iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
10 Kasım 2013 Pazar - 13:16

THY'Yİ KİM DENETLEYECEK

THY'nin ücret, sosyal hak ve çalışma koşulları bakımından çalışanları hiçe sayan 'sert yönetim anlayışı', şimdi sendikal haklara müdahaleye doğru genişletilmiş durumda

THY Yİ KİM DENETLEYECEK
Losev-1

İngiliz futbol kulüpleri Manchester United, Aston Villa, Katalan futbol takımı Barselona, Alman futbol ekibi Borussia Dortmund, Avrupa Basketbol Şampiyonası (Euroleague Basketball) ve daha birçok kulüp... Ve profesyonel spor dünyasının ünlü isimleri... Barselona'nın Arjantinli futbolcusu L. Messi, Danimarkalı tenisçi Caroline Wozniacki, Amerikan Los Angeles Lakers'ın basketbolcusu Kobe Bryant, son olarak golfçü Tiger Woods...

Bütün bu kuruluş ve kişilerle THY'nin milyonlarca dolarlık sponsorluk anlaşması var.

Sermaye Piyasası Kurulu'na sunulan resmi bilançosuna göre THY'nin 2013'ün ilk yarısında sponsorluklar dahil toplam pazarlama harcamaları 822 milyon TL'ye ulaşmış. THY'nin aynı dönemdeki net kârı ise 121 milyon TL olarak ilan edildi. 500 büyük sanayi kuruluşunun 6 aylık satış hasılat ortalamasının 400 milyon TL olduğu dikkate alınırsa, THY'nin pazarlama ve reklam için ayırdığı kaynağın ne kadar büyük olduğu daha iyi anlaşılır.

Fakat kaynaklarını reklam ve pazarlama için cömertçe harcayan THY'nin, kendi çalışanlarına karşı, cimri olduğunu görüyoruz. THY yönetimi çalışanların ücret, sosyal haklar ve çalışma koşulları taleplerine kulağını tıkamış durumda. Bir yıldır zam yapılmadığı gibi çalışma süreleri uzatılarak ve kazanılmış haklar çiğnenerek ücretler fiilen düşürülüyor.

THY idaresi, 2013 dönemini de içeren toplu sözleşme sürecini bilinçli biçimde çıkmaza sürükledi. Halen toplu sözleşmenin nasıl sonuçlanacağı belirsiz. THY çalışanlarının büyük kısmının üye olduğu Hava-İş Sendikası'nın mevcut yönetiminin 14 bin üyesinden kopuk, bürokratik yönetiminin grev başarısızlığı da toplu sözleşmenin ötelenmesine neden oldu.

THY idaresinin yalnızca Türkiye'de değil uluslararası piyasalarda da son derece olumlu bir imaj yaratmak için şirket kaynaklarını fazlasıyla harcamasına karşın, çalışanların ücretlerini düşüren, çalışma koşullarını ağırlaştıran, yasa ve kuralları hiçe sayan uygulamaları ciddi bir çelişki. Reklam, pazarlama ve tutundurma faaliyetlerinin tümü irdelendiğinde THY'nin teknik kapasitesi yüksek, becerikli, kaliteli, güvenli, insana saygılı bir hizmet algısı yaratmaya çalıştığı anlaşılıyor. Fakat her nedense bu 'kaliteli hizmet'in yaratılmasında vazgeçilmez rolü olan binlerce çalışan ve onların beceri gerektiren emeğine hak ettikleri saygı gösterilmiyor.

Hiç mi katkıları yok?

Tam tersine, mevcut yasaların tanıdığı haklar çiğnenirken, mücadelelerle elde edilmiş meşru kazanımlar yok sayılıyor. Tıpkı Bertolt Brecht'in unutulmaz 'okumuş işçi' şiirinde olduğu gibi.

Okumuş işçi sorar: "...Yüce Roma'da zafer anıtı ne kadar çok! Kimlerdir acaba bu anıtları dikenler?" Biz de benzer biçimde sorabiliriz.

THY idaresinin övündüğü, uluslararası hat sayısındaki artış, milyonlarca yolcuya sunulan kaliteli hizmet ve uluslararası havacılık ödüllerinde çalışanların hiç mi katkısı yok?

THY idaresi şimdi bunlarla da yetinmeyerek sendika seçim sürecine doğrudan müdahale etmeye girişti. Ücret, sosyal hak ve çalışma koşulları bakımından çalışanları hiçe sayan 'sert yönetim anlayışı', şimdi sendikal haklara müdahaleye doğru genişletilmiş durumda. İdarenin kendisine bağlı sendika yaratarak, ücretler, sosyal haklar ve çalışma koşullarını kendi istediği düzeye indirmek istediği çok açık.

Uzun vadede ise böyle bir sendikayla havacılık sektörü çalışanlarının uysal, başı önüne eğik, koşulsuz itaat eden emekçilere dönüştürülmesinin amaçlandığını söylersek abartmış olmayız.

Böylesi bir sürecin sendikasızlaştırmaya evrileceğini de belirtmek gerekir.

Kamu denetimi yapılmıyor

THY idaresinin bu antidemokratik uygulamaları hayata geçirirken hukuka, havacılık geleneklerine ve kamuya karşı sorumluluk hissetmediği görülüyor.

Zaten 2011 yılına kadar en önemli resmi kamu kontrolü olan Sayıştay denetimine tabi olan THY, bu tarihten itibaren AKP hükümetinin kararnamesiyle kamu denetiminden tamamen muaf tutuldu. THY, piyasa mali müşavirlik kuruluşlarının bilanço kontrolü ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun mali kontrolü dışında bir denetime sahip değil.

Toplam aktifleri 23 milyara, sabit sermayesi 15 milyara, toplam borçları 17 milyar TL'ye ulaşan THY'nin kamu denetiminden çıkarılması, THY idaresinin antidemokratik girişimleri için de büyük bir imkan sağladı. Diğer yandan, Hava-İş Sendika yönetiminin işçi tabanından kopuk, katılımcılıktan uzak politikaları, THY idaresinin havacılık sektörünün yerleşmiş geleneklerini, çalışma hayatının ilkelerini çiğnemesi için zemin yarattı. Yalnızca kamuda değil özel sektörde de sendikasızlık, şirketlerin çalışanları, toplumu ve çevreyi hiçe saymasına, çalışma hayatının yerleşmiş ilke ve hukukunun çiğnenmesine yol açtı. İşçi desteğini kaybederek zayıflamış sendikaların bürokrasisi de kendi koltuklarını korumak uğruna şirket yönetimlerinin baskılarına boyun eğmek zorunda kalıyorlar.

THY'nin sosyal denetimi için kitle desteğine sahip, toplu sözleşme ve grev sorununu çözecek güçlü bir sendikaya ihtiyaç olduğu görülüyor. Kitle desteğini arkasına almış bir sendikacılık olmaksızın, THY'nin çalışma ilkelerine, hukuka ve kurallara saygı göstermesi de beklenemez, sosyal bakımdan denetlenmesi de mümkün olamaz. THY emekçilerinin işveren müdahalelerini aşması, imzalanmamış toplu sözleşmeyi yenilemesi ve grevi başarıyla sonuçlandırması için işçi tabanın gerçek talepleri ve ihtiyaçlarının sendikaya taşınması gerekiyor.

ERHAN BİLGİN – Radikal İki

 
ZAMANIN DURDUĞU AN
 
HAVAALANINDA BOMBA PANİĞİ
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
grev 12 Kasım 2013 Salı 17:18

başarısız dediğiniz grevde thy yönetimin kanun tanımazlığı anayasaya aykırı eleman alımları yokmu

Yorumu oyla      2      1  
İşçi 12 Kasım 2013 Salı 09:10

Sendika yönetimi değişir, merak etmeyin reform da gelmez Gökkuşağı hareketi buna izin vermez. Adam olan gerçeği görüp işçilerin kendisini istemediğini, 24 yilda sendikayı ne hallere düşündüğünü anlar da çekilip bunun önünü açar, giderek ayak onurlu bir şey yapar.

Yorumu oyla      0      2  
Grev2013 11 Kasım 2013 Pazartesi 04:23

İşçi, işçi olduğunun farkında değilse, hiiiiiç araştırıp öğrenmek zahmetine girmiyorsa, sendika ne yapsın? Yönetim değişirse Binali Yıldırım'ın yeğeni gelecek başa, cümleten geçmiş ola! Seçimlerde de bu "reform hareketi" denen grubun şirket tarafından korunduğunu, delege olmak için baskı yapıldığını, başka listeden aday olursa işten çıkarılmakla tehdit edildiğini de yazsaydınız keşke!

Yorumu oyla      7      1  
okur 11 Kasım 2013 Pazartesi 01:08

Yazar hem objektif hem de anlaşılır bir biçimde iki cepheden meseleye yorum yapmış. Egemenlerin bir şey anlaması gerekmiyor. Onlar nasılsa inkar ve kar üzerinden hesap yaparlar. İşçilerin ne anladıkları asıl mesele. Sayın yazara sonsuz teşekkürler.

Yorumu oyla      2      1  
denetci !!! 10 Kasım 2013 Pazar 18:36

Yabancilar, istisnalar haricinde reklama, sponsorluga cok yatirim yapan sirket ve kurumlari, kusurlarini ve yanlislarini ortmek icin reklama ve sponsorluga yatirim yaparlar diye tanimlarlar... Thy'ni yonetenler, medyada hep sponsorluklari, reklamlari, ikramlari ve nasil aldiklari belli olan odullerle yer almaktalar... 120 milyon dolar reklam butcesi olan bir sirketin dunyanin her yerinde istah kabarttigi bilinen bir gercek ve bu pastadan pay kapabilmek icin yani tamamiyle duygusal sebeplerden!! bir suru kurum, kurulus THY'na odul vermede yaris halindeler!!! Bu odulleri verenler ve medya acaba ayni sirketin ucus guvenliginde en buyuk 60 sirket icinde sondan 3. oldugunu da biliyorlar mi ??? Bu havaciligin en onemli konusunda nedense hicbir yerde haber yok!!! Ve de THY'ni sozum ona denetleyen kurumun basindaki zatin oglu THY'nin dogu avrupa kargo bolge muduru!!! Boyle biri, oglunun torpille, tepeden inme ise alinip da mudur yapildigi bir kurumu nasil denetleyebilir???

Yorumu oyla      11      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY UÇAĞINDA PİTON ALARMI
Türk Hava Yolları'nın Boeing 777 tipi dev yolcu uçağının kargosunda geçtiğimiz ...
ÖZLEM VE MİNNETLE ANIYORUZ
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ü özlem ve minnetle anıyoruz.
THY HANGİ KRALA ÖZEL SUNUM YAPTI
Ülkesine THY'nin tarifeli uçağıyla giden Norveç Kralı 5'nci Harald'a uçakta ...
 
“DELEGELER KURŞUN ASKER DEĞİLDİR”
İşçi Birliği (Gökkuşağı Hareketi-İşçi Komitesi) Hava-İş Sendikası’nda ...
UÇAK İTHALATINDA SIFIR GÜMRÜK
Bakanlar Kurulu Kararıyla havayolu şirketlerinin ithal ettiği 20 ve üzeri ...
THY’DEN 705 MİLYON TL NET KAR
Türk Hava Yolları’nın 2013 yılı üçüncü çeyrek konsolide mali tabloları Borsa İstanbul’a gönderildi.
 
TAV’DAN İLK DOKUZ AYDA 114 MİLYON AVRO NET KÂR
Yılın ilk dokuz ayında TAV Havalimanları’nın konsolide cirosu 920 milyon ...
2023’E KADAR KAÇ JET TESLİM EDİLECEK
Honeywell’in hazırladığı “İş Jeti Havacılığı Raporu”na göre, 2023’e kadar ...
PEGASUS’A DUBAİ’DEN ÖDÜL
Pegasus Hava Yolları, tüketici memnuniyeti alanında Ortadoğu ve Kuzey ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
BOEING YÖNETİMİNDE DEĞİŞİM
ERCAN'DA YÜKSELEN TRAFİK
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
14 / 20 °C 12 / 18 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •salgın
  •maske
  •helikopter
  •karantina