iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
ÇANAKKALE SAVAŞINDA HAVADA NELER OLDU-5
21 Temmuz 2014 Pazartesi

ÇANAKKALE SAVAŞINDA HAVADA NELER OLDU-5

1 Mayıs 1915: Bir Osmanlı uçağı İngiliz mevzileri üzerinde keşif uçuşu yaptı; ardından birkaç bomba attı. Sonuçlar bilinmiyor. İngiliz Deniz Hava Servisi tarafından (RNAS), Seddülbahir’in İlyas Burnu yakınlarına keşif uçaklarının inip, raporlarını doğrudan VIII. İngiliz Kolordu karargâhına verebilmeleri için küçük bir pist ve dört uçaklık, sığınaklı park yeri yaptırıldı. Burası Alçıtepe’den sürekli Türkler tarafından gözlem altında tutulması ve yoğun topçu ateşi nedeniyle etkili kullanılmazken, İngiliz uçucular tarafından istenmiyen, çok tehlikeli bir yer olarak kabul edildi. Şerit piste bir tane sahte uçak bırakıldı. Osmanlı topçusu bu uçağı yok edinceye kadar epeyce atış yaptılar...

2 Mayıs 1915: Alman Pilot Yüzbaşı E. Serno ve Rasıt Yüzbaşı Hüseyin Sedat Bey, Albatros tipi uçakla keşif uçuşu için sabahleyin Çanakkale’den havalandılar. Seddülbahir civarında uçarken iki tane İngiliz Farman tipi uçakla karşılaşınca hemen hava muharebesine giriştiler. Albatros’un silahı olmamasına rağmen şahsi parabellum tabancalarıyla düşmana etkili ateş açınca, İngilizler bölgeyi Bozcaada yönünde terk ettiler. Bir Osmanlı deniz uçağı Bozcaada üzerinde keşif uçuşu yaparken, yerde hazır bekleyen Sopwith tipi uçakla, İngiliz Pilot Yüzbaşı R. L. G. Marix derhal havalandı. Dönüş rotasındaki Osmanlı uçağını takip ederek, boğaz girişinde yetişerek ateş açtı. Uçak isabet alırken rasıt vuruldu. Denize iniş yapan Osmanlı uçağını korumak için sahilden açılan top atışları nedeniyle İngiliz havacı Bozcaada’ya geri döndü... Sazlıliman civarında uçan bir müttefik uçağı, Osmanlı topçusunun yoğun ve etkili atışlarıyla isabet alarak denize düştü; ekibin akıbeti bilinmiyor... İstanbul’dan Çanakkale’ye bir Albatros uçağı daha uçarak geldi.

3 Mayıs 1915: I. Tayyare Bölüğünün bir uçağı, keşif görevi için kalkarak Seddülbahir’deki düşman gemileri ile çıkartma yapılan sahillerdeki İngiliz-Anzak mevzilerini ve askeri birliklerin konumlarını incelediler. İngiliz Başkomutanı General Ian Hamilton’un teftiş ettiği HMS Arcadian (cephane) nakliye gemisine bir Osmanlı uçağı bombalı saldırıda bulundu; ancak iki bomba da isabet etmedi.

4 Mayıs 1915: I.Tayyare Bölüğünün bir Albatros tipi uçağı müttefik mevzileri üzerinde keşif uçuşu yaptı. Çıkartma sahilindeki İngiliz-Anzak birliklerine bomba attılar, ancak ciddi bir sonuç alınmadı. Seddülbahir sahilindeki müttefiklerin askeri mevcudiyetinin 10 bin civarında olduğunu tespit ettiler... Gelibolu açıklarındaki düşman gemilerine bir Osmanlı uçağı bomba saldırısında bulundu. Sonuçları bilinmiyor. Öğleden sonra yine I. Tayyare Bölüğünün Albatros uçağı aynı yere, aynı görev için geldi. Bu kez atılan bombalar çıkartma sahiline yapılan iskeleye isabet ederek burada hasara yol açtı... Bozcaada’ya bir MF98T isimli Fransız uçak birliği, Pilot Yüzbaşı Césari komutasında intikal etti. Maurice Farman MF-11 tipi 6 uçaklık filo gelince, adada önceden faaliyet gösteren Fransızların iki Nieuport 6H tipi uçağı, Mısır’da Port Said’e geri gitti.

5 Mayıs 1915: İsmi bilinemeyen Alman Pilot ve Rasıt Yüzbaşı Hüseyin Sedat Bey boğaz girişi, adalar ve çıkartma bölgesi üzerinde keşif uçuşu yaptılar.

7 Mayıs 1915: İsmi bilinemeyen Alman Pilot ve Rasıt Yüzbaşı Hüseyin Sedat Bey, çıktıkları keşif uçuşunda, Saroz körfezi, Bolayır ve adalar üzerindeki müttefik kuvvetlerinde gözlemledikleri değişiklikleri raporlarında belirttiler.

8 Mayıs 1915: Alman Pilot Teğmen Garber ve Rasıt Yüzbaşı K. Scheneider birlikte keşif uçuşuna çıktılar. Dört saat süren görevde Saroz körfezi, Bolayır, Bozcaada ve Limni adasında müttefik kuvvetlerin faaliyetleri incelendi. Artık keşif görevlerinde boğazdan geçerek Marmara’ya giriş yapan müttefik denizaltılarını gözetleme görevlerini de hem I. Tayyare Bölüğü hem de Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanlığı emrindeki deniz uçakları üstlenmişlerdi... Bir İngiliz uçağı Akbaş Tekkesinde bulunan Hilal-i Ahmer Hastanesine bombalı saldırı düzenleyerek epeyce hasara neden olmuştu.

10 Mayıs 1915: Bir Alman denizaltısı İmroz yakınlarında bulunan Ark Royal uçak gemisine başarısız torpido taarruzunda bulunmasına rağmen, gemi bir kaç günlüğüne bölgeden uzaklaştı. Ege ortalarında güvenli yere açılan geminin uçakları, menzil yetersizliğinden kullanılamadı.

13 Mayıs1915: I. Tayyare Bölüğünün Albatros tipi uçağıyla Alman Pilot Yüzbaşı Garber ve Rasıt Yüzbaşı Hüseyin Sedat Bey, geceyarısı Muaveneti Milliye muhribinin Morto koyunda torpilliyerek batırdığı, İngiliz zırhlısı HMS Goliath’ı keşfe çıktılar: Goliath’ın battığını saptadıktan sonra Seddülbahir’de Anzaklar’ın sahile yeni yaptıkları tahtadan yükleme-indirme iskelesini keşfettiler. İskelenin hasssas koordinatlarını, uçuş sonu Osmanlı topçularına raporlayınca, topçular kısa zamanda iskeleyi tahrip ettiler.

14 Mayıs 1915:  I. Tayyare Bölüğünün uçakları Seddülbahir’deki müttefiklerin güney cephesi karargâhınına iki bomba attılar; sonuçları bilinmiyor. Bölgedeki Manica balon gemisine bomba taarruzu yapan uçaklar isabet sağlayamadılar. Ancak balonu indirip geminin bölgeden uzaklaşması, dolaylı bir kazanç sayılmıştı.

15 Mayıs 1915: I. Tayyare Bölüğünün uçakları müttefik mevzileri, adalar Çanakkale boğazı üzerinde keşif uçuşu yaptılar. Bozcaada’daki MF98T isimli Fransız uçak birliği Pilot Yüzbaşı Césari’nin liderliğinde görev uçuşlarına başladılar. İngiliz Pilot Yüzbaşı Bell Davies ve Rasıt Astsubay McLeod, HMS Agamemnon zırhlısına atış yönlendirmesi yaptılar. (18 Mart’ta ağır yara alan gemi, Malta’da tamir gördükten sonra Çanakkale’ye dönmüş ve ilk görevine çıkmıştı. O.G.B.) Osmanlı topçusunun isabetli bir kaç atışından sonra gemi bölgeden hemen uzaklaştı.

16 Mayıs 1915: I. Tayyare Bölüğünün uçakları müttefik mevzileri, adalar Çanakkale boğazı üzerinde keşif uçuşu yaptılar.

17 Mayıs 1915: İngiliz Pilot Yüzbaşı Marix ve Rasıt konumunda Yarbay Samson, Breguet tipi biplane uçakla, Akbaş limanı civarında keşif uçuşu yaparken Osmanlı asker topluluklarını görünce hemen geri döndüler. Öğleden sonra tekrar havalanarak aynı yere bomba saldırısına geçtiler: Bir tane 45kg’lık, 14 tane 9.5kg’lık bomba attılar. Bu saldırı Osmanlı birliklerinde ciddi kayıplar (57 ölü ve yaralı) yaratırken, elde edilen istihbarat ile Osmanlıların Anzak mevzilerine yapacakları saldırının sürpriz özelliğini yok etmişti. I. Tayyare Bölüğü uçakları müttefik mevzileri, adalar Çanakkale boğazı üzerinde keşif uçuşu yaptılar.

18 Mayıs 1915: İngiliz keşif uçakları Osmanlı piyade birliklerinin Arıburnu’na doğru ilerlediğini tespit ettiler. Aynı şekilde Osmanlı II. Piyade Tümeni yığınağı, yine İngiliz keşif uçuşlarıyla açığa çıkarılmış, Anzak ve İngiliz birliklerinin önlem almalarını sağlamıştı.

19 Mayıs 1915:  I. Tayyare Bölüğünün iki uçağı Seddülbahir’deki müttefik çıkartma mavnaları, boşaltma iskeleleri ve ordugâhları üzerinde keşif uçuşu yaparken bomba ve flaşet (çivi bombası) attılar. Saldırıda önemli isabetler kaydedildi. Anzak birliklerinde çok sayıda ölü ve yaralı vardı. Avustralya asıllı bir uçucu o günkü anılarına “buradaki İngiliz ve Fransız uçucuların, havadan saldırıyla en az 5 bin Osmanlı askerini öldüreceğini, Alman kuvvetlerinin de Yarbay Samson’un ölüsü için 6 bin pound teklif ettiğini” yazmıştı.

20 Mayıs 1915: Uçak gemisi Ark Royal’den torpil taşıyan iki tane Short tipi deniz uçağı ayrıldı. Bunlar Çanakkale Boğazında Yavuz ve/veya Midilli zırhlılarını torpilleme görevini üstlenmişlerdi. Ancak gemiler o sıralar İstanbul’da İstinye’de demirliydiler! Uygun hedef bulamayan uçaklar tekrar geriye döndüler.

21 Mayıs 1915: Müttefiklerle Osmanlılar arasında yapılan ateşkes antlaşması hükümlerine göre sabah 08.00 akşam 16.00 saatleri arasında her iki tarafın kara, deniz, hava birlikleri ateş kesecek, komisyonlar göreve başlayacaklardır. Ateşkesle ilgili bürokratik işlemler 22Mayıs’ta da sürmüştü... İngilizler’in Ben My-Chree isimli ikinci uçak gemisi Çanakkale boğazı önlerine geldi.

23 Mayıs 1915: Arıburnu önlerinde keşif uçuşu yapan bir müttefik uçağı, Osmanlı topçu ve piyadelerinin tüfek atışıyla vurularak denize düştü; ekibin akıbeti bilinmiyor. İstanbul’dan yeni gelen Pilot Üsteğmen Mehmet Ali (Kurçer) Bey ve ismi bilinemeyen rasıtı ile ilk görev uçuşunu yaptı.  Çanakkale’den kalkarak güney cephesindeki Anzak mevzileri, Kabatepe ve boğaz girişi üzerinde keşif uçuşu yaptılar.

24 Mayıs 1915: Kirte savaşları için Türk mevzilerinin kesin yerlerini saptamak için İngilizler keşif uçuşlarında hava fotoğrafları çekmeye başladılar. Bu işlem 7 Hazirana kadar düzenli sürdürülecekti. Karada ise bir günlük ateşkes nedeniyle her iki tarafta ölüleri gömme faaliyetleri nedeniyle çok fazla uçuş yapılmamıştı.

26 Mayıs 1915: Bir İngiliz deniz uçağı, Alman denizaltısı U-21 i havadan tespit edip bir süre takip etti. Silahsız olduğu için herhangi bir saldırıda bulunmadı.

27 Mayıs 1915: I. Tayyare Bölüğünün uçakları, Kuzey cephesinde Anzak mevzileri üzerinde Urduca yazılmış bildiriler attılar. Ancak Anzak birliklerinde savaşanlar Hindistanlı askerler olduğu için başarılı olmadı. Güney cephesindeki Fransız birliklerinin içerisindeki Cezayir, Senegal vb. Kuzey Afrika’lı askerlere Arapça yazılı broşürler attılar. Bu eylemin etkisi ve sonuçları bilinmiyor... Pılot Üsteğmen Mehmet Ali ve Rasıt Yüzbaşı Hüseyin Sedat Beyler Gelibolu yarımadası önünden İmroz, Limni Bozcaada’yı kapsayan dört saatlik keşif uçuşu yaptılar. Adalardaki gemiler ile Mondros liman girişine çekilen ağları tespit ettiler... Marmara’da dolaşan E-11 İngiliz denizaltısına bir Osmanlı uçağı bombalı saldırıda bulundu. Atış isabetsiz olurken derhal dalışa geçen denizaltı bölgeden uzaklaştı.

28 Mayıs 1915: Pilot Üsteğmen Mehmet Ali ve Rasıt Yüzbaşı Hüseyin Sedat beyler boğaz girişi, Limni, Bozcaada, İmroz civarında, sabah ve öğleden sonra iki ayrı keşif uçuşu yaptılar. Görev sonu raporlarında Mondros limanında müttefik gemilerinin cins ve sayıları ile limanın ağzına gerili çelik ağın durumu, Limni’ye gelen askerler için yapılan bir tümenlik ordugâhın eskisine eklendiğini, binaların konumunu, ayrıntılı olarak belirttiler. Ayrıca bir gün önce Alman denizaltısı U-2 tarafından batırılan Majestic zırhlısının Seddülbahir yakınlarında ters dönmüş bir şekilde suyun altında yattığını da raporlarına eklemişlerdi. Dönüşte müttefiklerin güney cephesine iki bomba atarak görevlerini tamamladılar. Ancak bombardımanın sonucu bilinmiyor. Bir İngiliz uçağı keşif uçuşunda Osmanlı birliklerinin büyük gruplar halinde Anzak cephesine doğru ilerlediğini bildirdi. Bu da Osmanlılar’ın ileriki günlerde yapacakları baskın taarruzunun etkisini ortadan kaldıracaktı.

29 Mayıs 1915: Bu kez müttefik uçakları Osmanlı siperleri üzerine Latin harflerle ama bozuk bir Osmanlıca ile yazılmış karşı propaganda bildirileri attılar. Ne var ki askerlerin çok büyük bölümü okuma yazma bilmediği gibi, toplumda Arap harfleri kullanılmadığından broşürlerin hiç bir etkisi olmamıştı... İngiliz Pilot E. Osmond, Akbaş limanında demirli Turgut Reis zırhlısına bomba saldırısında bulundu: Geminin orta tareti isabet alırken 8 denizci ölüp, 32 si yaralanınca gemi demir alarak İstanbul’a döndü.

31 Mayıs 1915: Bir İngiliz uçağı Maydos (Eceabat) kasabasındaki Hilal-i Ahmer hastanesine bomba saldırısında bulunda; zarar tam olarak bilinmiyor... Pilot Üsteğmen Mehmet Ali ve Rasıt Yüzbaşı Hüseyin Sedat Beyler dört saatlik bir keşif uçuşunda İmroz, Limni adaları ile Seddülbahir civarındaki düşman gemilerini gözlemlediler. Limni adasının doğusundaki ordugâha bomba taarruzu yapıldı. İki bombanın atıldığı saldırının sonucu bilinmiyor.

Devam edecek…


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Emekli havacı
5 Ağustos 2014 Salı 09:05
Havacılıkta çok meşakkatli adımlar atılmıştır. Bunu belgeleyen yazara teşekkürler.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
M.K
23 Temmuz 2014 Çarşamba 09:48
Alman yzb.Eric Serno hakkında ayrıntılı bilgiye nerden ulaşılabilirim.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Limon
22 Temmuz 2014 Salı 09:23
Değerli çalışmayla ortaya çıkan yazıyı dikkatle okuyup takip ediyorum. Yazara tebrikler.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ISG'DE 23 NİSAN KONSERİ
SHM'DE PİLOTLAR GÜNÜ KUTLANIYOR
IGA'DA 23 NİSAN KUTLAMALARI
ÇOCUKLAR İÇİN UÇTULAR
İGA'DA '23 NİSAN' COŞKUSU
SAFAIR UÇAĞI TEHLİKE ATLATTI
İKLİM AKTİVİSTLERİ GÖZALTINDA
UZAYA GİDECEK 3. TÜRK OLACAK
UÇAKTA OLAY ÇIKARDI
KANADA'DA HAVAALANI YANGINI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
15 / 21 °C 17 / 23 °C 17 / 21 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •pilot
  •Rusya
  •test
  •kabin memuru
  •Sunexpress