iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
21 Nisan 2014 Pazartesi - 06:53

“YABANCI PİLOT FURYASI”NA DİKKAT

Sivil Havacılık Akademisi, oldukça yoğun yaşanacağı görülen yaz sezonu öncesinde çok önemli bir konuya dikkat çekti: Yabancı pilot alımı furyası

“YABANCI PİLOT FURYASI”NA DİKKAT
Losev-1

Sivil Havacılık Akademisi yoğun geçeceği görülen yaz sezonu öncesi birçok havayolu şirketinin adeta furya haline dönüştürdüğü yabancı pilot alımından kaynaklanan risklere dikkat çekti. SHA, hazırladığı bildiriyle, Türkiye’de Türk pilotlarından ‘ayrıcalıklı’ koşullarla sözleşme yapılan yabancı pilotların yol açabileceği sorunları gündeme taşıdı.

İşte Sivil Havacılık Akademisi’nin bildirisi…  

SİVİL HAVACILIKTA YABANCI PİLOT FURYASINDAN ENDİŞE EDİYOR VE SORUYORUZ

Çok yoğun geçeceği şimdiden belli olan yaz sezonu yaklaşırken bazı özel havayolu şirketlerimizin yabancı pilotlarla sözleşme yapmaya hız vermelerinin getireceği sorunlar bağlamında endişeler taşıyor ve bunları kamuoyuyla paylaşmayı görev sayıyoruz.

THY, Pegasus ve Sun Express başta olmak üzere bazı şirketlerin, uçuş emniyetine yönelik tedbir ve yatırımlarının, yüksek büyüme hedefleri için yaptıkları yatırımların yanında oransal olarak çok geride kaldığını kaygıyla gözlemlemekteydik. Bu sene yaz sezonu başlamak üzereyken, yani yeni işe alınan uçuş ekiplerinin eğitimlerini tamamlamış olması gereken bir zamanda THY ilanla yabancı pilot alımı peşine düşmüş durumdadır. Bu durum gerek zamanlama, gerek içerik açısından önüne büyük hedefler koyan Türk Sivil Havacılığının ivmesiyle çelişmektedir. Son ana bırakılan eksikliklerin, yapılan değişikliklerin, her zaman büyük kargaşalar ve riskler ürettiği yaşanan acı tecrübelerle ispatlanmıştır. Sivil Havacılık Akademisi olarak, uçak siparişleri verilirken bu uçakları uçuracak başta pilotlar olmak üzere kabin, teknik ve hava trafik gibi elemanların nerede, nasıl ve hangi standartlarda yetiştirileceğinin de önceden planlanması gerektiğine dikkat çekmek istiyoruz. Şirket yöneticilerinin artık bu gerçeği bilmeme ya da gözardı etme gibi bir lüksleri yoktur. Bu konu aynı zamanda ülkemizdeki yetkili otorite olan SHGM'nin de sorumluluğundadır.

Şimdi bir sivil toplum kuruluşu olarak soruyoruz:

1. Uçak siparişleri verilirken gereken pilot ihtiyacını giderme konusunda neden hiçbir adım atılmamış ve yerli kaynaklar desteklenip geliştirilmemiştir?

2. Neden son anda, hem de nitelik çıtaları düşürülerek yabancı pilot aranmaktadır?

3. THY, neden yabancı site ve dergilerde vermiş olduğu Kaptan ve F/O iş ilanlarında, filosunda mevcut uçak tiplerinde tecrübesi olmayan pilotlar ararken, Boeing veya Airbus uçaklarında tecrübeli olan Türk pilotlarını (üniversite diplomaları olmadığı gerekçesi ile) dışlamaktadır? 

4. Yerli pilotlarda aranan üniversite mezunu olmak koşulu yabancılar söz konusu olduğunda neden lise düzeyine düşürülmektedir? 

5. Şirketler ulusal uçuş okullarını destekleme ve kapasitelerini artırma konusunda gerekli çabaları göstermek yerine, neden yabancı pilotları istihdam etmek gibi kolaycı bir yol tercih edilmektedir?

6. SHGM büyük uçak siparişleri veren şirketlere bu uçakların hangi personelle uçurulacağını, bu konuda hangi yatırımların yapıldığını neden sormamaktadır?

Yabancı pilot alımı gibi bir kolaycılıkla (taşıma suyla) değirmen döndürülemeyeceği çok açıktır. Bu anlayışla uçuş emniyetinin aksamasının yanında personel bakımından da dışa bağımlı hale getirilen sivil havacılığımızın çok kırılgan bir yapıya dönüştürüldüğü görülmelidir. Filoda daha önce bulunmayan bir uçağın alınması durumunda pilotların bu yeni uçaklarda eğitilmesi ve intibakı sürecinde yabancı pilot ve hocaların alınması anlayışla karşılanabilir. Ama filoda mevcut olan uçakları emniyetle uçurabilecek Türk pilotları varken yabancı pilot aranması anlaşılır gibi değildir. Çin sivil havacılığı da Türk sivil havacılığı gibi çok büyük bir hızla büyürken yerli pilot kaynaklarını zamanında desteklememiş, başgösteren pilot açığını yabancı pilotlarla kapatmaya çalışmıştır. Yabancı pilotlara astronomik sayılabilecek maaşlar ve sınırsız imkânlar sunmasına rağmen Çin’de çalışmayı kabul eden yabancı pilot sayısı, artan uçak sayısını karşılayamamaktadır. Zamanında yeterli personel istihdam etmeyen, kalifiye elemanlarını elinde tutamayan şirketlerin aylık planlamalarında şimdiden büyük aksaklıklar oluşmuş ve uçucuların sosyal yaşamını alt üst eden planlama değişiklikleri yapılmaya başlanmıştır.

Ülkemizde yetersiz personelle yapılan operasyonların yaz döneminde yorgunluk faktörüyle daha da riskli hale geleceği açıktır. Bu açığı sayısal olarak yabancı pilotlarla kapatmak mümkün olsa da, uçuş emniyetinden taviz vermeden gerçekleştirmek mümkün olmayacaktır. Standardizasyon, kalite, CRM ve dolayısıyla uçuş emniyeti aksayacak ve kaza riski artacaktır. Geçtiğimiz kış sezonunda yaşanan yer kazaları daha büyük felâketlerin uyarıcıları olarak kabul edilmeli ve gecikmeden tedbirler alınmalıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur... 

SİVİL HAVACILIK AKADEMİSİ 

 
TAHRAN'A İNEN UÇAK TARTIŞILIYOR
 
ATAK TESTLERİ GEÇTİ
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
. 24 Nisan 2014 Perşembe 05:02

Bunlari ise alanlar, yada bu yabancilarla ucmak zorunda kalan bizler, acaba bu pilotlarin geldikleri ülkelerde calisabilir miyiz! Bizlere, kendi ülkelerinde supermarketlerde raf bile dizdirmezler.. Hadi onu da gectim, turist olarak gitmeye calisin bakalim, kac hafta sürecek islemler 2 gün tatil yapabilmek icin! Türk'ün Türk'den baska düsmani yok!

Yorumu oyla      5      1  
Doğrucu 23 Nisan 2014 Çarşamba 17:40

SHA'nın bu bildirgesinde yazılan ve yapılan uyarılara katılıyorum, ciddiye alınmalı. Ancak ne kadar dikkate alınacağından şüphelerim var. Zira ülkemizde hangi kurum bilimsel uyarıları dikkate almış ki bugüne kadar. SHA daha aktif olmalı, kurum üst yönetimleriyle sürekli irtibat halinde olmalı. yüz yüze, yoksa böyle yazılı bildiriler ne kadar etkili olabilir ki!

Yorumu oyla      2      0  
M.K 21 Nisan 2014 Pazartesi 07:13

GÜNAYDIIINNNNN...!!!!..

Yorumu oyla      5      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HAVAYOLU GELİŞİMİNE TÜRKİYE'DEN DESTEK
Türkiye'nin önümüzdeki 7 yılda, Avrupa hava trafiği büyümesine en büyük ...
SAHİBİNDEN LPG’Lİ UÇAK
Sahibinden.com’da yoğun ilgi gören ilanlardan biri, satılık LPG’li Cessna oldu
ÇORLU'YA BÜYÜK YATIRIM
Avrupalı uçak teknolojileri şirketi Flammaerotec, Airbus'ın dev modeli ...
 
THY’YE VE HAMDİ TOPÇU’YA DAVA AÇTI
AK Parti'den istifa ettiğinden beri THY ambargolarıyla gündeme gelen Milletvekili ...
İSTANBUL’A TURİST BEREKETİ
Hıristiyan dünyası Paskalya tatili için yollara koyuldu. Yoğun turist ...
TARİHE GEÇEN THY PİLOTUNA VEDA
1960 yılında Atlantik Okyanusu’nu geçen ilk Türk pilotu olan kaptan pilot ...
 
TALPA’DA 'DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ' GURURU
TALPA Başkanı Kaptan Pilot Gürcan Mantı,”Pilotlar Günümüzü tüm dünya pilotlarına ...
BOMBA İHBARI YOLCUYU PERİŞAN ETTİ
Anadolujet’in Hatay İstanbul seferi için hazırlanan uçağına yapılan bomba ...
MAHKEME 2,5 YIL HAPİS CEZASINA HÜKMETTİ
Atlasjet Havayolları'nın sahibi Ali Murat Ersoy'un, menfaat karşılığı ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KIRIK BACAĞIYLA UÇTU
MİT-EMNİYET OPERASYONU
'787 DREAMLINER' UYARISI
İGA'NIN YENİ KONUĞU
'TEST' YETKİSİ ALDI
GENÇLERE 'TEKNİK GEZİ XL' FIRSATI
ERCAN'DA BAYRAM RAKAMLARI
PETLAS'TAN BİR 'İLK'
AIR ASTANA'DAN EĞİTİM YATIRIMI
HAVACI ÇOCUKLAR BULUŞACAK
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
13 / 20 °C 11 / 16 °C 11 / 13 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •Airbus
  •United Airlines
  •seyahat
  •Qatar Airways