iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç [email protected]  
GERMANWINGS KAZASINDA HİPOKSİ OLASILIĞI
26 Mart 2015 Perşembe

Havacılık uzmanları, Germanwings uçağında bir motor arızası olmadığı, olsaydı uçağın alçalışının çok daha süratli olacağı kanaatini bildirdiler. Bir arıza durumunda yakındaki Marsilya meydanına veya deniz üzerine alçalması gerektiği halde, uçağın rotasını hiç değiştirmeden dağlık bölgeye doğru süzülüp çarpması ve bu süreçte pilotların “mayday” çağrısı da dahil hiçbir telsiz konuşması yapmaması, pilotların bu süreçte uçağa kumanda etmemekte (baygın?) olduklarını düşündürüyor.

Bu facianın kesin nedeni teknik incelemelerin sonunda belirlenecektir. Ama uçak yolcusu olan naif insanlar da, havacılık kamuoyu da inceleme sonuçlarının 6 ay sonra açıklanmasını beklemeye sabır gösteremez ve olası tahminleri sıcağı sıcağına duymak isterler. Biz de bu kazaya havacılık tıbbı bakış açısıyla bir yorum getirme ihtiyacı duyduk.

Bu kaza 2005 yılındaki Helios kazasındaki gibi kabin basıncı kaybına bağlı hipoksi sonucu olmuş gibi görünüyor. Olası senaryo şudur:

1. Basınçlama veya oksijen besleme sistemi arızası, ya da kabinden bir parçanın kopması gibi nedenle kabindeki basıncın kaybolması (dekompresyon),

2. Kabin havasının ve dolayısıyla oksijenin dışarı kaçması, solunum havasındaki oksijenin çok azalması (hipoksi),

3. Hemen maskeden oksijen kullanmayan pilotların inkapasite olmaları, bilinç kaybına girmeleri (oksijen solunmazsa 35 bin feet irtifada 30-60 saniyede bilinç kaybı gelişir; 38 bin feet’te bu süre 15 saniyedir),

4. Belki ilk anda verdikleri alçalma kumandasından sonra bayılan (bu yüzden de konuşmayan) pilotların kumanda edemediği uçağın irtifa kaybederek bir tepeye çarpması...

Şüphesiz bu tahmine dayalı (spekülatif) senaryomuz gerçek olmayabilir; ama göz önünde tutulması gereken ciddi bir ihtimaldir ve çok sayıda kaza örnekleri vardır.

Askeri havacılık pilotları her 5 yılda bir hipoksi farkındalık eğitimi alırlar ve hipoksiye girme durumlarında ortaya çıkan semptomlarına (kendi hipoksi imzalarına) aşinalık kazanırlar. Böylece sinsi kabin basınçlama arızaları ve oksijensizlik durumlarında daha seri önlem almayı öğrenirler. Dünyada da ülkemizde de, asker kökenli olmayan pilotların bu konuda (teorik bilgileri olsa da) uygulamalı eğitimlerinin olmayışı bir zafiyet unsurudur.

Anadolu Üniversitesi’nin 3 yıl önce sivil havacılığımızdaki bu ve diğer fizyolojik eğitim simülatörlerini sisteme kazandırma yönünde atmış olduğu adım ne yazık ki yarım kalmıştır. Sivil havacılık otoritemiz, havacılık tıbbı desteğini uçuş emniyeti için önemli gördüğü takdirde atılabilecek yeni adımlar olabilir. Örnek gerekiyorsa, FAA’in sivil havacılık tıbbı kuruluşu (Civil Aerospace Medical Institute-CAMI) incelenebilir.

  1. https://www.faa.gov/about/office_org/headquarters_offices/avs/offices/aam/cami/media/CAMIBrochure.pdf
  2. https://www.faa.gov/pilots/safety/pilotsafetybrochures/media/hypoxia.pdf
  3. http://www.faa.gov/pilots/training/airman_education/aerospace_physiology/
  4. http://www.faa.gov/pilots/safety/pilotsafetybrochures/media/physiologc.pdf


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
oksijen maskesi
1 Nisan 2015 Çarşamba 23:32
pilotun oksijen maskesi takılı imiş!?
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
oksijen maskesi
1 Nisan 2015 Çarşamba 23:14
pilotun oksijen maskesi takılı imiş!?
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
M.Cetinguc
28 Mart 2015 Cumartesi 19:25
Sayin Yolcu, basinc kaybi olunca hem kokpitte, hem de kabindekileri etkiler, yani herkes hipoksi olur, yolcularin avantaji, bu durumda tavandan oksijen maskelerinin burnuna kadar dusmesidir, alip takmak kalir. Pilotlarin maskeleri tavandan dusmez, yan taraftan cekip almalari gerekir. Bu emergency'de pilotlarin isyukunun cok fazla olmasi ve zamanla yarismalari, maske takmayi geciktirebilir ve hipoksi bu surecte baslayabilir, ozellikle de bu egitimi uygulamali olarak almamis olanlarda...
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
yolcu
27 Mart 2015 Cuma 14:04
Faruk kaptan," bilir bilmez yorum yapanlar ve kamuoyu öğrense" ifadenizden ötürü size sonsuz teşekkürler. yolcular da bu siteyi özenle takip ediyor. ELBETTE Kİ TEKNİK BİLGİLERİ OLMAYABİLİR YOLCULARIN. Fakat mürettebat ile birlikte yolcuların can güvenliği başta gelir. Basında ki haberleri takip ettiğimizde,son uçak kazası için kimi "hipoksi" dedi, kimi de "kaptan kapıyı kırmak için çok uğraştı" dedi. yolcuda sorar tabii ki hipoksi olayını " kokpit ve kabin için bu süreç farklımı dır " diyerek. kısaca söylemek istediğim şu."Yorumlarımızı kırmızı oylayanların kulağını çekermisiniz lütfen. nedeni ni niçini de bir zahmet yazsalar."
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
yolcu
26 Mart 2015 Perşembe 22:30
Pilotlar kokpitte hipoksi yaşarken , yolcularda kabin de aynı zaman diliminde hipoksi yaşarlar mı, KOKPİT VE KABİN İÇİN BU FARKLI SÜREÇLİ BİR olay mı yada kişinin bünyesine göre değişen bir durum mu.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Gökhan
26 Mart 2015 Perşembe 13:00
Hipoksi belirtilerini bunun için hazırlanmış özel basınç kabinlerinde test edebilir ve öğrenebilirsiniz. Askeri pilotlar hipoksi olması durumunda vucüdunda olan değişikleri Tecrübe etmesi için 5 senede bir bu teste girer. Ancak emin Değilim sivil havacılıkta bunun yapılıp yapılmadığına?
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Muzaffer Çetingüç
26 Mart 2015 Perşembe 12:37
Çoğu planlı intihar olguları önceden niyetini gizler, ipucu vermez. Ama ben bu olayın intihar olduğunu sanmıyorum. İntihar dalışı yapacak pilot daha yüksek varyo ile alçalırdı. Muhtemelen içerideki pilot inkapasite idi, kapıyı açamayacak durumda idi.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Havacı
26 Mart 2015 Perşembe 11:44
Kıymetli Muzaffer Hocam, değerli bilgiler için elinize sağlık. Bugün açıklanan intihar ihtimaline bağlı olarak, kişilerin intihara yatkınlık ve meyli önceden testlerle ölçülebilen bir değermidir, askeri ve sivil havacılıkta bu testler uygulanmaktamıdır? Teşekkürler.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Faruk SAYILIR
26 Mart 2015 Perşembe 10:37
Elinize sağlık hocam, keşke bir imkan olsa da, ulusal medyada bilir bilmez yorum yapanlar ve kamuoyu, neyi nasıl düşüneceklerini öğrenseler. Belki sayın editör sizleri medyamıza ulaştırmak için bağlantılarını kullanabilir. Zira bu konular her zaman kamunun ilgisini çekmeye devam edecektir. Gerek Bahadır'ın, gerekse sizin bu değerlendirmeleri sitenin farkını ortaya koyuyor. Saygılarımla.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Muzaffer Çetingüç
26 Mart 2015 Perşembe 12:39
Germanwings pilotları ve kabin ekipleri, 2+4 arkadaşlarını kaybetti diye uçmayı reddetmişler, bu çok aşırı duygusal bir tepki. Askerlikte böyle şey olmaz, ticari ortamlarda da olmuyor... Bir kaza oldu diye şirketler yapmakta oldukları hizmete (dolayısıyla para kazanmaya) ara vermek istemezler; yolcular da aylar öncesinden planladıkları işleri için bilet rezervasyonlarının duygusal nedenlerle iptaline sıcak bakmazlar. Uçucu psikolojisinde ilke olarak kazalar, havacılık streslerine aşina olması beklenen uçuş ekiplerinin "Unfit" olmalarını gerektirmez. Gözü fazla yaşlı, kalbi fazla yumuşak kişiler "bu iş için unfit'tir" diye düşünüyorum. Birçok şirket böyle bir mazereti kabul etmez sanırım. Bunun tek istisnası, uçakların, uçak bakımlarının, meteorolojinin veya pilotlarının objektif olumsuzlukları olabilir (notorious)... Show must go on...
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
ORUÇ
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ORUÇ
HAVALİMANI OFİSİ'NE ÖDÜL GELDİ
AJET'İN İLK UÇUŞU YAPILDI
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
13 / 18 °C 15 / 21 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •Airbus
  •United Airlines
  •Emirates
  •Baykar