iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
BULUTLAR-3
22 Haziran 2020 Pazartesi

HER ÇEŞİT SINIFLANDIRMANIN DIŞINDAKİ DİĞER BULUTLAR

MAMMA BULUTLARI:

Mammatus olarak da bilinen bulut adı Latince’de ‘meme’ anlamındadır. Bunlar tek başına değil; sirrüs, sirrokümülüs, altokümülüs, altostratus, stratokümülüs ve kümülonimbüs gibi bulutların alt yüzeylerinde ortaya çıkabilir. En etkileyici görüntüleri gelişmiş bir kümülonimbüsle birlikteykendir.        

Havanın soğuyarak yükselen bulut oluşumunun tersi bir süreçte meydana gelirler. Bazen kümülonimbüs örsünün altında çöken hava da Mammatus bulutlarının oluşumuna neden olabilir. Genellikle kümülonimbüs örsünün soğumasıyla ısı atmosfere iletilirken bir kısmı da altındaki hava kütlesine çöker. Eğer bu hava nispeten sıcak ve nemliyse, su buharının bir kısmı soğuk havayla karşılaşınca yoğuşarak damlacıklar oluşur. Yani süreç tersine işler: Hava troposferin tepesinde soğuyarak çökerken bulut oluşur. Mammalar genellikle yakınlarında güçlü, gök gürültülü fırtına varsa tombul, dopdolu ve çok sayıda düzgün küre şeklinde memelerden oluşan bir tarlaya benzer.

Mammatus Bulutları

SEDEF BULUTLARI:

Nacreous, “Mother of Pearl” isimleriyle de anılırlar. Bulut ailesi içinde en güzel görünümlü ama ender rastlanan bir türdür. Yükseklikleri 15-30km arasında olan bulutların pastel tonlardaki pembe, sarı ve mavi renklere bezeli görüntüleri çok güzeldir. Genellikle gündoğumu, günbatımındaki alacakaranlıkta, ufuktaki güneş ışığıyla yanardöner renklerde görünürler. Ancak görünmeleri için güneşin 5-10° ufkun altında olması gerekir. Alttan aydınlatıldıkları için sirrüs gibi de görünebilirler.

Çapı 0.002mm gibi çok küçük buz kristallerinden ve -85C° ve daha düşük sıcaklıklarda oluşurlar. Yaklaşık 60km yüksekliğe kadar çıkabilirler, stratosferde bulunurlar. Dalga bulutlardan olup, Lentikularisin çok yükseklerdeki çeşitleri gibidirler. Bilim insanları küresel ısınmayla ilintili olabileceğini; atmosferin alt ve orta kısımlarında sera etkisi yapan gaz birikimlerindeki artışın, yerden gelen ışınımı hapsedip atmosferin yukarı kısımlarında soğuma etkisiyle meydana geldiklerini öne sürmektedirler.

Çevre için en tehlikeli bulutlardandır: Sedef bulutların ozon tabakasının incelmesinde hızlandırıcı etki yaptığı ve bunu da CFC (Cloro flouro carbon) gazlarının kimyasal tepkimelerinde bulutun buz kristallerinin katalizör görevi yaptığı bilinmektedir.

NOKTILUCENT BULUTLARI:

Noktilucent Latince’de ‘gece ışıldayan’ anlamındadır. Yerden 70-90km yükseklikte ve mezosfer tabakasının tepesinde bulunurlar. Buralar uzay boşluğunun sınırları olup, sıcaklık -125C° civarındadır. Bu yükseklikte çapı 0.001mm olan buz parçacıkları, alacakaranlık gecenin ortasında ve güneş ufkun 6-12° altındayken güneş ışığıyla aydınlanırlar. Genellikle süt mavisi renkte, 50°nin üzerindeki enlemlerde ve yaz ortasında bir ay boyunca oluşurlar. Bu yükseklikte meteorolojik ölçüm ve gözlemler çok fazla yapılmadığı için şimdilik oluşum koşulları bilinmemektedir.

Bir teoriye göre uzay araçları atmosferin dışına çıkarken mezosfere bir miktar su buharı salmaktadırlar. Ayrıca yakıt olarak kullanılan hidrojenli bileşiklerin yanmasıyla açığa çıkan su ve su bakımından zengin (doğrudan su değil de oksijen ve hidrojenin vb. izotopları) kuyruklu yıldızlarla, meteorların atmosfere girerken mezosferde bıraktıklarıyla yayılarak yüksek enlemlerde toplandığı öne sürülmüştür. Sıcaklığın -85C° ila -120C° arasındaki ortamda oluşan buz kristalleri, güneş etkisinin az olduğu saatlerde ve ışığının da ufkun altından yansımasıyla görülmektedir. Gün geçtikçe görülme sıklığı artarken, daha alçak enlemlerde de seçilir olması ilginç özelliklerdir.

MORNING GLORY (SABAH GÖRKEMİ):

Avustralya’nın Queensland eyaletinin Gulf Savannah bölgesinde oluşan rulo biçimli, uzunluğu 1.000km’yi bulabilen ve hızının saatte 55km’ye çıktığı özel bir buluttur. Eylül – Ocak arasında (güney yarımküre ilkbaharında) ve çoğunlukla gün doğumunda meydana çıkarlar. Birden fazla rulo bulut hattı da oluşabilmektedir. Dünyanın bazı sahillerinde rulo biçimli bulutlar görülmekle birlikte hiçbiri uzunluk, hız bakımından bu değerlere ulaşmamaktadır. Sırf bunları görebilmeyi arzulayan meraklılar ve üzerinde her türlü hava aracıyla uçabilmek isteyen pilotlar, dünyanın her tarafından Gulf Savannah’a mevsiminde akın etmektedirler.

Morning Glory Bulutları

                                                           *******

Bunların dışında eşlikçi bulutlar vardır. Pileus, Pannus, Velum, İnkus, Arkus tipi bulutlar, genellikle büyük bulutların civarında yer alırlar.

Devam edecek...


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Dede
28 Haziran 2020 Pazar 09:22
Yazılarınız çok ilginç konularda ve bilgilendirici, tebrikler.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Zuhal
25 Haziran 2020 Perşembe 16:52
Dünyada hiç bulut olmasaydı, atmosfer ve meteorolojik koşullar nasıl olurdu? Çok merak ediyorum.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Zafer
25 Haziran 2020 Perşembe 08:36
Emeğine sağlık.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
muzo
23 Haziran 2020 Salı 08:31
Sabah görkeminin daha küçük boyutlu tipleri başka yerlerde görülüyor mu?
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Ayşegül kocagra
22 Haziran 2020 Pazartesi 20:45
Emeklerine saglik
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
14 / 19 °C 12 / 18 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •Airbus
  •İsrail
  •rota
  •Turkish Airlines