iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
HAVA SALDIRILARINDA SİVİLLER
8 Mayıs 2016 Pazar

“Antik Yunanda en azından yirmi yılda bir savaş olması, her neslin savaşın nasıl bir şey olduğunun bilinmesi gerektiği söylenirdi. Bize gelince, savaşı unutmak zorundayız. Bu kanlı saçmalığa bir daha hiç bulaşmamalıyız.”

John Steinbeck

A) Tarihte havadan saldırı ilk kez gündeme, Trablusgarp savaşında -çok etkili olmasa da- gelmişti. I. Dünya savaşı ve onun içerisinde Çanakkale ile Avrupa’nın Batı Cephesinde şehirler, kasabalar, köyler ilk kez ciddi olarak uçak bombalarıyla tanışırken İstanbul ve İzmir de aynı akıbete uğramıştı. Aynı savaşta İngiltere kentlerinin havadan bombardımanı iki Alman zepliniyle 1918’de olmuştu. Fransa ise yakınlığı nedeniyle Alman uçaklarıyla hemen tanışmıştı... Savaşın ardından İngilizler Irak, Afganistan, Güney Yemen’de başkaldıran yerli kuvvetlere karşı uçakları bomba, makineli tüfek ve meşhur zehirli hardal gazını kullanarak yaygınlaştırmışlardı. İspanya iç savaşında uçağın durumu iyice kesinlik kazanarak askeri stratejilerde yerini almıştı. Yine 1937 yılında Asya’nın doğusunda II. Çin-Japonya savaşında bu kez Çin’in Şanghay, Pekin ve Ganzau, Tianjin kentleri bombalanmıştı.    

II. Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetleri Polonya, Hollanda, Kuzey Fransa, İngiltere ve Rusya’ya yoğun havadan bombardıman saldırısında bulundu. Almanlar, İngiltere halkı üzerinde korku, panik ve sinir yorgunluğu yaratarak ülkeyi çökertme amacını güdüyorlardı.

1942 yılından itibaren dengeler değişmişti: İngiliz ve Amerikan uçakları başta Berlin olmak üzere belli başlı Alman kentlerine gece saldırılarına başladılar. Bunda amaç askeri taktik amacından çok Alman halkının moral yapısını ve sanayi üretimini çökertmekti. Örneğin 30 Mayıs 1942 tarihinde 1046 müttefik uçağı bir gecede Köln’ü bombaladılar. Benzer saldırılarda Hamburg’ ta 45 bin kişi, Dresden’de ise 25 bin (Daha sonra kayıplar 100 bine ulaşmıştı) insan ölerek -acıklı bir intikam hareketine- Almanların verdiği sivil kayıplardı. Elbette Japonya’nın klasik bombardımanlar ve atom bombaları karşısında sivil kayıpları çok daha korkunçtu. Örneğin Mart 1945’te Japonya’nın dört büyük kentine bir hafta süren Amerikan uçaklarının yangın bombası saldırıları 150 bin kişiyi öldürmüştü. Özellikle ikinci atom bombasının Pearl Harbour baskının intikamı olarak yorumlayanların sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

1950-1953 yılları arasında süren Kore savaşında Kuzey Kore kentleri havadan bombardımanlara maruz kalmışlarsa da kayıpların net sayısına hiçbir zaman ulaşılamadı. Benzer şekilde Vietnam savaşında da özellikle Kuzey Vietnam ve Kamboçya’da sivillerin kayıplarıyla ilgili kesin bilgiler olmadı. Ancak savaştan sonra askeri uzmanlar ve tarihçiler, Amerikalıların halı bombardımanıyla sivil halkın moralini etkileyemediğini belirtmişlerdi.

Keşmir, Irak, Afganistan, Yemen, eski Yugoslavya, Gazze, Suriye vb. bölgelerdeki çatışmalarda hava saldırılarından siviller çok fazla etkilenmişlerdi...

Eskiden klasik bombalar uçaktan atıldığı için alarm verilmesiyle saldırının bitmesi arasındaki süre kısaydı. Oysa yakın zamanlarda demet (cluster) tipi vb. özel bombalar saldırı süresini uzatırken, masumlar üzerindeki tahrip etkisini daha yıkıcı kılmaktadır. Günümüze değin dünyanın çeşitli bölgelerinde sivillerin hava taarruzlarından etkilendiği çok fazla miktarda çatışmalar olmuştur. Bunun daha uzun süre devam edeceği maalesef kesin gibi görünmektedir. Artık sivillerin cepheden uzakta ve güvende durumları çok geride kalmıştır. Günümüzde sivillerin hava saldırılarından etkilenmelerinin boyutu çok artmış, neredeyse kaçacak hiçbir delikleri kalmamıştır. Gelecekte insansız hava araçlarının durumun vahametini arttıracağı öngörülmektedir… 

                                                  ******

Shell Shock: I. Dünya savaşında askerlerin uzun süreli bombardıman veya ateş altında kalarak yaşadıkları çaresizlik duygusuyla gelişen psikolojik travmaya verilen özel isimdi. Daha sonraları cepheden dönen askerlerin boş bakışları için kullanıldı. Günümüzün tıbbi literatüründe kullanılmayan bu deyim, yeniden bazı makalelerde aynı nedenlerle benzer tepkiler gösteren siviller için yeniden kullanılmaya başladı.

Devam edecek…


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Tarık
15 Temmuz 2016 Cuma 18:21
Refik Halit Karay "harp bittikten sonra harabeler karşısında dünkü dost ve düşman birlikte gözyaşı döküp pişman olacaklardır" derken çok haklıymış.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Mefkure
20 Mayıs 2016 Cuma 09:17
Acıklı ama gerçekler bizi kuşatıyor.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Gülperi
12 Mayıs 2016 Perşembe 17:04
Bombalar balon olsa, silahlar kalem olsa, savaşlar bitse:))
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Dilfezza
10 Mayıs 2016 Salı 08:22
Savaşlar bitse, insanlar barış ve huzura erse:))
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
PESKOV'DAN 'THY' AÇIKLAMASI
TİMSAH KORKUTTU
ALMAN CUMHURBAŞKANI ZİYARETİ
ÖZEL UÇAK PİSTTEN ÇIKTI
ALASKA'DA UÇAK DÜŞTÜ
HAVADA FECİ KAZA
İSG'DE 23 NİSAN KONSERİ
SHM'DE PİLOTLAR GÜNÜ KUTLANIYOR
IGA'DA 23 NİSAN KUTLAMALARI
ÇOCUKLAR İÇİN UÇTULAR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
16 / 22 °C 15 / 19 °C 13 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •kriz
  •Sunexpress
  •yolcu
  •turizm
  •New York