iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
3 Temmuz 2012 Salı - 07:59

THY İŞÇİSİ KISKACI NASIL AŞAR

Yurt Gazetesi yazarı Atilla Özsever, “Emek ve İnsan” köşesinde yazdığı yazıyla, Yüksek Hakem Kurulu’na intikal eden THY toplu sözleşmesinde bundan sonra olası gelişmelere ışık tutuyor…

THY İŞÇİSİ KISKACI NASIL AŞAR
Losev-1

Grev yasağı, YHK ve yargı kıskacında

Hava işkoluna grev yasağının getirilmesiyle birlikte toplu sözleşme süreci, Yüksek Hakem Kuruluna (YHK) intikal etti. Hava-İş Sendikası, yaklaşık 14 bin kişiyi ilgilendiren THY sözleşmesi için 5 Haziran 2012 tarihinde YHK'ya başvurdu.

Aslında THY sözleşmesinin başlangıç tarihi, 1 Ocak 2011. Ancak işverenin yetki itirazı nedeniyle 12 aylık bir gecikme oldu. Yılbaşında başlayan sözleşme görüşmelerinde de uyuşmazlık çıkınca, Mayıs ayında devreye resmi arabulucu girdi. Tam bu süreçte Meclis'teki torba kanununa eklenen bir maddeyle hava işkoluna grev yasağı getirildi.

Görüldüğü gibi 18 aylık bir gecikmeden sonra toplu sözleşme YHK'da ele alınacak.

YHK'nın 60 gün içinde sözleşmeyi bağıtlaması gerekiyor. Ancak adli tatil nedeniyle de bu süre uzayabilir. YHK'nın yapısı belli. 8 kişilik kurulda, işveren, hükümet ve yargı temsilcisinin aynı tarafta yer alması halinde işçi aleyhine 6-2'lik bir durum ortaya çıkıyor.

Bir tahkim kurulu niteliğinde olan YHK'da, işçi lehine hak kazanmak pek mümkün değil.

YHK, genelde yasal standartların üstüne çıkmıyor. Hatta kazanılmış hakları, yasal düzeye çekiyor. Örneğin bir önceki toplu iş sözleşmesinde kıdem tazminatının 50 gün üzerinden hesaplanması hükme bağlanmışken, YHK bu hükmü yasal süreye, yani 30 güne indiriyor.

Özellikle THY sözleşmesinde vardiya primleri, iki uçuş arasındaki istirahat süreleri, fazla mesai ücretleri gibi yan ödemeler önemli bir miktar tutuyor. Ücret artışlarının düşük tutulmasının yanı sıra yan ödemelerdeki üçte bir azalış, büyük gelir kayıplarına yol açabilir.

YHK'nın bağıtladığı sözleşme kesin olduğu için, yani zorunlu tahkim nedeniyle başka bir hak kullanılamayacağı için işçi lehine bir sonucun çıkması mümkün gözükmüyor.

Öte yandan grev yasağının Anayasaya aykırılığı nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurma yolu söz konusu. Grev yasağı, 3 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. 60 günlük süre içinde başvurmak gerekiyor. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi'ne başvuru ile ilgili dilekçenin hazırlandığını ve süresi içinde başvurulacağını bildirdi.

Grev yasağı, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu'nun da belirttiği gibi Anayasa'nın 2, 5, 40 ve özellikle 90. maddesine aykırı. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin yeni yapısı ve TEKEL işçileriyle ilgili 4/C konusunda verdiği aleyhte karar dikkate alındığında, buradan da olumlu bir sonucun çıkması pek mümkün gözükmüyor.

O zaman işçi sınıfı, bu YHK ve yargı kıskacını ancak kendi gücüyle aşabilir. Hava-İş'in yanı sıra başta bağlı olduğu konfederasyon Türk-lş olmak üzere tüm emek örgütleri, THY işvereni üzerinde baskı kurarak toplu sözleşmenin YHK sürecini de etkileyecek bir biçimde sendika ile işveren arasında çözümlenmesine çaba harcamalıdır. Kuşkusuz bu mücadelede, işten çıkarılan 305 kişinin işe iade talebi öncelikli olmalıdır.

 

Atilla ÖZSEVER – Yurt Gazetesi

 

 
AIRBUS BOEING’İ EVİNDE VURACAK
 
THY MOĞOLİSTAN’A UÇUYOR
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
işsiz km 4 Temmuz 2012 Çarşamba 21:07

İşsiziz, borçlarımızı nasıl ödeyeceğimizi düşünüyoruz, bizi bu noktaya getirip havalimanının önünde ufak çocukları oynatıp alkış tutan sendikacılar maaşlarını almaya devam ediyor. Hayat size güzel tabi aynen böyle devam edin. O sendika asıl bu sonucu göremeyen sizin gibilerin üstüne yıkılsın.

Yorumu oyla      0      0  
teknik atık 3 Temmuz 2012 Salı 23:55

AH O SENDİKANIN ALTINDA KALIN EMİ... Kardeşim sendikamı attı bizi işten veya atılanların hangisi kötü insan uyanın yahu karpuz seçer gibi adam seçip işsiz aşsız bıraktı adamlar. Dinlemediler bile uyarmadılar bile. Bizleri işten atanlara tepki göstereceğine halen sendika diyosunuz ayıp be kardeşim. Mevcut sendikaya sahip çıkın gerisi yalaaaaaaan....

Yorumu oyla      0      0  
Yazik 3 Temmuz 2012 Salı 17:35

Her toplum hakettigi sekilde yonetilmeye mahkumdur demisler.. Tepkisiz kalan calisanlar tepkisiz kalmaya devam etsinler, haketteklerini yasasinlar

Yorumu oyla      0      0  
Demir 3 Temmuz 2012 Salı 15:01

THY Teknikten gerekcesiz çıkarılan çalışanların diğer hava taşımacılığı yapan şirketler tatarından alınmasını THY Teknik GN.MD. İsmail Demir tarafından engelenmesi, alındığı takdirde onlara limitim ve teknik desdek vermeyeceği tehdidi ile insanların başka firmalarda çalısmalarını engelenerek yaşamlarinini parasal amortisini engelliyor. Bu karşıydık yoneticilerin kendi aralarındaki sohpetlerde şeytanı bile açlıkla terbiye ediliyor mantığı ile yaptıkları bunu gösteriyor. yaptıkları birgun kendi karşısına çıkar.

Yorumu oyla      0      0  
EMİNE LİM HANIM VE SENDİKA 3 Temmuz 2012 Salı 14:53

Emine HANIMIN sendikayla SAMİMİ Olması DÜŞÜNDÜRÜCÜ? GÜNAH mı çıkarmaktadır yoksa safmi DEGİSTİRDİ

Yorumu oyla      0      0  
29M 3 Temmuz 2012 Salı 13:23

İste biz bu yapilan haksizliklardan dolayi bir olalim dedik. Ama olaylarin oldugu ilk gunden bu gune kadar olan zamanda gordugum herkes kendini dusunuyor. Bir birlik ve beraberlik yok. Dagilmis durumdayiz. Halbuki birlikle hareket etseydik bu durumlara gelmezdik...

Yorumu oyla      0      0  
305 3 Temmuz 2012 Salı 13:03

İşçilerin nazarında tükenen imajını kamuoyuna yönelik olarak kurtarmaya çalışan sözde sendikacıların tarihi bir hata ile yüzlerce işçiyi işsiz bırakmaları kabul edilemez bir durumdur. Sendika çalışanı kadın işçiye cinsel taciz ve mobbing suçundan ağır ceza mahkemesinde yargılananların aldıkları eylem kararına bile sahip çıkmamaları düşündürücüdür. Hele ki THY TEKNİK A.Ş işçilerine yaptırılan az katılımlı bir eylemi hangi akılla yaptıklarını anlamak mümkün değil. Bunun hesabın önce bu simsarlardan sormak gerekiyor. İşiniz zor. Sendikacıların aylıkları tıkır tıkır yatıyor değil mi? Sizin paranızı sizin adınıza tıksırıncaya kadar yemeye devam. Eee sizler de nasılsa diğer atılanlar gibi unutturulursunuz. Bir süre sonra sendikaya gittiğinizde 'bilg'yöneticilerinizle de görüşemez duruma gelirsiniz. Bu işler böyle derler. Sizin üzerinizden devam bir sonraki genel kurullara hazırlıklar ve satın alınan delegeler. Kredi borcu devam eden garıban başkanınız sonuca gider. Sizde sokaklarda işsiz...

Yorumu oyla      0      0  
teknik atık 3 Temmuz 2012 Salı 11:10

Elimde B1 kategori hava aracı bakım lisansı var ancak sektörde bütün kapılar yüzümüze kapanıyor. sadece bizleri haksız hukuksuz bir şekilde işten atmakla kalmayıp SEKTÖRDEKİ GÜCÜNÜ DİĞER HAVAYOLU ŞİRKETLERİNE BASKI YAPARAK KULLANIP hayata tutunmamıza da engel oluyorlar bu işin sonu kötüye varacak gibi gözüküyor insanların hayatıyla oynayamazsınız kardeşim......

Yorumu oyla      0      0  
305 3 Temmuz 2012 Salı 10:55

Allah yarına bırakır ama yanına bırakmaz...

Yorumu oyla      0      0  
KABIN YİNE YENİDEN PATLIYOR 3 Temmuz 2012 Salı 10:31

Thy KABIN hizmetleri COK yakında patlayacak. EMİNE HANIMIN BİZLERE KAPISI YİNE KAPALI....

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AIRBUS BOEING’İ EVİNDE VURACAK
ABD’li havacılık devi Boeing’in en büyük rakibi olan Avrupalı uçak üreticisi ...
THY'YE KIRGIZİSTAN'DAN ÇAĞRI
Kırgızistan Başbakanı Ömürbek Babanov, THY'yi Oş ve Issık Eyaletleri'ndeki ...
UÇAN BALİNANIN MÜZE YOLCULUĞU
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) ait balina şeklindeki ...
 
İLK SEFERDE TÜRK KAPTAN PİLOT
United Airlines uçağını İstanbul’dan New York’a aralarında Türk kaptan ...
UNITED AIRLINES İSTANBUL’DA
Filosundaki 1252 uçakla dünyanın en büyük havayolu şirketi olan ABD’li ...
SUNEXPRESS’TE TALİHSİZ OLAY
Sunexpress Havayolları’nın iki uçağı Stockholm Arlanda Havalimanı’nda ...
 
THY DİRENİŞİ VE GERÇEKLER
Yazarımız Bahadır Altan, 305 çalışanın işten atılmasıyla sonuçlanan THY ...
VALİZLERDE VİZON, TİLKİ!
Atatürk Havalimanı'nda bir yolcunun valizlerinde 40 kaçak kürk ele geçirildi...
İHRACATIN LİDERİ THY
Fortune 500 Türkiye listesindeki şirketlerin net satışları 2011 yılında ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK' ADIMI
KIRGIZİSTAN SOCEA'YA KATILDI
YER PERSONELİ UÇAKTAN DÜŞTÜ
İZMİR'DEN 7 YENİ ROTAYA UÇACAK
TB-2 POLONYA'YA İHRAÇ EDİLDİ
SIA REKOR KAR AÇIKLADI
'CAFE YANIMDA' İLE FARKINDALIK
HEDEF: 10 MİLYON YOLCU
TUSAŞ-TÜBİTAK İŞBİRLİĞİ
EMIRATES'TE MALİ SONUÇLAR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
14 / 21 °C 15 / 20 °C 14 / 23 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •kaza
  •turist
  •karantina
  •DHMİ