iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
24 Nisan 2017 Pazartesi - 07:47

İYH’DE ÖNCELİK YERLİ KAYNAK

İGA Havalimanları İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu, İstanbul’un yeni havalimanı inşaatında oluşan farklılıkları anlattı

İYH’DE ÖNCELİK YERLİ KAYNAK
Losev-1

Büyüklüğü ve sahip olduğu teknoloji altyapısıyla Airport City’nin kitabını İstanbul yazıyor. İstanbul Yeni Havalimanı (İYH) dünyada sıfırdan yapılan en büyük havaalanı.

6 bin kişilik ek istihdam

Öyle ki yeni havaalanının üreteceği yaklaşık 4.4 milyar dolar katma değer ile Türkiye’nin ulusal ekonomisine katkısının, milli gelirin yüzde 4.9 seviyesine ulaşması öngörülüyor. Yapım aşamasındaki tesiste hali hazırda 24 bin kişi çalışıyor. İki ay içinde 6 bin kişiyi daha işe alacaklar.

İGA Havalimanları İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu, devasa inşaatta yerli malı malzeme kullanmayı ulusal bir görev olarak görüyor. Bir yandan da inovasyona önem vermişler. Şişecam’ın  yüzde 40 tasarruf imkanı yaratan camları, data merkezi ve orta çaplı bir şehri idare edebilecek 250 MV’lık enerji santrali gibi.

İGA Havalimanları İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu, Milliyet Gazetesinden Songül Hatısaru’nun sorularını yanıtladı.

Havalimanı hizmete girdiğinde kaç kişi çalışacak?

Doğrudan 100 bin, yan sektörlerle birlikte 1.5 milyon kişiye yeni istihdam alanı sağlayacak. 7 yıl içinde doğrudan çalışan sayısı 225 bine yükselecek.

Peki ne kadarlık bir ekonomi yaratmasını bekliyorsunuz?

Yılda yaklaşık 4.4 milyar dolar katma değer yaratılmasını bekliyoruz. Türkiye’nin ulusal ekonomisine katkısı, milli gelirin yüzde 4.9 seviyesinde olacak.

Devasa bir büyüklükten ve istihdamdan bahsediyorsunuz. Çalışanlar için Arnavutköy civarında toplu konut benzeri yeni yaşam alanları oluşur mu?

Burası 76.5 milyon metrekare alanla dünyanın en büyük havalimanı. Atlanta, Pekin gibi en yakın takipçilerine 2-3 katı fark atıyor. Airport City kavramıyla havalimanları kuruluş amaçları dışında da misyon yüklendiler. 90 milyon yolcunun yarısının transfer yolcusu olduğunu varsayalım. Kalan 45 milyon yolcu İstanbul’a girip çıkacak. 45 milyon insanın ekonomiye katkısını maksimum düzeye çıkaracak lojistik, serbest bölge oluşumlarının hepsini hayata geçireceğiz.

Dünyada daha küçük projelerin belgeseli yayınlanıyor. Süper mega projenin belgeseli olacak mı?

Çalışmaların her saniyesi kaydediliyor şu anda. 15 farklı noktadan, haftada üç kez de drone çekimleri yapılıyor. Burada tarih yazılıyor, belgeseli yapılacak tabii.

AVM bölümü nasıl olacak?

Çok büyük boyutta transfer yolcusu ağırlayacağız. Yolcuların eğlenceli, konforlu vakit geçirmesini sağlayacak üniteler önemli. Çok şık yeme içme alanları, şahane bir otel, çok lüks bir AVM yapıyoruz. 50 bin metrekare net alanlı duty-free olacak. Dünyanın en lüks markaları burada mağaza açacak. Tabii Türk markalar da.

Öte yandan 10 bin metrekaresi kara, 10 bin metrekaresi hava tarafında olmak üzere yeme-içme alanları olacak. 400’den fazla yerli ve yabancı markayı tüketici ile buluşturacağız. Muazzam bir konfor sunacağız. Bu konfor sayesinde THY’in rekabetçi gücü daha da artacak, yatırımda gelir yaratacak.

Toplu taşımaya entegrasyon çalışmaları ne aşamada?

Ulus’ta oturuyorum, buraya 35 dakikada geliyorum. Göktürk’ten başlayıp Arnavutköy’e kadar giden D20 yolunun genişletilmiş olanı yapılıyor şu anda. Açılışımıza yetişecek. Kuzey Marmara Otoyolu’nun bağlantısı olacak biliyorsunuz. Havaalanına entegre 5 istasyonlu Gayrettepe metro inşaatı ise başladı. Bizimle aynı zamanda hizmete girecek.

Metro ile 25 dakikada Mecidiyeköy’e gidilebilecek. Havalimanının içindeki istasyonda inip 300 metre yürüdüğünüzde terminalde olacaksınız.

Dört fazda tamamlanacak tesisin, ilk fazında 90 milyon yıllık yolcu kapasitesine sahip terminal ve üç pisti 2018’de açmayı planlanıyoruz.

Size özel geliştirilen yerli teknolojiler oldu mu?

Olmaz olur mu! Şişecam mesela içerideki enerji kaybını azaltan, gereksiz karbon salınımını engelleyen camlar üretti. Yer altı sularını arıtarak kullanmaya yönelik çalışmamız sürüyor. Geri dönüşüm, çevre ve sürdürülebilirlik noktasında çok önemli projeleri hayata geçiriyoruz. GRI onaylı sürdürülebilirlik belgemizi aldık. İstanbul Yeni Havalimanı’nda yer alacak tüm ticari işletmeler yeşil kuruluş sertifikasına sahip olacak. Bu sayede İYH, Türkiye’nin ilk “Yeşil Havalimanı Sertifikası”na sahip olacak. Haziran’da, Kazakistan’da yapılacak, ‘geleceğin enerjisi’ temalı Expo’da çevre ülkeler de, enerji tasarrufuna yönelik teknolojimizi inceleme fırsatı bulacak. Maketimizle Türkiye pavyonunda yer alacağız.

1000’e yakın yerel firma ile çalıştık

Hafriyat, beton, çimento, demir-çelik, seramik, cam temininde bugüne kadar 1000’e yakın yerel firma ile çalıştık. Doğal granit kaynaklarımız az olduğu için mesela yapma granite döndük. Granitte kalitenin yakalanması içinde birçok firmanın Ar-ge çalışmalarını destekledik.

Ekranların hepsini Vestel yapıyor mesela. Bana göre, mega projeleri süper mega yapan özellik, yerli oyuncuları işin içine sokarak, rekabetçi düzeylerinin artmasına katkıda bulunmak.

Uzun süre TAV’ın yurtdışı projelerinde çalıştım. Bir Körfez ülkesinde mesela ihale kazanıyorsunuz, fayansından tutun, boyasına kadar projenin müşaviri, sizi kendi ülkesine yönlendiriyor. Ülkesinin ekonomisini ayakta tutmak için türlü oyunlar yapıyor, sizi zorluyor. Kendi ülkenizden götürdüğünüzde parasını ödemiyor. 6 yıl Rusya, 10 yıl Ortadoğu, üç yıl Amerika’da çalıştım. Uluslar arası oyunun nasıl işlediğini gördüğünüzde milliyetçilik yönünüz gelişiyor. Türkiye’den fayans getiremiyorduk, düşünün.

Yurtdışı deneyimlerimde bilenmiştim. Burada Türk malını nasıl kullanırız motivasyonu oldu haliyle. Hem işgücü, hem malzeme hem ekipmanda maksimum yerli kaynak kullandık.

Songül Hatısaru - Milliyet

 
THY'YE KELEPÇE TAKVİYESİ
 
BORAJET SEFERLERİ DURDU
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Greenpeace 24 Nisan 2017 Pazartesi 20:58

Çevre düşmanı, abartılı trafik hedefleri ile uluslararası finans çevrelerinde hiç itibar görmeyen kadük yatırım. Türk halkına sorulmadan yüklenen kazık.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATATÜRK HAVALİMANI NİÇİN KALMALI
Onur Air Genel Müdür Yardımcısı Dr. Orhan Sivrikaya, İstanbul'un Atatürk ...
UÇAN OTOMOBİL 2020'DE PİYASADA
Uçan otomobiller 2020 itibarıyla tüketici ile buluşacak
TAKSİ YOLUNDAN ÇIKTI
Bakım için Birleşik Arap Emirlikleri’nden İstanbul’a gelen Airbus 340 taksi yolundan çıktı
 
AERION AS2 SUPERSONIC BUSINESS JET
Şeref Sezgin yazdı...
THY’NİN 2023 HEDEFİ
THY Kabin Eğitim Müdürü Yonca Ceylan, 2023’e kadar THY’de kabin memuru ...
UÇAKLARA CB BULUTU ENGELİ
'CB'(kümülonimbus) olarak adlandırılan, kötü hava koşullarına ve yıldırımlara ...
 
30 ÇOCUĞA ÇOK ÖZEL KUTLAMA
Singapur Havayolları Türkiye'deki 30. Yılını çok özel bir programla kutlayacak
AYJET YÖNETİCİLERİ PİLOTLUĞU ANLATTI
Ayjet Uçuş Okulu yöneticileri Celal Cingöz ve Naci Uçar, Beykoz Üniversitesi öğrencileriyle buluştu
PİLOTLAR SERTAP ERENER’LE COŞACAK
Dünya Pilotlar Günü yaklaşırken, TALPA 26 Nisan gecesi düzenlenecek baloda ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
11 / 18 °C 15 / 20 °C 14 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •Birleşik Arap Emirlikleri
  •turizm
  •NASA
  •Temel Kotil