iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
KURTULUŞ SAVAŞINDA HAVADA NELER OLDU-2
25 Aralık 2017 Pazartesi

13 Haziran 1920: Millî Müdafaa Vekâleti’nin (savunma bakanlığı) Erkân-ı Harbiye Dairesinin 328 sayılı emriyle hava teşkilatı yeniden düzenlendi. Buna göre Hava birliklerinin ismi “T.B.M.M. Ordularının Hava Teşkilatı” oldu. Emre göre Harbiye Dairesine bağlı olarak iki uçak istasyonundan (meydanından) oluşacak Kuvva-i Havaiye Şubesi (Hv. Kuv.) kuruldu. Şube uçakların bakım, tamir ve hava bölüklerinin hizmetlerini karşılayacaktı. Ayrıca I. Dünya savaşı sırasında değişik cephelerde bulunan uçucuları, kullanılabilir durumdaki uçak ve malzemeleri toplayarak bir araya getirip, iki istasyona nakillerini sağlama görevlerini de üstlenmişti.

I. Sınıf uçak istasyonu (o zamanlar askeri uçak meydanlarına istasyon denilmekteydi) Eskişehir’de, Elazığ’da bulunan II.Sınıf uçak istasyonu Erzincan’da konuşlanacaktı. Ayrıca Erzincan’da iki adet Albatros D-III, dört adet uçamaz durumdaki Halberstad D-V av uçağı ile bir adet AEG C-IV keşif uçağı olmak üzere toplam yedi uçak bulunuyordu. Horasan Müfrezesi adıyla 15. Tayyare Bölüğünün bünyesinde Erzurum’da ayrı bir yapılanmaya gidildi...

Eskişehir’de kurulan meydandan Uşak’a bir keşif, üç av uçağından oluşan bir müfreze götürülecekti.

15. Tayyare Bölüğünden bir heyet karayolundan Elazığ’a giderek oradaki uçakların durumunu inceleyip, tamir edilebilme şartlarını araştırdılar. Benzin Erzurum’dan getirtildi. Mevcut uçaklardan iki Halberstad D-III uçağını iki ayda faal ettiler. Test uçuşlarından sonra Erzincan ve takiben Horasan’daki 15. Tayyare Bölüğüne katıldılar.

14 Haziran 1920: Rusya’daki esaretinden kaçan Mehmet Feza Evrensel Trabzon’a ulaştı. Daha sonra Hasankale’deki Şark Cephesi karargâhına katılacaktı. Kurtuluş savaşı boyunca yüzbaşı ve binbaşı rütbeleriyle çeşitli birliklerde uçtu.

İngiliz işgal kuvvetleri İstanbul Maltepe Hava İstasyonunu işgal etti. Uçakları ve sabit hangarları tahrip ettiler. Hangarların dışındaki uçak ve malzemeleri yaktılar.

17 Haziran 1920: İngilizler Maltepe İstasyonundaki diğer uçaklar ile teçhizatı kullanılmayacak şekilde (bombalarla) tekrar tahrip ettiler.

21 Haziran 1920: Balıkesir cephesinden Kazım Özalp Paşa, tümeni için Ankara’dan iki uçak istedi. Ankara’da sadece tek uçak faal olduğu için talep karşılanamamıştı.

25 Haziran 1920: Mondros Mütarekesi hükümleri gereği Müttefikler, Osmanlı Harbiye Vekâletinin (Bakanlığının) Hava Kuvvetleri Genel Müfettişliğini kapatmasını emrettiler. Böylelikle Osmanlı dönemi Türk Havacılığı sona ermişti.

Temmuz 1920: II.Tayyare Bölüğünün içinden Pilot Yüzbaşı Fazıl, Pilot Halil ve Pilot Vecihi (Hürkuş) ile üç uçaktan (bir tanesi Spad-XIII, bir tanesi Albatros D-III, bir tanesi de Pfalz D-III uçağı) oluşan kadrosuyla “Kartal Tayyare Müfrezesi” kuruldu. Uşak civarında keşif ve kara birliklerini destekleme görevlerini yapacaklardı. Bunun için Uşak’a intikal ettiler. Temmuz sonu Konya’da tamiratı tamamlanan bir adet AEG C-IV keşif uçağı da müfrezeye katılacaktı.

7 Ağustos 1920: Millî Müdafaa Vekâleti’nin (savunma bakanlığı) Harbiye Dairesi, Erzurum’da bulunan uçak bombaları ile diğer malzemelerin Garp Cephesine yollanmasını isteyen emrini Şark Cephesi Komutanlığına iletti.

10 Ağustos 1920: Sevr Antlaşması imzalandı. Antlaşmaya göre; Madde 191: Osmanlı İmparatorluğunda kara, deniz, hava kuvvetleri gücü bulundurulmayacak, kumandalı balonlar da muhafaza edilmeyecektir. Madde 192: Antlaşmanın yürürlüğe girişinden itibaren Osmanlı Ordusu terhis edilecektir. Madde 194: Antlaşmanın yürürlüğe girişinden altı ay içinde bütün uçakların uçuş aletleriyle motorlarının ve bunların parçalarının üretimi, ithali veya ihracatı tamamen yasaklanmıştır. Madde 195:  Antlaşmanın yürürlüğe girişinden itibaren Osmanlı İmparatorluğu teslim masrafı kendilerine ait olmak üzere, kara deniz ve hava malzemelerini Müttefik Devletlere teslim edecektir. Müttefiklerin Kontrol Komisyonunca belirtilen yerlere taşınması da 3-4 ay içinde tamamlanacaktır.

15 Ağustos 1920: Kurtuluş Savaşında Vecihi Hürkuş ilk kez Kuvva-yi Milliye kuvvetleri adına görev uçuşu yaptı. 08.00'de havalandıktan sonra Kula-Alaşehir arasında Yunan işgal kuvvetlerinin faaliyetlerini keşfetmişti. Dönüşte Alaşehir’deki düşman birliklerine bomba atmış, ardından makineli tüfek atışıyla zayiat vermişti. Uşaktaki görevleri sona erinceye kadar müfrezede 13 uçuş daha yapacaktı. Alaşehir-Elvanlar- Demirci-Simav-Gördes bölgedeki uçuşları 21 Ağustosa kadar sürecekti.

20 Ağustos 1920: Sabah Pilot Halil ve Pilot Vecihi iki uçakla, Simav yöresinde keşif uçuşu yaptılar. Saat 18.00'de ikinci kez uçan Vecihi, Demirci bölgesinde Yunan karargâhı ve birliklerine bombalı saldırıda bulunmuştu. Sonuçları bilinmiyor.

21 Ağustos 1920: Pilot Yüzbaşı Fazıl ve Pilot Vecihi, iki av uçağıyla Demirci bölgesinde uçarak Yunan kuvvetlerine bomba ve makineli tüfek ateşiyle saldırdılar. Saldırının sonuçları bilinmiyor.

22 Ağustos 1920: I. Tayyare Bölüğü Konya’dan Eskişehir’e, Garp Cephesi Komutanlığının emriyle nakledildi. Bölük üç av ve iki keşif uçağından ibaretti. Eskişehir’in Muttalip meydanında görev yaptılar. Kadrosu ise Pilot Ahmet Fehmi (şehit), Pilot Vecihi Osman (şehit), Pilot Behçet (şehit), Pilot Avni, Pilot Vecihi (Hürkuş), Rasıt Yüzbaşı Muhsin Sıtkı, Rasıt Ahmet, Rasıt Avni, Rasıt Rıfat, Rasıt Kenan, Makinistleri İsmail (şehit), Nurettin, Mehmet Nuri, Eşref’ten oluşuyordu.

27 Ağustos 1920: AEG C-IV tipi keşif uçağı daha Uşak’taki Kartal Müfrezesine katıldı. Ancak Yunan kuvvetleri hızla Uşak’a yaklaşınca düşman eline geçmemesi için uçak yakıldı.

29 Ağustos 1920: Kuvva-yi Milliye’nin uçaklarının işaretleri bir yanlışlık olmaması için tüm birliklere yayımlandı. Pilot Üsteğmen Avni (Arıkök) ve Rasıt Teğmen Sıtkı (Tanman) Bursa’ya propaganda bildirileri atmak için öğleden sonra Eskişehir’in Muttalip hava meydanından kalktılar. Yağmurlar nedeniyle uçağın gövde ve kanatlarını kaplayan bezleri, emayit silindiği için yırtıldı. Bu yüzden geri dönüp zorunlu iniş yaptılar. İnişte uçak kırılırken ekip yaralı olarak kurtuldu.

Yunanlılar Uşak’ı işgal ettiler. Kartal Müfrezesi Afyon’a çekildi. 12. Kolordu emrinde Uşak-Gediz yöresinde hava keşfi görevlerine devam ettiler. Bundan sonra Kartal Müfrezesi lağvedilerek II. Tayyare Bölüğü olarak adlandırılacaklardı.

30 Ağustos 1920: Batı cephesinde tek olan Rumpler C-VIII tipi keşif uçağı, görev için havalandıktan bir süre sonra motora giden benzin borusunun kırılması sonucu İnönü civarında zorunlu iniş yaptı. Öğleden sonra Afyon’daki II. Tayyare Bölüğünden Pilot Vecihi (Hürkuş) Albatros tipi avcı uçağıyla Eskişehir-Bozöyük-Pazarcık-İnegöl civarında keşif uçuşu yaptı.

31 Ağustos 1920: Albatros uçaklarından birisi Eskişehir Muttalip meydanına inerken kırıldı. Peş peşe gelen uçak kazalarını dikkate alan Garp Cephesi Komutanlığı kazaların bakım ve onarım hatalarından kaynaklandığına hükmetti. Konya Uçak Meydan komutanı Deniz Pilot Yüzbaşı Ahmet Nuri’yi görevden alarak yerine Rasıt Yüzbaşı İsmail Hakkı atandı.

1 Eylül 1920: Yunan uçakları Eskişehir üzerinde bildiri attılar. Ağustos ayında da Yunan havacıların tek tük yaptığı uçuşlarda bu kez padişah ve halifenin dilinden yazılmış propaganda beyannameleri atmışlardı. Eskişehir’de av uçağı kalmadığı için Afyon’daki II.Tayyare Bölüğünden Pilot Vecihi (Hürkuş) Albatros tipi av uçağıyla bir süreliğine Eskişehir’e intikal ettirildi.

3 Eylül: Adana civarında yerden açılan ateş sonucu Bréguet-14 tipi Fransız uçağı zorunlu iniş yaptı. Uçak sökülerek Konya Hava meydanına tamir için gönderildi. Yedek parça olmadığından faal hale getirilemedi.

4 Eylül 1920: Garp Cephesi kurmay başkanı Yarbay Muzaffer (Ergüder) hava keşfi için I. Tayyare Bölüğüne Kütahya-Gediz-Emet civarında düşman keşfi ile gerekli gördükleri yerlere Rumca yazılmış bildirileri atma görevini verdi.

Garp cephesi Komutanlığına bir tayyare bölüğünün aylık ihtiyaçları:

                     5  Ton…………Uçak benzini

                    5.00kg. …….. ..Vakum yağı (Hint yağı)

                        20kg………...Gres yağı

                        20kg………. .Emayit olarak bildirilmişti.

Devam edecek...


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Eski
2 Ocak 2018 Salı 08:50
İlginç yazı, 2018 de yeni yazılarını bekliyorum.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Sevres
25 Aralık 2017 Pazartesi 15:26
Sevr antlaşmasından beterleri günümüzde imzalanıyor, haberimiz yok.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
EUROFIGHTER BAŞLANGIÇ OLUR MU
PET LOUNGE AÇILIYOR
ESKİ KALİTE MÜDÜRÜ KONUŞTU
PESKOV'DAN 'THY' AÇIKLAMASI
TİMSAH KORKUTTU
ALMAN CUMHURBAŞKANI ZİYARETİ
ÖZEL UÇAK PİSTTEN ÇIKTI
ALASKA'DA UÇAK DÜŞTÜ
HAVADA FECİ KAZA
İSG'DE 23 NİSAN KONSERİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
17 / 21 °C 15 / 19 °C 13 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •pilot
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •turist
  •Emirates
  •American Airlines