iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç [email protected]  
PEGASUS VE UÇAKTA KALP KRİZİ / ÖLÜM OLAYLARI
23 Haziran 2014 Pazartesi

26 Eylül 2013: Houston'dan Seattle'a gitmekte olan United uçağının pilotu Henry Skillern (63) uçuş sırasında kalp krizi geçirdi. Uçakta doktor anonsu yapıldı. Idaho'daki Boise Havalimanı'na acil iniş yapan pilot kaldırıldığı hastanede öldü.

27 Ekim 2013: Toronto-İstanbul seferini yapmak üzere havalanan "Erzurum" isimli THY uçağı, hastalanan bir yolcu için Kanada'ya bağlı Newfoundland adasındaki Gander Havalimanı'na zorunlu iniş yaptı.

1 Kasım 2013: Kuveyt Havayolları'nın Roma-Kuveyt seferini yapan uçağı, kalp krizi geçirerek ölen Pakistan uyruklu Hussain Akbar (49) için İstanbul AHL'ye acilen indi. 

25 Kasım 2013: Somali'nin Mogadişu Havaalanından Cibuti - İstanbul seferini yapmak üzere havalanan Airbus 321 tipi uçağında bulunan Mahmut Abdülkerim (63) isimli yolcu, uçuş sırasında kalp krizi geçirdi ve yapılan müdahalelere karşın kurtarılamadı.

25 Kasım 2013: Delta Havayolları’nın Atlanta-Dubai seferini yapan uçağı Rameshbhai B. Patel (50) isimli bir erkek yolcunun aniden rahatsızlanması sonucu Atatürk Havalimanına acil iniş yaptı; yolcu öldü.

29 Kasım 2013: Londra-Dubai seferini yapan Emirates uçağı İstanbul üzerindeyken bir yolcunun kalp krizi geçirmesi sonucu AHL'ye acil iniş yaptı; hastanın uçakta öldüğü bildirildi.
30 Aralık 2013: ABD'nin Iowa eyaletinden Denver gitmekte olan United uçağı havalandıktan 30 dakika sonra irtifa kaybetmeye ve hafifçe sağa yatmaya başladı. Kabin amirinin önce doktor / hemşire, sonra da pilot anonsu yapması yolcuları korkuttu. Kalp krizi geçiren pilota yolcular arasındaki bir hemşire müdahale ederken, ikinci pilota da bir askeri jet pilotu yardımcı oldu. Uçak salimen indi, pilot da hastaneye sevk edildi.

9 Mart 2014: 281 yolcusuyla Los Angeles seferini yapmak üzere Atatürk Havalimanı'ndan havalanan THY uçağında yaşlı bir kadın yolcu rahatsızlandı. Kaptan Pilot Danimarka'nın Kopenhag Havalimanı'na divert etti. Kalp krizi geçirdiği öğrenilen yolcu hastanede öldü. 

19 Şubat 2014: THY'nin Seul-İstanbul seferini yapan uçağında Hang Tang Saul (55) isimli yolcu aniden fenalaştı. Kabin ekibinin müdahale ettiği yolcu havada öldü.

28 Mart 2014 : Medine-Erzurum-İstanbul seferini yapan Atlasjet uçağında İsmail Güner (76) isimli yolcu kalp krizi geçirdi. Uçağın Erzurum'a yaklaştığı sırada meydana gelen olayda yolcu kurtarılamadı.

            Yukarıda son 9 ay içinde ticari havayolu uçaklarında gerçekleşmiş kalp krizi olaylarından bazıları özetlenmiştir. Bu 10 olayın öznesi olan 8 kişi ölmüştür; ölenlerin birisi de pilottur. Bu küçük istatistik bile konunun önemini anlatmaya yetiyor. Ama acaba günlük yaşamda hepimizin, yakınlarımızın veya hiç tanımadığımız insanların başına gelebilecek benzeri durumlarda yeterli hizmet alabileceğimizden emin miyiz?

            12 Aralık 2013 günü yapılan Pegasus Havayolları'nın 2132 sefer sayılı İzmir-Ankara uçuşunda bir yolcunun kalp krizi geçirme haberi medyada yer almıştı. Ancak olayın ayrıntılarını, uçakta hastaya müdahale eden bir aneztezi uzmanından aldığımız mektuptan öğrendik. Mektup şöyle:

"Uçakta doktor ihtiyacı anonsu yapılınca elimi kaldırarak yardım edebileceğimi söyledim; benimle beraber bir doktor arkadaş daha yardımcı olabileceğini belirtti. Hastayı gördüğümüzde tipik bir kalp krizi olduğunu fark ettik. Uçak kalkalı daha 10-15 dk olmuştu ve Ankara'ya ulaşmasına 30-40 dk bir zaman vardı. Hastayı, yatırabileceğimiz boş koltukların olduğu ön taraflara aldık. Kabin görevlilerinden kalp krizine müdahale için aspirin ve nitrogliserin gibi acil ilaçlara ve damar yolunun açılması için de damar kanülü ve serum istedik. Ayrıca hastanın kalbi durur ise, canlandırma (CPR) için solunum tüpü ve el ventilatörü gerekebilir diye belirttik. Ancak kabin memurları acil müdahale için ellerinde sadece portatif elektroşok cihazının olduğunu, kullanma yetkilerinin olmadığı için uçakta hiçbir ilaç olmadığını söylediler. Uçak içindeki tıbbi kitlerde adrenalin, nitrogliserin, aspirin gibi ilaçlar; manuel solunum desteği (ambu), kanül, serum, vs. bulunmuyormuş!

Yolcular arasından yanında aspirin ve nitrogliserin taşıyanlar bulduk ve onlardan aldığımız ilaçları hastamıza verdik. Hasta biraz rahatladı ve yolculuk sonuna kadar nabzını parmaklarımızla takip ettik; uçak Esenboğa'ya iner inmez hazır bekletilen 112 ambulans görevlilerine salimen teslim ettik. Şükür ki hasta arrest olmadı; yoksa çaresiz bir şekilde ağızdan ağıza CPR yapmaya çalışacak ve büyük bir ihtimalle sonuç alamayacaktık...
Ayrıca anonsu takiben doktor olduğumuzu söylediğimizde, doktor kimliğimiz bir tarafa adımızı dahi soran olmadı. Hastayı 112 ekiplerine teslim ettikten sonra da teşekkür almadık.
Önlenebilir ölümlerin çokça yaşandığı günümüzde, özellikle havayolu işletmecilerinin bu konularda biraz daha titiz davranmaları gerektiğini düşünüyorum."

            Bu mektubu yazan uzman doktorun adı ve adresi bizdedir. Kendisi Pegasus Havayollarına mektupla olayı bildirdiğini ve yanıt alamadığını söyledi. Biz de şirkete durumu bildirerek bir yanıt istedik; aynı tepkisizlikle karşılaştık... İnsan olayın sadece o uçuşa ait bir aksilik olduğunu ya da geçerli bir mazeret duymak istiyor. Uçak yolcuları olarak insanlar, acil hastalara müdahale edecek olan hekimlerin gereksinim duyacağı asgari tıbbi araç ve ilaçların uçaklardaki tıbbi kitlerde bulunduğunun teyidini almak ihtiyacı duyuyor. Esasen şirketler bu güvenceyi sağlamak zorundadırlar. Yukarıda bahsedilen olaydaki hastanın başına kötü bir şey gelseydi ve yakınları dava etseydi...

            Böylesine yaşamsal durumlar için uçak yolcusu doktorlara THY 5 bin mil puanı vererek motive etmeye çalışıyor. Bu uygulamayı daha önce eleştirmiş; hekimlerin çoğunun böyle "hafif" ödüller olmadan da gereğini yapacaklarını yazmıştık. Ancak bu tür acil durumlarda branşı uymayan bir hekimin yanlış müdahale yapmaktan çekineceğini; branşı uyduğunda da uçuş süresince saatlerce stres yaşayacağını, hastanın durumu kötüleşirse ve şikâyet olursa uçuştan sonra da adli ve tıbbi formalitelerin devam edeceğini bildiği için çağrı anonslarına sessiz kalma ihtimallerini vurgulamıştık. Çözüm olarak da, daha ciddi motivasyon önerileri aranmasını; uçak içindeki tıbbi kitlerin tam donanımlı olmasını; daha da önemlisi, MedAire gibi 7/24 sağlık desteği veren bir yerli kuruluş bulunmasını tavsiye etmiştik... Öyle anlaşılıyor ki, bir ilerleme değil gerileme var. SHGM denetçileri bunlara da bakıyor mu acaba?


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Nergiz
12 Mayıs 2015 Salı 18:51
11 Mayıs 2015 tarihinde Trabzon-İzmir seferi esnasında yine bir yolcu kalp krizi geçirdi. Yolcular arasında bulunan hekimler müdahale etti. Hekimler kurtarmak için canla-başla gayret etti. İlginçtir uçakta bagajların konulduğu ilk bölmeden bir çantadan bazı cihazlar ve malzeme çıkarıldı. Malzemelerin naylon kabını açmak için yolculara yanında makas olan var mı, diye soruldu. Yolcu uçağa kesici aletle binemediğine göre, gerekiyorsa ilk yardım kitine makas konulamaz mı? Ayrıca, hasta kurtulamadı ama yolcu olan doktorların çabaları takdire şayandı. Kendilerine buradan çok teşekkür ediyorum. Muhtemelen hasta uçakta vefat etti ama Uçak Esenboğa havaalanına indiğinde ambulans orada hazır bulunmalıydı. Önce Havaş görevlileri uçağa girdi. Sağlık ekibi bir müddet sonra geldi.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
hakiki vatandaş
12 Temmuz 2014 Cumartesi 16:07
Sn. yazar her meslek den kabin amiri oluyor da , PRATİSYEN HEKİM UYGULAMASI NEDEN OLMASIN? Sizce, bahsettiğiniz daha ciddi motivasyon önerileri neler olabilir?
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Dr. M. Çetingüç
12 Temmuz 2014 Cumartesi 00:11
İyi fikir! Valiz yerleştirmeye de yardım ederler. Doktordan çay kahve servisi de bir başka olur her halde...
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
yolcu
11 Temmuz 2014 Cuma 15:31
Kabin amirleri pratisyen hekimlerden seçilemez mi!? KANIMCA SOSYAL HAKLARI VE ÖZLÜKLERİ KORUNURSA maaşlarında da iyileşme yapılırsa hekimlerimiz görev almak isteyebilirler.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Kbin amiri
11 Temmuz 2014 Cuma 01:50
Umarım gelmez, kimseye gelmesin, ER uçuşlarda yani uzun mesafeli uçuşlarda bahsettiğiniz ilaçların hepsi mevcut, ama her uçuşta doktor bulunmuyor, mesele ilacın olması değil doktorun olmaması, eğer her uçakta bir doktor uçma şartı olsaydı, hayat kurtaran herşey tabi ki olsun. Biz medical kit içerisinden bu bahsi geçen ilaçları yolcuya veremiyoruz. Acil bir vaka da uçakta doktor yoksa en yakın meydana inilir. Bir de ilk yardım çantası vardır ki bunun her uçakta olması zorunludur, basit ilaçlar ve ilk yardım malzemeleri bulunur. Ama o bahsettiğiniz ilaçlar medical kit içerisinde bulunur ki bunu sadece doktor varsa açma yetkisi vardır. Lastik hava pompası ilk yardım çantalarında mevcut en azından benim çalıştığım kurumda. Tabi ki bir doktor olarak sizin dedikleriniz önerileriniz çok önemlidir, tartışılmaz.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Dr. M.Çetingüç
10 Temmuz 2014 Perşembe 18:17
Kabin Amiri rumuzlu arkadaşım, inşallah sizin veya bir yakınınızın başına böyle bir şey gelmez. Doktor hastanın hayatını kurtarmak için hazırda bekleyecek, ama basit bir serum, Ambu denilen lastik hava pompası, nitrogliserin denilen basit bir dilaltı hap, vs. bulunmayacak... Bunların hepsi de uçaktaki tıbbi kitlerde bulunması gereken ilaç ve tıbbi desteklerdir. Bahsettiğiniz uluslararası yönergelerde olmayan şeyler değildir...
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Kabin Amiri
8 Temmuz 2014 Salı 17:54
Kurallar bizim doktorların dediği şekilde oluşmuyor, o zaman eczane kuralım bir de. Kardeşim kalbi olan hasta uçmamalı bir kere, ani gelişen her durumda her kabin memuru gerekli ilk yardım bilgisine sahiptir. İlk yardım aletsiz ve ilaçsız yardımdır. Uluslararası Sivil havacılık kanunları hangi mesafede hangi tıbbi cihazlar veya ilaçlar, kaç kişilik uçakta hangi ekipmanlar bulunmakta hepsi ayrıntısıyla yazar. Saygılarımla.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
yolcu
27 Haziran 2014 Cuma 10:43
PEGASUS lütfen bir açıklama yap. Pek inanmadım ama O uçuşta görevli olanlar söylenildiği gibi ceza mı aldı!!!!!Uçak içi donanımından kim sorumlu, uçak tam teçhizatlı olarak personele teslim edilir değil mi?
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
CEBBAR ÇALIŞKAN
24 Haziran 2014 Salı 00:25
HER ŞEYİMİZ EKSİK BEDEN OLSADA RUHU OLMAYAN BİR CANLA YAŞAYAN SİSTEM V İNSAN.. UÇAK VAR KÖPRÜ VAR YOL VAR LÜKS SAFAHAT VAR AMA GERÇEK İNSANA DEĞER VEREN BİR ANLAYIŞ SİSTEMİ V HUKUK YOK... BU ÜLKEYE İNSANIMIZA ALLAH YARDIM EDECEKMİ ACABA BU KADAR CEHALETİN İLERİ OLDUĞU BİR ÜLKEDE 3 DAKİKADA 300 KİŞİ ÖLÜYOR KURU DEDİKODU V KALEMŞÖRLERİN ŞOVLARI BİZİ BEZDİRDİ, HUKUK ADALET V İNSANA DEĞER VEREN SİSTEMLERDE BU KADAR ÇİRKİN KİRLİ SİYASET YOKTUR.. DR A İŞİ DÜŞMEDEN KİMSE DEĞER VERMİYOR... VE NANKÖRLÜK HAD SAFHADA
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
PEGASUS
23 Haziran 2014 Pazartesi 20:23
PEGASUS KABİN HİZMETLERİ BAŞKANLIĞI SADECE BU SEFERDE GÖREVLİ OLANLARI İŞTEN ATMAYI VEYA CEZA VERMEYİ BİLİR. BİR DE AMERİKAN KÜLTÜRE PARA KAZANDIRMAYI BİLİRLER ONLARA DAVUL ZURNA AZ GELİR GÜZELİM ŞİRKETİ NE HALE GETİRDİLER NE GENEL MÜDÜR SERTAÇ BEY NE ALİ BEY HİÇBİRŞEYİN FARKINDA DEĞİL.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
ORUÇ
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ORUÇ
HAVALİMANI OFİSİ'NE ÖDÜL GELDİ
AJET'İN İLK UÇUŞU YAPILDI
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
13 / 18 °C 15 / 21 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Birleşik Arap Emirlikleri
  •Temel Kotil
  •karantina
  •Kuveyt
  •SpaceX