iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
KURTULUŞ SAVAŞINDA HAVADA NELER OLDU-4
22 Ocak 2018 Pazartesi

16 Mart 1921: Uçakların uzun süreli uçuşlarında motor arızaları başgöstermesi sebebiyle hava meydanların cepheye daha yakın olması isteniyordu. Garp Cephesi Kumandanı İsmet (İnönü) I.Tayyare Bölüğünün Eskişehir’den İnönü’ye intikal etmesini emretti. İnönü kasabasına iki km. uzaklıktaki Zıvra köyü yakınlarında ve Porsuk nehrinin kıyısında bir yer düzenlenerek hava meydanı haline getirildi. (Günümüzde Kütahya Er Eğitim Tugayı bünyesindeki meydan.) Daha sonra Porsuk nehri taşınca meydanı su basmış ve uçaklar su içinde kalmıştı.

22 Mart 1921: Sivil Pilot Vecihi, İnegöl-İnönü dolaylarında sabah çıktığı keşif uçuşunda motor arızası yüzünden geriye dönüp inmişti.

23 Mart 1921: Garp Cephesi Komutanlığından I.Tayyare Bölüğünün Yenişehir-İnönü civarında düşmanın son durumu ve yol keşfi yapılması emri verildi. Sivil Pilot Hasan Fehmi ve Rasıt Üsteğmen Hasan Basri AEG C-IV tipi uçağıyla keşif görevi için havalandılar. Ancak bir süre sonra motor arızası nedeniyle geri döndüler.

24 Mart 1921: Pilot Vecihi (Hürkuş), av uçağıyla Yenişehir-Pazarcık-Bilecik-Söğüt-İnegöl civarındaki Yunan birliklerinin durumunu keşfetti. Söğüt-Bilecik arasında ilerleyen Yunan piyade alayına bomba ve makineli tüfek saldırısında bulundu. Sonuçları bilinmiyor. Eskişehir istikametinde yaklaşan bir Yunan uçağı rapor edilmişti. Pilot Vecihi aynı uçakla ikinci kez havalandı. Çukurhisar yakınlarında motor arızası yüzünden geri dönüp indi. Düşman uçağı meydana bomba ve makinalı tüfek saldırısında bulunmuş, ancak bombaların pimi çıkarılmadığı için patlamamıştı.

Eskişehir tamir-bakım tesislerinde onarılan bir keşif uçağı İnönü’deki pistin hazır olmaması üzerine Muttalip meydanına katıldı.

25 Mart 1921: I.Tayyare Bölüğünün bir kısmı apar topar İnönü’de hazırlanan yere taşındı. Ancak pistin 60X180m boyutlarında olması, meydan güneyindeki dağlar tehlike arz ediyordu. Bu yüzden I.Tayyare Bölüğü tekrar Eskişehir’e dönmeyi teklif edince onaylanarak geri döndüler.

Pilot Vecihi (Hürkuş) Yunan kuvvetlerinin Domaniç civarında keşfini yapmak için hazırlanırken Eskişehir’e yaklaşan iki Yunan uçağı haberi geldi. Yunan uçaklarını karşılamak için havalanan Vecihi motor arızası nedeniyle geri döndü. Arıza giderildikten sonra aynı uçakla İstanbul’dan yeni kaçıp bölüğe katılan Pilot Üsteğmen Fehmi (Yemen) havalandı. Kalkıştan sonra uçakta yine motor arızası baş gösterdi. Meydana geri dönerken uçak yere çakıldı ve pilotu şehit oldu. Aynı gün Eskişehir (Muttalip) meydanı üzerine gelen Yunan uçakları bomba saldırısında bulundular. Ancak önemli hasar olmadı. I.Tayyare Bölüğünde faal uçak kalmadığından Afyon’daki II. Bölükten faal bir tane uçak istendi.

Afyon’daki II.Tayyare Bölüğünden Pilot Asteğmen Halil Ziver’in yaptığı sabah keşif uçuşunda bir Yunan alayının Dumlupınar civarında istirahat ettiği bildirildi. Öğleden sonra Pilot Yüzbaşı Fazıl av uçağıyla yaptığı keşifte Uşak-Dumlupınar yolunda düşman süvari birliği, Düvertepe yöresindeki ordugâhın yürüyüşe geçtiğini, Yunan topçu taburunun Arpagediği tepelerinde mevzilendiğini tespit etmişti.

26 Mart 1921: Pilot Yüzbaşı Fazıl, keşif uçuşu için av uçağıyla sabah havalandı. Afyon-Altıntaş-Dumlupınar yollarında herhangi bir düşman birliği olmadığını, saat 10.00'da bir Yunan piyade birliğinin Sinanpaşa’ya girdiğini, başka bir piyade birliğinin ise Karaköse civarında yürüyüş nizamında olduğunu rapor etmişti. 11.45'te Pilot Asteğmen Halil (Ziver) ikinci keşif uçuşunu yaptı. Görev sonu raporunda Balmahmut’ta Türk mevzilerine doğru ilerleyen Yunan süvari birliklerini, Sinanpaşa’ya doğru ilerleyen Yunan topçu bataryası ve piyade birliklerini ayrıntılı olarak belirtmişti.

27 Mart 1921: Pilot Yüzbaşı Fazıl’ın av uçağıyla Afyon’dan kalkarak yaptığı uçuşta, Yunan topçu bataryası ve iki süvari bölüğünün Afyon-Altıntaş istikametinde ilerlediğini, iki Yunan piyade bölüğünün Balmahmut tren istasyonuna girdiğini ve diğer Yunan birliklerinin Afyon’a yaklaştığını, şehrin tehlikede olduğunu belirledi. Afyon’daki bölükten Pilot Asteğmen Halil Ziver Albatros D-III tipi bir av uçağını Eskişehir’e takviye olarak getirdi. Karargâh derhal keşif talebinde bulunduğu için Pilot Vecihi (Hürkuş) aynı uçakla havalandı. Söğüt dolaylarında Yunan birliklerini tespit eden Vecihi, düşmanın alay karargâhına bomba ve makinalı tüfek saldırısında bulundu.

28 Mart 1921: Pilot Vecihi av uçağıyla 10.00'da keşif görevine çıktı. Söğüt civarındaki Yunan birliklerinin durumunu tespit ettikten sonra bomba ve makineli tüfek saldırısında bulundu. Sonuçları bilinmiyor. Yunanlılar Afyon’a girmeden önce II.Tayyare Bölüğünün personel ve malzemeleri, 12. Kolordu karargâhı ile birlikte doğuya doğru geri çekildi.

29 Mart 1921: Öğleden sonra Pilot Vecihi av uçağıyla İnönü savaş alanı üzerinde keşif uçuşuna çıktı. Bozalan’ın kuzeydoğusunda yeni siperler ile Yunan birliklerinin yeni yürüyüş kollarını tespit etti. Yunan topçusu savunma ateşi açtı. Hava çok bulutlu olduğu için geri döndü.

30 Mart 1921: Pilot Asteğmen Halil Ziver sabah Albatros D-III av uçağıyla 10.30'da keşif uçuşuna çıktı. Söğüt bölgesi bulutla kaplı olduğu için geri dönüp indi. Öğlen bulutlar dağılınca Pilot Asteğmen Halil Ziver 12.22'de aynı görev için tekrar kalktı. Bozöyük-Çepni-Yörük civarında gözlem yaptı. Kızılcapınar’da çadırlı bir Yunan ordugâhı ile Bozüyük’e girmekte olan 300 kadar Yunan süvarisini tespit etti.

31 Mart 1921: Öğlen Pilot Vecihi av uçağıyla keşif uçuşuna çıktı. İnönü sırtlarında istirahat eden Yunan taburu, Bozöyük güneyinde istirahat eden 400 kadar Yunan süvarisi ile Söğüt'te yer yer yangınları keşfetti. Gündüzbey kuzeyindeki Yunan süvarileri ile topçu bataryasının da hareketsiz olduğunu raporunda belirtti. Öğleden sonra 15.45'te Pilot Asteğmen Halil Ziver keşif uçuşuna çıktı. İnönü-Bozöyük arasında 50 kadar Yunan nakliye aracının Karaköy yönünde hareket ettiğini, Düzdağ civarında batıya doğru yürüyen Yunan piyade taburu, Söğüt kuzeyinde 30 araçlık düşman nakliye kolunun istirahat ettiğini ve Söğüt'te yangınların sönmediğini rapor etmişti. II.İnönü savaşı süresince I.Tayyare Bölüğünde sadece ayın son günü iki Albatros D-III uçağı faal olduğu için uçuş görevleri kısıtlı yapılabilmişti.

Mart 1921: Ankara Antlaşmasını Fransa adına imzalayacak olan Franklin Bouilllon’a cepheyi ve Yunan mezalimini göstermek için Garp (Batı) Cephesine gönderilmişti. Eskişehir’de gördüğü bir uçak karşısında Fransız yetkili hayretini saklayamamıştı: Çünkü A.E.G. tipi uçak Gnome motorlu, Albatros modelinin kanatlarına sahip olup, patates+kemik iliği+yumurta akı formüllü emayitle kaplanmıştı.

1 Nisan 1921: Garp Cephesi Komutanlığı tarafından verilen keşif emrinde sabahleyin birden fazla uçuş yapıldı. Pilot Vecihi 14.20'de keşif uçuşu için havalandı. Gündüzbey’de 60-70 hayvan-kamyon karışık Yunan nakliye konvoyunun yol kenarında sabit durduğunu, Söğüt-Bilecik yolu üzerinde çekilen Yunan topçu bataryası, Bilecik’e kadar dağınık Yunan yürüyüş kolları ve Bilecik tren istasyonunda çok sayıda Yunan askeri ile araçların karışık halde bulunduğunu belirtmişti. Pilot Vecihi havada yazdığı raporunu Çukurhisar dolaylarında süvari birliği üzerine havadan bir bayrağa bağlayarak atmıştı... Havadan yapılan keşifler, karadan yapılanlarla doğrulanınca devam eden II. İnönü savaşı sonucunda Yunanlıların aralıklı gruplar halinde tamamen geri çekildiği kesinleşmişti. Aynı gün Bilecik’ten geri çekilen düşman birliklerine toplam 16 kg. bomba atıldı ve yürüyüş kollarına makineli tüfek saldırısı yapıldı. Sonuçları bilinmiyor.

6 Nisan 1921: II.Tayyare Bölüğü, cepheye daha yakın olmak için Afyon’a bir müfrezeyle intikal için hazırlıklara başladı.

8 Nisan 1921: Eskişehir’e gelen İsmet Paşa I.Tayyare Bölüğündeki havacıları kutladı.

İnönü savaşlarında Yunan uçakları Türk birlikleri üzerinde keşif uçuşları yapıp, beyanname atmışlardı. Zaman zaman bomba saldırılarında bulunmuşlar ancak isabet kaydedemedikleri için herhangi bir zayiat verememişlerdi.

11 Nisan 1921: Yunanlılar Afyon’u boşaltıp Dumlupınar mevzilerine çekilince II.Tayyare Bölüğü ile 12.Kolordu karargahı tekrar Afyon’a yerleştiler. Pilot Asteğmen Halil Ziver Eskişehir’e götürdüğü Albatros D-III av uçağını Afyon’a geri getirdi.

Devam edecek...


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Union
27 Ocak 2018 Cumartesi 07:52
Kurtuluş savaşımızın az bilinen ayrıntıları anlattığınız için teşekkür ederim.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Kartal
26 Ocak 2018 Cuma 10:59
Değerini bilenler için önemli yazı dizisi, eline beynine sağlık.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
NZ
23 Ocak 2018 Salı 12:37
Güzel yazılar, tebrikler.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ISG'DE 23 NİSAN KONSERİ
SHM'DE PİLOTLAR GÜNÜ KUTLANIYOR
IGA'DA 23 NİSAN KUTLAMALARI
ÇOCUKLAR İÇİN UÇTULAR
İGA'DA '23 NİSAN' COŞKUSU
SAFAIR UÇAĞI TEHLİKE ATLATTI
İKLİM AKTİVİSTLERİ GÖZALTINDA
UZAYA GİDECEK 3. TÜRK OLACAK
UÇAKTA OLAY ÇIKARDI
KANADA'DA HAVAALANI YANGINI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Çarşamba Perşembe Cuma
18 / 22 °C 17 / 22 °C 14 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •seyahat
  •United Airlines
  •American Airlines
  •Singapur Havayolları
  •DHMİ