iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
ÇANAKKALE SAVAŞINDA HAVADA NELER OLDU-6
10 Ağustos 2014 Pazar

1 Haziran 1915: İngilizler, özellikle havacılar ellerindeki haritaların yetersiz ve doğru olmadıklarını anladılar. Haziran ayından itibaren havadan yapılan foto-keşif uçuşlarıyla bu haritaları yavaş yavaş güncelleyerek geliştirmişlerdi. Bu keşif uçuşlarında Osmanlıların savunma düzenlerini doğru olarak saptamışlardı. Özellikle havadan çekilen fotoğraflara göre Osmanlıların savunma mevzilerinin ayrıntılı krokileri hazırlanmıştı. Ancak bu harita ve krokiler kullanacak askerlerin eline ulaşmadığı gibi, havacılarada etkin dağıtım olmadığını daha sonra İngiliz tarihçileri belirtmişlerdi...

2 Haziran 1915: İngiliz Pilot Yarbay Samson ve Pilot Yüzbaşı R. Marix, İstanbul’a hava saldırısı için planlama yapmaya başladılar. Bunun deneme uçuşlarından bir tanesinde Anzak cephesine yakın bir yerde toplanan Osmanlı askerlerine 45kg’lık bombalar atarak ciddi asker kaybı sağlamışlardı... İngiliz uçaklarına Vickers marka hafif makineli tüfekler yerleştirilerek, Çanakkale cephesindeki tüm İngiliz uçakları silahlı hale getirilmişti.

4 Haziran 1915: III.Kirte savaşında Kanlıdere ve Seddülbahir dolaylarındaki İngiliz top bataryalarının konumlarını belirliyebilmek için I. Tayyare Bölüğüne ait bir uçak, keşif görevine çıktı: Görebildikleri bataryaların yerlerini haritalarına işaretliyerek görev sonu raporlarını verdiler... Kirte’de (güney cephesi) 29. İngiliz piyade tümeninin başlattığı saldırıyı desteklemek için İngilizlerin III. Hava Bölüğü ve Fransızların MF98T Hava Bölüğünün uçakları Türk mevzilerine birçok bombalı saldırı yaptılar. Sonuçlar tam olarak bilinemiyor... Alman U-21 denizaltısını havadan keşfeden İngiliz Piyot Yüzbaşı Osmond’un raporunu alan birlik komutanı Yarbay Samson, İlyas burnu, Tavşan adası civarında denizaltıyı aramak için havalandı. Denizaltıyı görünce bir tane 45kg’lık bomba attı, ancak isabet ettiremedi. Denizaltı hemen dalarak uzaklaştı. Akşamüstü bir kez daha havalanan Yarbay Samson, Akbaş limanında U-21 denizaltısını görmesine rağmen yanında bomba olmadığı için U-21’in üstünden alçak geçiş yaparak üssüne geri döndü.

5 Haziran 1915: Osmanlı uçakları Güney Cephesindeki İngiliz mevzileri, boğaz girişi ve adalar üzerinde sabah ve öğleden sonra iki kez keşif uçuşları yaptılar.

6 Haziran 1915: Faal Osmanlı uçakları Kirte’de, güney cephesinde düşman mevzilerine bombalı saldırı ve keşif uçuşları yaptılar. Bombardımanın etkileri bilinmiyor. Bu saldırıdan sonra uçakların bakım, onarım ve arızaların giderilmesi için I. Tayyare Bölüğünün uçuşları bir süre -13 Haziran’a kadar- durduruldu. Bozcada’da konuşlanmış olan Fransız MF98T uçak birliğine 3 adet Maurice Farman MF-11 ile 3adet Morane-Saulnier Tip L Parasol uçakları, ekipleriyle birlikte, takviye olarak geldi.

12 Haziran 1915: İngilizlerin Ben-My Chree uçak gemisi Midilli adasına geldi... Yarbay Samson’un III. Hava Bölüğü yeni uçaklarla takviye edildi. Gelen uçakların dökümü ise: 6 tane Morane-Saulnier tip L Parasol, 6 tane Henri Farman HF-22, 6 tane Be.2c ve 4 tane Nieport II Scout tipindeydi. Hem İngiliz hem Fransız uçaklarını Bozcaada meydanında operasyonel olarak barındırmakta güçlük çekilince, Müttefik Komutanlığı İngilizlerin III. Hava Bölüğünün İmroz adasındaki meydana intikalini emretti. Böylelikle aynı anda 15 müttefik uçağı grup olarak saldırabilecekti...

13 Haziran 1915: 6 Hazirandan beri arızalı olan I.Tayyare Bölüğünde bir uçak faal hale getirildi. Derhal Bozcaada, İmroz, Limni adaları ve boğaz girişinde keşif uçuşuna çıktı.

14 Haziran 1915: I.Tayyare Bölüğünün halihazırdaki tek faal uçağı Gelibolu yarımadasında çıkartma bölgeleri ile Bozcaada, İmroz, Limni adalarının koy ve limanları ile meydanlar üzerinde keşif uçuşu yaptı. İmroz’da müttefik askerleri için yapılan seyyar yatakhaneleri keşfetti. Yerden açılan ateş üzerine Çanakkale’ye geri döndü.

15 Haziran 1915: Bir İngiliz deniz uçağı Kanlısırt (Yalnızçam) üzerinde uçarken Osmanlı topçusunun ateşiyle isabet aldı. Anzak koyuna zorunlu iniş yaptı. Olay yerine giden İngiliz gemileri, uçağın ekibini kurtardı. (Başka iki kaynakta ise top ateşiyle isabet alan İngiliz uçağının denize değil kendi siperlerinin arkasına ve karaya mecburi iniş yaptığı belirtilmektedir. O.G.B.) İngiliz uçakları Osmanlı mevzilerine propaganda bildirileri attı... İngilizler’in Seddülbahir’de -İlyas Burnu- kurdukları dört uçaklık pist/havaalanı Osmanlı topçusu tarafından yoğun ateşe tutulunca orada bulunan üç İngiliz uçağı zorlukla havalanarak bölgeyi terk etmişti. Dördüncü uçak ise sahte, maket uçak olup tamamen tahrip olduğu bildirilmişti. Geçici pist bir daha müttefiklerce kullanılmayacaktı.

17 Haziran 1915: I. Tayyare Bölüğüne ait bir uçak Bozcaada’ya keşif uçuşu yaptı. Adadaki meydanda bir hangar, 18 uçak çadırı, 16 uçak tespit edildi. Bu uçaklar Fransızların MF98T birliğine aitti... Arıburnu’da Türk mevzileri üzerinde uçan bir İngiliz uçağı topçu ateşiyle vurularak müttefik siperlerinin arkasına zorunlu iniş yaptı. Ekibin akıbeti bilinemezken, uçak enkaz haline gelerek elden çıkmıştı.

18 Haziran 1915: Osmanlı uçakları güney cephesindeki İngiliz mevzileri, diğer askeri birlikler, İmroz adası, Kefalo limanı açıklarındaki hasarlı İngiliz savaş gemisinin durumu ile boğaz girişindeki gelişmeleri öğrenmek için gün içinde çeşitli keşif uçuşları yapmış ve düşmanın konumunda herhangi bir değişiklik olmadığını rapor etmişlerdir.

19 Haziran 1915: 19 yaşındaki Şehzade Ömer Faruk Efendi, Enver Paşa ile birlikte ordu karargâhını ziyaret etti. Bir İngiliz uçağı öğlen saatlerinde Kuzey grubu karargâhının yakınına iki bomba attı. Bu uçakla hava muharebesine girişen Alman Pilot Yüzbaşı Hans J.Buddecke, Fokker tipi uçağıyla İngiliz uçağını düşürdü. Yerde komutanlar bu heyecanlı uçuşu seyretmiş, daha sonra Enver Paşa Alman pilota madalya vermişti... I. Tayyare Bölüğünün uçakları sabah ve öğleden sonra Gelibolu yarımadasındaki müttefiklerin güney cephesi, adalar ve boğaz girişi üzerinde yaptıkları keşif uçuşlarında herhangi bir gelişme olmadığını rapor etmişlerdi. Akşama doğru Bigalı köyü civarına başka bir İngiliz uçağı üç bomba atarak saldırıda bulundu. Sabah atılanlar da dahil toplam beş bomba, 8 şehit, 62 yaralıya sebebiyet verdi.

20 Haziran 1915: I. Tayyare Bölüğü’nün bir uçağı ilk kez uzun menzilli keşif görevinde Midilli adasına uçtu. Burada bir kaç İngiliz deniz uçağı tespit edildi. Yine I.Tayyare Bölüğü’nün başka bir uçağı Bozcaada, İmroz ve Limni adaları üzerinde keşif uçuşuna çıktı. Mondros körfezinde demirli nakliye gemilerine askerlerin bindirildiğini ve gemilerin güvertelerinde çıkartma botlarının bulunduğunu görev sonu karargâha bildirildi...

21Haziran 1915: Sabah 01.30 İngiliz plt.yzb. Marix ve rasıt görevinde yb. Samson, İstanbul’u bombalamak için İmroz’daki meydandan (Bazı kaynaklarda kalkış meydanı olarak Bozcaada belirtilmektedir! O.G.B.) havalandılar. Uçak tipi Breguet olup, ilave benzin tankı ve 14 tane 9.5 kg’ lık bomba yükü vardı. Anafartalar civarında uçağın motoru arızalanınca geriye döndüler; Osmanlı mevzilerinin üzerindeyken bombalarını atarak hafifleyen uçakla İmroz’a, salimen ulaştılar... Müttefikler Kerevizdere’de karadan büyük bir saldırıya geçerken İngiliz uçakları da Türk mevzilerine bombalı saldırıda bulundular; bu saldırıların sonuçları bilinmiyor. Ayrıca savaş gemilerine top atışı yönlendirmesi yaptılar. İki İngiliz uçağı Seddülbahir üzerinde Osmanlı topçusunun ateşiyle denize düşürüldü. Ekiplerin akıbeti bilinmiyor...

22 Haziran 1915: Güney cephesinde Alçıtepe hizalarında I. Tayyare Bölüğüne ait bir Albatros B-1 tipi uçağı, İngilizlerin Voisin tipi bir uçakla karşılaşınca hava muharebesine giriştiler. Çeşitli isabetler alan Osmanlı uçağı zorlukla inebilmişti. Üsteğmen Mehmet Ali Bey'in görev sonu raporuna göre, bir mermi uçağının motorunun radyatörünü delmiş, diğeri de benzin borusuna isabet ederek motorun durmasına neden olmuştu. Uçak dik bir şekilde dalışa geçmiş, yere çarpmasına az mesafe kala uçağı düzeltebilen pilot, İngiliz siperlerinin üzerinden geçerek Alibey Çiftliğinin önündeki düzlüğe zorunlu iniş yapmıştır. Düşmanın yoğun ateşine rağmen siperlerden gelen Türk askerlerinin yardımıyla uçak geriye emniyetli noktaya taşınmıştır. Müttefik kayıtlarına göre uçak İngiliz topçu ateşiyle imha edilmiş, Osmanlı kayıtlarına göre Çanakkale meydanına taşınmasına rağmen ağır hasar gören uçak,  servis dışı olmuştur. Mehmet Ali Bey de sol kol ve kulağından yaralanmıştı. Diğer uçak salimen meydana dönmüştü... İlyas Burnu üzerinde bir İngiliz uçağı ile karşılaşan başka bir Osmanlı uçağı, 20 dakikalık hava muharebesi sonucunda İngiliz rasıtı karabina tüfekle öldürünce, İngiliz uçağı hızla geriye dönmüştü... Güney cephesine destek için yürüyüş yapan Osmanlı piyade birliği keşif uçuşu yapan Fransız uçağı tarafından tespit edildi. Yere inince verdiği rapora göre müttefik gemilerinin yoğun topçu ateşiyle piyade birliğinin ilerlemesi dururken, birlik ciddi kayıplar vermişti.

23 Haziran 1915: Osmanlı deniz uçakları adalar ve boğaz girişi üzerinde keşif uçuşu yaptılar. Adalarda bekleyen 100 kadar düşman gemisi tespit ettiler.

24Haziran 1915: Osmanlı deniz uçakları Bozcaada, İmroz, Limni adaları ile boğaz girişi üzerinde keşif uçuşu yaptılar. İngiliz amiral Robeck, Yarbay Samson ile Ark Royal’deki filo komutanı Skyes’ın işbirliğini arttırarak her iki hava grubunun birbirleriyle koordineli çalışmaları için uyardı...

25 Haziran 1915: İstanbul’dan Çanakkale’ye uçarak gönderilen Albatros B-1 tipi Osmanlı uçağı I.Tayyare Bölüğüne katıldı. Bir Osmanlı uçağı Arıburnu’nda müttefik mevzilerine İngilizce yazılmış 300 kadar propaganda bildirisi attı. Bu bildirilerin etkisi bilinmiyor... Alman Pilot Üsteğmen Preussner ve Rasıt Yüzbaşı Hüseyin Sedat Bey Limni, İmroz adalarında keşif uçuşunda Mondros körfezinde 100 kadar nakliye gemisinin demirli olduğunu tespit etmişlerdi.

26 Haziran 1915: Bir Osmanlı uçağı Kirte’de Türk siperlerinin üzerinde moral turu attıktan sonra İngiliz siperlerini bombaladı. Ayrıca siperlere Müslüman askerler için yazılmış ve Türkler’e katılmaya çağıran bildiriler attı.

28 Haziran 1915: İki Osmanlı uçağı Zığındere açıklarındaki Manica balon gemisine saldırdılar. Gemi, kendisini korumak için derhal demir alarak bölgeden uzaklaşırken saldırının sonuçları bilinmiyor. Bu saldırıda balon gemisine rasıtlar elleriyle bir hayli bomba atmışlardı... 5 uçaklık İngiliz filosu güney cephesindeki Soğanderede Osmanlı topçu mevzilerine bombalı saldırıda bulundular. Yüzbaşı Osmond’un bombaları Osmanlı askerlerine isabet ederek büyük kayıplar verdirmişti.

29 Haziran 1915: Güney cephesinin müttefik karargâhını bombalamak için I. Tayyare Bölüğünün iki uçağı görevlendirildi. Birinci uçak kalkışta tekerleği kırılarak kaza geçirdi. II. uçak görevine devam etti; düşman mevzilerine bomba atarak geri döndü: Sonuçları bilinmiyor.

Devam edecek…


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Öğtenci
18 Ağustos 2014 Pazartesi 22:00
Çok şeyler öğrendiğim yazınızın tek eksiği resimler:))
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
NZ
11 Ağustos 2014 Pazartesi 12:04
Arşiv ve literatür taramalarıyla oluşan yazı dizisini çok başarılı buluyorum. Tebrik ederim.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ESKİ KALİTE MÜDÜRÜ KONUŞTU
PESKOV'DAN 'THY' AÇIKLAMASI
TİMSAH KORKUTTU
ALMAN CUMHURBAŞKANI ZİYARETİ
ÖZEL UÇAK PİSTTEN ÇIKTI
ALASKA'DA UÇAK DÜŞTÜ
HAVADA FECİ KAZA
İSG'DE 23 NİSAN KONSERİ
SHM'DE PİLOTLAR GÜNÜ KUTLANIYOR
IGA'DA 23 NİSAN KUTLAMALARI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
15 / 22 °C 15 / 19 °C 13 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •pilot
  •seyahat
  •Sunexpress
  •NASA