iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
15 Nisan 2013 Pazartesi - 15:41

VİZESİZ AVRUPA BİRLİĞİ

Vize engelinin Avrupa Birliği ve Türkiye ekonomisine toplam zararı 300 milyar euro

VİZESİZ AVRUPA BİRLİĞİ
Losev-1

Avrupa Birliği ülkelerinin Türk vatandaşlarına uyguladığı haksız ve hukuksuz vize mecburiyetinin  tamamen kaldırılması , Türkiye'nin turizm değerlerinin ve Türk kültürünün yurt dışında tanıtılması için 5 yıldır  tamamen kendi imkanlarıyla gönüllü uluslararası üst düzey lobi ve tanıtım faaliyetleri yürüten "Vizesiz Avrupa Hareketi ve Türkiye'yi Tanıtım Platformu" isimli sivil toplum oluşumunun Kurucu Başkanı Rize'li turizmci Mehmet Okumuş  vize sorununun Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerine vermekte olduğu  ekonomik zararı çarpıcı rakamlarla ortaya koyarak;  AB'nin Türk vatandaşlarına yönelik etik , ahlaki ve hukuki olmayan vize zorunluluğunun Avrupa Birliği ve Türkiye ekonomilerine toplam zararın yaklaşık 300 Milyar Euro olduğunu açıkladı.

 "Vizesiz Avrupa milli davamız , ulusal onurumuzdur" vizyonuyla calışmalarını sürdüren Mehmet Okumuş  AB'ye tam üyelikten önce 30 yıllık hukuki hakkımız olan vizesiz Avrupa hakkımızın AB siyasi organlarınca adeta gasp edildiğini, AB'nin vize engelinin  Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ticari  ve ekonomik ilişkilere çok büyük zararlar verdiğini , Türk ihracatçısının , turizm , iş  ve ekonomi dünyasının rekabet gücünü zayıflattığını belirterek  bu gerçeğin Avrupa Birliği siyasi organları tatafından da kabul edildiğini fakat AB'li siyasilerin geçmişte verdikleri tüm sözlere rağmen  Türkiye'ye yönelik vize uygulamalarının tamamen kaldırılması veya vize şartlarında kolaylıklar sağlanması için hiçbirşey yapmadıklarını; tam aksine AB'nin Türkiye'ye yönelik  vize şartlarında zorluklar  ve  vize ücretlerinde artışlar olduğunu söyledi.

Mehmet Okumuş 21 Mayıs 2012 tarihinde Avrupa Birliği'nin tüm siyasi organlarına geniş ve resmi  kapsamlı bir başvuru yaparak  Ankara Anlaşması'na bağlı olarak 1973 yılında yürürlüğe giren Brüksel katma protokolüne dayanan ve Avrupa Adalet Divanı'nın ve  AB'nin farklı ülkelerindeki  yerel ve federal mahkemelerin  Türk vatandaşları lehine verdiği onlarca değişik hukuki kararlarıyla  da  teyit edilen Türk vatandaşlarının Avrupa'da vizesiz seyahat hakkının siyasi olarak da tanınmasını ve AB'nin Türk vatandaşlarına  30 yıldır uygulamakta olduğu hukuki olmayan vize şartının derhal kaldırılmasını resmen  talep etmişti.

Vizesiz Avrupa Hareketi Başkanı Mehmet Okumuş'un yapmış olduğu bu başvuru uzmanlarca  Türkiye'den AB'ye yapılmış en etkili ve en kapsamlı başvuru olarak değerlendirilmiş ve Okumuş'un başvurusuna AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ,Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve AB Konseyi Başkanı  Herman Van Rompuy'dan resmi yanıtlar gelmişti.

AB Parlamentosu Başkanı Martin  Schulz Mehmet Okumuş'un resmi başvurusuna 29 Mayıs 2009 tarihinde  cok kısa bir sürede  jet bir yanıt vererek Türkiye'ye yönelik vize engelinin AB ekonomisine de çok büyük bir zarar  verdiğini kabul etmiş ve " Türkiye ile AB arasındaki vize sorunları derhal çözülmelidir. Bu sorun AB ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğine çok büyük bir engel oluşturmaktadır.Vize sorunu özellikle Türkiye'nin AB'deki en büyük ticari ortağı konumundaki Almanya'nın ekonomisine büyük zarar vermektedir" demişti.

EKONOMİSİ GÜÇLÜ TÜRKİYE KRİZ İÇİNDEKİ AVRUPA İÇİN TEK İLAÇTIR

Mehmet Okumuş Türkiye'nin global ekonomik krizden çok az etkilenmiş, ekonomik ve siyasi istikrarıyla  dünyada  ve bulunduğu bölgede  lider konumda olan Türkiye'nin güçlü ekonomisi ve  yaklaşık 12 Bin Dolar  kişi başı milli geliriyle  ekonomik kriz hastalığı içinde kıvranan Avrupa için tek çare olduğunu söyledi.

Okumuş Koç Üniversitesinin son günlerde yaptığı bir araştırmayı hatırlatarak , bu araştırmaya göre Türkiye'den Avrupa'ya göç etmek isteyen Türk vatandaşlarının oranının yalnızca % 10  gibi çok küçük oranlara düştüğünü belirtti. Mehmet Okumuş Türk insanının Avrupa'ya artık  göçmen olarak çalışıp, yerleşmeye değil  ; turist olarak gezmeye , alış veriş yapmaya , eğitim görmeye , fuarlara katılmaya , ticaret yapmaya gittiğini belirterek Avrupa'nın  " vizeler kalkarsa Türkler AB'ye akın eder" endişesinin gereksiz ,komik ve asılsız olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Avrupa'nın savunmasına ve ekonomisine yılladır çok büyük katkılarda bulunduğunu belirten Okumuş "Türkiye'nin ürettiği ürünler AB'de serbestçe dolaşabilirken bu ürünleri üreten ve satan Türk insanının etrafı AB tarafından adeta vize duvarlarıyla çevrilmiş ve seyahat ve ticaret özgürlüğü elinden alınmıştır dedi.

Yıllık 120  Milyar Euro'luk   dış ticaret hacmi ile Türkiye'nin AB'nin 6.büyük ticari ortağı olduğunu belirten Okumuş vize engelinin tamamen kaldırılması halinde bu  rakamın ithalat , ihracat , turizm ,taşımacılık gibi sektörlerdeki gelirlerin toplam artışıyla 5 yıllık sürede 250- 300  milyar Euro'ya kolayca   ulaşabileceğini belirtti.

VİZE İÇİN HER YIL 100 MİLYON EURO ÖDÜYORUZ

Türk vatandaşlarının hukuki olmayan vize şartından dolayı çok büyük ekonomik ve sosyal zararlara uğradıgını belirten Okumuş ; insanlarımızın uzun vize süreçlerinden geçtiğini , kuyruklarda bekletildiğini , tüm özel ve kişisel  verilerinin sorgulanıp , deşifre edildiğini , yüksek miktarda vize ücretleri ödediğini  belirtti.

AB ülkelerine hukuki olmayan  vize  başvuru ücretlerinin ortalama 100 Euro olduğunu söyleyen Mehmet Okumuş buna fotokopi , danışma , fotoğraf , randevu  , ulaşım gibi diğer masrafların eklenmesiyle bir kişinin vize için yaptığı masrafın ortalama 250- 300 Euro olduğunu belirtti.Türkiye'den yılda ortalama 800 bin kişinin AB ülkelerine vize başvurusunda bulunduğunu açıklayan Okumuş  tüm bu  masrafların   çok büyük bir ekonomik kayıp olduğunun açıkça anlaşılabileceğini , yalnızca vize başvuru ücret ve diğer masrafların tolamının Türk insanına yıllık maaliyetinin yaklaşık 100 Milyon Euro olduğunu söyledi.

HAVACILIK VE TURiZM SEKTÖRÜNDE ZİRVEYE UÇARIZ

TÜrkiye'den her yIl yaklaşık 6 milyon Türk vatandaşının turizm amaçlı yurt dışına  çıktığını  açıklayan Mehmet Okumuş vize engelinin kaldırılmasıyla bu rakamın çok iyimser bir tahmin ile 3 kat artacağını ve 12 bin Dolarlık milli geliriyle Türk turistin Avrupa pazarı için  yıllık yaklaşık 20- 30  milyar Euro'luk bir potansiyel olduğunu söyledi. Mehmet Okumuş son yıllarda Türk turistlerin  yüksek harcama gücüyle Avrupa ülkelerinde özlenen ve tercih edilen  turist kitlesi olduğunu belitti.

Türkiye'ye vize uygalamalarının tamamen kaldırılması halinde  serbest dolaşımın vereceği imkanlarla ve karşılıklı  ilişkilerle ticaret , tanıtım , pazarlama  ve rekabet gücünün artacağını söyleyen Okumuş , böylece Türkiye'ye gelen turist sayısında da çok büyük artışlar olacağını  , harcama düzeyi yüksek turist kitlesinin Türkiye'ye çekileceğini , böylece  Türkiye'nin turizm gelirlerinde  yıllık ortalama 15- 20 Milyar Euro'luk  artış olabileceğini belirtti.

Mehmet Okumuş AB ile Türkiye arasında vizelerin kaldırılmasının diğer dünya ülkeleri içinde bir örnek olacağını ve Türkiye'ye vize uygulayan ülkelerin tek tek bu uygulamadan vazgeçeceğini belirterek "  böylece hem iç turizmde hem de dış turizmde çok büyük artışlar olacak, havayolu,seyahat , turizm, otelcilik gibi sektörlerin  gelirlerinde 4- 5 kat artış olacaktır." dedi.

Mehmet Okumuş 2012 yılının Kasım ayında Londra'da yapılan WTM'de ( Dünya Turizm Fuarı 'ında ) Dünya Turizm Fuarı ile BM Dünya Turizm Örgütü işbirliği ile düzenlenen  ‘Açık Sınırlar, Açık Ufuklar’ konulu  konferansa Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UN-WTO) Genel Sekreteri Taleb Rifai'nin davetlesi olarak katılıp , bir konuşma yapmıştı.

Dünyanın yaklaşık 100 tane ülkesinin turizm bakanlarının ve turizm sektörünün  üst düzey yöneticilerinin katıldığı bu konferansta ülkeler arasındaki vizesiz dolaşımın dünya turizm sektörüne getireceği ekonomik  faydalar tartışılmış ve bu konuda Meksika iyi bir örnek olarak sunulmuştu.

Konferansta söz alan Mehmet Okumuş, Türkiye ile AB arasındaki vize sorununu dile getirmis, Avrupa'lı turizm bakanlarından ülkelerindeki siyasileri ikna etmelerini isteyen Okumuş, Türk vatandaşlarının yasal olarak kazanılmış  vizesiz dolaşım hakkının iade edilmesiyle Avrupa'nın Türk turistlerle ekonomik krizden biraz olsun kurtulabileceğini belirtmişti.

Yalnızca haklı olmanın yeterli olmadığını; aynı zamanda güçlü olmanın da şart olduğunu belirten Mehmet Okumuş ; güçlü ekonomisi ve bugünün dünyasındaki lider konumuyla Türkiye'nin ve Türk insanının vize duvarlarını haketmediğini belirtti. Mehmet Okumuş "Milli meselemiz, ulusal onurumuz" olarak nitelediği Vizesiz Avrupa  hakkımızın Türk insanı için çok büyük bir ekonomik ve sosyal  sorun olduğunu belirterek; hep birlikte tek vüct olarak birleşip; ekonomik gücümüz ile hukuki haklarımızı birleştirerek Avrupa'nın  vize duvarlarını rahatça yıkabileceğimizi belirtti.

 
100.YIL ANITI AÇILMAYI BEKLİYOR
 
THY UÇAĞINDA BOMBA PANİĞİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
100.YIL ANITI AÇILMAYI BEKLİYOR
Türk Hava Kuvvetleri'nin 100'üncü kuruluş yıldönümü, Haziran 2011 'de ...
TÜRKİYE'DE UÇMAYAN KALMAYACAK
2015'te yolcu sayısı 171 milyon olacak…
RUMLARA ‘TÜRK ORTAK’ TEKLİFİ
Serdar Denktaş: “Rum havayoluna Türk ortak bulalım, turizmi geliştirelim”
 
UÇAKLARA HAVA POLİSİ GELİYOR
İç ve dış hat uçuşlarında silahlı hava polisi görev yapacak. Hazırlanan ...
KORKUTAN ÇED RAPORU
İstanbul’un Karadeniz kıyısına yapılacak üçüncü havalimanı için Çevresel ...
ÇOCUKLARA OYUNCAK OLDU
Endonezya'nın turistik Bali adasında iniş sırasında denize düşen yolcu ...
 
TOPÇU: ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ TAM
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu çalışanların memnuniyetinin had ...
PEGASUS TALEP TOPLAYACAK
Pegasus Hava Yolları, halka arz için 18-19 Nisan tarihlerinde talep toplayacak. ...
SUNEXPRESS’TEN EGE’YE GOLF DESTEĞİ
İzmir’i aktarma merkezi yapan Türk Havayolları ile Lufthansa’nın ortak ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İSG'DE SIĞIRCIK SÜRÜSÜ
TÜRBÜLANSA GİREN UÇAKTA ÖLÜM
THY'NİN KABİL UÇUŞLARI BAŞLADI
EMEKLİ PİLOTTAN 'KAZA' YORUMU
İGA'DA ‘ADANA' LEZETLERİ
EDREMİT'TE 'NİSAN' RAKAMLARI
SCHENGEN VİZESİNE ZAM
FLAMİNGOLARIN ÖLÜMÜ
THY'NİN 100'ÜNCÜ YIL HEDEFİ
GÜNEY AMERİKA'DA BÜYÜYOR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
14 / 21 °C 15 / 24 °C 15 / 24 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •Kargo
  •uydu
  •DHMİ