’den tamamladı.

Bu gelişmelerden yatırımcı zarar gördü

THY ’de sendika ile olan mücadelenin hisseleri olumsuz etkilediğini vurgulayan Gedik Yatırım Araştırma Bölümü Analisti Yunus Kaya, "Şirket ve sendika yetkililileri kendi çıkarlarını maksimize etmeye çalışırken, bundan zarar gören yatırımcı oluyor. Bu sorunun aşılması halinde şirketin gerçek değerini hızla bulmasını bekliyoruz" dedi. Finans Yatırım da, şu değerlendirmeyi yaptı: "Grev fiilen başlarsa, sonucu THY için daha kötü olabilir. Grev olmasını beklemiyoruz.Bunun yanında, filodaki 98 uçak ve 1.9 milyar dolarlık net borç pozisyonu dikkate alındığında grev uygulaması THY’de devasa zararlara yol açabilir."

Karar 15 Ağustos’ta kurul toplantısında alınacak

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası’nca, (Hava-İş) THY’deki grev oylamasında "evet" sonucunun çıkmasının ardından, grev uygulaması için yasal sürenin tekrar işlemeye başladığını açıklarken, Genel Başkan Yardımcısı Eylem Ateş, kurullara danışmadan görüşme talebinde ya da bir teklifte bulunmayacaklarını belirti. Ateş, önümüzdeki çarşamba günü kurulların toplanacağını ve çıkacak karara göre hareket edeceklerini söyledi. Ateş, "Grev bizim silahımız, gerekirse kullanacağız" dedi. THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin’in "4 bin civarındaki ’hayır’ oylarını dikkate alarak değerlendirme yapılmalı" sözlerine, "Biz bu hayırları nasıl topladıklarını çok iyi biliyoruz. Baskı olmasaydı ’evet’ oyları 2’ye katlanırdı" karşılığını verirken, TİM Başkanı Oğuz Satıcı’nın "Müdahil oluruz" açıklaması üzerine de şunları söyledi: "Bakanlar Kurulu’nun ertelemesi gibi bir şey sürpriz olmaz. Ellerindeki son koz bu. Erteleme durumunda biz de yasal haklarımızı kullanırız."

 
BAYER'DEN ATAŞEHİR UPHİLLCOURT SORUSU
 
BODRUM’DA YENİ MODA DENİZ UÇAĞI
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
thysever 11 Ağustos 2007 Cumartesi 

Sendikanın ve çalışanların sorunu para değildir. Bunu anlamıyorlar. Sendika yöneticilerin, son derece adaletsiz ve taraflı icraatlarına karşıdır. THY çalışanı gerçekte sendikayı bu yüzden desteklemektedir. Sendikanın 1. şartı şu olabilir. "istifa edin ben bu sözleşmeyi imzalayayım". Acaba Candan-Temel beyler istifa etmeyi düşünmez mi.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BAYER'DEN ATAŞEHİR UPHİLLCOURT SORUSU
Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Yalçın Bayer, hangi Türk Hava Yolları Yönetim ...
BAŞBAKAN İNER İNMEZ THY'Yİ SORDU
Flaş flaş, flaş... Ankara'dan az önce İstanbul'a gelen Başbakan Recep ...
GREV BİZİM İÇİN BİR SİLAH
THY’de çıkan 'greve evet'sonucunu değerlendiren Türkiye Sivil Havacılık ...
 
SUNEXPRESS'TEN RAMAZAN İNDİRİMİ
Sunexpress Havayolları, Ramazan ayına denk gelen 10 Eylül- 10 Ekim tarihleri ...
THY SESSİZ HAVA-İŞ AÇIKLAMA YAPACAK
Grev oylamasından sonra THY sessizliğe bürünürken, Hava-İş basın açıklaması yapmaya hazırlanıyor.
İNANILMAZ SKANDAL
Türk Hava Yolları’nda dün biten grev oylamasında ilginç olaylar yaşandı. ...
 
SATICI: BİLEK GÜREŞİNE ÇEVİRMEYİN
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, THY'deki grev oylamasında ...
THY HİSSELERİ DÜŞTÜ
THY'de grev kararının verilmesinin ardından şirket hisseleri yüzde 6 geriledi.
BUNDAN SONRA NE OLUR? ( HABER ANALİZ)
THY'de çalışanların greve ‘evet’ demesinin ardından artık gözler Hava-İş ...
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
TAHLİYEDE ÖNEMLİ HATA
HİTİT'E NİJERYA'DAN YENİ PARTNER
THY'DEN ÖNEMLİ ANLAŞMA
SANİ ŞENER TAV'DAN AYRILDI
İLK ÇEYREK SONUÇLARI AÇIKLANDI
101 YAŞINDAKİ KADINA BEBEK BİLETİ
TAVAN FİYAT ARTIRILDI
PİLVAK'TA YENİ YÖNETİM
AIR CANADA'YA TEPKİ
PLANÖR KAZASINDA TRAJİK ÖLÜM
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
14 / 18 °C 14 / 15 °C 14 / 17 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •İsrail
  •rota
  •Kadri Samsunlu