iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
ÇANAKKALE SAVAŞINDA HAVADA NELER OLDU-9
14 Eylül 2014 Pazar

1 Eylül 1915: İngiliz Pilot Yüzbaşı Newton Clare, Nieuport tipi uçakla Suvla bölgesinde keşif uçuşu yaparken Osmanlı topçularının ateşiyle isabet alarak tuz gölüne zorunlu iniş yaptı. İnişten sonra hızla müttefik mevzilerine kaçan pilot sağ olarak kurtuldu. Geceleyin bir grup İngiliz teknisyen uçağın sağlam motorunu sökerek, cephe gerisinde güvenli yere taşıdılar... İngilizler’in yeni saldırı planına göre savaş gemileri boğazı geçmeyi denerken, müttefik uçakları gemilere nirengi ve hedef noktalarını belirtecekti; bununla ilgili yapılan denemelerde sadece bir İngiliz savaş gemisi, uçakların top atışlarının yönlendirmesinde yardımcı olduğunu bildirmişti! Ayrıca İngiliz uçakları Osmanlılar’ın hava savunma ateşlerinin ciddi tehdit oluşturması nedeniyle daha yüksekten uçarak görev yapacaklardı.

5 Eylül 1915: I. Tayyare Bölüğünün komutanlığına Alman Rasıt Yüzbaşı Körner atandı. Körner o zamanın usta hava fotoğrafçılarının önde geleniydi. Nitekim Ekim ayı sonuna kadar cepheyle ilgili 200’den fazla hava fotoğrafı çekecekti...  Anzak mevzileri ve Anafartalar civarında keşif uçuşu yapan I. Tayyare Bölüğü uçakları, Tuz gölü civarında konuşlanmış 70 çadırlık yeni bir müttefik ordugâhı tespit ettiler.

6 Eylül 1915: I. Tayyare Bölüğünün bir uçağı Midilli ve Bozcada’ya keşif uçuşu yaptı. Görev sonu raporunda müttefik tesislerinde herhangi bir hareketlilik görmedikleri gibi, Midilli’deki askeri tesisin boşaltıldığını da bildirdiler. İmroz adasına ayrı bir uçakla yapılan keşif uçuşunda müttefik kuvvetlerin varlığında yeni gelişmeler araştırıldı.

8 Eylül 1915: İngiliz Pilot Yarbay Samson ve Rasıt Yüzbaşı Aubyn, savaş gemisi HMS Abercrombie için hedef keşif ve atış yönlendirme görevini uçtular. Çanakkale kenti önünde demirli Osmanlı gemilerine yöneltilen top atışları gemilere yakın düşmeye başlayınca, demir alarak güvenli yerlere uzaklaştılar.

10 Eylül 1915: Galata’dan kalkan I. Tayyare Bölüğü uçakları Bozcaada ve Midilli adalarına keşif uçuşu yaptılar.

11 Eylül 1915: Bir gün öncesinin görevleri aynı ekiplerce müttefikler üzerinde uygulandı. Dönüş sonu raporunda düşman kuvvetlerinde herhangi bir değişiklik olmadığı bildirildi.

14 Eylül 1915: Bir Osmanlı deniz uçağı Marmara denizinde müttefik denizaltıları için devriye, keşif uçuşu yaptı.

15 Eylül 1915: Üç İngiliz uçağı Nara üzerinde keşif uçuşu yaptılar. Yerden açılan topçu ateşiyle bölgeden uzaklaştılar. Başka bir müttefik uçağı Soğandere’deki Osmanlı mevzilerine 6 tane bomba attı. Bombaların etkisi bilinmiyor... Pilot kabini iplerle balon gövdesine bağlı üç tane sevk edilebilir müttefik balonu İmroz’a getirilerek hangara yerleştirildi. SS-7 tipi güdümlü balonların (bir tür zeplin. O.G.B.) asli görevi Alman ve Avusturya-Macaristan denizaltılarını araştırmaktı. Ancak bunlardan sadece birisi şişirildi, diğerleri sönük kaldı. Tüm Çanakkale savaşı boyunca görev amacıyla hiç uçmadı.

16 Eylül 1915: I. Tayyare Bölüğü ve Alman Deniz uçak birliğinin uçaklarından oluşan 6 uçaklık bir filo İmroz adasına sabahın erken saatlerinde bomba saldırısı yaptılar. Hava hücumu üç ayrı dalga şeklinde düzenlenmişti: İki uçak ada üzerinde devriye görevi yaparken Albatros tipi iki uçak askeri tesisler üzerine saat 07.30’da 4 bomba attı. Yerden açılan ateş üzerine uzaklaştılar. Saat 07.50’de  bu kez Rumpler B-1 tipi iki uçak, askeri birliklere bomba ve flaşet (çivi bombası) attılar. Çivi bombalarının bazıları müttefiklerin başkomutanı General Ian Hamilton’un çadırının yanına düştü. 4 İngiliz askeri yaralandı. 08.10’da üçüncü taarruz için ordugâhın üzerine gelen uçaklara yerden çok yoğun ateş açılınca doğuya uzaklaştılar. Dönüş rotasında uçaklar, Lapseki limanının önünde yelkenli Osmanlı gemisine torpido taarruzu yapmak üzere olan yüzeydeki bir İngiliz denizaltısını gördüler. AK-1kuyruk numaralı Albatros uçağı kalan bombaları denizaltına attıktan sonra bir de makineli top atışı saldırısı yaptı. Bombalar isabet etmezken, denizaltı hemen dalarak bölgeden uzaklaştı. Öğleden sonra müttefik uçakları, sabah saldırısına yanıt olarak eski Çanakkale ve Galata meydanlarına havadan bomba taarruzunda bulundular. Saldırının sonuçları bilinmiyor.

17 Eylül 1915: Geceyarısı havalanan I. Tayyare Bölüğünün uçakları, İmroz adası ve Kefalo koyuna bomba taarruzu yaptılar. Meydandaki hareketli balon (zeplin) hangarı asıl hedefleri olmasına rağmen isabet olup olmadığı bilinmemektedir. Öte yandan başkomutanlık karargâhına bazı bombaların hasar verdiği General Ian Hamilton’un anılarında yer almaktadır.

18 Eylül 1915: I. Tayyare Bölük Komutanı Yüzbaşı Körner, Yarımada üzerindeki keşif uçuşunda düşman birliklerinin sayısında azalma olduğunu indikten sonra General Liman Von Sanders’e rapor etmesine rağmen, bilgi dikkate alınmadı. Marmara denizinde İngiliz denizaltıları için deniz karakol görevi yapan bir Osmanlı deniz uçağı, su üstündeki denizaltıya bomba taarruzu yaptı. Ancak isabet sağlayamayınca denizaltı hemen dalarak bölgeden uzaklaştı... Anzak Cephesi komutanı General W.R. Birdwood İmroz meydanına giderek, Yarbay Samson’la keşif uçuşuna çıktı. Maurice Farman tipi uçağın rasıt bölümünde oturan generali, Pilot Yarbay Samson emniyetli yüksekliğe çıkardıktan sonra Arıburnu, Eceabat arasındaki bölgeye yöneldi. Ancak Osmanlı topçusunun yoğun ateşi nedeniyle geriye dönüp indiler... Alman Deniz uçak birliğinin 236 ve 237 kuyruk numaralı Gotha WD-1 ve I. Tayyare Bölüğünün uçakları gece 23.00’te İmroz adasını bombaladılar. Aslında güdümlü balonları (zeplin) imha etmek olan saldırıda bombaların bir tanesi Aydıncık iskelesindeki geminin yanına düştü. Gemideki başkomutan General Ian Hamilton saldırıdan çok endişelendi. Diğer bombalar bir İngiliz kruvazörüne isabet etti, gemide yangın çıkarken, 140 kişinin yaralı ve ölü olduğunu daha sonra İngiliz kaynakları bildirmişti. Ancak balonların hangarına hiç bir isabet olmadı. Saldırının hemen ardından İngiliz Pilot Yüzbaşı R.L.G. Marix hazır bekletilen uçağıyla, Osmanlı uçaklarıyla temas etmeden doğruca Galata meydanına yöneldi. Taarruzdan dönecek uçaklar için pistin ışıldaklarının yandığını gören Marix uçağındaki üç tane 45kg’lık bombayı piste attı. Yerdeki personel kısa bir şaşkınlıktan sonra ışıldakları söndürmelerine rağmen olanlar olmuştu... Yüzbaşı Marix, İmroz’a dönünce Pilot Yarbay Samson’a durumu rapor etti.

19 Eylül 1915: Yarbay Samson sabah alacakaranlığında bir uçakla Galata meydanını keşif ve bombardıman için havalandı. Galata meydanında tüm ışıklar söndürüldüğü için karanlıkta bir şey göremedi. Dönüşte Kilye limanındaki cılız ışıklarda nakliye gemilerinden malzeme indirildiğini gördü. Yanındaki bombaları gemilere attı. Sonuç hakkında herhangi bir bilgi edinilemedi. Öte yandan Galata Meydanı yetkilileri iniş aydınlatması için sonraki günlerde ışıklı parola sistemini uygulamaya başladılar... İngiliz Pilot Yarbay Samson Nieuport tipi uçakla Türkler’in kontrolündeki bölgede öğlen sularında keşif uçuşu yaparken, Selvili yöresinde bir otomobile bombalı saldırıda bulundu. Bombalar arabanın uzağına düşmesine rağmen içindekiler dışarı çıkarak bir hendeğe siper aldılar. Bunun üzerine Yarbay Samson olay yerinden uzaklaştı; ancak dürbünüyle arabayı izledi. Hendekten çıkanlar tehlikenin geçtiğini varsayarak arabaya tekrar binerek yollarına devam ettiler. Yarbay Samson gözlediği arabaya tekrar yönelerek uçağındaki son bombayı attı. Bomba arabanın biraz önünde patladı. Şarapnel parçaları arabanın ön camını parçalarken arabanın şöförünü yaraladı. Arka koltukta oturan Mustafa Kemal ve yanındaki subay olaydan yara almadılar. Bir parçanın Mustafa Kemal’in göğüs cebindeki saate isabet ettiği sonradan anlaşılmıştı...

20 Eylül 1915: Sabaha karşı I. Tayyare Bölüğünden bir uçak İmroz adasına keşif ve bombalı saldırıda bulundu. Sonucu bilinmiyen bu uçuştan dönen Osmanlı uçağını bir İngiliz uçağı takip ettiyse de yetişemedi. Bu kez aynı uçak yanındaki 4 bombayı Galata meydanına attı. Bu saldırının da sonuçları bilinmiyor. 4 tane İngiliz uçağı öğlenden sonra eski Çanakkale meydanına taarruz ettiler. Bombalar meydan yakınındaki sahra hastanesi ile eski uçak hangarına zarar verdi. Hastanedeki hasta ve personel hasarı bilinmiyor.

21 Eylül 1915: Alman Deniz uçak birliğinin 286 kuyruk numaralı Gotha tipi deniz uçağı Boğaz girişi ile İmroz adası üzerinde uçarak, önceki saldırıların sonuçları ile müttefik birliklerindeki yeni gelişmeleri tespit ettikten sonra salimen geriye döndü.

22 Eylül 1915: İlki sabah 07.50, ikincisi de 08.00’de İmroz adasına üç tane Rumpler B-1 uçakla gerçekleştirilen saldırıda toplam 12 adet bomba atılmıştı. Saldırının sonucu bilinmiyor.

25 Eylül 1915: I. Tayyare Bölüğünün iki uçağı Midilli ve Bozcaada üzerinde keşif uçuşu yaptılar. Görev sonu raporunda müttefik kuvvetlerde önemli bir değişiklik olmadığını bildirdiler.

26 Eylül 1915: Muhtemel bir müttefik saldırısı istihbaratı üzerine I. Tayyare Bölüğünün bir uçağı Bozcaada ve Midilli’ye keşif uçuşu yaptı. Düşman kuvvetlerinde herhangi bir gelişme olmadığını dönünce raporunda belirtti... İngilizler’in SS-7 güdümlü balonu (zeplin) İmroz adası üzerinde 4 saatlik deneme uçuşu yaptı... Alman Deniz uçak birliğinin 286 kuyruk numaralı Gotha WD-1 tipi deniz uçağı, düşman denizaltıları için keşif ve karakol görevleri amacıyla Marmara denizinde, özellikle Trakya sahilinde devriye uçuşu yaptı.

27 Eylül 1915: İmroz adasına taarruz göreviyle bir Osmanlı uçağı müttefiklerin tesislerine 4 tane bomba attı; saldırının sonuçları bilinmiyor.  I. Tayyare Bölüğünün bir tane Rumpler B-1 ve bir tane Albatros C.1 tipi uçakları İmroz adası ve Saroz körfezi üzerinde keşif görevine çıktılar. Dönüşte, müttefik uçaklarıyla karşılaştılar. Alman Pilot Yüzbaşı C.L. Preussner ve Rasıt Yüzbaşı Kettembel, AK-1 kuyruk numaralı Albatros uçağı ile bir İngiliz deniz uçağını, hava muharebesinde makineli tüfek ateşiyle düşürdü. Düşen uçağın ekibinin akıbeti bilinmiyor... Geceyarısına doğru I. Tayyare Bölüğünün bir uçağı İmroz adasında Müttefik ordugâhına 25 kg’lık bir bomba attıktan sonra salimen döndü; bombanın sonucu bilinmiyor.

28 Eylül 1915: Sert rüzgara rağmen sabah 10.30’da Limni adasına keşif bomba görevine, I. Tayyare Bölüğünün bir uçağı çıktı. Askeri tesisleri bombaladı, iki İngiliz askeri öldü. Dönüş sonu keşif raporunda güdümlü balon (zeplin) hangarının isabet almayarak sağlam ve Mondros körfezindeki gemilerin kazanlarının sönük olduğunu bildirdi. Karargâh, gemilerin pozisyonunu değerlendirerek, müttefiklerin birkaç gün içinde harhangi bir harekâta girişmeyecekleri yorumunu yaptı... Müttefiklerin bir uçak filosu saldırıya karşılık olarak Galata meydanını önce öğlen, sonra da ikindi vakti iki kez bombaladılar. Toplam 20 bombanın atıldığı saldırılarda iki Osmanlı askeri yaralandı... Alman Deniz uçak birliğinin 236 kuyruk numaralı Gotha tipi deniz uçağı, Arıburnu önündeki bir İngiliz muhribine bomba taarruzunda bulundu; sonuç bilinmiyor... Yine Alman Birliğinin 237 kuyruk numaralı deniz uçağı Arıburnu civarındaki bir müttefik nakliye gemisine attığı bombalar isabet edince gemide hasar oluştu. Gemi hemen bölgeyi terk etti... I. Tayyare Bölüğünden bir uçak Saroz körfezinde keşif uçuşuna çıktı: Bölgede bir gambot, uçak gemisi, dört nakliye ve dört harp gemisiyle, Anafartalar önünde bir muhrip tespit etmişti... Akşam üzeri Limni adası üzerinde keşif uçuşuna çıkan 286 ve 287 kuyruk numaralı Gotha tipi uçaklar, balon hangarına bombalı saldırıda bulundular. Bu arada birkaç bomba limandaki İngiliz torpidobotunun hemen yanına, diğeride nakliye gemisinin kıç kasarasına isabet etti. Aşağıdan açılan ateşle yaralanan uçaklar salimen Çanakkale’ye döndüler... Gece yarısına doğru bir Osmanlı uçağı Limni adasına uçtu: askeri ordugâh üzerine 25kg’lık bomba attıktan sonra geri döndü; bombanın etkisi bilinmiyor.

29 Eylül 1915: Marmara denizine sızan E-12 İngiliz denizaltısı, devriye uçuşu yapan bir Osmanlı uçağı tarafından Tekirdağ yakınlarında su üstünde görüldü. Hemen saldırıya geçen uçağın attığı iki bomba yanına düşünce, denizaltı gecikmeksizin dalarak bölgeden uzaklaştı... İkinci Albatros C.2 tipi silahlı uçak AK-2 kuyruk numarasıyla İstanbul’dan uçarak gelerek I. Tayyare Bölüğüne katıldı... İngiliz uçakları Kireçtepe’de keşif ve bombardıman uçuşu yaptılar. Sonuçları bilinmiyor.

30 Eylül 1915: Bir İngiliz uçağı Kabatepe civarında keşif uçuşu yaparken, Osmanlı uçağının saldırısına uğradı. Uçak, hemen İmroz adası istikametinde uzaklaşmayı yeğledi... Suvla Koyu’nu tahliye eden Anzak’ların 10. tümenine refakat için Ben My-Chree uçak gemisi, dört muhrip ve torpidobotlar güvenlik için görev almışlardı. Uçak gemisinin uçakları bölgede havadan keşif devriye uçuşlarını tahliye bitinceye kadar düzenli sürdürmüşlerdi... I. Tayyare Bölüğüne ait uçaklar İmroz adasının Ayancık Koyu’nda demirli 20 müttefik gemisine bomba ve makineli tüfek saldırısında bulundu... Öğleden sonra İngiliz uçakları Kireçtepe ve civarında keşif ve bombardıman uçuşu yaptılar. Sonuçlar bilinmiyor.

Devam edecek…


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Üniversite
24 Şubat 2015 Salı 18:41
Tezim için yazınızdan yararlandım, teşekkürler.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Eftelya
17 Eylül 2014 Çarşamba 17:58
O günün teknolojisi, bilgi ve deneyim birikimi ile gece uçuşuları, bombardımanlar... Adeta inanılmaz, yazara teşekkür ederim.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
'GÖKYÜZÜ SİZİNLE DAHA GÜZEL'
INDIGO'DAN DEV A350 SİPARİŞİ
PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
AIRBUS'TA İLK ÇEYREK SONUÇLARI
TÜRKSAT 6A İÇİN TARİH VERİLDİ
HEATHROW'DA RAKAMLAR OLUMLU
TAV YOLCU SAYISINI ARTIRDI
AYJET'TE MEZUNİYET TÖRENLERİ
EUROFIGHTER BAŞLANGIÇ OLUR MU
PET LOUNGE AÇILIYOR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
13 / 19 °C 13 / 19 °C 14 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •kriz
  •seyahat
  •yolcu
  •Ukrayna