iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
28 Ağustos 2007 Salı - 08:44

TÜRKİYE GREV KARARLARIYLA SARSILIYOR

Grev dalgası hızla yayılıyor. Alınan grev kararlarının uygulanması durumunda binlerce işçi sonbahara grev çadırlarında girecek. İşverenler ise Türkiye’deki işsizliği koz olarak kullanıyor.

TÜRKİYE GREV KARARLARIYLA SARSILIYOR
Losev-1

Türkiye uzun süredir görmediği bir grev dalgasıyla karşı karşıya. THY ile Hava-İş Sendikası’nın anlaşmazlığıyla Türkiye’nin gündemine giren grev kararı, tekstil, haberleşme ve deniz taşımacılığı sektörlerine de sıçradı. Alınan grev kararlarının uygulanması durumunda, binlerce işçi sonbahara grev çadırlarında girecek. İşverenler, Türkiye’deki işsizliği koz olarak kullanıp, çalışanların ücretleri üstündeki baskıyı arttırıyor. THY çalışanlarının aldığı grev kararı hükümetin arabuluculuğu ile şimdilik rafa kalktı; ancak Türk Telekom’da 26 bin, tekstil sektöründe 22 bin, denizcilikte 3 bin işçi, istedikleri ücret artışını alabilmek için grev hazırlıklarına devam ediyor. Özellikle, tekstil sektörü çalışanlarının almış oldukları grev kararları, ihracatçıları ürkütüyor. Türk Telekom’daki olası bir grev kararı da milyonlarca kişiyi olumsuz yönde etkileyecek. İşte Türkiye’yi sarsan ve dalga dalga yayılan grev kararları...

Türk Telekom da
Özelleştirme süreci büyük yankı uyandıran Türk Telekom’da da ilk toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya varılamadı. Türk Telekom yönetimi ile Türkiye Haber-İş Sendikası arasında yapılan görüşmelerden bir sonuç alınamadı. Sendika ile Türk Telekom yönetiminin ücret zammı, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin sayısının azaltılması ve cumartesi günlerinin hafta tatili olmaktan çıkarılmasına imkân tanınması yönündeki taleplerini kabul etmedi. İşverenin enflasyon hedefi kadar zam önerdiği Türk Telekom’da grev kararı kesinleşti. Haber-İş’in, 26 bin çalışanı ilgilendiren grev kararını 15 Eylül’e kadar alması bekleniyor.

İhracatın lokomotifi
Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası ile işçi sendikalarının, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlayamaması üzerine yaklaşık 22 bin işçiyi ilgilendiren grev sürecine girildi. İhracat ve istihdamın lokomotifi olarak gösterilen tekstil sektöründe Örme ve Giyim Sanayicileri Sendikası, Söktaş, Narin Tekstil, Yünsa, Levis, Saray Halı, Kasar ve Dual, Pisa Tekstil, Altınyıldız, Bahariye, Kordsa ve Vakko 10 Eylül’de greve çıkacak. Grev sürecinin, sektördeki ihracatı baltalayacağı kaydediliyor.

Sözler tutulmadı
Türkiye Denizcilik İşletmelerine bağlı Liman İşletmeleri’nde çalışan 700 üyeyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından da grev kararı alındı. Deniz çalışanlarının bir belediye işçisinden bile düşük maaş aldığını söyleyen Türkiye Denizciler Sendikası Başkanı Turhan Uzun grev kararını, “Toplu iş sözleşmesi ile ilgili verilen sözler tutulmamış, sorunlarımızın yüzde 70’i bu sözleşmede, diğer yüzde 30’u da önümüzdeki dönemde çözeriz sözleri havada kalmıştır. Grev kararımızı ilettik” diyerek açıkladı.

TÜBİTAK da karar aldı
Türk-İş’e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası, yaklaşık 3 bin çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması nedeniyle Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve bağlı iş yerlerinde grev kararı aldı. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine geçtiğimiz günlerde Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ve TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Nüket Yetiş konuyu değerlendirmek için bir görüşme yaptı; ancak görüşmeden olumlu bir sonuç çıkmadı. Sendika, bu gelişmeler üzerine mevzuat gereği TÜBİTAK ve bağlı iş yerlerinde grev kararı aldı.

Hükümet araya girdi
Hava-İş Sendikası, yaklaşık 12 bin işçi adına yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, ücret ve çalışma koşullarının da içinde bulunduğu bir dizi madde üzerinde THY yönetimiyle anlaşmaya varamadı ve grev kararı aldı. THY yönetimi ise sendikanın grev kararına lokavt kararıyla karşılık verdi. Hava-İş Sendikası, toplu sözleşmelerde THY yönetiminden son 5 yılda çalışanların uğradığı maddi kayıpların iyileştirilmesi için yüzde 24 zam istiyordu. THY yönetimi de yüzde 10 iyileştirmede diretince görüşmeler kilitlendi. 20 Temmuz’da asılan grev kararının ardından THY yönetimi grev oylaması talep etti, oylamada çalışanlar ‘greve evet’ dedi. Hükümet yetkilileri araya girerek tarafları uzlaştırdı. Türk turizmini olumsuz etkileyecek olası bir grevin şimdilik önüne geçilmiş oldu.
Öte yandan, KESK, Hükümetin “enflasyon oranı kadar maaş artışı” teklifini yinelemesi dışında herhangi bir somut ücret artışı önermediğini kaydetti. AKP Hükümeti’nin oyalayıcı tavrının toplu görüşmelerin beşinci turunda ortaya çıktığını savunan KESK, Kamu-Sen ve Memur Sen’i greve çağırdı.

 

Serhat AKKAN-Tercüman

 
İNÖNÜ TEDAVİ İÇİN ABD'YE GİTTİ
 
HAVA İŞ AÇIKLAMA YAPACAK
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AIRBUS BİLETİ AÇIK ARTIRMADA
25 Ekim'de Singapur ve Avustralya'nın başkenti Sydney arasında ilk seferine ...
KAĞIT UÇAK BİLETİ TARİHE KARIŞIYOR
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), kağıt uçak bileti kullanımının ...
HAVAALANI DÜĞÜN SALONU OLDU
Kastamonu'da 15 yıl önce 3 trilyon harcanarak yapılan havaalanı, hizmete ...
 
PEGASUS'UN KIŞ TARİFESİ
Pegasus 20 YTL’den başlayan fiyatlarla Kış Tarifesi’ni satışa açtı. 28 ...
THY SÜRE UZATTI
THY, filosundaki 3 adet A 320/200 uçağının kira sürelerini 6 yıllığına uzattı.
AİRKULE FARKI
THY ile Hava İş Sendikası arasında Bakan Başesgioğlu'nun da katılımıyla ...
 
THY'DEN AÇIKLAMA!
THY, anlaşma sonrası bir açıklama yayınladı. İşte o açıklama...
İŞTE ÖZLENEN O AN
Candan Karlıtekin ve Atilay Ayçin'in el sıkışması mart ayından beri süren ...
THY'DE TARİHİ İMZA
Türk Hava Yolları'nda herkesin korktuğu ve olmasını istemediği grev aşamasına ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ESKİ KALİTE MÜDÜRÜ KONUŞTU
PESKOV'DAN 'THY' AÇIKLAMASI
TİMSAH KORKUTTU
ALMAN CUMHURBAŞKANI ZİYARETİ
ÖZEL UÇAK PİSTTEN ÇIKTI
ALASKA'DA UÇAK DÜŞTÜ
HAVADA FECİ KAZA
İSG'DE 23 NİSAN KONSERİ
SHM'DE PİLOTLAR GÜNÜ KUTLANIYOR
IGA'DA 23 NİSAN KUTLAMALARI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
17 / 22 °C 15 / 19 °C 13 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •seyahat
  •kabin memuru
  •Kargo