iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
20 Ekim 2016 Perşembe - 11:52

THY’NİN AFRİKALI KONUKLARI

Afrika ülkelerinden 110 gazeteciyi İstanbul’da misafir eden ve FETÖ konusunda dikkatli olmaya çağıran Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, “Biz yaşadık ama siz yaşamayın istiyoruz“ dedi

THY’NİN AFRİKALI KONUKLARI
Losev-1

Daha önce Ortadoğu, Avrupa, Uzakdoğu, Orta Asya, Akdeniz ve Balkanlar’dan 376 gazeteciyi ağırlayan Türk Hava Yolları(THY) şimdi de Benin, Çad, Burkina Faso, Cibuti, Etiyopya, Gana, Güney Afrika, Kamerun, Kenya, Kongo, Mali, Moritanya, Mozambik, Nijer, Nijerya, Ruanda, Senegal, Somali, Tanzanya, Uganda, Fas, Tunus, Cezayir, Eritre, Mısır olmak üzere toplam 25 Afrika ülkesi ile Pakistan ve Nepal’den 110 gazeteciyi İstanbul’da misafir etti. Yabancı gazetecilerle bir araya gelen Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı Afrikalı gazetecilere 15 Temmuz darbe girişimini ve THY’nin bundan nasıl etkilendiğini anlattı.

DARBECİLERLE MÜCADELE HEPİMİZİN GÖREVİ

Renkli anların yaşandığı buluşmada Aycı, Afrikalı gazetecilerin çok sayıda sorusuna muhatap oldu. Ganalı bir gazetecinin, “Darbe yapmaya çalışanlarla mücadele hükümetin görevi değil mi, neden siz ilgileniyorsunuz?” şeklindeki sorusunu Aycı, “Bu darbe bizi de etkiledi. Havalimanımızı işgal ettiler. İşgal yüzünden uçaklarımız başka limanlara yönlendirildi.  Yolcularımız nezdinde biz de itibar zedelenmesi yaşadık. Bunun ötesinde hayatımıza kast edildi. Fetocuların yayınladığı darbe sonrası liste var. Bizlerin yerine bile atamalar var. Bu darbe hepimizi kapsayan bir darbe. Sizin gördüğünüz gibi hükümetin ve hükümetin başındakini hedef almıyor. Tüm Türkiye’yi ele geçirmek ve yönetmek, kaos ve bir iç savaş çıkarmakla ilgili bir darbe. Benim yolcu sayım düştüğü zaman benim büyüme hızım yavaşlıyor. Biz kendi işimizi hiç kimseye devredemeyiz. Kendi işimizi kendimiz yaparız bu ülkede. Ben havayolu şirketinin başındaki bir adam olarak üzerime düşeni yapıyorum. Devletin görevi değil bu, hepimizin görevi. Ülkemizi anlatıyoruz bu topyekün bir kalkışmaydı topyekün cevap veriyoruz” diyerek yanıtladı.

PERSONEL OLARAK ETKİLEMEDİ YOLCU BAKIMINDAN ETKİLEDİ

Güney Afrikalı bir gazetecinin FETO terör örgütünün Türk Hava Yolları’nı ne kadar etkilediği ve kaç personelin FETÖ üyesi olarak işten atıldığına yönelik sorusu üzerine Aycı, “Birkaç yüz çalışanla yollarımızı ayırdık. Bunların içerisinde yöneticiler de var, uzmanlar da var. Bu çalışmaları titizlikle takip ettik ve çalışmalar sonucunda bu insanlarla yollarımızı ayırdık. FETO konusunda dikkatli olunması konusunda benim daha önceki görevlerimden de belli tecrübelerim de vardı. Bu temizliği yapmak konusunda görece şanslı şirketlerden bir tanesiyiz. Bu anlamıyla Türk Hava Yolları iyi olan kurumlardan bir tanesi. Bu anlamda bizi kötü etkilemedi. Bizi kötü etkilediği konu bütün bu yaşanılanların oluşturduğu tablolardan dolayı birkaç gün Amerika uçuşlarımız durdu. Yaşanılan olayların oluşturduğu bulutları ve olumsuz havanın, algının yüzünden bir miktar Türkiye varışlı yolcuları kaybettik. Türkiye’ye gelen turistlerin sayısında azalma oldu. Doluluk oranlarımızı etkiledi. 2016 rakamlarımızda planlarımızda bir etkilenme oldu. Şimdi o yaraları sarıyoruz” dedi.

BİZ YAŞADIK SİZ YAŞAMAYIN

Bir başka gazetecinin ‘Siz Afrika’da da bu örgüt çalışanlarını takip edecek misiniz? “ sorusu üzerine THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı, “Tabi ki devletimiz bunların yurt dışındaki varlıklarını da takip etmeye çalışıyor. Suçluların, buraya kaçmış olanlarının iadesi noktasında girişimlerde bulunuyor. Orada yaşayan tüm FETO çetesi mensuplarıyla ilgili çalışmaları tamamlayabilmemiz çok kolay değil. Dünyanın çok ülkesine yayılmış durumdalar. Burada okul işletiyorlar ya da işletme sahibiler. Bunların Türkiye’deki suçla ilgili açık delilleri lazım o ülkelere sunmak için ama FETO örgütünün ne olduğunun delileri bizde çok açık. Bu delilerin çıktığı bir adres var o da Persilvanya’da yaşayan bu örgütün, bu çetenin lideri ve onun iadesiyle ilgili de devletimiz tüm belgeleri Amerika Birleşik Devletleri’ne sundu. Amerika Birleşik Devletleri de kendi hukuku çerçevesinde bunları değerlendiriyor. Müttefikimiz, stratejik ortağımız Amerika’nın bu değerlendirmeyi süratli bir şekilde yapıp hukuk çerçevesinde bu suçluyu bize iade etmesini istiyoruz. Devletimiz çalışmalar yapıyor, ne kadar zor bir çalışma olduğunun farkındayız. Ama beklentimiz bu ülkelerdeki çok değerli dostlarımızın da Türkiye’nin yaşadıklarını göz önüne alarak, sizin ülkelerinizdeki bu adamların varlıkları konusunda sizlerin de ülkenizin ve yönetiminizin dikkatli olması. Sizi dikkatli olmaya davet ediyoruz. Biz yaşadık ama siz yaşamayın” şeklinde konuştu.

BEN FETÖ’YÜ HİÇ DUYMADIM’ DİYEN GAZETECİYE

FETO terör örgütünü hiç duymadığını söyleyen Fildişi Sahili’nden bir gazetecinin “Size saldıran düşmanlar F- 16 kullandı dediniz. Çok şaşırdım onları ABD üretti. ABD ve NATO ile aranız iyi. Bu kadar önemli savaş uçakları nasıl bu terörist grupların eline düşmüş? ’ şeklindeki sorusu üzerine Aycı , “Ben İstanbul’da yaşıyorum. Ben İstanbul’da bir darbe girişimi yaşadım, benim halkım yaşadı. Bu terör örgütünü benim biliyor olmam daha doğru değil mi. Çok yakında sizin oralara da, sizin ülkenize de gelirler. Çünkü çıkarları neyse orada olabiliyorlar bunlar. Siz duymadınız diye çok şaşırmayın ama biz arkadaşlarımızla bu ülkenin iş adamlarıyla, sporcularıyla, sanatçısıyla size anlatmaya çalışıyoruz. Ben bir vatandaş İlker Aycı olarak cevap vereyim. O silahların önemli olan hangi ülkeye ait olduğu değil önemli olan şey, bu silahları şöyle ele geçirdiler. Türk Silahlı Kuvvetlerine subay olmak üzere askeri okullara girenlerin sınav sorularının çalınması suretiyle kendi adamlarına bu sınav sorularının cevap anahtarlarını vererek, kendi adamları pilot yaparak, asker yaparak, subay yaparak o örgüt oraya sızdı.” dedi.

AFRİKA’YI DÜNYAYA BAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Afrika’da 41 noktaya uçtuklarını ve 1 numara olduklarını belirten İlker Aycı, bu ay sonunda Seyşeller’e, 12 Aralık’ta da Zanzibar’a uçmaya başlayacaklarını söyledi. Aycı, “Afrika’da büyüme hamlemize devam ediyoruz. İnşallah çok yakın zamanda Gine’ye uçmaya başlayacağız. Bu yaşadığımız hadiselerden dolayı açamadık. Oradaki dostlarımızdan özür diliyoruz. Sözümüzdeyiz, hedefimizdeyiz Afrika’da büyümeye, sizleri dünyaya bağlama şerefini ve onurunu yaşamaya devam edeceğiz.” dedi.

YETİMHANE VE BASKETBOL OKULU

Türk Hava Yolları olarak birçok sosyal sorumluluk projesine imza attıklarını hatırlatan Aycı, “Şu anda Afrika’da yapmak istediğimiz bir yetimhane projemiz var. Bunu en kısa zamanda hayata geçireceğiz. Didier Drogba bizim yüzlerimizden biri oldu. Önümüzdeki dönemlerde Afrika’da yeni bir oluşumun içerisindeyiz. Euroleague ile birlikte çalışıyoruz. Afrika’da bir basketbol destek projesi düşünüyoruz. Gençlere basketbol öğretmekle ilgili koçların, oyuncuların da katılacağı bir program düşünüyoruz.” diye konuştu.

İŞKEMBEYE KÜBRADAN ATILIR MI?

Cibuti’li bir gazetecinin ‘Darbe sonrası ülkede birçok medya kapatıldı’ sorusu üzerine Aycı, “Fetullah Gülen kendi televizyonunu, kendi gazetesini kurmuştu. Onun dışında kapatılan yok. Darbeci,FETÖ’cü olmayan hiçbir medya organı kapatılmadı. Öyle bir şey yok. Türkiye hakkında yanlış bir bilgilendirme var. Gelin biz de bilelim o kanallar kimler. Medyada önemli bir güç oldular. Sayın Cumhurbaşkanımız o gece CNN Türk’e bağlandı. Hepinize böyle bir medya bilgisi akıyor. Bir kısım batıdan yansıyan makaleleri okuyorsunuz. Öyle işkembeye kübradan atılır mı? Yaz bakalım bunların isimlerini bunların içinde FETÖ’cü olmayıp kapatılan varsa biz de ayağa kalkarız ülke olarak. Nasıl tankların önüne çıktıysak bunların da önüne çıkarız” diye yanıtladı.

BİZ TÜRKLER YERİNDE DURAMAYAN ADAMLARIZ

Mali televizyonundan bir gazetecinin “82 yıllık şirket neden bir anda Afrika ile ilgilenmeye başladı. Biz Air France’a alışkınız. Siz neden Afrika piyasasına girdiniz? “şeklindeki sorusu üzere Aycı şu cevabı verdi.

“Büyümekte olan bir şirket olarak bugün Avrupa’daki en büyük 3 büyük hub’ız(merkez).  Yakında Air France’ın hub’ını  geçeceğiz. Biraz Air France’ı üzüyoruz. Biz başka havayolu şirketleriyle rekabet ederek, rekabetin getirdiği kalite sayesinde size daha fazla seçenek sunmaya geliyoruz. Ne kadar çok seçeneğiniz varsa o kadar güçlüsünüz demektir.  Tekellerle karşı karşıya kaldığınızda hangi sektörde olursa olsun, o tekeller size istedikleri fiyatta, istedikleri kalitede hizmet sunarlar. Rekabetten kalite doğar. Biz Türkler çok rekabetçi bir ülkeyiz.  Yerinde duramayan adamlarız. Biz hızlıyız, çabuğuz, müteşebbis ve girişimciyiz. Havayolu sektörü tam bize göre. Bugün Afrika’da Air France’la, Biritish Airways ile her kimse Afrika’da herkesle rekabet etmek için geldik.”

400 DOLARA UÇULUR MU

Afrika’da gördüğü büyük bir eksikliği dile getiren Aycı, “Afrika’nın kendi Afrika içi ticareti ve iç turizmi geliştirmesi lazım. Serbest pazarı kurmakla serbest pazar olamazsızın. Mutlaka Afrika içi ulaşımın da gelişmesi lazım. 13 yıl önce Türkiye’de havalimanı sayısı 27 idi. Bugün havalimanı sayısı 54 oldu, yakında 57 olacak. Niye inşa ediyorsunuz diye sorabilirsiniz. Afrika içinde de güçlü havayolu şirketlerine ihtiyaç var. Afrika içerisinde iki ülke arasında 400 dolara uçulduğunu gördüm. Bir saatlik uçuşta 400 dolar olur mu ! Ama sizi birileri iki ülke arasında 400 dolara uçuruyor. Sen beni Afrika’dan alıyorsun Avrupa’ya uçuruyorsun 2 bin, 3 bin dolar alıyorsun. Bu nedir ya?” dedi.

2023 HEDEFİ 500 UÇAK 30 MİLYAR DOLAR GELİR

Yaşanan darbe girişimin ardından uçaklardaki doluluk oranlarının yüzde 78’lerden yüzde 73’lere gerilediğinin hatırlatan Aycı, “Bunu telafi etmek için transit yolcu sayısını yüzde 18 arttırdık.  2017 yılı itibariyle büyümeye devam edeceğiz. Bizim 2023 hedefimiz 500 uçaklı, 30 milyar dolar gelirli bir şirket olmak için dünyanın en büyük havalimanı olan İstanbul’daki üçüncü havalimanının inşaatını sabırsızlıkla bekliyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.

İbrahim KÖKTENER - Süleyman ŞEN/Airkule.com

 
THY KARGO “DEVLER LİGİ”NE GİRECEK
 
TGS’DEN MÜSTEŞAR YARDIMCILIĞINA
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Masalcı 20 Ekim 2016 Perşembe 23:58

Afrikalılar iyi soru sormuş ama Masalcı yine sallamış.

Yorumu oyla      1      0  
İstanbul 20 Ekim 2016 Perşembe 23:33

Yaw İlker sen darbe gecesi Türkiye'de değildin. Niye yalan söylüyorsun?

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY KARGO “DEVLER LİGİ”NE GİRECEK
Büyümeyi sürdüren THY Kargo, devler ligine girmeye aday
SOSYAL MEDYADA PAYLAŞMAYIN
Seyahatlerimiz öncesinde sosyal medya hesaplarımızdan paylaştığımız uçak ...
BU EKİP BİR BAŞKA GÜZEL
Tailwind Havayolları’nın 108 sefer sayılı Boeing 737 tipi uçağının hem ...
 
LEYLEK, MARTI DERKEN ŞİMDİ DE KARGA
Uçaklar için genellikle leylek ve martı sürüleri tehlikeye yol açarken ...
ALAN KİRALAMA SÜRECİ BAŞLADI
İstanbul Yeni Havalimanı inşaatı tüm hızıyla sürerken, havalimanında yer ...
ÇETİNGÜÇ’TEN ÖNEMLİ BİR ESER
Yazarımız Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç’ten havacılık alanında önemli bir ...
 
ANADOLUJET’TEN KAMPANYA
AnadoluJet, başlattığı erken rezervasyon kampanyasıyla 39,99 TL’den başlayan ...
KUŞ TEHLİKESİYLE MÜCADELE
Havaalanında kuş tehlikesiyle mücadele için Ataköy-Florya yönündeki 05-23 ...
ATLASGLOBAL’İN “TRANSİT” ÇIKIŞI
Atlasglobal, sektörde yaşanan daralmanın etkilerini “transit yolcu potansiyeliyle aştı
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
BOEING YÖNETİMİNDE DEĞİŞİM
ERCAN'DA YÜKSELEN TRAFİK
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
14 / 20 °C 12 / 18 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •TUSAŞ
  •Sunexpress
  •Emirates
  •rota