iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
20 Temmuz 2012 Cuma - 11:33

‘ZAVALLI KİM’ AÇIKLAMASI

THY’den atılan 305 çalışanın kurduğu 29 Mayıs Birliği, Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin’in bir demecinde kendilerinden ‘zavallı’ diye bahsetmesi üzerine bir açıklama yaptı. Açıklama bir tık ötede…

‘ZAVALLI KİM’ AÇIKLAMASI
Losev-1

Zavallı Kim?

Günlerdir bize yapılan sözlü saldırıları ve iftiraları dinliyoruz ve “izliyoruz”. Kavgadan ve nefretten  beslenenleri aç bırakmaya çalıştık, bulaşmak istemedik, tek amacımız işten çıkartılan tüm arkadaşlarımızla birlikte en kısa zamanda işimizin başına dönmekti. Bu amaçla 29 Mayıs Birliği adında işten çıkartılan arkadaşlarımızla bir birlik kurduk. Bizi bizden daha iyi kimse anlayamazdı anlamadı da zaten. İşten haksız yere çıkartıldık, tazminatlarımızı alamadık ve üstüne üstlük işsizlik maaşı da alamıyoruz. Neredeyse iki ay oldu, yeni bir iş bulup yeni hayat kurabilen çok az sayıda arkadaşımız oldu, onlar adına sevindik.

Bizlere destek olan kişiler ve kurumlar oldu, hepsine teşekkürü bir borç biliyoruz. Aynı süreçte, işten çıkartılmış olmanın acısını yaşarken öğrendiğimiz bazı tecrübeler de oldu. Türk Hava Yollarının maaşlarımızdan kestiği aidat paraları sendikanın kasasına her ay düzenli olarak yatarken bizim de en az sendika yönetimine seçilmişler kadar söz hakkımız olduğunu düşünerek bu süreçte yapılan hataları söyleyerek “zavallı” olduk. Aslında bizler herkesin bildiklerini dile getirdik ve kral çıplak dedik. Neydi bu gerçekler:

1 – İlk işten çıkartılmalar olduktan sonra sendika binasında  Atilay Ayçin yardımcısı Simay Çekem, sendika avukatı Abdi Pesok ve diğer sendika görevlileri  işten çıkartılan yaklaşık 200 kişiye hitaben yaşanan süreçle  ilgili toplantı yaptılar. O gün o toplantıda Atilay Ayçin “normalde %20 olan avukatlık ücretini sendika avukatımız Abdi Pesok sizlerden  %10 olarak tahsil edecektir” dedi ve çok tepki görünce biraz ağız değiştirir gibi olsa da bu değişmedi. Abdi Pesok avukat olarak emeğinin karşılığı ücretini tabiî ki alacaktı ona lafımız olamazdı ama ona verilecek ücretleri sendika karşılamalıydı, en azından böyle bir çözüm sunabilirdi. 29 Mayıs Birliğine destek olan avukatlar bu ücreti istemiyorlardı ve sendikanın üyelerine yapmadığı bu desteği bizler dile getirince sendika tarafından bu paranın alınmayacağı yaklaşık bir ay sonra açıklandı.

2 – 18 Haziran tarihinde 29 Mayıs Birliğinin o gün toplantısına katılan arkadaşlarla birlikte Hava-İş merkezine gittik. Öğrenmek istediğimiz yaşanan olayı sendikanın neden sahiplenmediği, üyesi olduğumuz sendikanın bize neden sahip çıkmadığı, sendika avukatlarının alacağı %10 komisyon ve tüm işten atılanlara maddi-sosyal yardım yapılacak mıydı? Hava-İş başkan yardımcısı Simay Çekem’in verdiği cevaplar, “Biz kimseyi alana zorla getirmedik, sizleri biz çağırmadık, siz kendiniz geldiniz bu yaşananları sendika üstlenemez” oldu. Mahkeme masraflarını sendika karşılayacaktı ama avukatın alacağı % 10 komisyon için yapabilecekleri bir şey olmadığını söyleyen Simay Çekem’in en enteresan olan cevabı ise; alandaki direnişe gelenlere maddi yardım yapılacağı ama gelmeyenlere maddi yardım yapılmayacağını söylemesiydi. Maalesef sendikanın işten atılanlara kucak açarak destek olmasını beklerken suçlu ilan edilmiş, tüm bu yaşananların nedeni işten atılan işçiler olmuş ve ayrımcılık yapılmıştır. İşçilerin parasını işçiye vermeyen bir sendika yönetimi ile karşı karşıyaydık. 

            3 – Basında bizim tarafımızdan ITF’e mektup yazıldığı iddia edildi. Araştırmadan ve tek taraflı yapılan haberler sonucu yıpratılmaya çalışıldık. Gerçekleri araştırmaktan yoksun malum basın temsilcileri “İşte İhanetin Belgesi”dediği metinlerin kimin adresinden gönderildiğini araştırmadı. [email protected] adresinden gönderilmemiş olan bu metinler bizi yıpratmak isteyenlerin yalanını ortaya çıkardı. ITF’e gönderildiği iddia edilen metinler bizim tarafımızdan ITF’e gönderilmek için yazılmamıştı. Yurt dışındaki bize destek olmak isteyen bazı sivil toplum örgütlerine gönderilmek üzere yaşanan süreci anlatan, tamamen gerçekleri içeren kimseyi şikâyet etmeyi amaçlamayan bir metindi. Bu taslak metin henüz hiçbir yere gönderilmemişken, kendi mail grubumuzda  son halini vermek üzereyken, iznimiz ve bilgimiz olmaksızın taslak metin sendikaya ya da basına verilmiş ve üzerinde küçük değişiklikler yapılarak ITF’e gönderilmiştir. Bunun ispatı maili ITF’e ilk gönderen mail adresinin açıklanmasıdır. Bizleri kolayca “hain” olarak gören ve afişe edenler merak etmesinler; bundan sonra yurt dışına gönderdiğimiz ve gönderecek olduğumuz metinleri aynı zamanda kendilerini de göndereceğiz.

4 – Sendika başkanı Atilay Ayçin önce bir Ulusal TV kanalında ardından sendikanın web sayfasında yayınladığı video ile bizim için “bu arkadaşlar astronomik paralar” istediler demiş sonrada bu “astronomik paraların” 30.000 tl. olduğunu yine sendika yöneticilerinden basın yolu ile öğrenmiştik. İşimizi kaybetmiştik, hayatımız alt üst olmuştu evet ama henüz onurumuzu kaybetmemiştik. Bizler sendikanın ayırım yapmadan işten atılan tüm üyelerine maddi yardım yapmasını istedik, fakat tüzüklerinde böyle durumlar için bir madde olmadığını o yüzden bunun imkânsız olduğunu söyleyen Simay Çekem nasıl oluyorsa “alana gelip direnin o zaman para veririz” derken acaba hangi tüzüğe göre işçilerin parasını istediği kişiye verebiliyordu? O gün yapılan toplantı bittikten ve birçok kişinin dışarı çıkmasından sonra Serdar S. isimli işten atılan 29 Mayıs Birliği üyesi olmayan kişi 20.000 tl. istediğini açıkca söylemiş ve bu kişinin şahsi isteği  29 Mayıs Birliğine mal edilmiştir. Bu para isteme olayını bizleri yıpratmak için kullananların yalanları ortaya çıkınca düştükleri durumu kamuoyu unutmayacaktır.

5 – İşten atıldıktan sonra kendi çabalarımızla basın toplantısı düzenledik. İşten atılanlar olarak birinci ağızdan yaşadıklarımızı ve yaşadığımız haksızlığı dile getirdik, yaşadığımız ve gördüğümüz hataları da çekinmeden anlattık. Yapılan bu toplantıda gelen basın mensuplarının bizlere çok ilgi gösterdi kendilerine tekrar teşekkür ederiz, ancak bu basın toplantısından sonra “bu basın mensuplarını Hamdi Topçu oraya gönderdi” ve “bunlar zaten şirketin adamları” gibi bize komik iftiralar atıldı. Kendi imkânlarımızla Ankara’ya gittik. Bakan Faruk Çelik ve mecliste parti temsilcileri ile görüştük, amacımız yaşadığımız haksızlığı anlatmaktı ve anlattıkta. İşten atılan tüm arkadaşlarımızın işe geri alınmasını talep ettik. THY’nin yapmış olduğu haksızlığı, işten çıkarmaların tamamen yanlış olduğunu, sendikamız Hava-İş’in ise tutumunu ve bu süreçte bizleri yalnız bıraktığını tekrar anlattık. Bu seferde AKP hükümetinin adamları olduk, hiçbir şey yapmayıp sadece siyaset yapan bazı çevreleri rahatsız ettik.

 Bizler 305 arkadaşlarımızla birlikte işimize geri dönmek istiyorduk ve başka hiçbir düşüncemiz ya da hesabımız olmadı. Fakat başkalarının hesaplarını bozduk.Sendika yönetimi siyasi bir ağızla işlerine geri dönmeyi umutla bekleyen işçileri umutsuzluğa sürüklemektedir. Sendika yönetiminin işten çıkartılanlar ile ilgili bir “işyeri politikası” olmadığı gibi hükümete yönelik söylem ve eylemler ile işverene karşı mücadele ediyormuş görüntüsü yaratmaktadır. İşçilerin güvenini tekrar kazanmaya yönelik bir politikası olmadığı gibi işe geri dönme umudu olan bizlerin de umudunu yitirmesine sebep olmaktadır. Özellikle sendika başkanı Atilay Ayçin sendikanın kendine yaratmış olduğu başkanlık imtiyazlarına dayanarak, hedef aldığı kesimlere söz hakkı vermeden demokrasiden bahsetmektedir. Atilay Ayçin eğer iktidarını korumanın peşinde değilse, kendini eleştiren kesimlerle yüz yüze kameralar karşısında herkesin önünde bu konuları konuşmaya ve yüzleşmeye hazırsa bizler de her zaman hazırız. Bir sendika üyesi olarak aynı şartlarda cevap verme hakkımızı kullanmak istiyoruz. İşçilerden aldığı aidatlarla ekonomik olanaklarını sağlayan bir sendika, bizlerin aidatlarıyla bize “zavallı” diyemez.

29 Mayıs tarihi Türk Hava Yolları yönetimi ve Hava İş yönetiminin inatlaşması sonucu ortaya çıkmış, çalışanları etkilemiş ve 305 kişiyi de işinden etmiştir. Herkesin kendine göre gözetmesi gereken çıkarları mutlaka vardır, THY’nin de Hava-İş’in de vardır bunu herkes anlayabilir. Fakat söz konusu insan yaşamı ve işsizlik olunca bu sendikanın yönetim çıkarının önüne geçmelidir. Eğer bu kadar insan hesapsız kitapsız aniden işinden olacak bir eylemi gerçekleştiriyorsanız, sorumluluğunu da alacaksınız. İşveren de sorumsuzca işçi çıkartmanın bedeli ödemelidir. Her iki taraf da sorunu çözmek için çaba sarf etmelidir.

Sonuç olarak, bugün işten çıkartılan işçilerden avukat ücreti alınmıyorsa (sendika tarafından avukata ödeniyorsa) 29 Mayıs Birliği’nin ücretsiz avukat bulmasının yarattığı baskısı sayesinde olmuştur.Basın toplantımız ve ardından Bakanlıkla görüşmemiz sayesinde 305 işçinin işe iadeleri bakanlığın, basının ve işverenin gündeminde tutulabilmiştir.Yine bizim sayemizdedir ki, işten atılmamıza yol açan sorumsuz bir sendika yönetiminin varlığını tüm kamuoyu görme olanağını bulmuştur.29 Mayıs Birliği işten atılanların gerçek sesidir.

Atılan işçiler işe geri alınsın!

Sendika yönetimi, mücadeleye bir şey katmadığı gibi işçileri bölen tutum ve sözlerini geri alsın!

Atılan işçiler birleşelim, geleceğimiz hakkında kendimiz karar verelim!

Saygılarımızla,

29 Mayıs Birliği Üyeleri

 
ITF’DEN DAYANIŞMA MESAJI
 
PİLOT GERÇEKTEN USTAYMIŞ
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bunlar yalanmi aycin? 21 Temmuz 2012 Cumartesi 19:32

Cevap ver bakalim simdi aycin, cik kamera karsisina konus yine, iftira atmadan ama..

Yorumu oyla      0      0  
İstifa 21 Temmuz 2012 Cumartesi 13:49

Bu arkadaslar sonuna kadar hakli. Ve yapilan haksizliga dur diyorlar. Bizlerde yanlarinda olmaliyiz bence. Ve atilayi istifaya davet edelim...

Yorumu oyla      0      0  
ALAYİ... 20 Temmuz 2012 Cuma 19:08

ATİLAY, KAYA, SAZİYE, SİMAY BAK GİDİN...

Yorumu oyla      0      0  
zavallı sendika! 20 Temmuz 2012 Cuma 18:55

Sendika bir gece de bir sürü insanı gaza getirip, kapılardan çevirip, uçuşa giden arkadaşlarını birbirlerine yuhlatıp işten çıkarılmalarını büyük bir başarıyla sağladıktan sonra yine ne kadar zavallı oldugunu göstermiş.. hangi çalışanın arkasında duruyor acaba? bütün gün havaalanının kapısında çay kahve içerek, halay çekerek olmuyor bu işler.. bu insanların çoluğu çocugu, borcu harcı var.. havaalanına gider halayın ucundan tutarsan iyisin, karşı durup hakkını aramaya çalışırsan kötüsün.. orda neler döndüğünü bilmeyen bazı arkadaşlar da şak şak yapmaya devam etsinler.. 29 mayıs birliğine destek olarak seslerini yükseltmelerini sağlayıp sendikanın ipliğini pazara çıkarmaya devam bence.. olmaz olsun böyle sendika!!!! siz 29 mayısta uçuşa gidenleri yuhlarken, bugün de biz sizi yuhluyoruz!!

Yorumu oyla      0      0  
GİT... 20 Temmuz 2012 Cuma 16:23

ATİLAY BAK GİT!!!

Yorumu oyla      0      0  
Objektif 20 Temmuz 2012 Cuma 16:03

Aycin artik golgesinden korkar olmus. Kendisi de son gunleri oldugunun farkinda. Aycİn bak git...

Yorumu oyla      0      0  
305 20 Temmuz 2012 Cuma 14:40

Masken düştü artık sendika. Olm bak git !

Yorumu oyla      0      0  
Hava-is 20 Temmuz 2012 Cuma 13:47

Bir sendika üyesine bunu yapmaz. Sendikacılık bitti artık Türkiye'de

Yorumu oyla      0      0  
Vah vahh.. 20 Temmuz 2012 Cuma 13:36

Meğer içeride neler dönüyormuş? Sendika başkanlığı böyle mi oluyor. Zaten bu insanları ekmeklerinden etmissiniz daha neyin pesindesiniz. Sendika olarak bisey beceremiyorsunuz bırakın bari insanlar kendi islerini kendileri görsünler. Neden engel oluyorsunuz sizin yapamadığınızı onlar becerir diye mi korkuyorsunuz!

Yorumu oyla      0      0  
Yaziklar olsun! 20 Temmuz 2012 Cuma 13:36

Sendika zaten 29 mayista gercek yuzunu gostermistir. o günden beri yasanan olaylardan kendileri sorumludur. Bu arkadaslar zaten magdur olmus ekmek paralari haksiz yere ellerinden alinmistir.. Sendika bir de utanmadan %10 avukatlik ucreti istemistir.. Arkadan da bizden 30000 lira istediler diyerek insanlari zan altinda birakmislardir. Bu insanlarin kendini savunmasi kadar dogal bir sey olamaz. Sonuna kadar arkanizdayiz...

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ITF’DEN DAYANIŞMA MESAJI
ITF Genel Sekreteri David Cockroft, 305 işçinin işe iadesi için desteklerini ...
THY’DEN AÇIKLAMA BEKLİYOR
Vatan Gazetesi yazarı Mustafa Mutlu yazdı: THY, krizdeki Yunan ve Romen ...
SHGM’DEN DENİZ ATAĞI
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, denizden yapılan hava taşımacılığının ...
 
IRAKLA ANLAŞMA REVİZE EDİLDİ
Türkiye ve Irak Sivil Havacılık Yetkilileri, 16-17 Temmuz 2012 tarihleri ...
'KADIN PİLOTLAR ARTMALI'
THY Genel Müdürü Temel Kotil, Aydın Çıldır’da Havalimanına açılacak uçuş ...
ATLASJET’TE KAVGA TAM GAZ
Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy, şirketteki 3 yöneticinin ...
 
TAV FEST’TE RALLİ ŞOV
TAV çalışanları bu yıl ilk kez düzenlenen TAV FEST’te bir araya geldi. ...
HAVA-İŞ’TEN AVANS TEPKİSİ
Hava-İş Sendikası THY Yönetim Kurulu Başkanı imzasıyla, TİS farklarından ...
DHMİ ÖNÜNDE EYLEM YAPACAKLAR
DHMİ çalışanları, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nın çağrısı ...
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İLK ÇEYREK SONUÇLARI AÇIKLANDI
101 YAŞINDAKİ KADINA BEBEK BİLETİ
TAVAN FİYAT ARTIRILDI
PİLVAK'TA YENİ YÖNETİM
AIR CANADA'YA TEPKİ
PLANÖR KAZASINDA TRAJİK ÖLÜM
İRFAN SARP VEFAT ETTİ
PİLVAK'TA SEÇİM ZAMANI
HANEDA'NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI
PEGASUS'UN YENİ ROTASI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazartesi Salı Çarşamba
14 / 15 °C 14 / 17 °C 14 / 15 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •test
  •thy
  •United Airlines
  •uçak
  •NASA