iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
6 Mayıs 2016 Cuma - 15:30

YILDA 500 PİLOTA İHTİYAÇ VAR

İstanbul Havacılık Eğitim Fuarı’nın(IFTE 2016) açılışını yapan Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, Türkiye’de her yıl 500 pilota ihtiyaç duyulduğunu, pilot olmak isteyen gençlerin kaliteli eğitim veren uçuş okullarını seçmeleri konusunda uyardı

YILDA 500 PİLOTA İHTİYAÇ VAR
Losev-1

8 Mayıs’a kadar devam edecek İstanbul Havacılık Eğitim Fuarı, Yeşilköy WOW Otel’de dün açıldı. Fuarın açılışını Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi yaptı. Fuar alanını gezen Ekşi, artan pilot ihtiyacı, uçuş okullarının verdiği eğitim ve insansız hava araçları konusunda açıklama yaptı.

YILDA 500 YENİ PİLOTA İHTİYAÇ VAR

2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye’deki  mevcut büyük hava aracı sayısının 750’ye çıkmasının hedeflendiğini açıklayan Ekşi, “Bu şu andaki pilot sayımızın en az iki katına çıkması demek. Yılda Türkiye’de en az 500 pilotun yetiştiriliyor olması gerekiyor. Dünyada da Boeing’in yaptığı bir araştırmada önümüzdeki 20 yıl içinde 600 bin ek pilota ihtiyaç olacak. Teknisyen sayısı da buna yakın bir sayı. Türkiye’de sivil havacılığın kendi kaynaklarıyla Türk insanından bu kaynakların karşılanması için bu fuar son derece önemli.” dedi.

GENÇLERE ‘PİLOT OLUN’ ÇAĞRISI

Fuarı gezen öğrencilere de seslenen SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi, “Gençler güzel bir meslek seçmek istiyorlarsa pilotluğu seçsinler, uçak teknisyenliğini seçsinler.  Hem geliri oldukça iyi hem de imajı yüksek bir meslek. Sadece Türkiye’de değil dünyada da bu alanlarda açık var. Hatta Ortadoğu ülkelerinden gelip Türkiye’deki pilotları kendi ülkelerine almak için çalışmalar oluyor. Kendi havayollarımızda dışarıya gidiyor. Şu anda Türkiye’de 1200’e yakın yabacı pilot çalışıyor. Düşünün ki Türkiye’de bir taraftan gençlerde işsizlik var öbür taraftan da 1200 tane yabancı pilot çalışıyor. Bu şu anlama geliyor. Bizim pilot yetiştirme konusunda daha fazla gayret sarf etmemiz lazım.” diye konuştu.  Ekşi, “Bir yerde ihtiyaç varsa bu işin ticaretine de işi çok fazla dökenler var. İnsanlarımız uçuş okullarının kalitesini araştırmalılar. “ dedi.

HER GENÇ PİLOT OLAMAZ

Pilot olmak isteyen gençlerin bazı testleri geçmeleri gerektiğinin altını çizen Ekşi, bazı kişilerin testleri geçemedikleri halde sistemi zorladıklarını belirterek uyarıda bulundu. Ekşi, “Pilot olabilmek için psikomotor dediğimiz, DLR dediğimiz testlerde başarılı olmanız lazım. Her genç pilot olamaz. Bunu açıkça söylemek lazım. Hafıza yeteneğinizin, bilişim yeteneklerinizin iyi olması lazım. Bunların bazıları çalışmakla kazanılabilir yetenekler değil. Allah vergisi yetenekler. Biz okullara alınmadan önce bu testlerin yapılmasını zorunlu hale getirdi. Türkiye’deki bazı insanlar o testlerden geçmediği halde sistemleri zorluyorlar. Dolayısıyla bun yapmamak lazım. Çünkü az para vermiyorsunuz. Yarın bu okuldan mezun olsanız dahi havayolları işe almayabilir. İngilizcenizin iyi olması lazım, sağlık durumunuzun ona uygun olması lazım. Uçak teknisyenliği için biraz daha bu isterler talep edilmiyor. U;ak teknisyenliği de güzel bir meslek. Bizden yetkili olan kurumlarda çocukların okumasında fayda var. “dedi.

Fuarı gezen Aylin Bıyık isimli lise öğrencisi, bordo bereli asker olmak istediğini, ayrıca pilotluğa da ilgi duyduğunu söyledi

İHA’LAR DİSİPLİN ALTINA ALINMALI

İnsansız Hava Araçlarının yarattığı tehlikeye de değinen Bilal Ekşi, Türkiye’nin dünyada İnsansız Hava Aracı(İHA) üreten ülkeler arasında beşinci sırada yer aldığını ifade ederek, ”İHA’ların sivil havacılıkta disipline alınması gerekiyor. Tüm İHA’lara kayıt mecburiyeti getirdik. 1 Mayıs’tan sonra kayıt olmadan uçuş yapanlara para cezası var. Şu anda 4 bin 774 civarında İHA kayıt altına alındı. 5 bin 800 civarında da İHA kullanıcısı var Türkiye’de. Hobi amaçlı kullanılanların kurallara uymak kaydı ile izin almalarına gerek yok. Ticarilerde de sınırlamalara uymak kaydı ile bizden izin almalarına gerek yok. Ama ‘Ben  havalimanı etrafından uçmak istiyorum’ derseniz  böyle bir dünya yok. Eğer uçmanız zorunlu ise izin alacaksınız. Veya ‘Ben evlerin üzerinde kalabalıkları üzerinde uçacağım’ derseniz, dünyada da böyle bir uygulama yok. İHA kontrol altına alınmazsa kötü amaçlı olarak kullanabilir. Hepimiz bunun belli bir etik değerler ve kurallar içinde uçurulmasını sağlamalıyız ki, bu sektör belli bir disiplin içinde gelişsin. Kurallarla birlikte bu sektörün büyümesi lazım. Aksi takdirde kaos haline gelir. Tüm kullanıcıların bize yardımcı olmasını istiyoruz” dedi. 

İbrahim KÖKTENER-Süleyman ŞEN/Airkule.com

 
MİLAS-BODRUM’DAN YENİ UÇUŞLAR
 
QATAR AIRWAYS DOHA-ADELAIDE UÇUYOR
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MİLAS-BODRUM’DAN YENİ UÇUŞLAR
Milas-Bodrum Havalimanı uçuş ağını genişletmeye devam ediyor. Alman havayolu ...
“RİSK KÜLTÜRÜ” ANKETİ
Cranfield Üniversitesi’nde araştırma ve öğretim görevlisi olarak çalışmalarını ...
AVANTAJ ROTASI ADANA’DA
AnadoluJet’in yolcularına seyahat fırsatları sunan projesi “Avantaj Rotası”, ...
 
BOGOTA’DA SICAK KARŞILAMA
Dünyanın en fazla ülkesine uçan havayolu şirketi olan Türk Hava Yolları, ...
İLK “DRONE” CEZASI KESİLDİ
SHGM ilk “drone” cezalarını kesti
TÜRK EKİP THY UÇAĞINI BÖYLE KURTARDI
Kosova’nın başkenti Priştine Havalimanı’na inişte pazartesi günü toprak ...
 
THY KRİZLERİ FIRSATA ÇEVİRİYOR
Süleyman Şen yazdı...
THY BOGOTA VE PANAMA'YA UÇTU
Türk Hava Yolları(THY), Amerika kıtasında Kolombiya'nın başkenti Bogota ile Panama'ya sefer başlattı
KONYA'DAN TAHRAN'A DİREKT UÇACAK
THY yaz sezonunda Konya'dan Tahran'a direkt uçacak
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
14 / 20 °C 12 / 18 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •Rusya
  •TUSAŞ
  •Kargo
  •Selçuk Bayraktar