iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
15 Nisan 2017 Cumartesi - 09:09

UÇAK BİLETİNDE ‘FARK’ SKANDALI

Hürriyet Gazetesi yazarı Sefer Levent bazı acentaların bilet kurnazlığını kaleme almış

UÇAK BİLETİNDE ‘FARK’ SKANDALI
Losev-1

Levent’in yazısı şöyle:

Bir seyahat acentesinden 560 TL’ye İstanbul-Milas gidiş-dönüş ‘Q sınıfı’ THY bileti alan bir yolcu uçuşundan günler sonra kendisinden habersiz bu biletin değiştirildiğini öğreniyor. Düşük sınıftaki yeni bileti 360 liraya inmiş, aradaki 200 liralık fark ise acentede kalmış. Uçuşlardan önce biletinize ve üzerinde yazanlara dikkat edin!

Türkiye’de uçak kullanan yolcu sayısı her geçen yıl artıyor. Özellikle son yıllarda özel havayolu şirketlerinin sayısının ve uçuşların artmasıyla sektörde yaşanan rekabet bilet fiyatlarına da yansımış durumda. Yaz ayları yaklaştı. Tatil planları yapılırken eminim ki herkes gideceği yere uçakla gitmenin yollarını da araştırmaya başladı. İster iş için ister tatil için uçacak olun bugün size bilet almadan önce dikkat etmeniz gereken bir ayrıntıyı aktarmaya çalışacağım.  Öncelikle konuyla ilgili okurumun mektubunu paylaşayım:

ARADAKİ FARK CEBE

“24 Ocak 2017 tarihinde İstanbul’dan Milas’a gidiş- 25 Ocak 2017 tarihinde Milas’tan İstanbul’a dönüş için bir acenteden THY bileti aldım. Uçuş sınıfı Q olan biletin fiyatı 560 liraydı.  THY’nin mil programına üye olduğum için Q sınıfındaki bu biletin mil karşılığı her yön için 600 mildir. Tarafıma gönderilen bilet numarası ile online check-in yapmak istediğimde işlemi gerçekleştiremedim. Acenteme sorduğumda “sistemsel hatadır” deyip beklememi söylediler. Uçuş öncesi bankodan check-in yapıp THY’nin belirttiğim tarihlerdeki uçuşlarını gerçekleştirdim. Daha sonra mil hesabıma her yön için 600 değil de 300 mil geldiğini görünce acentemi uyardım, acentem bunun “THY’nin hatası” olduğunu belirtip hemen düzeltileceğini söyledi. Bir süre bekledim ancak düzeltme yapılamadı. THY’nin çağrı merkezini aradım. Çağrı merkezi, elimdeki biletle uçmadığımı o biletin iptal edildiğini o bilet yerine daha düşük sınıftan bilet kesildiğini açıkladı. Yeni biletin mil karşılığı ise her yön için 300 mildi.

Acentem bir süre hatanın THY’de olduğunu söylemeye devam edip, daha sonra kendisinin bilet temin ettiği üst acente ile sorunu çözmeye çalıştıklarını söyledi. Kendilerini hem Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne (TÜRSAB) şikâyet ettim. Ayrıca uğradığım haksızlık nedeniyle dava hazırlıklarına da başladım. Sonrasında beni arayarak ücretsiz bir adet iç hat bileti ve 600 mil vermeyi teklif ettiler. Sorun sürekli alışveriş yaptığım alt acenteden değil üst acenteden kaynaklanmştı. Benim daha pahalıya aldığım bileti ucuzu ile değiştirmişler aradaki farkı da ceplerine atmışlardı.”

Okurumun mektubu sonrasında konuyu araştırmaya giriştim. THY yetkilileriyle görüştüm. THY yetkilileri, “Acenteyi ilgilendiren bu konu mahkemeye intikal etmiş. Bu tip durumlarda mahkeme bizden bilgi ister. Biz de gereken bilgiyi veririz” dedi.

THY DE MAĞDUR

Aslında THY bu işin mağdurlarından biri. Çünkü bu uçuşta THY’den pahalıya bilet aldığını zanneden yolcu aslında daha ucuza uçuruluyor. Aradaki fark ise THY’nin değil de bu acentenin kasasına giriyor. Düşünsenize size verilen bilet iptal ediliyor, siz konudan habersizken başka ucuz bir bilet devreye alınıyor. Siz uçuş öncesi bankodan check-in yaptığınız için durumu fark etmiyorsunuz. Çünkü banko görevlisi sizden sadece kimliğinizi istiyor. Sizin adınıza düzenlenen bu yeni biletin bilgilerini talep etmemeniz halinde görme şansınız zaten hiç yok. Eğer bana mektup yazan okur gibi millerin düşüklüğünden şüphelenmediyseniz bunu fark etmeniz gerçekten imkânsız. Ortada iki bilet var. Ve ne yazık ki siz sizden habersiz düzenlenen ikinci bilet ile ödediğiniz paradan daha ucuza uçmuş durumdasınız.

İYİCE KONTROL EDİN

Okurdan aldığım son notta aynı acentenin benzer bir sorunu bu kez İstanbul-Alanya, Alanya-İstanbul uçuşunda da yaşattığını da öğrendim. Okurum adına düzenlenen iki ayrı biletten ilki 560 lirayken ikinci biletin değeri 364 liraya düşürülmüş. Tabii ki yine sınıf ve mil düşürülerek. Aynı sorun ikinci kez aynı kişinin başına geldiğine göre sıkıntının boyutlarının aslında tüm müşterileri ilgilendirebileceğini düşünebiliriz. Okurum söz konusu acenteyi dava ettiğini açıkladı. Konuyu ben de takip edeceğim. Siz okurlara tavsiyem nereden alırsanız alın uçak biletlerinizin numarasını, sınıfını ve değerini mutlaka uçuş öncesinde iyice kontrol edin. Gereken itirazları zamanında yapın. Hakkınız olan paranın başkalarının cebine girmesine engel olun.

FİRMA: ARA SIRA HATA OLABİLİYOR

BANA ulaşan bilgi ve belgeler sonrasında ilgili acente Gama Itai’yi de aradım. Iati Reklam ve Halkla İlişkiler Direktörü Devrim Pınar ile konuştum. Kendilerinin global havayolları ile çalışan bir firma olduklarını belirtti. Pınar, “Birden fazla sistemin birbiriyle haberleştiği bir yapımız var. Bu konuyla ilgili sistemler arası bir sıkıntı olup olmadığını biz de araştırıyoruz. Araştırmamız henüz neticelenmediği için bu aşamada bir şey söyleyemiyoruz. Araştırmamız sonuçlandığında konuyu paylaşabiliriz. Ara sıra bu tip hatalar olabiliyor. Biz de bu konu özelinde müşterimize aradaki farkı kapatmayı, bilet vermeyi ve mil vermeyi önerdik. Kötü niyetimiz yok” dedi.

KURUMSAL FİRMALAR SİZ DE DİKKAT EDİN!

KONUYU araştırırken ulaştığım bilgilere göre, uçak bilet fiyatlarında yaşanan sıkıntı sadece bireysel müşteri tarafında da yaşanmıyor. Kurumsal firmalara hizmet veren bazı acentelerde aynı şekilde pahalı olan bileti firmaya fatura ediyor. Ancak sonrasında pahalı olan bilet ucuzu ile değiştiriliyor. Bu değişiklikten ise müşterinin haberi olmuyor. Aradaki fark da acenteye kalıyor. Şirketlerin bu durumu farkına varması ise daha zor oluyor.

TÜRSAB: BİZ DE CEZA UYGULARIZ

TÜRKİYE Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekteri Çetin Gürcün“Bize ulaşan şikayetler ilgili firmaya yazılıp savunması istenir. Tüketici tatmin olmazsa o zaman konuyu bünyemizdeki komiteye götürürüz. Bu komitede mesleğinde çok tecrübeli arkadaşlar yer alır. Komite incelemesini yapar, bilgi ve belgeleri ister. Sonunda karar verilir, ya “tüketicinin şikayeti yersizdir” der, ya da “tüketici haklıdır.” Acente kusurlu bulunursa tüketiciye iade konusunda karar verilir. Acente bu karara uymazsa disiplin kurulu devreye girer. Uyarı, kınama cezaları verilebildiği gibi gereken durumda 6 aya kadar meslekten men cezası uygulanabilir” diye konuştu.

Sefer LEVENT-Hürriyet

 
PEGASUS PARİS'E YENİ UÇAK GÖNDERDİ
 
TABLET YASAĞINA TAM SAHA PRES
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU ONAYLANDI
İGA'nın, İstanbul Yeni Havalimanı inşaatı esnasında hayata geçirdiği sürdürülebilirlik ...
PEGASUS İZAİR’İN TAMAMINI ALACAK
Pegasus Havayolları, Air Berlin'in elinde bulunan yüzde 29.51 oranındaki ...
GERÇEĞİ YERİNE ÇİKOLATA LAPTOP
Türk Hava Yolları’ndan, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık ...
 
THY'YE KADİJU BEBEK DOPİNGİ
Gine-Burkina Faso-İstanbul seferini yapan THY uçağında dünyaya gelen ve ...
CORENDON 13. YILINI KUTLUYOR
Corendon Airlines bugün göklerdeki 13. yılına giriyor
UÇAĞA BÖYLE BİNDİLER
Yolcusunu sürükleyerek uçaktan indiren United Airlines’e tepkiler sürüyor.Bir ...
 
THY'DEN ÜCRETSİZ KONAKLAMA PROJESİ
Türk Hava Yolları’nın(THY) ücretsiz konaklama hizmeti 'Stopover' (duraklama) projesi hayata geçti
İLK SOLO UÇUŞ GELENEĞİ
Ayjet Uçuş Okulu'nun 62. Dönem öğrencilerinden Ezgi Enginol'un Edremit ...
THY’NİN LAVABOLARI DAHA FERAH OLACAK
Türk Hava Yolları, tüm geniş gövde uçuşların ‘Business Sınıfı’ lavabolarını ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
TAV'A 'SKYTRAX' ÖDÜLLERİ
KIRIK BACAĞIYLA UÇTU
MİT-EMNİYET OPERASYONU
'787 DREAMLINER' UYARISI
İGA'NIN YENİ KONUĞU
'TEST' YETKİSİ ALDI
GENÇLERE 'TEKNİK GEZİ XL' FIRSATI
ERCAN'DA BAYRAM RAKAMLARI
PETLAS'TAN BİR 'İLK'
AIR ASTANA'DAN EĞİTİM YATIRIMI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
13 / 20 °C 11 / 16 °C 11 / 13 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •Rusya
  •TUSAŞ
  •Sunexpress
  •maske