iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
14 Kasım 2013 Perşembe - 12:42

YAPAY VOLKANİK KÜL BULUTU YARATTILAR

easyJet, Airbus ve Nicarnica Aviation test amacı ile ilk defa yapay volkanik kül bulutu yarattı. AVOID sensor konsepti atmosferdeki volkanik kül miktarını saptayıp yoğunluğunu başarı ile ölçebiliyor

YAPAY VOLKANİK KÜL BULUTU YARATTILAR
Losev-1

Bir A400M Airbus test uçağı 9 bin ile 11 bin metre irtifada bir ton İzlanda külünü atmosfere boşaltarak 2010 yılında meydana gelen volkanik patlamanın etkilerini yarattı. AVOID teknolojisi ile donatılmış ikinci Airbus test uçağı, A340-300, kül bulutuna doğru uçuşa geçti ve bulutu 60 km öteden tespit edip yoğunluğunu ölçmeyi başardı. Deney süresince ayrıca Düsseldorf Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ne ait bir Diamond DA42 uçağı da kullanıldı. Bu küçük uçak kül bulutuna girerek daha sonradan AVOID’dan gelecek değerleri test etmek üzere kül yoğunluğunu ölçtü.

Test süresince oluşturulan kül bulutu 600-800 feet derinliğinde ve 2.8 km çapa sahipti. İlk başta kül bulutu çıplak gözle görülebilir düzeydeydi ancak kısa sürede dağıldı ve tespit etmek zorlaştı.

AVOID volkanik kül sensörü, kül bulutunu tespit etti ve yoğunluğunu ölçtü, öz kütle değerleri - 0.1 ila 1 g m-2 çıkarken yoğunluğu 100 ila 1000 µg m-3 çıktı. Bu değerler Nisan-Mayıs 2010’da Eyjafjallajökull kül krizinde var olan değerlerin sınırındaydı.

easyJet'in Mühendislik Direktörü Ian Davies konuyu şöyle değerlendirdi:

"İzlanda Volkanları’nın tehdidi devam ediyor ve bu nedenle de biz gerçekleştirdiğimiz eşsiz ve yenilikçi deneyin sonuçlarından oldukça mutluyuz. Bu konuya bir çözüm bulmak her zamankinden daha da önemli çünkü bir daha 2010 baharında yaşanan ve birçok uçak yolcusunun Avrupa’nın değişik köşelerinde mahsur kalmasına neden olan krizin tekrarlanmasını istemiyoruz. Bu test sürecini sonlandırmak ve ticari sertifikasyon yolunda önemli bir adımdı. easyJet bundan sonra entegre olmayan dış sistem üzerinde çalışacak ve 2014 sonuna kadar şu an filomuzda bulunan uçaklardan bazılarına sistemi yerleştirmeyi amaçlayacak.”

AVOID teknolojisini yaratan Dr. Fred Prata ise şu yorumda bulundu:

"Ekip eşsiz bilimsel ve mühendislik testi gerçekleştirdi ve AVOID sisteminin düşük yoğunluktaki kül miktarını tespit edebildiğini gösterdi. Bin kilogramlık külün küçük bir hava sahasına bırakılmasını, dört uçağın kontrolünü ve iki uçağın ölçümlerinin koordine etmek gibi görevleri içeren bu kompleks deneyin başarılı sonucu easyJet ve Airbus mühendislerinin yeteneklerinin bir göstergesidir ve endüstriye bilimle el ele çalışınca sorunların çözülebileceğini kanıtlamaktadır.”

Airbus Mühendislikten Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Charles Champion da, “40 yıldan uzun bir süre önce kurulduğu günden beri Airbus, tek başına ya da diğer organizasyonlarla işbirliğinde birçok test programı gerçekleştirmiştir. Bugün AVOID ile kül-tespit etme konseptinin çalışabileceğini kanıtlamak istedik ve başardık. Şimdi toplanan bütün bilgileri analiz edeceğiz. Ticari havacılığın volkanik küllerden büyük çapta etkilenmesini önleyecek bir buluşu gerçekleştirme aşamasındayız” dedi.

Düsseldorf Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Profesör Konradin Weber ise, “Düsseldorf Uygulamalı Bilimler Üniversitesi volkanik kül bulutu araştırma uçuşları konusunda çok deneyimlidir. Bu deney süresince lazer tabanlı sensörler kullanarak direkt uçak içinde ölçümler gerçekleştirdik. Sensörler DA42 MPP uçağına yerleştirildi ve önceden ayarlayarak doğru ölçümleme yapılmasını sağladık. Ölçümlenen kül bulutu eş-zamanlı olarak uydu üzerinden AVOID sistemi ile donatılan A340 uçağına iletildi. Bu önemli ve yenilikçi kül bulutu deneyinde yer almak çok enteresan bir deneyimdi” diye konuştu.

İzlanda Yer Bilimleri Enstitüsü’nden Magnús Tumi Gudmundsson’ın da dediği gibi bir başka İzlanda volkan patlaması riski devam ediyor.  Gudmundsson, “İzlanda’da volkanik patlamalar ortalama olarak her beş yılda bir kere gerçekleşir. Rüzgar kuzeybatıdan estiği zaman küller Avrupa’ya doğru savrulmaya başlar tıpkı 2010 yılında Eyjafjallajökull’da olduğu gibi. 1970’ten 2010’a kadar gerçekleşen 7 patlamada bunun yaşanmaması tamamen tesadüftü çünkü güneyli rüzgarlar külü Avrupa’dan uzak tutuyordu. İzlanda’nın en aktif yanardağlarından ikisi olan Hekla ve Katla’nın uzun süren sessizlikleri göz önüne alındığında herhangi birinde bir patlama olması muhtemel. Bir sonraki patlamanın ne zaman ve nerede olacağını tahmin etmek mümkün değil ama kesin olan patlamanın yaşanacağı.”   

100 BİNDEN FAZLA UÇUŞ İPTAL EDİLDİ

15-21 Nisan 2010 süresinde Avrupa hava sahasında beklenmedik ve benzeri görülmemiş bir kapanma meydana geldi. Bu sürede yüzde 80 daha az uçuş gerçekleştirildi ve toplamda 100 binden fazla uçuş iptal edildi. Hava sahası kapanması nedeni ile küresel havacılığın toplam kaybı 2.6 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

AYNI KOŞULLAR YARATILDI

Testte kullanılan küller 2010 Eyjafjallajökull patlamasından alındı. Küller, Reykjavik’te yer alan Yer Bilimleri Enstitüsü tarafından toplandı ve kurutuldu. Daha sonra easyJet külleri aldı ve Toulouse’a ulaştırdı. Talk pudrası kıvamında olan küller, 2010’da yaşanan koşulları yeniden canlandırdı. Kül bulutu oluşturmak takıma avantaj sağladı çünkü böylece atmosferde tam olarak ne miktarda kül olduğunu biliyorlardı. 

AVOID sistemini kül için hava radarına benzetmek mümkün. Nicarna Aviation’dan Dr. Fred Prata’nın bulduğu sistem infra-red(kızılötesi) teknolojisini uçaklarda kullanarak pilotlara ve havayollarının operasyon kontrol merkezlerine görsel göndermekte kullanıyor. Görseller pilotların 100km’ye kadar önlerinde yer alan 5 bin feetten 50 bin feet yüksekliğe kadar kül bulutlarını görmelerine ve böylece uçuş rotalarında bulutlardan kaçınacak ayarlamalar yapmalarına olanak sağlıyor. Konsept, bugün ticari uçuşlarda standart olan hava radarlarına çok benziyor.

Yerde ise AVOID sisteminden alınan bilgi, volkanik kül bulutunun tam zamanlı görselini oluşturuyor. Bu da normal zamanlarda kapalı olacak geniş hava sahalarının volkanik patlamalar döneminde açık tutulmasına ve böylece yolcuların durumdan en az şekilde etkilenmesine olanak sağlıyor. 

 
VİZE VARSA BİZ YOKUZ!
 
UÇAKLARDA CİHAZ KULLANIMINA ÖZGÜRLÜK
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'BU KIŞ EN PAHALI UÇUŞ 300 TL'
Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, tüm havayolları olarak ortak ...
ONEWORLD’UN EN YENİ ÜYESİ
Küresel Havayolu birliği Oneworld’ ün yep yeni üyesi Qatar Airways oldu
THY GİRİŞİMCİLERİ GÖKYÜZÜNE TAŞIYOR
Türk Hava Yolları'nı tercih eden yatırımcılar yeni girişimci fikirlerle gökyüzünde buluşuyor
 
RİZE'DE OLMAYAN HAVAALANINA İSİM TARTIŞMASI
Rize’de yapılması yönünde kamuoyu çalışması nedeniyle henüz projesi dahi ...
SHGM'DEN PİLOTLARA LİSAN TEYİT DUYURUSU
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Türkiye’de görev yapan JAA/EASA lisanslı ...
ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI İÇİN ÖNEMLİ UYARI
T24 sitesi yazarı Akdoğan ÖZKAN’dan İstanbul’a yapılacak 3.havalimanı ...
 
ALITALIA KIŞ TARİFESİNİ AÇIKLADI
Alitalia Grubu (Alitalia ve Air One), 27 Ekim’de başlayan kış tarifesindeki ...
THY’DEN HAVA-İŞ’İN TALEPLERİNE RED
Türk Hava Yolları REV-3 ile ilgili Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulunda Hava-İş ...
EMIRATES İLK YARIYIL RAKAMLARINI AÇIKLADI
Emirates Grubu, yüzde 13’lük bir artışla gelirlerini 11,5 milyar dolara ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KOKPİT CAMI ÇATLADI
İGA SPOTTER ALANI AÇILDI
EMIRATES CEO'SU ÖZÜR DİLEDİ
'23 NİSAN' KAMPANYASI
BİLGEN ASALATEN ATANDI
İNGİLİZ ORDUSUNA AIRBUS
RUSYA'DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ
HURDA UÇAK YANDI
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
TAV'A 'SKYTRAX' ÖDÜLLERİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
10 / 14 °C 10 / 18 °C 14 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •kaza
  •kriz
  •Antalya
  •Dubai
  •Osman Gazi Baykal