iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
ÇANAKKALE SAVAŞINDA HAVADA NELER OLDU-7
24 Ağustos 2014 Pazar

1 Temmuz 1915: İngiltere’den sayısı bilinemeyen, yeni pilot takviyesi İmroz’a geldi

3 Temmuz 1915: Özellikle hava-foto alanında önemli isim olan İngilz Pilot Yüzbaşı C. H. Butler, Nieuport tipi uçağıyla Osmanlı mevzileri üzerinde fotoğraf çekmek için alçaktan uçunca yerden açılan top ateşiyle isabet aldı, kendisi vuruldu. Geriye zorlukla dönüp meydanına iniş yapan pilot, daha sonra çürüğe çıkarak terhis oldu ve memleketine döndü.

5 Temmuz 1915: Almanya’dan İstanbul’a gelen iki Gotha WD.1 tipi deniz uçağı, Alman uçucuları ve bakım personeliyle birlikte Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanlığı emrine verildi. Uçaklar Nara’ya ulaşınca, yeni bir yapılanmayla ayrı birlik oluşturuldu: Birliğin adı Alman Donanması Özel Müfrezesi Deniz Tayyare Grubu oldu. Bu birlik bağımsız kalırken, Osmanlı askeri havacılık teşkilatı içinde yer almadılar. Komutanlığına Yüzbaşı Liebman (Bazı kaynaklara göre ilk komutan Teğmen Ludwig Preussner idi. O.G.B.) atandı, aynı gün keşif uçuşuna başladılar... 10 uçaklık müttefik filosu, Çanakkale meydanına ciddi bir hava taarruzu düzenlediler. Sağlam kalan son iki Osmanlı uçağı yerde tahrip olurken I. Tayyare Bölüğünün elinde hiç uçak kalmadı. Bunun üzerine meydandan harekât iptal edilirken, meydan komutanı Yüzbaşı Hüseyin Sedat Bey ve emrindeki personel, Çanakkale meydanına gönderildi... Boğaz üzerinde keşif uçuşu yapan bir İngiliz uçağı, Nara burnundaki Osmanlı birliklerinden açılan ateşle hasarlanarak Çimenlik kalesi açığında denize zorunlu iniş yaptı. Bunun üzerine Deniz Üsteğmen Hulusi Bey ve 8 asker sandalla açıldılar. Bir istimbot tarafından uçağın yanına kadar çekilen sandal burada serbest bırakıldı. İngiliz uçucular sandala alındı. Uçak, istimbot tarafından yedeğe alınarak Çanakkale’ye çekildi. Ancak ertesi günü müttefik uçaklarınca, esir uçak bombalanarak kullanılmaz hale getirildi.

6 Temmuz1915: Bir İngiliz uçağı Kirte üzerinde keşif uçuşu yaparken, gördüğü Osmanlı piyade birliğine 25kg’lık bombalarla taarruz etti. Saldırı sonucunda birlikte insan ve malzeme kaybı oldu... Veliaht Yusuf İzzettin Efendi Çanakkale’de cepheleri ziyaret etmek amacıyla ordu karargâhına geldi. Esat Paşa, düşman tayyarelerinin aralıklı saldırıları olduğunu ve bomba attıkları için gezinin tehlikeli olduğunu belirtmesine rağmen veliaht ısrar edince, Kemalyeri ve bir kaç mevziyi daha ziyaret ettiler. Bu gezide bir müttefik uçağının attığı bir bomba yakınlarına düştü. Bir kaç asker şehit olurken, yaralılar hastaneye kaldırıldı.

8 Temmuz1915: Öğleden sonra boğaz üzerinde keşif uçuşu yapan bir İngiliz uçağı, Osmanlı topçusunun ateşiyle Morto koyunda denize düştü. Uçak parçalanırken ekibin akıbeti bilinmiyor. Yine öğleden sonra müttefik uçakları Osmanlı mevzileri üzerinde keşif uçuşu yapmışlardı.

9 Temmuz 1915: İngilizler’in ikinci balon gemisi Hector bölgeye gelerek, gözetleme ve atış tanzim görevlerine katıldı. Manica gemisi ise bakım, onarım için Temmuz sonunda İngiltere’ye döndü. Hector, 1916 yılının ilk aylarına kadar cephede görev yapacaktı.

10 Temmuz 1915: Seddülbahir yönünden gelen bir İngiliz uçağı Osmanlı mevzilerine bombalı saldırıda bulunmuş, ancak yerden açılan ateş sonucu bölgeden hemen uzaklaşmıştır. Bombardımanın sonucu bilinmiyor.

12 Temmuz 1915: Sabah 04.30’dan itibaren İngiliz uçakları Kerevizdere (Kanlıdere) bölgesine bomba saldırısı yaptılar. Daha sonra savaş gemilerinin açtığı şiddetli top ateşine hedef düzeltmesi görevlerini üstlendiler... Bir İngiliz uçağı ile Alman Donanması Özel Müfrezesi Deniz Tayyare Grubuna ait bir uçak, siperlerin üzerinde karşılaşınca hemen it dalaşına (hava muharebesi) giriştiler. Cephenin her iki tarafında askerler ateşi kesip, nefeslerini tutarak mücadeleyi seyrettiler. Her iki uçak birbirine üstünlük sağlayamayınca ayrılarak, meydanlarına geri döndüler. III. Kirte Savaşında İngilizler’in 157’nci tugayının saldırısı için İngilizler keşif uçuşlarında, Osmanlı mevzilerinin havadan fotoğraflarını çektiler. Bir İngiliz uçağı Çanakkale’de Hilal-i Ahmer hastanesine bomba saldırısında bulundu. Sonuçları bilinmiyor.

13 Temmuz 1915: Hiç sağlam uçağı kalmayan I. Tayyare bölüğüne 4 adet (silahsız) Rumpler B-1 tipi uçak tahsis edildi. Bölük komutanlığına Alman Pilot Yüzbaşı C. L. Preussner atandı.

14 Temmuz 1915: Fransızlar kendi bağımsızlık gününü kutlamak için Pilot Yüzbaşı Césari ve adı bilinmeyen rasıt ile birlikte Maurice Ferman tipi uçağa, alabildiği kadar bomba yükleyerek havalandılar. Çanakkale hava meydanına ulaşınca bütün bombaları meydana atarak Bozcada’ya geri döndüler. Bombardımanın sonucu bilinmiyor.

15 Temmuz 1915: Alman Pilot Yüzbaşı E. Serno, I. Tayyare Bölüğüne gelerek uçuşlara katıldı.

16 Temmuz 1915: Almanya’dan Çanakkale cephesi için alınan üç tane Rumpler B-1 tipi uçak, arada bir kaç inişle uçarak İstanbul’a ulaştılar... Bir İngiliz uçağı 19. Tümenin Sıhhiye Bölüğünün sahra hastanesine bombalı saldırıda bulunmuş ve sonuçta dört asker şehit olurken sekizi de yaralanmıştır.

18 Temmuz 1915: Makine tüfekli bir İngiliz uçağı yarımadanın güneyinde keşif uçuşunda Alman Pilot Yüzbaşı E. Serno ile karşılaştı. Yüzbaşı E. Serno Rumpler B-1 uçağının herhangi bir silahı olmadığı için İngiliz uçağına şahsi tabancası, rasıtı ise karabina tüfekle ateş açınca, İngiliz ekip hemen adalar yönünde uzaklaştı. İki Osmanlı uçağı balon gemisi Manica’ya saldırdılar. Ancak hem gemiden açılan baraj ateşi, hem de müttefik uçakların karşı saldırısı üzerine taarruz yarıda kesilerek geriye döndüler. İsmi bilinmeyen pilot ve Rasıt Yüzbaşı Hüseyin Sedat Bey yönetimindeki bir Osmanlı uçağı İmroz adasının Kefalo koyunda, müttefiklerin komutanlık karargâhı olarak kullanılan ve Başkomutan General Ian Hamilton’un bulunduğu gemiye bombalı saldırıda bulundu. İki tane 25kg’lık, üç tane 10kg’lık bomba atıldı. Karargâh gemisine isabet olmazken, onun koruma gemisine isabet eden bombalar, gemide zarar oluşturdu. Yerden açılan yoğun ateşe rağmen uçak salimen geriye döndü. (Bazı kaynaklarda bu saldırı 19 Temmuz olarak yer almaktadır. O.G.B.)

20 Temmuz 1915: I. Tayyare Bölüğü şimdiki adı Sütlüce olan Galata’ya nakledildi. Bunda 5. Ordu Karargâhına yakın olmasının etkisi de vardı. I. Tayyare Bölüğünde Türk ve Alman 145 personel görev yaptı. Ayrıca meydanda 5 fayton personel, iki koşulu araba da mühümmat, malzeme vs. taşınmasında kullanılıyordu... Balkan savaşında Edirne’de bulunan sabit balon, İstanbul’a getirilip onarılmıştı. Bu balon Çanakkale’ye gönderilip Kilye tepesine konuşlandırılmak istendi. Ancak hava üstünlüğü müttefiklerde olduğu için hiç kullanılmadan, daha sonra tekrar İstanbul’a geri yollandı. Balon bu kez Beykoz’a konuşlandırılacaktı.

21 Temmuz 1915: İngiliz ve Fransız uçaklarından oluşan büyükçe müttefik filosu, İmroz saldırısına karşılık olarak Galata meydanına taarruz ettiler. Bombardıman sonucunda yerdeki bir uçak, hangar ve sığınaklar zarar görürken meydandaki personelden yaralananlar oldu.

24 Temmuz 1915: Sabahleyin I. Tayyare Bölüğüne ait bir uçak ile Alman Deniz uçak birliğine ait bir uçak, Tuzludere kuzeyindeki Müttefik nakliye gemilerine bomba taarruzunda bulundular. Öğleden sonra bir Osmanlı deniz uçağı Bozcaada yakınındaki bir İngiliz denizaltısı ile torpidobotu bombaldı. Her iki saldırının sonuçları bilinmiyor.

27 Temmuz 1915: 6 Müttefik uçağı Halilpaşa Çiftliğindeki Hilal-i Ahmer hastanesine taarruz ederek 12 tane 10kg’lık bomba attılar. Sonuçları bilinmiyor.

28 Temmuz 1915: Sabah 02.00 sularında bir Osmanlı deniz uçağı Limni ve Bozcaada’ya keşif-bombardıman görevi için Çanakkale’den kalktı. Mondros limanında 13’ü nakliye olmak üzere 87 gemi gözleyen uçak, ordugâha bir bomba attıktan sonra Bozcaada’ya yöneldi. Havalanında sadece Fransız uçak birliğini gördükten sonra, meydana üç bomba ve flaşet atarak geri döndü. Bombardımanın sonuçları bilinmiyor.

31 Temmuz 1915: Geceyarısı Çanakkale meydanında I. Tayyare Bölüğünden bir ve Alman Deniz birliğinden de bir uçak, ay ışığında Bozcaada’da Fransız birliğine saldırı düzenlediler. Hedeflere 5 bomba ve 500 kadar flaşet atıldı. Ani hücum büyük kargaşa yarattı. Fransızlar bir tane uçak kaldırarak Osmanlı uçaklarına saldırdı. Ay ışığında Telgraftepe ve Küçük Beşike limanı civarında kısa süreli hava muharebesi yapıldı. Karabina tüfekle ateş açıldı, Daha sonra uçaklar salimen meydanlarına geri döndüler. Saldırı sonuçları bilinmiyor.

Devam edecek…


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Emekli
28 Ağustos 2014 Perşembe 17:46
3-4Temmuzda Osmanlıların Zığınderede İngilizlere karşı saldırı planlarken 11.batarya müttefik uçaklarına karşı hava savunma ateşi yapma görevi verilmişti.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Foto
27 Ağustos 2014 Çarşamba 17:32
Yazı diziniz çok güzel, bunu destekleyecek fotoğraflar olsaydı çok önemli bir eser meydana gelecekti.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
BİLGEN ASALATEN ATANDI
İNGİLİZ ORDUSUNA AIRBUS
RUSYA'DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ
HURDA UÇAK YANDI
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
TAV'A 'SKYTRAX' ÖDÜLLERİ
KIRIK BACAĞIYLA UÇTU
MİT-EMNİYET OPERASYONU
'787 DREAMLINER' UYARISI
İGA'NIN YENİ KONUĞU
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
10 / 15 °C 10 / 18 °C 14 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •Sunexpress
  •karantina
  •Kadri Samsunlu
  •rota