iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
14 Temmuz 2013 Pazar - 10:36

THY MCKINSEY'E NE DANIŞABİLİR?

TH'nin kamuya ait yüzde 49,12'lik hissesinin özelleştirilmesi kapsamında McKinsey Danışmanlık şirketi ile anlaşıldı. Ancak Maliye Bakanlığı ve ÖlB'ye göre, özelleştirme söz konusu değil, sadece danışman atandı.

THY MCKINSEY E NE DANIŞABİLİR?
Losev-1

Türk Hava Yolları'nın (THY) kamu payının özelleştirilmesine yardımcı olmak amacıyla yeni bir danışmanlık şirketiyle anlaşma imzalandığına ilişkin haberler, geçen hafta basında yer aldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre, bu şirket McKinsey Danışmanlık Hizmetleri.

Konunun medyada yer alması üzerine dün Maliye Bakanlığı ve ÖİB birer açıklama yaparak, THY'nin özelleştirileceği iddialarını yalanladı. Maliye Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, THY A.O. hisselerinin özelleştirilmesine yönelik "Türk Havayolları Satılıyor" şeklinde yapılan haberlerin yansıtmadığı ve THY'deki kamu payının özelleştirilmesi ile ilgili herhangi bir çalışmanın olmadığı aktarıldı. Daha önceki danışman şirketle anlaşmanın 3 Mart 2013 tarihinde sona erdiğinin hatırlatıldığı açıklamada "Özelleştirme programında olan şirketlerle ilgili yapılan çalışmalarda idareye yardımcı olmak üzere danışman görevlendirilmesi uzun yıllardır var olan bir uygulamadır. THY sermayesindeki kamu payı ile ilgili olarak idareye yardımcı olmak üzere THY, bağlı ortaklık ve iştiraklerinin global havacılık sektöründe yaşanan gelişmeler çerçevesinde idari, mali, hukuki durumlarının, maliyet yapılarının analizi, operasyonel performanslarının belirlenmesi, büyüme stratejilerinin, gelişiminin ve faaliyetlerinin izlenmesi, değerlendirilmesi, raporlanması ve gerektiğinde özelleştirme stratejilerinin belirlenmesine yardımcı olmak üzere havayolu sektörüne yönelik teknik bilgi ve tecrübe birikimini haiz bir danışmanlık şirketinden hizmet alınması amacıyla gerçekleştirilen bir çalışmadır" denildi.

Konuyla ilgili bir diğer açıklama da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapıldı. Açıklamada Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına paralel olarak, basında yer alan haberler yalanlanırken, THY hisselerinin özelleştirilmesine yönelik herhangi bir çalışmanın olmadığı belirtildi.

Maliye Bakanlığı ve ÖİB'in yaptığı açıklamalara karşın, danışmanlık hizmeti sadece bu konularla sınırlı değil.

ÖİB tarafından "4046 sayılı Kanun Kapsamında Danışmanlık Hizmetleri İhalelerinde Uygulanacak Esas ve Usullere İlişkin Yönetmelik"e göre, danışmanlık hizmeti, "Özelleştirme uygulamalarına yardımcı olmak üzere gerekli olan her türlü araştırma, proje işleri, reklam, tanıtım, halkla ilişkiler, mali denetim, stratejik, çevresel, hukuki, idari, mali ve teknik değerleme, gayrimenkul eskpertizi, halka arz, borsada satış gibi sermaye piyasalarında yapılacak her türlü işlemlere aracılık ve yüklenim, depo (hisse senedi saklama) bankacılığı vb. hizmetleri" kapsıyor.

AKP kârlı kuruluşları özelleştiriyor

THY, 2012 yılında 1 milyar 133 milyon lira net kâr elde etmişti. 2012 yılında açılan 32 dış hat nokta ile birlikte uçulan dış hat nokta sayısı 181 'e ulaşırken, uçulan yabancı ülke sayısı da 96'ya yükseldi. İç hatlarla birlikte toplam uçuş noktası 2012 yılı sonu itibariyle, 217'ye ulaşmıştı. Böylece dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu şirketi olan THY, 2011 yılına göre, satışlarını yüzde 26 artışla 14,9 milyar TL'ye esas faaliyet kârını ise yüzde 192 artışla 1 milyar 48 milyon liraya yükseltirken, 19 milyon lira olan net kârını da 1 milyar 133 milyon liraya yükseltti. Özelleştirme süreçlerinde en fazla karşılaşılan olgulardan birisi, kamu kuruluşlarının faaliyetlerinin geliştirilmesi ve kâr eden kamu kuruluşlarının özelleştirilmesidir. Daha önceki özelleştirmelerde TÜPRAŞ, Erdemir gibi kuruluşlar Türkiye'nin en çok kâr eden kuruluşlarıyken yok pahasına satılmıştı.

1990'DAN BERİ ÖZELLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR

1984 yılında kamu iktisadi kuruluşu statüsüne geçen THY, 1990 yılında özelleştirme kapsamına alındıktan sonra yüzde 1,53'lük bölümü özelleştirilerek, Kamu Ortaklığı İdaresi'ne bağlandı. 1994 yılında 4046 sayılı kanun kapsamına alınarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na bağlanarak iktisadi devlet teşekkülü statüsüne geçti. 2004 yılında ÖİB'e ait şirket sermayesinin yüzde 23'üne tekabül eden kısmı özelleştirildi. Bununla birlikte THY'deki kamu payı yüzde 75'e düştü. 2006 yılında ise kalan yüzde 75'lik kamu payının yüzde 28,75'i özelleştirildi. Bu özelleştirme ile birlikte, THY sermayesindeki kamu payı yüzde 49,12'ye düştü.

SOL Gazetesi

 
ANTALYA HATTINDA THY'YE RUS RAKİP
 
MECLİS’TE ÖNERGE GERGİNLİĞİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HAMİLE ZEHİR KURYESİ YAKALANDI
Atatürk Havalimanı'ndaki uyuşturucu operasyonunda 1 kilo 295 gram kokain ele geçirildi.
PEGASUS’TAN “ÇAĞRI MERKEZİ” YENİLİĞİ
Pegasus, misafirlerine daha etkin ve kaliteli hizmet sunmak amacı ile ...
VIP’TE 'DEKOLTE' UYARISI İDDİASI
Havalimanlarında VIP bölümlerinden yararlananlara kılık kıyafet uyarısı ...
 
ULAŞTIRMA ASLAN PAYINI KAPTI
2013 kamu yatırımlarında Ulaştırma Bakanlığı 15 milyar TL bütçeile aslan ...
BİR EL ATIVERİN BEYLER
İzmir Selçuk'ta önceki gün Kuşadası plajına zorunlu iniş yapan Türk Hava ...
‘SİZİN İÇİN YARIŞIYORUZ’A ATÜ DESTEĞİ
Parlamenterler Spor Kulübü Derneği tarafından bedensel engelliler yararına ...
 
GÜLENAY VEDA ETTİ
Uzun süredir kan kanseri tedavisi gören kabin memuru Gülenay Gürbüz Elmacı ...
THY'DEN ZAMAN'A REKLAM AMBARGOSU
Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre, AKP iktidarı ile Fethullah Gülen ...
THY ESKİŞEHİR ACENTELERİNDEN ANLAMLI ZİYARET
THY Eskişehir Şubesi çalışanları ve bilet satış acenteleri temsilcileri ...
 
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
ORUÇ
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
HAVALİMANI OFİSİ'NE ÖDÜL GELDİ
AJET'İN İLK UÇUŞU YAPILDI
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
13 / 19 °C 15 / 21 °C 14 / 21 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •test
  •kriz
  •pandemi
  •uçak
  •Birleşik Arap Emirlikleri