iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
6 Ekim 2021 Çarşamba - 21:12

YABANCI PİLOT İSYANI

Ülkeler pandemide yerli pilotlarına pozitif ayrımcılık yaparken, yüzlerce tecrübeli pilotun iş aradığı Türkiye’de yabancı pilotlar kolayca iş bulabiliyor.

YABANCI PİLOT İSYANI
" border="0" alt="Losev-1">

Pandemi nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşanan havacılık sektöründe tüm ülkeler yerli pilotları için pozitif ayrım yapmaktan çekinmezken, Türkiye'de tüm dünyadan farklı bir tutum sergileniyor.

Yüzlerce Türk pilot işsiz veya ücretsiz izine çıkarılarak evlerinde tutulurken, yabancı pilotlar uçmaya devam ediyor. İflas eden Atlasglobal'deki 200’e yakın tecrübeli pilot, Onur Air’de 19 aydır tek kuruş maaş almayan 150’nin üzerinde pilot, tüm havayolu şirketlerinde ücretsiz izinde bulunan yüzlerce pilot ve THY Akademi’den mezun olmuş tam 1000 pilot kenarda bekliyor.

Yabancı pilot sorununu çok sıkı takip eden, konuyu hazırladığı raporlarla Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’na kadar taşıyan Havayolu Çalışanları Sendikası (HAVASEN) Başkanı Kaptan Pilot Seçkin Koçak gelinen noktaya isyan etti.

Başkan Seçkin Koçak, “Şu an Türkiye’de açık bir gerçek var; Türkiye’de çalışmasına müsaade edilen yabancılar var ve çalışamayan Türk pilotlar var. Bunun hiçbir şekilde mazereti yok. Dünyada hiçbir ülke buna müsaade etmiyor” dedi.

Türkiye’de pandemi öncesi  yaklaşık 1000 yabancı pilot çalıştığını ve bunların Türkiye’ye maliyetinin yıllık 100 milyon dolar olduğu hatırlatan Koçak, “Pandemi başladığında Uzakdoğu ülkeleri de dahil bütün ülkeler, yabancıları ya ücretsiz izine çıkarttı ya iş akitlerini feshetti. Ancak Türkiye her nedense yabancı pilotları tutmakta kararlı ya da göndermeye cesareti yok” diye konuştu.

Kaptan Koçak, “Bugün itibariyle Türkiye’de kaç yabancı pilotun çalıştığı, kaç Türk pilotun ücretsiz izinde veya işsiz olduğunu resmen bilmiyoruz. Tartışma yaratacak çünkü SHGM müdahale etmiyor. Ne havayolu şirketleri, ne Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) resmi rakamlar açıklamıyor. Sayının en az 300-600 arası olduğunu tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

HAVASEN Başkanı özetle şu tespit ve değerlendirmeleri yaptı:

THY buna uzun süre direndi, yabancıları muhafaza etti. Yetkili sendika bu konuda tek kelime etmedi. Biz HAVASEN olarak Dışişleri Bakanlığı’na kadar konuyu taşıdık. Karşılıklılık esasını hatırlattık. Tüm bu girişimlerimizden sonra THY yabancı pilotları ücretsiz izne gönderdiğini açıkladı.

Hayır, yabancı pilotların tamamını göndermediler. Türk pilotlarla birlikte ücretsiz izne çıkarttıkları yabancı pilotlar var… O dönemde geniş gövdede ücretsiz izinde olan Türk pilotlar var ama uçan yabancı pilotlar vardı. Yani dediklerini yapmadılar. Genel Müdür Bilal Ekşi’nin açıklaması var… öyle bir şey olmadı.

Dar gövdeli uçaklarda hem Türk hem yabancı ücretsiz izinde olan ekip vardı. Yabancı pilotları çağırıp ücretsiz izin sürelerini uzattılar ama Türk pilotlar da vardı ücretsiz izinde olan.

Geniş gövdede yabancılar halen uçuyor. Tamamı ücretsiz izne çıkarılmadı. Yabancılar halen burada. THY’nin söylediği gibi hepsini ücretsiz izne çıkardık diye bir durum yok.

“TÜRKİYE YOLGEÇEN HANI GİBİ”

Karşılıklılık esası konusunda çok sıkıntı var. Örneğin biz Almanya’ya gidiyoruz. 12 sınava gireceksin diyor. Ama Alman pilot geliyor kendi lisansıyla burada uçuyor. Aynı Alman Suudi Arabistan’a gidiyor, orda sadece lisansını çevirmesi 6 ay sürüyor. Sınavlara giriyor. Katar bile sınava sokuyor. Lisansı değiştirip Katar lisansı veriyor… Türkiye ise yolgeçen hanı gibi.

Ayrıca yabancı pilot Avrupa lisansını burada tazeleyebiliyor. Adama ekstra iyilik de yapılıyor. Çünkü Suudi Arabistan’a giden Alman pilot, Arapça yazılı lisansı oradan alıyor, Avrupa lisansını da ayrıca cebinden para vererek yenilemek zorunda. Onun için Türkiye yabancı pilotlar için bir cennet. Şirket ve bizim Sivil Havacılık masraf yapıp yabancı pilotun kendi lisansını tazeliyor. Lisansını tazeleyen bazı yabancı pilotların kaçıp gittiği de söyleniyor. Yani bu uygulamanın elle tutulur hiçbir yeri yok.

YABANCI PİLOT ALMIYORLAR

Suudi Arabistan geçenlerde ilan açtı. Sadece Suudları kabul edeceğini açıkladı. Uzakdoğu’da Vietnam ilan açtı, sadece Vietnam vatandaşları başvurabiliyor. Neden… Çünkü yabancıları zaten gönderdiler, kadro ihtiyacı oldukça kendi vatandaşlarını alıyorlar. Biz bir Vietnam kadar değiliz yani… Gönderemiyorlar çünkü… Buna cesaret edemiyorlar.

Yusuf Demir-Sözcü

 
AIRBUS SİPARİŞİNİ YÜKSELTTİ
 
HAVACILIK GÜVENLİĞİNE DİKKAT
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AIRBUS SİPARİŞİNİ YÜKSELTTİ
Jet2.com ek 15 adet A321neo ile toplam siparişini 51’e yükseltti
IATA’DA İLK TÜRK BAŞKAN
Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane, Haziran 2022 itibarıyla ...
İSTANBUL HAVALİMANI'NA ÖDÜL
Conde Nast Traveler okuyucuları seçti: İstanbul Havalimanı dünyanın en iyilerinde ikinci sırada...
 
PİLVAK'TAN AÇIKLAMA
Pilvak'tan THY Genel Müdürü Bilal Ekşi ile yapılan görüşmeye ilişkin açıklama...
EMIRATES'İN A380'İ İSTANBUL'DA
Emirates’in ikonik çift katlı jumbo jeti A380, İstanbul Havalimanı'na ...
İSTANBUL HAVALİMANI'NA İNDİ
Dünyanın en büyük kargo uçağı Antonov An-225 Mriya yakıt ikmali için İstanbul Havalimanı’na indi
 
AYJET'TE MEZUNİYET COŞKUSU
Ayjet-Özyeğin Üniversitesi işbirliğinde uçuş eğitimlerini tamamlayan 46 ...
HONDA eVTOL GELİŞTİRİYOR
Honda, dikey iniş kalkış yapabilen gaz türbini ve hibrit güç ünitesi ile ...
FLYDUBAI ANKARA'YA UÇTU
Ankara Esenboğa Havalimanı Flydubai’nin ilk uçuşunu törenle karşıladı. ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
PRENS SELMAN'DAN YENİ HAMLE
KONGO ŞİRKETİ UÇUŞU DURDURDU
İGA'YA 'YILIN HAVALİMANI' ÖDÜLÜ
BERKANT KOLCU'YA ÖDÜL
İSG'DEN KAHİRE UÇUŞLARI BAŞLADI
HELİKOPTERİN VURULDUĞU AN
KONGO'DA YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ
VOYAGER 1'DEN MESAJ ALINDI
TÜRBÜLANS MI KOKPİTTE HATA MI
İFTARDA BULUŞTULAR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
10 / 14 °C 8 / 10 °C 6 / 12 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •test
  •kriz
  •United Airlines
  •turist
  •bilet