iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
19 Ağustos 2017 Cumartesi - 08:56

YENİ HAVALİMANINA 200 SENARYO

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin, 3. Havalimanı’nın 29 Ekim 2018’de planlanan açılışı için 200 farklı senaryo üzerinde çalıştıklarını söyledi

YENİ HAVALİMANINA 200 SENARYO
Losev-1

İstanbul Grand Airport (İGA) Havalimanı İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin, havalimanının açılması için Operasyonel Hazırlık ve Havaalanı Transferi (ORAT) dönemini başlattıklarını, haziran ayından bu yana da 50’nin üzerinde toplantı yaptıklarını söylerken, yapılan hazırlıkları Hürriyet’ten Elif Ergu’ya anlattı:

- Haziran ayından bu yana tüm çözüm ortaklarımızla 50’nin üzerinde toplantı yaptık. İlk kez 70 milyonluk bir havalimanı her şeyiyle 45 kilometrelik bir uzaklığa taşınacak. Operasyonel olarak bu çok titiz bir çalışma gerektiriyor. Biz de bunun için ORAT’ı başlattık.

* Nedir ORAT? İnşaatın hızla bitmesi havalimanının hemen çalışabileceği anlamına gelmiyor değil mi?

- İnşaatın havalimanına dönüşmesi disiplinine ORAT deniliyor. Operasyonel olarak havalimanının hazır hale gelmesi için tüm sistemlerin hazır olması, testlerinin yapılmış olması ve birlikte çalışabiliyor olması gerekiyor. 200 kadar paydaşımız var. Bunlar birbirlerini iyi tanıyacak, sistemlerini oturtacak ve hep birlikte çalışacaklar.

* ORAT ekibinde kimler var?

- Birbirinden değerli bir ekibimiz var. Bu ekipte olanlar daha önce hem Türkiye’de hem de dünyada birçok havalimanının hayata geçmesinde, çalışmaya başlamasında çalışan arkadaşlar. Terminal ORAT’larına katılmış insanlar. Toplam 20 kişiyiz. 3’ü Koreli, ikisi Danimarkalı, biri de Alman.

* Bu konuda en iyi deneyime hangi ülke sahip?

- Aslında Türkiye bir ilki yapacak. Çünkü 70 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanını taşıyacak. Güney Kore 45 milyon kapasiteli havalimanını 40 kilometre uzağa taşıdı. Incheon Havalimanı’nı açtı. Kopenhag’ta da bu konuda çok deneyimli kadrolar var. Bunların hepsinden yararlanıyoruz.

* Devlet Havalimanları İşletmesi’nden, havalimanında hizmet veren tüm şirketlere kadar herkes bu çalışmanın içinde. Adım adım ne yapıyorsunuz?

- Öncelikle hep birlikte senaryo hazırlıyoruz. Tam 200 senaryo hazırlanıyor. Bu senaryolar sayesinde havalimanını kullanacak ve burada hizmet verecek tüm paydaşlar havalimanına aşinalık kazanacak.

* Ne zaman denemeler başlayacak ve bu denemeleri nasıl yapacaksınız?

- Açılıştan 6 ay önce küçük küçük denemeler olacak, ancak 3 ay önce sık sık deneme yapacağız. İlk adımda 10 bine yakın yolcu ilan edeceğiz. Bu yolcular için hem kast ajansları hem de üniversitelerle çalışacağız. Bu kişilerin geliş gidişleri, yemekleri karşılanacak, çok olmasa da biraz para da alacaklar. Bu iş için 2 milyon dolarlık bir bütçemiz var.

* İlk denemede neler olacak?

- Örneğin ilk denemede kast ajansı bize 3 bin yolcu getirecek. Yolculuğa çıkar gibi gelecekler havalimanına. X-Ray’den geçecekler, bagajla yolcunun eşleştirilmesinden uçağa yönlendirilmesine, tüm bilgilerin akışları sağlanacak. Bu işin en basiti. İkinci denemede bir ekip yurtdışından gelip yurt içine gidecek, mesela bunun için 30 bin bagaj alacağız, bunlar sistemde dolaşacak. İç hatlar, dış hatlar denemeleri yapılacak.

* Uçağa biniş olmadan yer denemeleri…

- Evet. Bunların 3’üncü safhasında beklenmedik durum denemeleri yapılacak. Acil çıkışlara gönderilecekler vs.. Bundan sonraki adım ileri düzeyde denemeler için yapılacak. Birçok sistem tek senaryoda uygulanacak. Binin üzerinde yolcunun aynı anda farklı yolculuklar için geldiği senaryolar devreye girecek. Bunların tümü uçaksız denemeler. 5’inci deneme ise uçakla yapılacak. İlk uçuşlar 29 Ekim’den önce denemeler için yapılacak. 3-4 tane uçaklı deneme yapmayı planlıyoruz. Bagaj ve yük sistemlerinin uçak ekranına aktarımı deneyimlenecek. Uçak iniş kalkış yapacak. Bir yere gitmeyecek. Bundan sonraki adımda da uçak ve yolcular var ve kaza, hava muhalefeti, yangın gibi olaylarda neler yaşanabileceği denenecek. Toplamda havalimanı açılmadan 6 safhada 200 senaryo denenecek.

* Ne kadar zamanda yapılacak tüm bunlar?

- Bu denemeler 1 günde yapılmayacak. Bir süreye yayılacak. Buralardaki eksikler belirlenecek. Bu arada tüm kurumlar da bunlar için çalışıyor. DHMİ, THY milli bayrak taşıyıcımız tüm ofisleriyle taşınacak.

THY 3 GÜNDE TAŞINACAK

* THY’nin taşınması kaç günü alır?

- THY tarifesinin tamamlanması 1 günde olamıyor. Tüm uçakların kalkması zaten 3 günü alıyor. Yalnızca THY taşınması 3 gün sürüyor. Kalkışlar Atatürk Havalimanı’ndan verilecek, inişler İGA’ya yapılacak.

KUALA LUMPUR VE LONDRA’NIN HATALARINI YAPMAYACAĞIZ

* Diğer havalimanlarında bu iş nasıl yapılmış? Büyük hataların olduğu havalimanları var mı?

- Olmaz olur mu? Biz bu işi kusursuz, terayağından kıl çeker gibi yapabilmek için çalışıyoruz. Dünya tarihinde Kuala Lumpur ve Londra Heathrow 5. Terminal Binası açılışları var. Kuala Lumpur’da yanlış bilgi yükleniyor merkezi sisteme ve hata kar topu gibi büyüyor, yolcular yanlış uçaklara yönlendiriliyor. Yolcuların dışında terminal yönetimini de kilitliyor hata. İklimlendirme siteminde yanlış bilgi girilince dondurucu soğuk oluyor havaalanı içinde.

* Londra’da ne olmuş? İngilizler bile kusursuz yapamıyorsa diye düşünmeden edemiyor insan…

- Çok detaylı ve sıkı disiplinle çalışılması gereken bir iş olduğu kesin. Heathrow’da da apron kartlarında sorun yaşanıyor. Tüm personelin yaptığı işe göre girebileceği yerler vardır. İç hatlar hava tarafı, kara tarafı gibi, bagaj alanı gibi. Geçiş hakları vardır. Mesela kartınızda 10 hane var, bunun 6’sı açık. Sicil numarası her kişiye göre veriliyor. Londra’da da bir rakam hatası ile emniyet görevlisi emniyet sağlayacağı yere gidememiş, yer hizmetleri memuru sahasına gidememiş ve Terminal 5’in açılışında bir günde 5 bin araç kalmış. Otopark sisteminde de yanlışlıklar yüzünden araçlarını boş yere park edemedikleri için uçaklarını kaçırıyor yolcular. Biz bunları yaşamayalım diye çalışıyoruz.

OTOPARKA REZERVASYON YAPILACAK

* Yeni teknoloji uygulamalarının kullanılacağı söyleniyor. Tam olarak nedir bunlar?

- Çok hazırlıklı başlayacağız. Uçuş öncesi cep telefonunuza adım adım neler yapacağınız gelecek. En ileri teknolojiyi kullanan, en iyi havaalanı olmak için yola çıktık. Yola arabayla çıkacaksanız cep telefonunuza yüklediğiniz uygulamayla trafik durumu size verilecek. Otoparka araç bırakacaksanız rezervasyon yaptırabilecek ve direkt size ayrılan yere park edebilecek ve en yakın kapıya yönlendirileceksiniz. Metro kullanacaksanız da aynı şekilde en uygun kapıya gideceksiniz. Uygulama zaman içinde sizi tanıyacak. Örneğin çok kitap alan biriyseniz, havalimanındaki indirimli kitap bilgileri, yeni kitap bilgileri size gelecek. Uçak kapısına kadar kaç adımda, kaç dakikada gideceğinizi bileceksiniz.

Elif ERGU - Hürriyet

 

 
DÜNYANIN EN UZUN DURAKSIZ UÇUŞLARI
 
FUNDA OCAK’TAN TEŞEKKÜR MESAJI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DÜNYANIN EN UZUN DURAKSIZ UÇUŞLARI
Şeref Sezgin, dünyanın duraksız en uzun uçuşlarını yazdı...
RÖTAR VE İPTALLERİN GERÇEK SEBEBİ NE
ABD ulaşım bakanlığına göre tüm gecikmelerin sadece yüzde 30'u hava koşullarından ...
THY YILSONU HEDEFLERİNİ REVİZE EDEBİLİR
İş Yatırım analizine göre Türk Hava Yolları(THY) yılsonu hedeflerini yukarı revize edebilir
 
ANTALYA HAVALİMANI “ENGELSİZ” OLDU
Antalya Havalimanında görme engelli yolcular bir teknoloji hayata geçirildi
TC-JNF FİLODAN AYRILDI
THY filosundaki uçaklardan biri daha ayrıldı. THY Filosunda kaç uçak var?
NECEF UÇUŞLARI BAŞLADI
Uluslararası arenada büyüme stratejisi izleyen Atlasglobal, Irak’taki ...
 
THY’NİN MELEKLERİ RUANDA’YA YARDIM ELİNİ UZATTI
1994 yılındaki iç savaşta 1 milyona yakın insanın hayatını kaybettiği ...
TURKISH CARGO BÜYÜMEDE HIZ KESMİYOR
Turkish Cargo, Çin pazarında yüzde 46,8 büyüdü, Birleşik Arap Emirlikleri’ni ...
DİYARBAKIR'DA ELEKTRİK ARIZASI
Diyarbakır Havalimanı ana pistinin ışıklarında arıza meydana geldi. Yarın ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
TAV'A 'SKYTRAX' ÖDÜLLERİ
KIRIK BACAĞIYLA UÇTU
MİT-EMNİYET OPERASYONU
'787 DREAMLINER' UYARISI
İGA'NIN YENİ KONUĞU
'TEST' YETKİSİ ALDI
GENÇLERE 'TEKNİK GEZİ XL' FIRSATI
ERCAN'DA BAYRAM RAKAMLARI
PETLAS'TAN BİR 'İLK'
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
12 / 14 °C 11 / 14 °C 11 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •pilot
  •Delta Airlines
  •rota
  •Teknofest
  •Kuveyt