iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
ÇANAKKALE SAVAŞINDA HAVADA NELER OLDU-8
31 Ağustos 2014 Pazar

1 Ağustos 1915: İngiliz uçak gemisi Ben My-Chree Saroz körfezine geldi. Gemideki uçaklar hemen Bolayır, boğazın girişi ve Marmara denizi üzerinde düzenli keşif uçuşu yaptılar.

2 Ağustos 1915: Suvla sahiline müttefiklerin çıkartmasını perdelemek için 6 İngiliz uçağı Çanakkale meydanına taarruz ettiler. Yerden açılan makineli tüfek ateşiyle bir İngiliz uçağı isabet aldı. Açıkta duran bir maket uçağı (Hasarlı ve uçamaz durumdaki Albatros B-1uçağı, müttefiklerin meydanı faal zannetmelerine neden olarak yanıltmıştı. O.G.B) bombalayarak tahrip eden İngilizler salimen geriye döndüler. Hava üstünlüğü müttefiklerde olduğu için o gün Osmanlı uçakları uçuş yapmadı. Başka bir İngiliz uçağı Osmanlılar’ın karargâhına bombalı saldırıda bulundu. Attığı üç bomba iki askeri öldürüp, diğer ikisinin de yaralanmasına neden oldu.

3 Ağustos 1915: Alman Deniz uçak birliğinin iki uçağı geceyarısı havalanarak İmroz adasındaki meydan ve ordugâha bomba ve flaşet saldırısında bulundu. Ayrıca Kefalo koyundaki müttefik gemileri hakkında bilgi topladılar. Yerden ışıldaklar yardımıyla açılan makineli tüfek ateşi bir uçağı yaraladı. Bir İngiliz uçağı havalanarak fecirle aydınlanan gökyüzünde Alman uçaklarına taarruz etti. Almanlar karabina tüfekleriyle karşılık verince İngiliz uçağı saldırıdan vazgeçti. Alman uçakları salimen geriye döndü; saldırının sonuçları bilinmiyor... Çanakkale’deki çıkartma operasyonunda Fransızlar, Osmanlılar’ın dikkatini dağıtmak için yine sabahın erken saatlerinde İzmir’in Seferihisar kasabasını Bruix zırhlısıyla denizden bombaladılar. Bu operasyona İngiliz uçak gemisi Ben My-Chree de katıldı: Gemiden kalkan iki Sopwith tipi uçak önce keşif, sonra da zırhlıya atış yönlendirmesi yaptılar. Uçaklardan biri görev sonu denize inişte kırım geçirdi. Seferihisar’a yapılan bombardımanın sonuçları bilinmiyor.

4 Ağustos 1915: I. Tayyare Bölüğünden bir uçak gün ağarmadan, çok erken saatte havalanarak İmroz adasında ve Kefalo koyu üzerinde keşif uçuşuna kalktı. Bomba taarruzunu meydana yapan uçak, dönüşünde havada devriye görevi yapan İngiliz uçaklarının saldırısına uğradı. Şahsi tabanca ve tüfekle kendini koruyan Osmanlı uçağı salimen geriye döndü. Bombanın sonuçları bilinmiyor... İngiliz Pilot Yarbay Samson çıkartma harekatından önce Suvla koyu üzerinde keşif uçuşu yaptı. Döndüğünde Osmanlı tarafında önemli bir gelişme olmadığını rapor etti... Dört uçaklık müttefik filosu Soğanlıdere’deki 4. Tümene bombalı saldırıda bulundu. 37 asker yaralanırken 8’i de şehit oldu. Keşif uçuşu yapan iki Osmanlı uçağı bir grup müttefik uçağıyla havada karşılaşınca hemen birbirlerine ateş açarak kısa süreli hava muharebesine giriştiler. Ancak hiçbir uçak yara almazken, cephaneleri tükenen uçaklar kendi meydanlarına döndüler. Yine İngiliz Pilot Yüzbaşı Bell Davies ve Rasıt Yüzbaşı Walser, Suvla koyu üzerinde bir kez daha keşif uçuşu yaparak Osmanlı tarafındaki gelişmeleri kontrol ettiler. Yüzbaşı B. Davies geriye döndükten sonra bu kez rasıt sandalyesine E-11 denizaltısının komutanı Yüzbaşı Nasmith’i oturtarak Çanakkale boğazında keşif uçuşuna çıktılar. Boğazın en dar kesimine çekilmekte olan çelik ağın yerleştirilme çalışmalarını havadan incelediler.

6 Ağustos 1915: Suvla koyuna müttefiklerin çıkartması sırasında harp gemilerine atış yönlendirmesi ve keşif görevi yapan Manica balon gemisine kimliği belirsiz bir denizaltı torpil attı. Torpil gemiye isabet etmemesine rağmen gemi görevini yarıda keserek bölgeyi terk etti. Marmara denizinde devriye uçuşu yapan bir Osmanlı deniz uçağı, Marmara adası açıklarında yüzeyde yakaldığı E-11 denizaltısına bomba saldırısında bulundu. Attığı iki bomba isabet etmezken, denizaltı derhal dalarak bölgeden uzaklaştı. İngilizler’in III. Hava bölüğünden bir uçak Suvla bölgesinde uçarak Osmanlı birliklerinin konumundaki değişiklikleri gözlemledi. İngiliz savaş gemilerinin saat 15.00’te Kanlısırt’a yoğun topçu ateşine başladılar. Bu atışların tanzim ve keşfi için bir İngiliz uçağı bölgede görev yaptı. Yoğun topçu ateşine Osmanlı siperleri dayanamıyarak çökünce, bir hayli ölü ve yaralı kaybı oldu.

7 Ağustos 1915: Çıkartma bölgesinde bu kez Hector balon gemisi keşif ve atış yönlendirme görevi yaparken yine bir Alman denizaltısı torpil attı. İsabet olmamasına rağmen gemi hemen bölgeyi terk etti. I. Tayyare Bölüğünün faal dört uçağı, Anafartalar savaşlarının ilk dört gününde, keşif ve bombardıman görevlerinde toplam 51 saat uçarak 5. Ordu birliklerine destek vermişlerdi. İngilizler’in Suvla koyu çıkartmasından önce yapılan keşif uçuşlarında çekilen fotoğrafları değerlendiren İngiliz istihbaratı, koya bağlanan Tuz gölünün tam kurumadığını bildirdi. İngilizler’in III. Hava bölüğünden bir uçak Suvla bölgesinde uçarak Osmanlı birliklerinin konumundaki değişiklikler ve karşı taarruz olasıklarını gözlemledi.

9 Ağustos 1915: İngiliz savaş gemileri sabah 04.30’da Arıburnu cephesinin kuzeyindeki Osmanlı topçuları ile Kurtgeçidi-Conkbayırı hattının kuzeyini bombalarken Hector balon gemisi keşif ve atış yönlendirme göreviyle bölgede yer aldı. Daha önceleri Anafartalar civarında bir veya iki kez görülen müttefik uçakları bu tarihten sonra çok fazla Osmanlı mevzilerinin üzerinde uçarak keşif ve bomba taarruzu yapacaklardı. Anafartalar savaşında İngiliz uçakları Osmanlı mevzilerini bombaladılar: Onlar gittikten sonra bu kez I. Tayyare bölüğünün iki uçağı İngiliz mevzilerini bombaladı. Her iki saldırının da sonuçları bilinmiyor... Saroz körfezine gelen Ben My-Chree uçak gemisinden denize indirilen Short tipi deniz uçağı, hem keşif hem de HMS Cornwallis zırhlısına atış tanzim görevi yaptı. Osmanlı havacılarından Alman Pilot Jansen ve Rasıt Thiele, 286 kuyruk numaralı Gotha WD-1 tipi deniz uçağıyla Bolayır üzerinde uçarken Marmara denizinde meçhul kimlikli bir denizaltı gördüler. Derhal hücum ederek bomba attılar. Bomba denizaltının kulesine isabet etti. Dalışa geçen denizaltı, denizin yüzeyine büyük miktarda yağ lekeleri bırakınca, geminin battığı kabul edildi.

10 Ağustos 1915:  Sabah erkenden iki İngiliz savaş gemisinin Conkbayırı’na yoğun top ateşinde, bir İngiliz uçağı atış tanzimi ve keşif görevi yaptı... İngiliz Pilot Yüzbaşı Bell Davies ve Rasıt Yüzbaşı Keith Jopp, Henry Farman tipi uçakla Kuzey cephesi üzerinde uçarken gördüğü bir Osmanlı uçağına saldırdı. Tüfekle beşinci kez ateş ettiğinde, Osmanlı uçağı düşman uçağının farkına vardı: Derhal seri bir alçalışla bölgeden uzaklaştı. Bunu İngilizler “bir uçak düşürdük” diye kayıt ve ilan ettiler... Alman Pilot Yüzbaşı E. Serno ve ismi bilinmeyen rasıtla beraber, I. Tayyare Bölüğünün bir uçağıyla Midilli adası üzerinde keşif uçuşu yaptı. Görev sonu raporunda adada çok önemli birlik ve deniz de düşman gemi grubu olmadığını bildirdi.

11 Ağustos 1915: Bir İngiliz uçağı Galata yakınlarında bulunan sahra hastanesine bombalı saldırıda bulundu. Hasta yatan üç asker şehit olurken, üç asker de ağır yaralandı. Ben My-Chree uçak gemisinden bir uçak denize indirilerek keşif görevi uçtu. Daha sonra bir top çeker gemisine atış tanzimi yaptırdı.

12 Ağustos 1915: Sabah 04.55’te Saroz körfezinde demirli Ben My-Chree uçak gemisinden 842 kuyruk numaralı Short tipi uçak denize indirilerek havalandı. Pilot Binbaşı C. H. Edmonds’un kullandığı uçakta bir de torpil vardı. Marmara denizinin Çanakkale boğazı girişinde bir gemi gördü.  S.S. Mahmut Şevket Paşa isimli nakliye gemisi aslında 8 Ağustos günü İngiliz denizaltısı E-14 tarafından torpillenmişti. Ancak geminin mürettebatı batmaması için gemiyi sığ suya oturtmuştu. İngiliz pilot taşıdığı bu torpili gemiye 700 metre uzaklıktan attı ve isabet kaydetti. Dünya askeri havacılık tarihinde bu olay, bir uçağın gemiye yaptığı ilk torpido taarruzu olarak geçti.

13 Ağustos 1915: I. Tayyare Bölüğüne ait bir uçak Midilli adasına keşif uçuşu yaptı. Anafartalar cephesinde bir müttefik uçağı havada devamlı uçarak müttefik topçusunun atışlarını düzenleme görevini yaptı. Saroz körfezinde bulunan HMS Grampus ve HMS Foxhound savaş gemilerinin Kireçtepe’ye top atışlarının tanzimi için bir İngiliz uçağı keşif ve atış denetim görevi yaptı.

14 Ağustos 1915: Müttefik uçakları Arıburnu’ndaki Osmanlı mevzilerine bombalı saldırıda bulundular; sonuçları bilinmiyor. Ayrıca Seddülbahir, Arıburnu, Suvla ve periferilerindeki Osmanlı tahkimatının son durumu ve özellikle top bataryalarının yerleri için foto-keşif uçuşu yaptılar. Değerlendirilen fotoğrafların sonucu müttefik karargâhına iletildi.

16 Ağustos 1915: Marmara denizinde su üstüne çıkan E-11 İngiliz denizaltısına bir Osmanlı deniz uçağı bomba saldırısında bulundu. Bomba isabet etmezken, denizaltı hemen dalarak bölgeden uzaklaştı...

17 Ağustos 1915: İngiliz Pilot Teğmen G. B. Dacre, bir torpil yüklü 184 kuyruk numaralı Short tipi deniz uçağı ile Umurbey iskelesi civarında motoru arızalanınca denize mecburi iniş yaptı. Pilot sahilden açıkta motorun arızasını gidermeye çalışırken iskeleye bağlı Osmanlı romorkunu gördü. Kısa tamirden sonra pilot, deniz üzerinde motorlu tekne gibi uçağına dönüş yaptırarak romorkun üzerine hızlanarak yöneldi. Hedef seçilen tekneden kendisine tüfek ateşi açılmasına rağmen torpili fırlattı. 345 kg ağırlığındaki torpil ayrılınca, uçak hafifleyerek havalandı ve batı yönüne döndü. Torpil 3-5 saniye sonra romorka çarparak infilak etti, romork battı: Pilot Ege denizinde duran Ben My-Chree uçak gemisinin yakınına zorlukla ulaşarak iniş yaptı... İngiliz Pilot Binbaşı Edmonds, 842 kuyruk numaralı Short tipi deniz uçağıyla uçak gemisinden bir torpil yüküyle ayrıldı. Akbaş limanında yanyana duran üç tane gemiye torpil saldırısında bulundu. Torpil gemilerden birine çarparak zarar verdi. Yaralanan gemi tamir için İstanbul’a gönderildi. Aynı gün İngiliz Pilot Binbaşı Edmonds bu kez 185 kuyruk numaralı Short tipi deniz uçağıyla bir nakliye gemisine torpil taarruzunda bulundu. Ama bu kez başarılı olamadı, torpil gemiyi ıskaladı. Her iki pilot daha sonra üstün liyakat madalyasıyla taltif edildi. Bu torpil taarruzları İngiliz Kraliyet Deniz Hava Kuvvetlerinin (RNAS) ilk kez başarılı havadan torpil saldırıları olmuştu.

18 Ağustos 1915: İmroz adasına keşif uçuşu yapan I. Tayyare Bölüğüne ait bir uçak, müttefiklerin yeni hazırlıklarda bulunduğunu ve Kefalo koyunda demirli değişik boyda 50 nakliye gemisini dönüşte rapor etti... Siperdeki bir İngiliz askerinin anılarına göre hava bombardımanı kara ve deniz topçusununkilere kıyasla daha moral bozucu olup, “bomba geliyor” komutunu duyunca nereye kaçacaklarının şaşkınlık ve paniği çok etkilidir. Siperdeki müttefik askerleri için havacılık ve uçmanın anlamı bambaşkadır: Onlar için tepenin öbür yanını görmek, ayın karanlık yüzünü görmek kadar önemlidir.

19 Ağustos 1915: Galata meydanı, İngiliz-Fransız müşterek uçak filosunun saldırısına uğradı. Bombardıman esnasında meydandaki bir uçak tahrip edilirken, hangar ve sığınaklar hasar gördü... İngiliz Pilot Binbaşı Edmonds yine Short tipi uçakla Akbaş iskelesine giden Osmanlı yük gemisine 730 metreden torpil attı. Torpil gemiye isabet ederek yangın çıkarttı. Bu kez İngiliz Pilot Yüzbaşı G. B. Dacre Short tipi uçağıyla Galata’nın 8km güneyinde mavnaları çeken romorku gördü. Ancak motorun aşırı ısınması yüzünden uçağını denize indirip, motorunu durdurarak soğumasını bekledi. Uçak motoru soğuyunca tekrar çalıştırıp havalanmadan, uçağın burnunu romorke yönelterek su üstünden torpili attı. İsabet alan gemi battı, pilot sonra havalanarak uçak gemisine döndü... İngiliz Pilot Yarbay Samson ve Rasıt Yüzbaşı Keith Jopp, yeni Henry Farman tipi uçakla Suvla sahili üzerinde keşif uçuşu yaparken, karadan Osmanlı topçusunun açtığı ateşle isabet aldılar. Motoru duran uçakla süzülerek, sahile zorunlu iniş yaptılar. Osmanlı topçusu uçağın indiği yeri 15 dakika top ateşine tuttu. İki havacı sahile yanaşan posta teknesiyle İmroz adasına geri döndüler... Fransız Pilot Yüzbaşı H. Collet ve teknisyeni Lacey tamirden yeni çıkan uçağı test uçuşuna çıkardılar: Kalkışta motor durunca geriye dönerek iniş yapmaya çalışan pilot başarılı olamadı, yere çarpan uçakta yangın çıktı. Pilot hayatını kaybederken, havada kendini uçaktan dışarı atan teknisyen birkaç kırıkla kazadan kurtuldu.

20 Ağustos 1915: Müttefik uçakları Galata meydanını bir kez daha bombaladı. Bu kez personelden de yaralananlar oldu.

21 Ağustos 1915: Suvla’da taarruza geçen müttefik kuvvetleri için denizden top ateşi açan üç kruvazör, iki destroyer ve hücümbotların atışını tanzim, keşif görevlerinde uçak gemisinden deniz uçakları bölgede görev yaptı.

22 Ağustos 1915: Seddülbahir üzerinde uçan bir İngiliz deniz uçağı Osmanlı topçusunun açtığı ateşle isabet aldı. Morto koyuna düşen uçağın ekibinin akıbeti bilinmiyor.

27 Ağustos 1915: İngiliz savaş gemilerinin Kayacıkağılı bölgesindeki Osmanlılar’ın 7’nci tümen mevzilerini topçu ateşine tutarken, havadan iki İngiliz uçağı atış tanzimi görevi yaptı. Siperdeki askerlerde ölü ve yaralı zaiyatı büyük oldu.

30 Ağustos 1915: İngiliz Pilot Yarbay Samson ve Rasıt Yüzbaşı Keith Jopp keşif uçuşunda, Akbaş limanında malzeme sevkiyatı yapan Osmanlı nakliye gemilerini tespit ettiler. Derhal bir İngiliz top çeker gemisi aramaya koyuldular: M-15 bordo numaralı top çeker gemisiyle telsiz teması kurarak top atışı yönlendirmesi yaptılar. Sonuçta bir gemi isabet alarak yanmaya başladı. Bunun üzerine diğer Osmanlı gemileri hızla uzaklaşarak güvenli bölgelere yöneldiler. İngiliz uçucuların raporuna göre iki gemi isabet almış; birinde yangın çıkarken diğeri de batmıştı! Bu bombardımandan sonra Osmanlı gemileri, gündüz vakti limana yanaşarak yük indirme-bindirme yapmadılar... I. Tayyare Bölüğü uçaklarından birisi Galata meydanına inişte kaza geçirerek kullanım dışı kaldı. (Bazı kaynaklarda bu kazanın tarihi 31 Ağustos olarak geçmektedir. O.G.B.) İngiliz Pilot Yüzbaşı E. L. Gerrard komutasında 22 uçaktan oluşan II. Hava Bölüğü (grubu) İmroz’a intikal ederek konuşlandı. Meydanları adadaki tuz gölünün kuzeyinde olup, uzunluğu 550 metrelik pistin yüzeyi topraktı. Yağışlı havalarda yüzey yumuşadığından, uçuşlar durduruluyordu. 6 tane Caudron, 6 tane Be.2c, 4 taneBristol Scout ve 6 tane Morane Parasol tipi uçaktan oluşan bölükte 16 pilot ve 200 yer personeli vardı. Böylelikle bölgede İngiliz Kraliyet Deniz Hava Kuvvetlerinin (RNAS) gücü daha da artmıştı.

31 Ağustos 1915: Ağustos başında İstanbul’a Almanya’dan gelen silahlı Albatros C-1 tipindeki uçak nihayet Çanakkale’ye vardı. Uçağın kuyruk numarası AK-1 idi.

Devam edecek…


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Navval
2 Eylül 2014 Salı 20:44
4Ağu1915 günü Samson ayrıca arazi keşfi için Tuz gölüne bomba atarak zemin yoklaması yapmıştı. Raporunda çamurlu arazide atlı ve yaya askerin ilerleyebileceğini belirtmiş, gen.I.Hamilton bunu dikkate almamıştı.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Nevval
2 Eylül 2014 Salı 20:47
14ve16Ağustos günleri UB-8Alman denizltısı Suvla açıklarındaki İng. balon gemisine iki saldırmış ancak isabet kaydetmemişti.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
PESKOV'DAN 'THY' AÇIKLAMASI
TİMSAH KORKUTTU
ALMAN CUMHURBAŞKANI ZİYARETİ
ÖZEL UÇAK PİSTTEN ÇIKTI
ALASKA'DA UÇAK DÜŞTÜ
HAVADA FECİ KAZA
İSG'DE 23 NİSAN KONSERİ
SHM'DE PİLOTLAR GÜNÜ KUTLANIYOR
IGA'DA 23 NİSAN KUTLAMALARI
ÇOCUKLAR İÇİN UÇTULAR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
15 / 22 °C 15 / 19 °C 13 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •Rusya
  •kriz
  •pandemi
  •turist