iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
25 Mayıs 2013 Cumartesi - 13:59

TÜRKİYE SEMALARI ÖKSÜZ KALDI

“Türkiye’nin semaları şimdi öksüz kalmıştır. Toprakları, gölleri, nehirleri, ormanları da üzerlerine titreyen koruyucularından artık mahrumlar.” Sedat Ergin Murat Öztürk’ü yazdı…

TÜRKİYE SEMALARI ÖKSÜZ KALDI
Losev-1

İşte Hürriyet Gazetesi yazarı Sedat Ergin’in “Gazeteciliğin gücü gökyüzüne çıkınca” başlıklı yazısı…

Gazeteciliğin gücü gökyüzüne çıkınca

GERÇEĞİN kendisi nereden ve hangi açıyla baktığınızla da yakından ilişkilidir. Cepheden baktığınızda size kendisini gösteren gerçeklik ile aynı noktaya gökyüzünden baktığınızda karşınıza çıkan gerçeklik farklı olabilir.

Örneğin yan cepheden baktığınızda zarif bir mimari tasarımın izlerini taşıyan bir inşaatın yükseldiğini görürsünüz. Gökyüzünden baktığınızda ise bu inşaatın aslında Bizans’tan kalma tarihi eserlerin üzerine oturduğunu fark edip dehşete düşebilirsiniz.

Özellikle tarih, çevre ve doğayı gözettiğinizde gökyüzünden saptadığınız gerçeklik daha sağlam, daha güvenilirdir. Kuşbakışı görmek, gerçeği saklamak amacıyla cepheden başvurulan bütün göz kamaştırıcı, yanıltmaya dönük taktikleri de boşa çıkarır.
İşte Murat Öztürk’ün gökyüzünden yaptığı buydu. Tek motorlu küçük bir uçakla güçlü mercekleri olan bir fotoğraf makinesi ve gazetecilik heyecanının buluşmasının ne kadar muhteşem bir bileşim olacağının kanıtıydı onun çabası. Uçağın tekerleklerinin pistten kesilmesiyle birlikte gerçeğe doğru yolculuğu başlardı.
Peşine düştüğü gerçek, bazen o gün meydana elen büyük bir doğa felaketi olurdu. Pek çok deprem ve sel felaketinin yol açtığı tahribatın büyüklüğü onun fotoğraflarıyla topluma çok daha çarpıcı bir şekilde yansırdı. Algımıza yeni bir boyut katardı.
Ama galiba onu en çok heyecanlandıran, bu tür hadiseleri fotoğraflamaktan çok doğa, çevre ve tarihi eserlerin maruz kaldığı felaketleri ortaya çıkarmaktı. Gökyüzüne süzülmesiyle birlikte, gözleri, aşağıda insanların yaşadıkları büyük kara parçasına zarar veren  hoyratlıklarını, katliamlarını yakalamaya odaklanırdı.

Milliyet gazetesine 2005 yılında genel yayın yönetmeni olarak ayak bastığımda beni bekleyen en değerli imkânlardan biri onunla çalışacak olmamdı. Türkiye coğrafyasının her noktasının üzerine bir şahin gibi çökecek bir uçan muhabire sahip olmak bir gazete yöneticisi için ancak bir lütuf olabilirdi.
Ve kendisiyle çok yakın bir şekilde çalışan İstanbul Haber Müdürü Tunca Bengin’in de katılımıyla çok güzel projelere imza attık. Bu projelerden biri, Türkiye’nin Ege sahil şeridinin kuzeyden güneye doğru her koyu dahil ederek bütünlük içinde fotoğraflarının çekilerek arşivlenmesiydi. Bu şekilde sahil şeridindeki bütün inşaat faaliyetlerini kayda almış olduk.
Daha sonra karadan da bir ekip göndererek havadan tespit edilen sorunlu görüntülerin yerden kontrolünü yaparak inşaat faaliyetlerindeki aşırılıkları, ölçüsüzlükleri belgelemeye çalıştık. Özellikle orman içine gizlice yapılan, dışarıdan fark edilmeyen inşaatları da bu şekilde yakalayabiliyorduk.
Planımız, bu egzersizi her yıl tekrarlayarak karşılaştırmalı bir şekilde sahildeki yapılaşmayı denetlemekti. Nitekim 2006’da da aynı turu yaptı. Ancak 2007’de cumhurbaşkanlığı seçimi üzerine patlak veren büyük siyasi kriz, ardından yapılan genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçiminin yol açtığı çalkantı içinde projenin devamını getiremedik. 2008 ve 2009 başka çalkantılarla geçti. Ben de 2009 sonuna doğru bu görevden ayrıldım.

Bu yazıyı yazmadan önce onun fotoğraf ve haberlerinin damgasını vurduğu manşetlerin çoğunu taradım. Özellikle arıtma tesislerinin ve fabrikaların atıklarını doğaya bırakmasının yol açtığı korkunç görüntülere bir daha baktım. İSKİ’nin atıklarının çevreye nasıl yayıldığını gösteren “Zehir Şelalesi” manşetindeki fotoğrafı bir başyapıttı. Bodrum yarımadası üzerine de bir hayli mesai yapmışız. “Bodrum Yarımadası Yeşile Hasret” manşeti yine onun fotoğrafları üzerine atılmış.
Özetle, içlerinden kaybedilen doğanın, küçülen göllerin, biçilen ormanların, her tarafa yayılan kaçak inşaatların, kıyıları kirleten balık çiftliklerinin çıktığı haber ve fotoğraflar bunlar.
Onun en büyük gazetecilik başarılarından biri, İstanbul Sultanahmet’teki Four Seasons otelinin milattan sonra 4’üncü yüzyıldan kalan Bizans kalıntıları üzerinde yapılan ek bina inşaatını ortaya çıkarmasıydı. O dönemde yaptığımız yayın üzerine bu inşaat mühürlendi. Bildiğim kadarıyla mühür hâlâ kapıda asılı duruyor.
Bütün bu haberler mesleğine duyduğu heyecanın eserleriydi. Gazeteciliğe TRT’de kameraman olarak başlamış, bir keresinde çekim yapmak üzere uçağa binmesiyle birlikte hayatının rotası da değişmiş, uçmak ve habercilik onun için birbirinden ayrılamayacak bir bütüne dönüşmüştü.

Ne kadar büyük işler çıkarırsa çıkarsın, tevazu ölçülerinden ayrıldığına hiç tanık olunmamıştı. Çektiği bir fotoğrafın gazetenin birinci sayfasında yayımlanarak kamuoyuna mal olmasından ve bu şekilde toplumsal bir hizmetin yapılmasından daha yüksek bir ödül yoktu onun için.
Yaşadığı ülkenin doğasına, topraklarına, mavi semalarına olan aşkı galiba her şeyin üzerindeydi.
Geçen pazar günü tek motorlu uçağıyla Adana’da yaptığı bir gösteri uçuşunda son derece tehlikeli bir harekete başladı. Gökyüzünden yere doğru dalışa geçti, lövyeyi çektiği halde uçak toparlanamadı ve yere çakıldı.
Türkiye’nin semaları şimdi öksüz kalmıştır. Toprakları, gölleri, nehirleri, ormanları da üzerlerine titreyen koruyucularından artık mahrumlar.
Ve rivayet odur ki, kendisi gibi bir uçak kazasında ölmüş olan babası, mavi semaların üzerinde bir yerde gururla kucaklayarak karşılamıştır evladını.

Sedat ERGİN-Hürriyet

 
THY YÖNETİMİNDEKİ CEO SORUNU
 
TRABZON’A AĞIR GELDİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY YÖNETİMİNDEKİ CEO SORUNU
Hürriyet Gazetesi yazarı Ege Cansen, son olarak Türk Hava Yolları’nda ...
THY MALTA'YA UÇUYOR
Grevin 11'nci gününe giren Türk Hava Yolları durmak bilmiyor. THY, 100’üncü ...
2 YOLCU GÖZALTINDA
Lahor-Manchester seferini yapan Pakistan Havayolları uçağı İngiltere hava ...
 
İNGİLTERE HAVA SAHASINDA PANİK
Lahor-Manchester seferini yapan Pakistan Havayolları uçağı İngiltere hava ...
HAVA-İŞ’TEN GREV BİLGİSİ
Hava-İş, THY’de grevin 10. Gününde genel bilgilendirme açıklaması yaptı.
DHMİ 80. YAŞINI KUTLADI
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü`nün 80. kuruluş yıl dönümü ...
 
'SENDİKA PROBLEMİMİZ KALMADI'
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, grevin 10’uncu gününde grev sürecini ...
TOPÇU: DENGEMİZ BOZULDU
Bir televizyon kanalına katılan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, ...
TASSA KUTLAMAYI İPTAL ETTİ
Hava Yolları Kabin Memurları Derneği(TASSA), yaşanan grev süreci nedeniyle ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
14 / 19 °C 12 / 18 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •seyahat
  •turist
  •Antalya
  •Katar Havayolları