iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Engin Aksüt [email protected]  
SAFETY IS NO ACCIDENT, IT MUST BE PLANNED
5 Ocak 2015 Pazartesi

FAA’den pilot lisansı almış olanlarımız bu sloganı hemen hatırlayacaklardır. “Kredi kartı” formatındaki FAA pilot lisansını içeren zarfı açtığınızda karşınıza önce bu slogan çıkar. “Uçuş emniyeti tesadüf değildir, planlanması gerekir” anlamına gelen bu slogan kullanılırken, “accident” sözcüğü “kaza” anlamında değil “rastlantı, şans” anlamında kullanılarak bir sözcük oyunu yapılmıştır.

Bu slogan irili ufaklı birçok havayolu tarafından benimsendiği kadar havacılık dışında uğraşı veren birçok şirket de “Emniyet” kavramına verdikleri önemi bu slogan ile vurgularlar. Şüphesiz “uçuş emniyeti” sadece bu sloganı şirket duvarlarına asmak ile sağlanmaz.

Uçuş emniyeti nasıl planlanır?

1958 yılında ilk Boeing 707 jet uçağının hizmete girmesiyle “Jet Çağı” başlamış olur. Bu yıllardan itibaren CRM tekniklerinin ilk uygulandığı 1970 yıllarına kadar “Emniyet” değişik bir anlam taşımaktaydı. Bir şeyin düzeltilmesi için önce bozulması gerekiyordu. Kaza ve kırımlara “Reaktif” yani tepkisel yaklaşım içinde bulunan şirket yönetimleri, herhangi bir kaza veya kırım durumunda kazayı oluşturan ana sebepleri araştırmak yerine benzer kazaları önleyeceği sanılan üstün körü tedbirler alıyordu. SOP henüz uygulamada olmadığından her şey komuta ve kontrol sistemine dayanıyor, kazaların oluşmasını engellemek için de mutlak bir gözetim sistemi uygulanıyordu.

Bu yıllarda meydana gelen birçok uçak kazasında kaza nedeni “pilot hatası” olarak kabul ediliyordu. “Suçlu pilottu” ve bu kazanın meydana gelmesine neden olacak bir veya birçok hata yapmıştı… Halbuki pilot, uçuşu gerçekleştiren çok sayıda insandan sadece birisi, ‘kokpitte oturanı’ydı. Kazaları ‘pilot hatası’ formülüne indirgemek, sistemdeki kaza nedeni olan diğer insanları ve gölgedeki unsurları göz ardı etmeyle sonuçlanmaktaydı. Sonraki yıllarda CRM kavramının daha iyi anlaşılmasıyla, en azından bazı kazaların pilota atfedilmesinden vaz geçildi ve istatistiklerde pilotaj hatası rakamlarında azalma görüldü.

Bu dönemde kazalara neden olan insan faktörü (pilot, ATC, yer ekibi, vs) hatalarını önlemek anlayışı ön plana çıkınca pilotların kokpitteki hatalarını önleme çalışmalarının kazaları azaltacağı zannedildi.

Uçuş emniyetini arttırma amacıyla alınan tüm bu önlemler görüldüğü gibi “tepkisel” önlemlerden ileriye gidemiyordu. Hata ve risklerin önceden tanımlanmasını on gören “proaktif” uçuş emniyeti olgusu havacılıkta henüz yerini almamıştı.

1990 yıllında Profesör James Reason’un hazırladığı “İsviçre Peyniri Modeli” kişisel ve organizasyonel hataların üst üste gelerek kazalara neden olduğunu ortaya çıkardı. Bir kazanın olabilmesi için farkında olup olmadan yapılan birçok hata (hatalar zinciri), en son halkasında fark edilip düzeltilmediği zaman kazaya neden olabiliyordu. Dr. James Reason hepimizin bildiği “Kaza sebep modelini” meşhur İsviçre peyniri dilimleri ve delikleri ile anlatmaya çalışır. Operasyon sırasında baş gösteren aktif yetersizlikler, hatalar veya farkında olunmadan oluşmuş gizli koşullar tehlike ve risklerin, emniyet sisteminin (peynir dilimlerinin) deliklerinden kolaylıkla geçebileceği bir durum oluşturur. Bu tehlike ve riskler en son dilimde de farkına varılmaz ve yönetilmez ise en son peynir dilimi üzerindeki deliklerin birinden geçen hata ve riskler kazayı meydana getirir… Dışarıdan bakan gözler, son hatalı hareketi yapan ‘operatörü’ görür ve kazadan onu sorumlu tutar; halbuki arka planda gizli kalmış diğer hatalar zinciri ve onların failleri vardır...

Reason’un bu modeli kazalara ve dolayısıyla hatalara proaktif yaklaşım olgusunun ilk adımı sayılabilir. İnsan yapısı gereği hata (error) ve ihlâl (violation) yapmaya yatkındır ve insanın bunları yapması tam olarak önlenemez. Bu gerçeğin kabul edilmesinden sonra, insanın hata veya ihlâl yapmasını da, bunların kazaya dönüşmesini de önlemek konusunda proaktif adımlar atılmaya başlandı. CRM teknikleri, SOP, TEM (Threat and Error Management- Tehdit ve Hata Yönetimi), Risk management (Risk yönetimi) , LOSA  (Line Operations Safety Audit – Hat uçuşlarına odaklı emniyet denetimi) ve Just Culture (Adil kültür) bağlamında Raporlama kültürü, bugünkü Safety Management System, SMS, (Emniyet Yönetim Sistemi) içerisinde yerini aldı.

Peynirdeki deliklerin neler olduğu bilindikten sonra bu deliklerin yerlerini değiştirmek, yani hata ve riskleri tanımladıktan sonra iyileştirmek, asgariye indirmek veya yönetilerek kazaya dönüşmesini önlemek, bugünkü modern proaktif uçuş emniyet anlayışının temelini teşkil eder.

LOSA olgusunu TEM bağlamında geliştiren Dr. James Klinect, LOSA’yı şöyle tarif eder: Herhangi bir kaza veya kırıma bağlı olmadan İsviçre peyniri modelindeki deliklerin yerini ve ebadını önceden ölçüp belirleyecek bir SMS aracı dizayn etmek istedik

Risk ve hataları önceden (proaktif biçimde) tanımlamak ve yönetebilmek için günümüzde herkesin bildiği ancak etkili olarak kullanmadığı (veya kullanamadığı) bir diğer araç da, adil kültür bağlamındaki “Raporlama Kültürü”dür. Geleneksel “Kol kırılır yen içinde kalır” anlayışını benimseyen veya yazılan tek-tük raporları adil kültür bağlamında değerlendiremeyen, çalışanlarına bu güveni verememiş şirket ve yöneticileri, kolaylıkla kaza veya kırımla sonuçlanabilecek küçük bazı hataların yapılmasını bekleyen sinsi risklerden haberdar değildirler.

Sivil Havacılık Akademisi, 2014 yılında hiç bir ölümlü kazanın olmaması nedeniyle tüm uçuş ve yer ekipleriyle yöneticilerine teşekkür ederken kazaların ancak proaktif yöntemlerle önlenebileceğine dikkatleri çekmektedir. (SHA’nın teşekkür duyurusu için TIKLAYINIZ)

Bugüne kadar hiç bir kaza/kırım yapmamış olmak, bundan sonra da kaza/kırım yapılmayacak anlamına gelmemelidir. Adil kültür bağlamında geliştirilmiş bir raporlama kültürü, FDM (Flight Data Monitoring) ve bu proaktif emniyet kültürünü destekleyen yönetici kadrosuna karşın, bugüne kadar bunların hiç birini ciddi anlamda gerçekleştirmemiş herhangi bir şirket yönetimi, olsa olsa bugüne kadar yaver giden şansları nedeniyle kaza yapmamış olabilir.

“Uçuş emniyeti bir tesadüf değildir planlanması gerekir”

Emniyetli uçuşlar...


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
kuyruk acısı
5 Şubat 2015 Perşembe 21:33
Ah kaptan ah. kuyruklarına basılınca bir anda Emniyet yönetim olgusu tarihi meraklısı kesiliyorlar. Bugüne yarına ve aynaya bakmadan. Sen yine efendi cevap vermişin, ben olsam yazıyı okumuşun ama başlığı bir daha oku derdim.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Çalakalem
5 Şubat 2015 Perşembe 11:01
Orta okulda bir tarih hocam vardı. Rahmetli olmuştur şimdi. Sözlüye kaldırıren zor soruları sorar ve iyi kötü anlatanlara 'halen 1 ile 2 arasındasın otur yerine' derdi. Bu hocadan 5 almak çok zordu. Siz 5 vermişsiniz. Bana ne mutlu. Eğer Emniyet Yönetim Olgusu TARİHİNE ilginiz varsa ve daha derin ve detaylı bilgiler edinmek isterseniz size çok güzel kitaplar tavsiye edebilirim. Email adresim yukarda. Haberlerinizi beklerim. Engin AKSÜT
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Çalakalem
5 Şubat 2015 Perşembe 06:33
Ya da üstün körü yazılmış bir yazı diyelim. Şahsen Emniyet Yönetimi olgusunun ve bu güne kadar geçirdiği sürecin güzel ifade edileceği umudu ile yazıyı sonuna kadar okudum ama pek tatmin oldum diyemem. Öğrencim olsa ve Uçuş Emniyeti hakkında kompozisyon yaz desem, Engin bey'e 10 üzerinden ancak asgari geçer notu verirdim. O da 5.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Akkara2
28 Ocak 2015 Çarşamba 08:57
Sayin Aksut. karariniz hakkinizda hayirlara vesile olsun. Bir kapi kapanir, diger bir kapi acilir. Yeni baslayacaginiz yerde basarilar dilerim.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Engin Aksüt
21 Ocak 2015 Çarşamba 11:04
Borajet’teki kaptan pilotluk görevimden özel nedenlerden dolayı, kendi isteğimle ve dostça bir şekilde ayrılmış bulunuyorum. İnternet ortamında, daha önce çalışmış olduğum bir şirket hakkında yapılan polemiklere katılmanın doğru olmadığını düşünüyor, Borajet’te görevlerini GERÇEK anlamdaki uçuş emniyeti bilinci, bilgi, beceri ve donanımlarıyla yerine getiren arkadaşlarıma emniyetli uçuşlar diliyorum.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Borajet
20 Ocak 2015 Salı 13:47
Engin Bey, diğer malum sitede çalıştığınız şirket hakkında bazı iddialar var. Bu konuda sessiz kalmanız doğru mu? Bir yorum yazmayı düşünüyormusunuz?
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Akkara
18 Ocak 2015 Pazar 13:13
Sn. Aksut, Ellerinize saglik. Ucus emmniyet/guvenlik uzerinde cok durmamiz gereken konular. Ve bir okadar onemli bir baska konu ise kurallar ve hava hukuku. Sonra verimlilik tabiki. Kar etmeyen kurulus ayakta kalamaz. Ancak ilk iki maddeye onem vermeyen kurulus, iflas etmekle kalmaz, ocak da sondudrur. Gelin gorun ki, sirketlerin oncelik siralamasi degisebiliyor. Emniyet/guvenlik ve legalite, verimlilik kadar onemsenmiyor. Ama herkesin dilinde, "safety first"!!. Ama sadece dilde. Saygilarimla.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Fıtrat
16 Ocak 2015 Cuma 10:59
Siz herhalde en böyyük devlet böyyüğümüzü iyi dinlemiyorsunuz!!! Ya da inanç sahibi değilsiniz; Bu işin fıtratında var kardeşim, fıtratında!!!!!!
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Bahadır Altan
15 Ocak 2015 Perşembe 10:32
Evet ne yazık ki ülkemizde uçuş emniyeti sadece şans tesadüf de değil biraz da "takdiri ilahi" oluyor!
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Manidar
14 Ocak 2015 Çarşamba 13:41
Yazarın uçuş emniyeti konusundaki bu yazısı 'kızım sana söylüyorum gelinim sen anla' mahiyetinde ve çok manidar..Aman dikkat!
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ISG'DE 23 NİSAN KONSERİ
SHM'DE PİLOTLAR GÜNÜ KUTLANIYOR
IGA'DA 23 NİSAN KUTLAMALARI
ÇOCUKLAR İÇİN UÇTULAR
İGA'DA '23 NİSAN' COŞKUSU
SAFAIR UÇAĞI TEHLİKE ATLATTI
İKLİM AKTİVİSTLERİ GÖZALTINDA
UZAYA GİDECEK 3. TÜRK OLACAK
UÇAKTA OLAY ÇIKARDI
KANADA'DA HAVAALANI YANGINI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
15 / 22 °C 18 / 23 °C 17 / 21 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Delta Airlines
  •turist
  •bilet
  •karantina
  •Singapur Havayolları