iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç [email protected]  
TEHLİKELİ PİLOTLAR
22 Aralık 2014 Pazartesi

Amerikan Deniz Kuvvetleri İnsan Faktörleri Konseyi, uçuş kazaları yönünden yüksek riskli olan 5 pilot kategorisi tanımlamıştır:

1. Acemi pilot (nugget): Uçuş becerileri gelişmemiş, uçağa yeterince alışmamış, deneyimsiz, özgüveni az, uçuş ekibi ile koordinasyonu zayıf olan genç veya yeni pilotlardır.

2. Usta pilot (overconfident): Sivil havacılıkta uçuş saatleri çok yüksek olan bazı pilotların, uçuş sorumluluğunu çoğu zaman ikinci pilotlara delege ettikleri için becerilerinde giderek azalma olabilir. Her uçuş durumu için, bununla daha önce defalarca karşılaştığı ve üstesinden geldiğini vurgulama ve övünme tutumu içinde olan bu usta pilotlar, senyoritelerini diğer uçuş ekiplerini sindirmek için ve kuralları ihlâl etmenin bahanesi olarak kullanabilir. Ekip çalışmasını ve liderliği sürdürmeleri zordur; ekiple profesyonelce iletişim ve işbirliği kuramazlar. CRM için kötü örnektirler.

3. En iyi pilot (best): Belirli yetenek ve başarılarıyla temayüz etmiş pilotların bazıları, bunu olgunca sindiremezler ve böbürlenme tutumuna kendilerini kaptırırlarsa, yüksek riskli pilot grubuna girerler. Bunların prototipi, Top Gun filminde Maverick karakteridir. En iyi oldukları için kendilerine ayrıcalıklı davranılmasını beklerler. Kuralların vasat pilotlar için olduğunu sanırlar. Gösterişçi, riskli, diğer arkadaşlarını aşağılayıcı ve saygısız tavırlar gösterebilirler.

4. Başarısız pilot (poor performer): Ortalamanın altında uçuş becerileri sergileyen, yavaş ve yetersiz gelişme gösteren pilotlardır.

5. Aşırı stresli pilot (over-stressed): Ailevi sorunlar, boşanma, yakınlarının ölümü, ekonomik zorluklar veya idari baskılar altındaki bu pilotlar, uçuş yetenek ve başarıları iyi bile olsa streslerini kokpite taşıdıkları sürece başarılı olamazlar; uçuşta dikkatlerini toplayamayıp riskli tutumlara girebilirler. Yapılması gereken şey, bu unsurları uçuşta ‘paranteze almak’ ya da ‘kompartimentalize etmek’tir; başka metaforlarla açıklamak gerekirse, uçuş süresince akıldan silmek, aşağıda bırakmak, vs…

 

Yukarıda sıralanan acemi, yeteneksiz, kibirli, sorunlu gibi kategorilere girmeyen “normal ve iyi pilotları” ele alacak olursak, onları da tehlikeli pilot haline getiren özel durumlar olabilir. Pilotun kontrolü dahilinde olmayan mekanik, meteorolojik, yönetimsel vs. unsurlar bir tarafa bırakılacak olursa; kişinin kontrolünde olduğu halde ihmal ve umursamazlık tutumuyla, bile bile üstlendiği stresler de riski arttırabilir. Bunlar havacılık tıbbı yazınında, kişinin “kendi kendine yüklediği zorlanmalar” anlamında “Self Imposed Stress” olarak geçer.

1. Uçuştan önceki gece dinlendirici bir uyku uyunması, alkol alınmaması, yeterli ve dengeli beslenilmesi gerektiğini herkes bilir,

2. Uçuş öncesi veya uçuşta içilen sigaranın hipoksi yatkınlığını arttırdığı ve gece görüşünü azalttığı da bilinir,

3. Hasta olarak ya da uçuş doktorunun izni olmayan ilaçları kullanarak uçmanın psikomotor ve bilişsel performansı (dikkat, uyanıklık, algı, refleks, bilgi işleme, karar verme) azalttığı, durumsal farkındalığı bozduğu da sadece uçuş doktorlarının bildiği, gizli-gizemli ve derin tıbbi bilgiler değildir…

Peki neden bazıları bunları görmezden gelir? Uçuş emniyet bilinci olan profesyonel havacıların (pilotlar, trafik kontrolörleri, teknik-bakım personeli) bunları ciddiye alması gerekir. Bunları umursamayanlar giderek sinsi risklere girer ve her an bir kazanın yaratıcısı olabilecek ‘tehlikeli operatör’ haline gelebilir… 

Yararlanılan Kaynak: Walker PB, O'Connor P, Little WL. Aviation mishap prevention and investigations: the expanding role of aviation psychologists. In: Aeromedical Psychology. Kennedy CH, Kay GG. (Eds). Ashgate Pub Ltd. England, 2013. pp. 331-34.

 


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İGA'NIN YENİ KONUĞU
'TEST' YETKİSİ ALDI
GENÇLERE 'TEKNİK GEZİ XL' FIRSATI
ERCAN'DA BAYRAM RAKAMLARI
PETLAS'TAN BİR 'İLK'
AIR ASTANA'DAN EĞİTİM YATIRIMI
HAVACI ÇOCUKLAR BULUŞACAK
DUBAİ SULAR ALTINDA
MÜZİKAL 181 BİN ÇOCUĞA ULAŞTI
TÜRKİYE'DE 10. YILI KUTLANIYOR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
13 / 20 °C 12 / 17 °C 11 / 14 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •test
  •United Airlines
  •Qatar Airways
  •bilet