iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
5 Aralık 2016 Pazartesi - 14:03

TÜRK HAVACILIĞINI YUNUSELİ UÇURACAK

Yunuseli Havaalanı'nın küçük uçaklara açılacağı haberleri özel sektörü harekete geçirdi. Hürriyet Bursa yazarı Uğur Yılmaz, Yunuseli Havaalanı'nın öyküsünü yazdı

TÜRK HAVACILIĞINI YUNUSELİ UÇURACAK
Losev-1

YER TAHSİSİ İSTEDİLER

Yunuseli Havaalanı’nın küçük uçaklara açılacağı haberinin duyulmasıyla Büyükşehir Belediyesine Yunuseli’nden yer tahsisi isteyen dilekçeler ulaşmaya başladı.  Özek Havacılık ve Hakan Köksal Havacılık gibi şirketler ile Alman Atlas Aero firmasıyla ortaklık planlayan Wing Kale Air hava taksi isletmesi de Yunuseli ‘nde yer tahsisi istedi.

KENT EKONOMİSİNE KATKI

Asıl önemli haber ise Yunuseli için iki uçuş okulunun devreye girmesi. Okular yıllık 750 pilot ihtiyacı bulunan Türkiye'nin bu açığının önemli bölümünü Bursa’dan karşılama şansını beraberinde getiriyor. Uçuş okullarının açılması kent ekonomisine ve Bursa’nın tanıtımına önemli katkı anlamına da geliyor.

Hürriyet Bursa’dan Uğur YILMAZ’ın yazısı şöyle:

 

YUNUSELİ HAVACILIK OKULLARIYLA UÇACAK

Allı yıl önce Bursa Büyük şehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yle yaptığını bir görüşmede Yunuseli Havaalanı'nı yeni den uçuşlara açına konusunda kararlılığına tanık olmuştum. Başkan Altepe o gün bana Yunuseli'nin tekrar faaliyete geçmesi için dönemin Devlet Bakanı Faruk Çelik’le yine dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırımı’ı nasıl markaja aldıklarını anlatmıştı. Altepe, Ulaştırna Bakanı Yıldırım’a Çelikle birlikte Hacı Bektaş'ta düzenlenen şenliklerde ulaşmış ve Yunuseli için onayı zor da olsa kopardığını aktarmıştı.  Aradan6 yıl geçti ve Altepe muradına yeni eriyor. Böyle giderse Altepe’nin söylediği gibi 100 uçağın konuşlandığı bir Yunuseli Havaalanı’nı görmek uzak bir ihtimal değil.

Peki  bundan sonra Yunuseli Halavaalanı'nda ne olacak?

Havaalanının küçük uçaklara açılacağı haberinin duyulmasının ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne Yunuseli'nden yer tahsisi isteyen dilekçeler ulaşmaya başladı bile.

ÖZEL UÇAKLAR...

İlk etapta, aralarında Özdilek  Holding'ebağlı Özek Havacılık ve Hakan Köksal Havacılık gibi özel uçak şirketleri ile Almanya merkezli Atlas Aero firmasıyla ortaklık yapmayı planlayan Wing Kale Air hava taksi işletmesi de Yunuseli'nde uçak ve helikopter işletmeciliği için yer tahsisi istemiş durumda.

Ama asıl önemli olan Burulaş’ın tarileli seferleri başlatması ve uçuş okullarının burada hizmet vermesi olacak sanırım.

İKİ FARKLI UÇUŞ OKULU...

O nedenle Yunuseli  için gelen iki uçuş okulu talebi hayati önemde görünüyor. Birbirinden farklı nitelikteki iki uçuş okulundan biri, merkezini Bursa ya taşımış olan genel ve sportif uçuşa yönelik eğitimler veren Gordiyon  Hafif Hava Araçları Okulu. Diğer uçuş okulu ise, mesleki eğitim veren ve 1.5 yıllık eğitimi tamamladıktan sonra öğrencilerinin Havayolu Taşımacılığı Pilot Lisansı alabildiği Ayjet Anadolu Yıldızları Uçuş Okulu.

GORDİYON UÇMAYI YAYGINLAŞTIRACAK...

Gordiyon Hafif Hava Araçları Okulu Genel Müdürü Fevzi Ak’la yaptığımız görüşmede işin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Fevzi Bey halen Yenişehir'de verdikleri hizmeti Yunuseli’ne taşımanın önemini, " Batıda pilot eğitimi alan insan sayısı yüzbinlerle, bizde yüzlerle ifade edilir. Yunuseli’nde eğitimlere başlarsak bu sayıları artıracağımızı düşünüyorum " diyor. Ak. "İstanbul bu isi yapmak için hiç uygun değil artık. Bursa havacılığa çok şey katabilir. Bir de askerin elindeki atıl havaalanları da sivillere açılmalı" diyor ve ekliyor, “Uçan insan olmazsa havacılık da gelişmez".

AYJET YUNUSELİ'Nİ ÜS YAPACAK

Yunuseli'nden yer talep eden bir diğer kuruluş ise İstanbul Merkezli Ayjet Ana dolu Yıldızları Uçuş Okulu.  Genel Müdür Celal Cingöz, neden Yunuseli’ne gelmek istediklerini "Türkiye'de eğitim için özel meydan ol maması burayı İstanbul için de çok cazip kılıyor. Bu eğitimlere katılanlar Marmara Bölgesi ağırlıklı. Burada özel olarak bir Hezarfen var, bir de Yunuseli olacak. Diğerleri Devlet Hava Meydanlarına bağlı. Sabiha gökçen özel ama görerek uçuş imkanı yok.  Yenişehir’de sis ve rüzgar bizi engelliyor.  Yunuseli için böyle bir sıkıntımız olmaz" sözleriyle ifade ediyor.

Hezarfen’in yanı sıra Edremit’te de uçuş eğitimi veren Ayjet’ in Genel Müdürü Cingöz, “Gerekli onayların verilmesinin ardın bir filoyla (6 uçak) eğitime başlamak istiyoruz. Bizimki mesleki eğitim. 3-4 aylık bir eğitimle tek motorlu uçak uçurmak için eğitim de veriyoruz. Ama asıl eğitimimiz 1.5 yıl sürecek bir eğitim. 6 aylık teorik eğitimi İstanbul'da vereceğiz. 1 yıllık bir uçuş eğitimi de Bursa da verilecek. Bursa ‘da bir yer kiralanacak konaklama için. Yılda 80-90 öğrenci uçuş eğitimi almış olacak” diyerek, havaalanını aktif tutacaklarının altını çiziyor.

NEDEN ÖNEMLİ?

Peki uçuş okulları neden bu kadar önemli? Rakamlarla anlatalım. Türkiye'de hava ulaşımını tercih edenlerin sayısı 2015 itibariyle 131 milyon. Bu rakamın 2018'de 170 milyon olması bekleniyor. Dünyada da hava ulaşımına hızlı bir yöneliş var. Şu anda 20 bin kadar olan havayollarındaki yolcu uçağı sayısının 2030’da tam iki kıtına çıkarak 40 bine ulaşması bekleniyor.

Bu hızlı artışa THY ve diğer özel hava yolu şirketleri, özel iş jelleri ve helikopter firmaları da uyum sağlamaya çalışıyor. THY’nin her yıl 500 kadar yeni pilota ihtiyacı olduğu biliniyor. Halen 4 bin 300 kadar pilota sahip THY pilot ihtiyacının bir kısmını yabancı pilotlardan sağlıyor. THY’nin yanı sıra diğer özel hava yolları, iş jetleri, helikopter ve kargo taşımacılığı için de yaklaşık 250 pilota ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Yani yılda 750 pilot açığı söz konusu.

Bu açığı kapatmak için THY Uçuş Akademisi, Anadolu Üniversitesi ve THK Üniversitesi’nin yanı sıra 10 kadar özel uçuş okulu da havacılık sektörüne pilot ye yetiştiriyor. Özel uçuş okullarında eğitim ise oldukça maliyetli. Eğer ben kendi uçağımı uçuracağım yolcu taşımayacağım derseniz alacağınız Özel Pilot l Lisansı (PPL.) için yaklaşık 15 bin euro ödemeniz gerekiyor. Yok eğer ben bunu meslek olarak yapacağım diyorsanız Havayolu Nakliye Pilotu Kursu ATPLiçin 1.5 yıllık bir eğitimi ve 65 bin euro gibi bir parayı gözden çıkarmanız gerekiyor.

Eger Yunuseli bir uçuş okulu haline gelirse başvuran şirketlerin yanına yenilerinin de ekleneceği duyumlarını alıyoruz. Öyle olursa Bursa Havacılık sektörünün beklentilerini karşılayacak yılda bir kaç yüz mezunu verebilir.

GÖKMEN...

Ne dersiniz Gökçenlerin Aquila’ sı ile Bursa'nın hava ve uzay sanayi hedefinde bir adım daha atmasının ardından, Yunuseli'nin açılması ve burada uçan nesiller yetiştirilmesi de bu hedefe bizi götürür mü? Bir de bakmışsınız Türkiye'nin "Gökmenleri burada yetişen pilotlardan çıkmış.

Neden olmasın?

Kalın sağlıcakla.

Uğur YILMAZ-Hürriyet Bursa

 

 
AIR CANADA’DAN YENİ YIL FIRSATLARI
 
RUS SAVAŞ UÇAĞI DÜŞTÜ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
APRONDA BİR KEDİ VAR
Geçtiğimiz Cumartesi günü Atatürk Havalimanı apronuna girmiş bir kediyi ...
ANILAR
Osman Gazi Baykal yazdı...
BAHRİ KESİCİ SHGM'NİN YENİ GENEL MÜDÜRÜ
Bahri Kesici dünkü mesaja ilk kez genel müdür olarak imza attı
 
LUFTHANSA YENİ OFİSİNİ AÇTI
İstanbul'daki Lufthansa InTouch Hizmet Merkezi Zincirlikuyu'dan Kağıthane'de ...
ONUR AİR’DEN İKİ YENİ HAT
Onur Air, Türkiye’de iki yeni noktaya uçmaya hazırlanıyor. Bu hatlar Hatay ve Ordu-Giresun
“2016 YILINI GEÇİŞ YILI OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ”
THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, "2016 yılını bir geçiş yılı olarak düşünüyoruz. ...
 
“TC-JJP” DE YERE İNDİ
Türk Hava Yolları, geniş gövdeli uçak filosundan Boeing 777-300 tipi TC-JJP uçağını da yere indirdi
BAŞBAKAN YILDIRIM’A ÇAĞRI
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’tan, Başbakan Binali Yıldırım’a çağrı…
THY’NİN BAŞARI ÖYKÜSÜ KİTAPLAŞTI
11 yıl boyunca THY’nin basın müşavirliğini yapan Ali Genç’in yazdığı kitap ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İGA SPOTTER ALANI AÇILDI
EMIRATES CEO'SU ÖZÜR DİLEDİ
'23 NİSAN' KAMPANYASI
BİLGEN ASALATEN ATANDI
İNGİLİZ ORDUSUNA AIRBUS
RUSYA'DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ
HURDA UÇAK YANDI
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
TAV'A 'SKYTRAX' ÖDÜLLERİ
KIRIK BACAĞIYLA UÇTU
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
10 / 14 °C 10 / 18 °C 14 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •turist
  •Sunexpress
  •Kargo
  •Emirates