iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
   
  Osman Gazi Baykal [email protected]   
ZEPLİN
9 Aralık 2018 Pazar

Günümüzde genellikle hidrojen veya helyum gazıyla şişirilmiş, güdümlü tür balonlar zeplin (hava gemisi) olarak adlandırılmaktadır. Zeplinler gövdelerine göre sınıflandırılmasında balon, sert (katı), yarı sert olarak üçe ayrılır. Ayrıca puro tipli gövde ile balon tipli gövde diye ayrı bir sınıflandırmada vardır.

1) Zeplin Tarihçesi:

Sıcak hava balonun gelişmesini takiben o zamanların deyişiyle sevk edilebilir balonprojeleri geliştirilmeye başlanmıştı. Başlangıçta öncü çalışmalar Fransa’da yoğunlaşırken çok değişik modeller üzerinde çalışılmıştı. Örneğin birbirine bağlı dört balonun üzerine eklenmiş yelkenle hareketi düşünülen bir model başarısızlığa uğramıştı…

*Temel sorun balonu istenilen yönde ve sürede hareket ettirilebilecek motorlar henüz gelişmemişti. O sırada James Watt’ın buhar motoru ise çok ağır ve ürettiği güç çok yetersizdi… Zeplinin öncü prototip araştırmalarında Fransa-Almanya rekabeti çok ilginçti. Fransızlar bunu adeta ulusal onur haline getirmelerine rağmen zaman içinde yarışta Almanya daha ileri çıkmıştı: menzil, hız, fonksiyon bakımından daha yetkin modeller geliştireceklerdi.

1784: *Fransız matematikçi ve mühendis Jean-Baptiste Meusnier Paris Bilimler Akademisine sevk edilebilir balon projesini sundu. Kendisi projesini gerçekleştirememişti.

*15 Temmuzda Fransız Jacques Charles ve Robert kardeşler, Jean-Baptiste Meusnier’in projesini gerçekleştirdiler: İnce, uzun formdaki balona bağlı kumanda sepetinde 80 kişi kol-ayak gücüyle mili döndürerek pervaneye gerekli gücü sağlamaya çalıştılar. 45 dakika uçan balonun gaz boşaltma musluğu olmadığı için yaklaşık 4 bin metreye devamlı tırmanmış, en sonunda yırtılarak yere düşmüştü. Kazada kurtulan olmamıştı.

1801: Bir Avusturyalı, balonun kartallar tarafından çekilmesi gibi parlak fikir (!) üzerinde çalışmasına rağmen hiçbir zaman hayata geçirilememişti.

1840: İngiliz Charles Green, Londra Politeknik Enstitüsü'ne kendi projesini sunmuştu: Minyatür bir balon, kurmalı zembereğin çevirdiği pervane ile yukarı-aşağıya hareket ediyordu. Bu proje gerçekleştirilememişti.

1850: Fransız Pierre Jullien puro şeklindeki balonun alt kısmına tellerle kumanda sepeti (sandalı), elevator (yükselip alçalmayı sağlayan aerodinamik yüzey) ve rudder (uzunluk ekseninde sağa-sola dönüşü sağlayan aerodinamik yüzey) eklemişti. Saat üreticisi olan Pierre, iki tane zemberek kurmalı pervaneleri de gövdenin iki yanına eklemişti. Model, Paris hipodromunda kısa süreli bir gösteri uçuşu yapmıştı.

24 Eylül 1852: Fransız mühendis Henri Giffard, 43 metre uzunluk, 12 metre en geniş çap, 2.500m³ hacminde ve 160kg ağırlığındaki hidrojen balonun altındaki tahtadan yapılmış sepete 3BB gücünde bir buhar motorunu monte etmişti. Motorun döndürdüğü üç kanatlı pervane ileri hareketi sağlıyordu. Balon eliptik formda olup etrafını ağla kaplamıştı. Paris hipodromundan havalanan bu araç 30 kilometre uzaklığa emniyetli iniş yapmıştı. Uçuşta ortalama hızı 8km/h ulaşmıştı. Bu modelden sonra küresel balonla benzer bir deneme yapmasına rağmen motordan yeterli gücü alamadığı için başarısız olmuştu.

23 Eylül 1870- 28 Haziran 1872: Fransa-Prusya (eski Almanya) savaşında Paris kuşatması boyunca sevk edilebilir balon önem kazanmıştı. Bu süreçte yaklaşık yüz kişi, on ton posta, 400 posta güvercini, 66 adet Henri Giffard tipi balonla Paris’in dışına güvenle taşınmıştı…

2 Şubat 1871: Fransız asıllı Henri Dupuy de Lôme, insan gücüyle hareket edebilen sevk edilebilir balon projesini gerçekleştirmişti. (Bazı kaynaklarda 1872 olarak da geçmektedir) 38 metre uzunluk, 15 metre en geniş çap ve 3.450m³ hacmindeki balonun sepetinde yer alan sekiz kişinin kol gücüyle çevirdiği krank mili dört kanatlı pervaneyi döndürerek ileri hareket sağlanıyordu. Üretilen güç 2BB olup balonun hızı en fazla 8km/h hıza ulaşmasına rağmen menzil, kişilerin performansına bağlıydı. Alçaktan yaptığı ilk ve tek uçuşunda istenilen yönde uçurulamadığı için proje rafa kaldırılmıştı. (Bazı kaynaklarda Paris kuşatmasında kullanıldığına dair bilgi yer almaktadır.)

14 Aralık 1872: Paul Haenlein isimli Avusturya asıllı Alman mühendis, ilk kez içten yanmalı pistonlu motoru balona monte ederek hareketi sağlamıştı. 50 metre uzunluk, en geniş çap 9.2 metre ve 2.400m³ hacmindeki balonu yine ilk kez havagazı ile doldurmuştu. Hava aracı ilk denemesinde 15km/h hıza ulaşılmasına rağmen aerodinamik yetersizlikten istenilen yönde uçamamasından ötürü deneme başarılı olamamıştı.

1881: Fransız iki kardeş Albert ve Gaston Tissandier, ilk kez elektrikli motorla çalışacak iki ucu sivri sosis şeklindeki yönlendirilebilir balon projesini geliştirdiler.

8 Ekim 1883: Fransız Tissandier kardeşler, 1.5BB gücü sağlayan bir elektrik motorunu 28 metre uzunluk, 9.2 metre en geniş çap ve 1.060m³ hacmindeki balonun sandalına monte etmişti. Elektrik motorunun çevirdiği pervane aracın hareketini sağlıyordu. Her ne kadar ağırlık/itki oranı yeterli gelmese de bir saat 15 dakika süren test uçuşunda sınırlı kumanda edebilmesine rağmen, sakin hava koşullarında sevk edilebilir aracını uçurmuştu. 26 Kasımda ikinci test uçuşunu yapmışlar ve 26 kilometre yol kat etmişlerdi.

9 Ağustos 1884: İki Fransız mühendis Charles Renard ve Arthur C. Krebs yaptıkları balonu 9BB gücündeki elektrik motoru ile hareket ettirdiler. “La France” isimli hava aracı 52 metre uzunluk, 8.5 metre en geniş çap 2.000m³ hacmindeki aracın menzili bataryaların kapasitesiyle sınırlı idi. İlk uçuş 23 dakika sürerken, 7.5 kilometre mesafeyi 20km/h süratle tamamlamışlardı. Ayrıca ilk kez rudder ve elevator, aerodinamik kaygılarla koordineli olarak yerleştirilmişti. Bu sayede kontrollü iniş yapabilmişlerdi. 1885 Eylülüne kadar yedi uçuş daha yapmışlar ve 23km/h lik hıza ulaşmışlardı.

1888: Alman Karl Benz’in içten yanmalı benzinli motorunu üretmesinden sonra Alman Hermann Wölfert sevk edilebilir balonunda bu motoru kullanmıştı. (Not: Yıllar sonra bu motor uçaklar için de kullanılacaktı)

1891: 1886 yılında Almanya’da geliştirilen dört zamanlı ve pistonlu Daimler otomobil motoru ilk kez bir balona uygulanmıştı.

1895: Almanya’da Ferdinand Adolf August Heinrich Graf von Zeppelin ve mühendis Theodare Kober’in birlikte geliştirdikleri ilk sevk edilebilir katı (sert) gövdeli hava aracının patentini aldı ve akabinde projesini savaş bakanlığına sundu. (Bazı kaynaklarda 1983 yılı olarak geçmektedir.)

1897: *Hermann Wölfert sevk edilebilir balonuyla Berlin’in Tempelholf meydanından havalanmış, 9 bin 200 metreye tırmandıktan sonra infilak etmişti. İlk kez kumanda edilebilir balonda can kaybı olurken, kazanın egzoz supabına yeterince yalıtım yapılmamasından kaynaklandığı tespit edilmişti.

*Bu kez balonun gövdesi (iskeleti dâhil) sertleştirilerek, yarı sert balon üretimlerine geçildi. Berlin’de Macar asıllı David Schwarz, alüminyum gövdeli kalın kalem formunda sevk edilebilir hava aracını yaptı. Üç pervanesi bulunan aracın 3.700m³ hacminin en büyük eksikliği hiçbir esneme-elastikiyet özelliğinin olmamasıydı. Kalkıştan kısa bir süre sonra kumanda sandalı balondan kopunca serbest olarak 6 kilometre daha uçan araç yere çakılmış, ekip küçük yaralarla kazadan kurtulmuştu.

1898: *Brezilya asıllı Fransız havacı Alberto Santos Dumont, ilk sevk edilebilir balonunu yaparak uçurmuştu. Daha sonraki modelinde balonun her iki ucunu sivri ve eliptik sosis biçiminde tasarlayarak üretmişti. Motor olarak gün be gün gelişen benzinli motor kullanmıştı.

* Fransız C. Renard’ın elektrik motoruyla kumanda edilebilir balonunun benzerini Amerikalılar, İspanya savaşında kullanmıştı. 20 dakika havada kalan araç inişte parçalanmasına rağmen ileride savaşlarda işe yarayacağı düşüncesini pekiştirmişti…

1900: Çelik iskeletli, alüminyum kaplama ve içinde bölümler halinde gaz balonlarından oluşmuş LZ-1 isimli hava aracını Graf von Zeppelin üreterek uçurmuştu. Costance gölü kenarında üretime başlamıştı. İlk modellerini suya inip-kalkabilen olarak planlamıştı. Bu yüzden Costance gölü üzerine bir yüzer hangar kurulmuştu. İlk modelinde 117 metre uzunluk, 11 metre en geniş çap, iki kabin, iki 15BB gücünde benzinli motor ve dört pervane vardı. Test uçuşlarında bazı mukavemet ve hareket noksanlıkları ile istikrarlı manevra yapamadığı ortaya çıkmış, 2 Temmuzda araç kırılmıştı… Ayrıca Savaş bakanlığına sunduğu başka bir projesinde, hava treni gibi çalışacak zeplin, bir seri motorsuz katı gövdeli hava araçlarını çekecekti. Bakanlık bu projeyi gerçekçi bulmayarak reddetmişti. Parası tükenince zararını karşılamak için hava aracını parçalattırıp kaplama alüminyum levhaları hurda olarak satmıştı.

1901: Paris’te düzenlenen kumanda edilebilir hava araçları yarışmasını Alberto Santos Dumont kazanmıştı. Yarışın başladığı havacılık kulübüne, Eyfel kulesinin etrafından dolaşarak tekrar inmişti. 11 kilometrelik rotayı 30 dakikada tamamlarken, 125 bin Fransız Frankı ödülü altıncı kumanda edilebilir balonuyla kazanmıştı. (A. Santos Dumont toplam 14 adet kumanda edilebilir hava aracı yaptıktan sonra uçak üretimine yönelmişti.)

1902: Fransız Paul-Pierre Lebaudy kardeşlerin yepyeni bir anlayışla “Le Jaune” isimli hava aracını yaptılar. Yarı-sert gövdeli yani eliptik çelik iskeletin etrafını balon kaplayacaktı. Ayrıca kumanda sepeti (sandalı) ana gövdeye aynı yapıyla bağlanmıştı. 65.5metre uzunluk, 10 metre en geniş çap, 2.300m³ hacimli balonu 10BB gücündeki motor iki pervaneyi çeviriyordu. 1903 yılına kadar 29 uçuş yaparken 38km/h sürat elde etmişlerdi. 29'uncu, son uçuşunda fırtınaya yakalanan hava aracı parçalanmıştı.

Devam edecek...

 


E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR    Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
 
   
 
Kpt
30 Aralık 2018 Pazar 01:25
Gazi hocam elinize saglik. Super bir araştırı yazısı. Yazinizin bende uyandirdigi dusunceler sunlar.. Hiç bir gelişme pat diye olmuyor. Ağır ağır bedeller ödeye ödeye oluyor. Keşke bari 1930 lardaki Atamızın başlattığı havacılık ivmemizi kaybetmeseydik veya devrim arabasına küsmeyip projeye devam edebilseydik. Şimdi nerelerde olurduk kimbilir. Şimdide boşa geçen bunca yıldan sonra yapılan şeyleri beğenmeyip hep eleştiriyoruz. Hata yapa yapa daha iyisi yapılır elbet ancak arayı nasıl kapatırız orası meçhul.. umudum yeni nesil ama.. çok fırına ihtiyacımız olacak.. En az 5 kat fazla calismalari gerekecek. Allah bu milletin yardımcısı olsun..
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
kaf
27 Aralık 2018 Perşembe 16:34
Devamını 4 gözle bekliyorum.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
Mühendis
12 Aralık 2018 Çarşamba 10:34
İlginç konularla ufkumuzu açıyorsun, emeğine sağlık.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
Puan verilmemiş
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ISG'DE 23 NİSAN KONSERİ
SHM'DE PİLOTLAR GÜNÜ KUTLANIYOR
IGA'DA 23 NİSAN KUTLAMALARI
ÇOCUKLAR İÇİN UÇTULAR
İGA'DA '23 NİSAN' COŞKUSU
SAFAIR UÇAĞI TEHLİKE ATLATTI
İKLİM AKTİVİSTLERİ GÖZALTINDA
UZAYA GİDECEK 3. TÜRK OLACAK
UÇAKTA OLAY ÇIKARDI
KANADA'DA HAVAALANI YANGINI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
15 / 22 °C 18 / 22 °C 17 / 22 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •turist
  •NASA
  •Dubai
  •savunma