iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
16 Aralık 2015 Çarşamba - 10:48

THY TEKNİK ADETA BİR “UÇAK HASTANESİ”

Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Karaman, Türk Hava Yolları uçaklarının bakımlarının dört dörtlük yapıldığını belirterek, “Emniyet olmazsa olmazımız. Kardan taviz verme pahasına emniyetten kesinlikle taviz vermiyoruz” dedi

THY TEKNİK ADETA BİR “UÇAK HASTANESİ”
Losev-1

Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Karaman, Türk Hava Yolları uçaklarının bakımlarının son derece titiz yapıldığını belirterek, “Emniyet olmazsa olmazımız. Kardan fedakarlık yapıyoruz ama uçakların bakımından kesinlikle taviz veremeyiz. Bakım standardı konusunda Avrupa’nın herhangi bir yerinden daha iyiyiz” dedi.

BÖLGENİN UÇAK BAKIM MERKEZİ

THY Teknik A.Ş. ve Türk Hava Yolları HABOM A.Ş. , Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. çatısı altında güçlerini birleştirdi, ortaya bölgenin en büyük ve iddialı uçak bakım merkezi çıktı. Ağırlıklı olarak Türk Hava Yolları’nın 300’e yakın uçağı olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerindeki havayolu şirketlerinin uçaklarına her türlü bakım hizmetini veren Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Karaman ile görüştük.

Süleyman ŞEN: Birleşmenin amacı ne idi?

Ahmet Karaman:  İki ayrı şirketle yürütmeye çalıştık. Lufthansa bir sürü yeri idare ediyor, biz de bunu yapabilir miyiz? diye düşündük. HABOM hangarları Sabiha Gökçen’de, Teknik A.Ş. hangarları ise Atatürk Havalimanı’nda. Aynı şehirde olunca yürümedi. Kurallar o kadar ağır ki, bir şirketten bir parça öbürüne götürülürken sanki dışarıdan geliyormuş gibi tekrardan kontrol ediliyordu. Sıkıntı çıkardı bu durum ve yürümedi. Bürokrasiyi azalttık ve şimdi yönetimimiz daha rasyonel."

THY İNANILMAZ HIZLI BÜYÜDÜ

S.Ş: Hangi havayolu şirketlerinin uçaklarının bakımlarını yapıyorsunuz?

A.K: Türk Hava Yolları’nın 300’e yakın bir uçak filosu var. Bunun yanı sıra Pegasus’un uçaklarına bakıyoruz, ULS’nin uçakları bize gelir, Onur Air ‘in bu sene 3 adet Airbus 330 uçağına baktık. Ortadoğu pazarından, Katar’dan uçaklar geldi, onlara baktık. El Arabia uçaklarına baktık, Hindistan’dan birkaç firma var, Fly Nas’ın uçaklarının bir kısmı bizde. Hedefimiz yüzde 40 yabancı uçaklara, yüzde 60 - yüzde 70 THY uçaklarına bakmak. Fakat THY o kadar hızlı büyüdü ki, yüzde 20’lere düştük. Yüzde 20 yabancı uçaklara bakıyoruz, yüzde 80 THY uçaklarına hizmet veriyoruz.

ADETA BİR UÇAK HASTANESİ

S.Ş: Bir bakıma ‘Bölgenin Bakım Merkezi’ konumundasınız diyebilir miyiz?  

A.K: 3 saatlik uçuş menzili içinde yer alan ülkelerin uçaklarına bakım hizmeti veriyoruz. Çok geniş bir spektrumumuz var. Airbus 380 ve Boeing 747 hariç, Boeing 727’den Airbus 330’a kadar tüm uçakların bakımını yapıyoruz. Transit bakım dediğimiz anlık bakımdan 10 yılda bir yapılan en büyük bakıma kadar yapıyoruz. Afrika, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslar bölgesinden uçaklar bakım için bize gelir. Rusya pazarı iyi idi, bu sene biraz tökezledi. İspanya’dan gelen var.

4 BİNE YAKIN TEKNİSYEN GÖREV YAPIYOR

S.Ş.Kaç çalışanınız var?

A.K: 2 bin 600 lisanssız, bin 200 lisanslı teknisyenimiz var. Ciddi anlamda bir personel eğitim seferberliğimiz var. Sektörün okulu gibiyiz. Üniversitelerin havacılık okullarından, Eskişehir, Kayseri, Kocaeli’nin iki yıllık yüksekokullarından, havacılık teknisyenliği bölümlerinden alıyoruz personelimizi. İki yıllık teknik okullar var, metal işleri kolundan, kaynak, torna tesviyesi bölümlerinden. Eleman var ama Türkiye’de İngilizce sıkıntısı var.

SEKTÖR ÇOK HIZLI BÜYÜDÜ

Türkiye’de sektör çok hızlı büyüdü. Bunu bu şekilde kimse planlamıyordu. THY bugünkü uçak sayısına 2018’de çıkacak diye bekliyorduk. Biz 2015’te o sayıyı aştık bile. 2018’e hazır olacaktık ama THY’nin uçak sayısı artınca üçüncü firmalara verdiğimiz iş azaldı. Birinci önceliğimiz THY ve ana amacımız THY uçaklarını faal tutmak.

EMNİYETTEN TAVİZ VEREMEYİZ

S.Ş: THY ve bunun yanı sıra hizmet verdiğiniz uçakların bakımı nasıl yapılıyor? Yolcular gönül rahatlığı ile binebilir mi uçaklara?

A.K:  8 kişilik EASA (Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı) ekibi geldi ve bizi denetledi. Birinci denetlemede geçtik. Bir Avrupalı şirkete davrandığından çok daha titiz davranıyor bize. Biraz da ekonomik bir savaş oluyor maalesef denetleme. O gözle görüyoruz veya öyle hissediyoruz. Ona verdiği rahatlığı bize vermiyor. FAA(ABD Federal Havacılık Kurulu) de bu sene geldi ve denetledi. Onu da geçtik. Daha iyi olur mu ? Her şeyin daha iyisi var. Belki daha verimli çalışabiliriz ama bir taraftan bakım yapıyoruz, bir taraftan da eleman eğitiyoruz. Bunu doğru düzgün yapalım derken verimliliği kaybediyoruz. Başka çaremiz yok.

UÇAKLARIN BAKIMI 4-4’LÜK

Karaman şöyle devam etti:

“THY’nin tahminlerin de ötesinde çok hızlı büyümesi bakım konusunda herhangi bir aksaklığa neden olmadı. Kardan fedakarlık yapma pahasına dahi olsa uçakların bakımları 4-4’lük yapılıyor. Fazla mesai yaptırıyoruz gereğinde parça değiştiriyoruz. Taviz veremeyiz emniyetten çünkü bu bir olmazsa olmazımız. Bazen insanlarımız ‘THY uçağa bindim içi çok iyi değildi’ diyor. Uçağı bakımdan çıktığı zaman göreceksiniz. Bir de THY çok çeşitli uçak kullanıyor. Kısa vadeli kiralananlar var, o var, bu var… Bakım standardı konusunda ben iddialıyım. Avrupa’nın herhangi bir yerinden daha iyiyiz, daha kötü değiliz. Daha karlı olabilirdik, kardan taviz veriyoruz ama bakımı 4-4’lük yapıyoruz. Otoriteler çok ciddi denetliyor. Avrupa’da SAFA(yurtdışında yapılan denetim) oranı 0.60 filan. THY’nin SAFA oranı 0.25 dolaylarında şu anda. Bunun nedeni bakımlardır. “

YENİ HAVALİMANINA DEV HANGAR

Ahmet Karaman, şu anda İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen ile Ankara Esenboğa Havalimanlarındaki hangarlarda faaliyet gösterdiklerini belirterek, yeni havalimanında dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus 380’e hizmet verecek dev hangar inşa edeceklerini söyledi. Karaman, “Atatürk Havalimanı tamamen kapanırsa 2023-2024’e kadar ne yapacağımızı planlamış durumdayız. Orada yapacağımız hangarlar Airbus 380’i bile alabilecek. O büyüklükte başka bir uçak da olabilir. Şu anda Yönetim Kurulu savhasında, proje çizdiriyoruz, taslak projelerimiz var. Ama henüz yer teslimi yapılmadı. İGA’nın(İstanbul Grand Airport) ilk önce yer teslimi yapması lazım. Yolcu terminali ile aynı anda devam edecek. Terminal hizmete girdiğinde bakım hangarı da hazır olacak. Türk Hava Yolları oraya geçtiği gün bizim hazır olmamız lazım. Yer teslimine göre mimari projesini veya inşaat projesini çizdireceğiz. Şu anda İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen ile Ankara Esenboğa Havalimanlarında toplam 40 uçaklık hangarımız var. Bu sadece yeni havalimanında 40 uçak üstü olacak. “ şeklinde konuştu.

SÜLEYMAN ŞEN-Airkule.com - ÖZEL

 
ONUR AIR'DEN REKOR ÜSTÜNE REKOR
 
THY HANGİ HATLARDA FREKANS ARTIRIYOR
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
karaman koyunu 19 Aralık 2015 Cumartesi 16:25

ahmet efendi, sen kimsin, kimden torpillisin,o makama nasil geldin onu da aciklasana !

Yorumu oyla      3      2  
Habomcu 18 Aralık 2015 Cuma 13:04

Ya komedi gibi Adam bu Karaman. kardan taviz verirmiş de güvenlikten taviz vermezmiş. Güldürme insanı. kar mı var ki taviz veresin. Siz ancak teknisyenin hakkından taviz verirsiniz.

Yorumu oyla      4      2  
yolcu 16 Aralık 2015 Çarşamba 16:53

tüm teknisyenler lisanslı olsun. o zaman 4-4 lük demek gerekir.

Yorumu oyla      1      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ONUR AIR YENİ YILA İDDİALI GİRİYOR
Onur Air, yeni yıla kampanyalarıyla, yeni uçuş noktalarıyla iddialı giriyor. ...
TÜRKİYE İŞ JETLERİNİN BAKIM ÜSSÜ OLDU
Türkiye havacılıkta son 10-13 yılda yakaladığı ve tüm dünyanın gıpta ile ...
PİLOT VE HOSTESLER BÖYLE ZİNDE KALIYOR
Türk Hava Yolları pilot ve kabin memurları bu sporla formlarını koruyup zinde kalıyor
 
BİR KIRIM TÜRKÜSÜ
Dr. Serra Menekay’ın “Aluşta’dan Esen Yeller-Bir Kırım Türküsü” adlı romanı ...
TÜRK SİVİL HAVACILIĞI SINIRLARI AŞTI
Güney Koreli Wooseok Lee ve annesi Japon babası Türk olan Masumi Deniz ...
FEYZAN EREL AIRKULE'YE KONUŞTU
Mint Fuarcılık'ın sahibi İstanbul Airshow'un ilk iki günü Airkule'ye değerlendirdi
 
BAHADIR ALTAN SONUÇLARI YORUMLADI
Uçuş İşletme Başkanlığında yapılan delege seçimlerinden İşçi Birliği’nin ...
“DELEGE KİMSENİN KURŞUN ASKERİ DEĞİLDİR”
Hava-İş Sendikası Genel Kurulu’nda yönetime aday gruplardan Gökkuşağı ...
TOPÇU’DAN SON DEĞERLENDİRME
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
BİLGEN ASALATEN ATANDI
İNGİLİZ ORDUSUNA AIRBUS
RUSYA'DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ
HURDA UÇAK YANDI
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
TAV'A 'SKYTRAX' ÖDÜLLERİ
KIRIK BACAĞIYLA UÇTU
MİT-EMNİYET OPERASYONU
'787 DREAMLINER' UYARISI
İGA'NIN YENİ KONUĞU
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
12 / 15 °C 10 / 15 °C 10 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •kaza
  •Delta Airlines
  •almanya
  •salgın