iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
KURTULUŞ SAVAŞINDA HAVADA NELER OLDU-9
29 Mart 2018 Perşembe

25 Temmuz 1922: Pilot Teğmen Cemal ve Rasıt Yüzbaşı Ahmet Bahattin, Bréguet 14-B2 tipi uçakla Afyon cephe hattının gerisinde Yunan birliklerini bombalarken düşmanın Spad-XIII tipi av uçaklarının saldırısına uğradılar. Bir Yunan uçağını düşürmelerine rağmen yakıtı ve mühimmatı tükenen uçağı Afyon’dan havalanan iki Yunan uçağı düşürdü. Her iki uçucu da şehit oldu. Daha sonra Yunanlıların Türk havacılara çektiği telgrafta taziyeleri iletilmişti.

26 Temmuz 1922: Bir Yunan uçağı Türk Birliklerinin üzerinden geçti. Kanat ucunda siyah flama olan uçak, alçalıp yere bir paket attı. İçinden çıkan mektupta şunlar yazılıydı: “Dün bizim dört av uçağımıza karşı iki saat boyunca savaşıp, birini delik deşip edip, diğerini de vurduktan sonra, keşif uçağınızdaki iki kıymetli meslektaşımız Gazlıgöl civarında düşerek ölmüşlerdir. Yarın (27 Temmuz) kahramanlara lâyık ve şerefli cenaze merasimiyle kaldırmayı Yunanlı meslektaşlarınız bir vazife kabul eder ve kahraman Türk Havacılarına taziyetlerini iletirler. İmza: Yunan Havacıları.” Bu olaydan birkaç gün önce Türk Havacılar benzeri bir nezakette bulunmuşlardı: Türk Karargâhına yakın bir yerde zorunlu iniş yapan Yunan uçağının ekibiyle ilgili olarak Yunan Ordu Karargâhına bir telgraf çekilmişti. Telgrafta Yunanlı havacıların sağlıklı ve emniyette oldukları, ihtiyaçlarının karşılandığı belirtilmişti…

28 Temmuz 1922: Malzeme ve yedek parça eksikliğinden her iki müfrezenin uçuşları çok aksadığı için Garp Cephesi Komutanlığı, Orduların elindeki uçakların Akşehir meydanına geri dönerek Cephe Tayyare Bölüğünde uçuşlarını sürdürmelerini emretti.

29 Temmuz 1922: Saffet (Arıkan), Nuri (Conker), Baki (Apak) Beylerden oluşan bir heyet Almanya’ya gitti. I. Dünya savaşından sonra Almanların elinde bulunan Albatros C-XV tipi 20 uçak (bazı kaynaklarda 21 olarak geçmektedir)  ile yedek parçalarının alınması için görüşmeler yapıldı. Ayrıca elde mevcut uçakların ihtiyacı olan araç, gereç ve yedek parçalar da antlaşmaya ilave edildi. Buna göre satın alınan tüm malzeme, araç ve uçaklar bir sene içinde Anadolu’ya gizlice getirilecekti. Bunlar önce S.S.C.B’ye (bugünkü Rusya) tren ve karayolu ile ulaşmıştı. Odessa’dan gemiyle de Samsun’a getirilmişti. Ancak kargoların büyük bölümü ulaşım esnasında çok fazla hasarlanmıştı…

Pilot Yüzbaşı Sadettin, Pilot Vecihi (Hürkuş) ile birkaç teknisyenden oluşan ekip uçakları monte edip, uçuş testlerini yaptıktan sonra cepheye götürmek için Samsun’a otomobille gitmişlerdi. Uçakları çalışabilir (!) duruma getirmek için çabalayan ekip sadece iki tanesini faal duruma getirebilmişti. Test uçuşundan sonra cepheye götürmek için havalanan uçaklardan biri inişte pervanesine taş çarptığı için parçalanınca tamir için Akşehir’e gönderilmişti.

30 Temmuz 1922: Garp Cephesi Komutanı İsmet (İnönü) Cephe Tayyare Bölüğünü denetleme ve tanışma amacıyla ziyaret etti. Büyük Taarruz öncesi uçakların taarruz bölgesine yakın yerlerde benzin stoklama ve ikmal için tedbirler alınması önerisini kabul etti.

Temmuz 1922: 174. Piyade Alayı subaylarının topladıkları bağış ile bir tane Bréguet 14-B2 tipi keşif uçağı alınmıştı. Uçağın ismine de  “174. Alay” verilmişti.

Cephe Tayyare Bölüğü ve Müfreze uçakları ay boyunca toplam 24 keşif uçuşu yapmışlardı. Ayrıca Yunan birliklerinin üzerine Rumca yazılı çeşitli bildiriler atılmıştı.

Ağustos 1922: Amasra’da bulunan Deniz İstasyonunda ikinci Gotha deniz uçağı tamamlanarak faal hale geldi. Hemen keşif uçuşlarına başladı. Üçüncü Gotha uçağı da Ağustos sonunda faal olmuştu.

1 Ağustos 1922: Pilot Vecihi, Pilot İsmail Zeki ve Rasıt Tevfik, Almanlardan satın alınan 20 adet Albatros C-XV uçaklarından faal olanları cepheye götürmek için Samsun’a gittiler.

8 Ağustos 1922: Tayyare Mektebi (Uçuş Okulu) Konya’dan Adana’ya taşınması Genelkurmay Başkanlığının emriyle durduruldu. Bunda Konya’nın sert meteorolojik koşulları, deniz seviyesinden yüksekliğinin uçuş performansını düşürmesi gibi faktörler etkendi. Komutan olarak Pilot Binbaşı Salim (ilkuçan) atandı. Tayyare Mektebinde bir tane çift kumandalı Fiat Aviatik (Karga) eğitim uçağı, bir tane Albatros D-III av uçağı, bir de Bréguet 14-B2 keşif uçağı bulunuyordu. Ayrıca uzun süre uçmayan pilotlar (çeşitli yerlerden kaçıp Kuvva-yı Milliye’ye yeni katılan uçucular) antrenman için cepheden Adana’ya gönderilip, yeterince uçtuktan sonra birliklerine geri dönüyorlardı.

Uzun menzilli keşif uçuşu yapan Gotha tipi deniz uçağı arıza nedeniyle Akçakoca civarında kırım geçirdi.

13 Ağustos 1922: Akviran’dan Akşehir’e taşınan Tayyare Bölüğünün uçakları intikal etti. Mustafa Kemal Akşehir’de bulunan havacı birliğini ziyaret etti. Uçuculara “Düşman uçaklarının keşif için cephemizin gerilerine uçmamalarını sizden isterim!” emrini verdi.

17 Ağustos 1922: Bolvadin-Dinar-Cumalı-Kayalar-Döğer-Aziziye-Sultandağ bölgesi havadan keşfedildi. Dinar civarında üç Yunan süvari bölüğü yürüyüş halinde görülürken, diğer düşman birliklerinde herhangi bir değişiklik saptanmamıştı. Ayrıca uçuş esnasında bir Yunan av uçağı keşif uçağına saldırmış, ateşle karşılık görünce geri dönerek uzaklaşmıştı.

19 Ağustos 1922: Akşehir’de bulunan Cephe Tayyare Bölüğünden dört keşif uçağının Çay yakınlarında yeni hazırlanmış meydana intikali için Cephe Komutanı emir verdi. Ayrıca iki keşif uçağı da Akşehir’de hazır bulunacaktı. Cephe Komutanlığının diğer emrinde: “Düşman uçaklarını gören bütün birlikler vakit kaybetmeden telefon hatlarından öncelikle istifade ederek, uçakların miktarını, istikametini ve yüksekliğini Çay’daki Tayyare Bölüğüne ileteceklerdir.”

20 Ağustos 1922: Trenle Akşehir’den yollanan Cephe Tayyare Bölüğünden dört keşif uçağı, Çay’a vardı. Ayrıca Bölüğün rutin keşif uçuşlarını Spad-XIII av uçaklarıyla sürdürmeleri, Yunanlıların keşif uçuşlarını engellemişti. Öte yandan son aylarda Bölüğün keşif uçaklarına fotoğraf makinesi takılınca, havadan çekilen fotoğraflarla daha ayrıntılı bilgiler sağlanıyordu. Gün sonuna kadar, aybaşından beri yapılan keşif uçuşlarında toplam 11 Yunan tümeni ile mevzilerini, ayrıntılı olarak tespit etmişlerdi. Çay meydanı zaman zaman Yunanlıların top ateşine maruz kalmasına rağmen herhangi bir hasar olmadan uçuşlarını sürdürmüşlerdi.

21 Ağustos 1922: Gazi Mustafa Kemal ve Garp Cephesi Komutanı İsmet İnönü, Batı Cephesini denetlerken Çay meydanında havacıları da ziyaret ettiler. O gün uçuş yapılmamıştı.

22 Ağustos 1922: Afyon’un güney ve batısındaki Yunan birliklerini keşfetmek için havalanan Bréguet 14-B2 tipi uçak, havada arızalanınca Türk tarafına zorunlu iniş yapmıştı. Ekip ve uçakta herhangi hasar olmamıştı.

Büyük Taarruz öncesi Kuvva-yi Milliye’nin Hava Gücü:

                              Spad XIII               20       Av Uçağı

                              Albatros C-XV         1              “

                              Albatros D-III          1              “

                              Bréguet 14-B2        10     Keşif Uçağı

                              de Havilland-9        1               “

                              Fiat R2 Paradiso     2               “

                              Fiat Aviatik              2        Okul uçağı

                              Gotha                      3        Deniz uçağı

                              TOPLAM               32

      Personel: Pilot, rasıt, teknik uzman subay               20

                          Sivil, gedikli (Astsb.), uzman erbaş       10

                          Makinist ve teknisyen                            10

                          TOPLAM                                               40

Devam edecek...


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Kalyopi
28 Eylül 2018 Cuma 21:10
Hv.kuvvetleri kadın pilot almaktan vazgeçmiş, doğru mu?
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
ZK
25 Nisan 2018 Çarşamba 10:52
32 uçak 40 personelle neler yapılırken ya şimdi?
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
ORUÇ
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ORUÇ
HAVALİMANI OFİSİ'NE ÖDÜL GELDİ
AJET'İN İLK UÇUŞU YAPILDI
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
13 / 18 °C 15 / 21 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •Rusya
  •United Airlines
  •karantina
  •uçan araba