iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
8 Mayıs 2008 Perşembe - 10:41

YAŞLI DEĞİLİZ BİZ

THY’den emekli olmaya zorlanan 35 kabin amiri isyan etti: “Biz yaşlı değiliz. Bunu asla kabul etmiyoruz”. Duygusal isyan bir tık ötede…

YAŞLI DEĞİLİZ BİZ

Türk Hava Yolları’nda hosteslikten başlayan ve bugün mesleklerinin zirvesine gelerek, Airbus 340 ve 330 tipi uçaklarda purserlik (deneyimli kabin amiri) yapan 35 tecrübeli kabin amiri emekli olmaya zorlanıyor.

Hayatlarının en güzel yıllarını bu mesleğe ve THY’ye vermiş olan bu insanlar, kendilerine ‘yaşlı’ damgası vurulmasını bir türlü kabul edemiyor. Adeta ‘kabinin profesörleri’ diyebileceğimiz bu kişiler, son günlerde o kadar hassas, o kadar duygusal ki, bir soru sorsanız hemen ağlamaya başlayacak.

Hava-İş Sendikası’nda dün düzenlenen toplantıda Airkule.com bu deneyimli, mesleklerinin zirvesinde olan kabin amirlerine soru sordu. Sorumuzu daha tamamlamadan da duygu dolu, ağlamaklı, fakat aynı zamanda da kızgın ve sitemkar ses tonlarıyla cevaplar akmaya başladı.

Ömrünün en güzel yıllarını, tam 23 yılını Türk Hava Yolları’na vermiş olan kabin amirlerinden Hülya Sevin aldı sözü. ‘Ben 50 yaşıma kadar uçmak istiyorum. Bu hakkımı kullanmak istiyorum. Niçin kullanamıyorum?’ diye söze başlayan deneyimli purser, içine attığı ve yetkililerden cevabını alamadığı soruları ard arda sıralamaya başladı. Sevin şunları söyledi:

 

“Bu meslekte bütün kurallar kanla yazılmıştır. Eğer bu kuralları ihlal ederseniz sonu çok kötü olur. Şu anda daha işimiz fesh edilmedi. Şu anda uçuyoruz. ‘Ünitemiz sizden faydalanamamaktadır ‘ adı altında imzamı aldılar. Bu da benim gücüme gidiyor. Ben burada 20 senedir çalışıyorum. Nasıl ünitem benden faydalanamıyor? Bir baksınlar geçmişime. Bunu şiddetle kınıyorum. Ayrıca Çalışma Bakanı sosyal güvenlik reformu ile bütün haklarımızı aldı, hosteslerin yıpranma payını aldılar. Kime soruldu bunun alınması? Kimseye sorulmadı. Reform demek bir şeyi ileriye götürmek demek, ama geriye götürüyoruz. Ben yıpranma payımı istiyorum. Bütün arkadaşlarım düştü, öldü benim. Şu anda hayatta olan arkadaşlarım kaç tane kaza oldu. Bu kadar kolay değil, bu kadar basite indirgiyorlar. Şiddetle kınıyorum. Bizi yolcularımız hatırlayacaklardır görünce. Bir Air France’ın, bir Lufthansa’nın purseri ile aynı teknik donanıma sahibim ben. Bu kadar da kendimden eminim”.

 

THY Yönetiminin ‘Kabinde yaşlı personel görmek istemiyoruz” diyerek, kendilerini emekli olmaya zorlandığını anlatan Sevin sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Ettihad Havayolları’nın internetteki aplication formunu herkesin incelemesini istiyorum. Bir purserin kaç yaşında olması, nelere sahip olması gerektiği burada açık şekilde yer alıyor. Tecrübe çok önemli. Ettihad Havayolları şu anda dünyanın en iyi havayollarından bir tanesi. İki defa çağırıldım, fakat ailevi nedenlerden ötürü gidemedim. Abu Dhabi’de yaşamam gerekiyordu. Vazgeçtim. Ama iki defa genel müdürü tarafından arandım. Bu bir başarıdır. Ettihad Havayolları bu kıstasları, bu özellikleri niçin arıyor? THY’ndaki teknik tecrübeye bakıyor. Orada bütün aplication formda her şeyi soruyor birebir. Purser olmak kolay değil. Şu anda bir Air France’ın, bir Lufthansa’nın, bir KLM’in purseri ile aynı teknik özelliklere sahibiz. Bunun altını çizerek söylüyorum; şu an 30 kişiyiz. İşimize son verilmeye çalışılıyor, halbuki ben 50 yaşıma kadar uçabilirim. Niçin uçamıyorum? ‘Yaşlı personel kabinde görmek istemiyoruz’ diyor Sayın genel müdürümüz, Candan Bey. Yaşlı değiliz biz, yaşlı değiliz. Asla bunu kabul etmiyoruz. Bir Lufthansa uçurabiliyorsa, Delta, KLM uçurabiliyorsa bir bakalım. Şimdi şunu rica ediyorum. Bizler için belki olmayabilir, ama kendi yandaşlarını kaç yaşına kadar uçuracaklar? Genç personel istiyorsa, o zaman bunu ilan etsin. ‘35’e kadar uçuracağım, yaşlı personel istemiyorum’ diye bunu ilan etsin. Herkes o zaman gardını alır, giren girer, girmeyen girmez. O zaman ne tecrübe olur, ne bir şey olur. Öyle kaldırır uçağı götürürsün, ama nereye kadar götürürsün“.

 
FORMULA 1'E TAŞIMA DESTEĞİ
 
TMSF HELİKOPTER SATIYOR
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FORMULA 1'E TAŞIMA DESTEĞİ
DHL Global Forwarding Türkiye, Formula 1 yarışlarında rekabet edecek takımlara ...
AIR FRANCE PİLOTUNA SORUŞTURMA
Air France’a ait bir yolcu uçağında pilotun 13 yaşındaki bir çocuğa gösteriş ...
İŞTE AYÇİN'İN AÇIKLAMALARI
Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, geçtiğimiz yaz toplu sözleşme ...
 
THY YÖNETİMİNE UYARI
Atilay Ayçin, “Yönetim haksız uygulamalarını devam ettirirse, THY çalışanı ...
POLİSLER BU HALE GELDİ
Atatürk Havalimanı'nda bu sabah yaşanan kavgada iki polis memuru bu hale ...
BURNU KIRILDI
Portclinic, kavga sırasında Zikrullah Günaydın isimli yolcunun burnunun ...
 
YUMRUKLAR KONUŞTU
Flaş, Flaş, Flaş... Atatürk Havalimanı'nda yumruklar konuştu. Bir tık ötede...
HELİKOPTER İHRACATINA ADIM ADIM
İtalyan helikopter firması Agusta Westland’la 50 adet savaş helikopteri ...
TAV DEBRECEN'DEN VAZGEÇTİ
TAV Havalimanları Holding A.Ş, Debrecen Havalimanı için teklif vermeyeceğini duyurdu.
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
SİVİL HAVACILIK BİNASINDA EYLEM
AJET'TEN YÜZDE 40 AİLE İNDİRİMİ
TAYKONOTLAR DÜNYA'YA DÖNDÜ
İFADE ORTAYA ÇIKTI
PİSTTE ATA ÇARPTI
BİRLEŞİK KRALLIK'TA REKOR BÜYÜME
İSG'DEN MAYIS'TA 4 YENİ ROTA
TAHLİYEDE ÖNEMLİ HATA
HİTİT'E NİJERYA'DAN YENİ PARTNER
THY'DEN ÖNEMLİ ANLAŞMA
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
13 / 16 °C 13 / 18 °C 13 / 14 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •salgın
  •rota
  •filo
  •New York
  •motor